Resultaten x
Binnenland

Hoe het topseizoen van doelpuntenmachine Jurgen Ekkelenkamp bekroond werd met een debuut voor Ajax

Als eerste Ajax-speler ooit geboren na het jaar 2000 mocht Jurgen Ekkelenkamp donderdagavond zijn debuut maken in het eerste elftal. De achttienjarige middenvelder werd door Ten Hag beloond voor zijn goede spel in de jeugdelftallen van de Amsterdammers. Een onuitwisbare indruk liet hij niet achter, maar een mooie toekomst heeft de uitblinkende middenvelder zeker nog in het vooruitzicht.
20-04-2018 19:45 door Thijs de Bruijn

Het waren geen ideale omstandigheden om in te vallen, met een 4-1 voorsprong was de wedstrijd gespeeld en het halfvolle stadion was al langzaam aan het leegdruppelen. Toch zal Jurgen Ekkelenkamp allerminst met een naar gevoel terugkijken op zijn invalbeurt, de middenvelder mocht zes minuten lang genieten van zijn droom die werkelijkheid werd. De rechtspoot was zelfs nog dicht bij een doelpunt "Het is mijn droom geweest om mijn debuut te maken voor Ajax 1 en die droom is nu uitgekomen. De trainer had niets aangekondigd, maar gelukkig is het wel gebeurd" vertelde de kersverse Ajax-speler in gesprek met Ajax TV na afloop van de wedstrijd. De invalbeurt voelde voor Ekkelenkamp dan ook aan als een verrassing. Geen gekke gedachte aangezien hij pas één wedstrijd in het profvetbal voor Jong Ajax speelde. Toch heeft Jurginho, zoals Ekkelenkamp zichzelf op zijn Instagram noemt, de afgelopen tijd bewezen één van de grotere talenten te zijn die op De Toekomst rondloopt.

Topseizoen

Voor het seizoen 2017/2018 werd de toen nog zeventienjarige Ekkelenkamp toegevoegd aan de O-19 van Ajax. De behendige middenvelder liet in de O-17 goede progressie zien waardoor een basisplaats in de O-19 aan hem werd beloofd. Deze kans werd met beide handen aangegrepen door de talentvolle rechtspoot. Na achttien wedstrijden had de middenvelder namelijk al zestien keer het net weten te vinden. De doelpuntenmachine op het middenveld ontpopte zich tot de sensatie van de junioren Eredivisie door zijn hoge productiviteit gecombineerd met zijn verdedigende kwaliteiten. Een all-rounder pur sang. 

In de tweede seizoenshelft werd deze lijn goed doorgetrokken waardoor het doelpunten bleef regenen. In de opvolgende tien wedstrijden zou Ekkelenkamp tien keer scoren waaronder de winnende in de mini-klassieker tegen Feyenoord. Een oproep van Jong Ajax-coach Michael Reiziger kon dan ook niet lang meer uitblijven. Op 9 april was de makkelijk scorende middenvelder te gast bij Jong Ajax. In de competitiewedstrijd tegen FC Den Bosch mocht de middenvelder direct na zijn achttiende verjaardag starten in de basiself. Van plankenvrees was geen sprake, met een doelpunt en een versierde penalty greep Ekkelenkamp ook hier direct de hoofdrol.

Geboren na 2000

Ekkelenkamp schaart zich nu tussen een handjevol spelers geboren na de eeuwwisseling die uitkomen in de Eredivisie. Hiermee was hij zelfs de eerste Ajacied die na 1 december 2000 is geboren. Alleen Sepp van de Berg, Delano Ladan, Thomas Buitink, Cheick Toure, Kik Pierie, Ludovit Reis en Dogucan Haspolat gingen hem voor.

Vanavond kan Jong Ajax kampioen van de Jupiler League worden. Ekkelenkamp had deel uit kunnen maken van deze wedstrijdselectie. De splinternieuwe aanwinst van de Eredivisie heeft er echter voor gekozen om zijn pijlen vol op Ajax O-19 te richten. Ook deze ploeg strijd voor het kampioenschap en Ekkelenkamp wil graag belangrijk zijn voor de ploeg waarbij hij dit seizoen begon.

 

 Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Nemanja Gudelj verruilt Guangzhou Evergrande voor slagvaardig Sevilla'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <