Laatste nieuws
21.20LIVE WK voetbal | Mexico breekt de ban, wat kan Saoedi-Arabië nog?
21.15VI Live: spanning stijgt in Groep C: Mexico heeft nog één goal nodig
21.15Verdediger Engelse elftal verlaat het WK vanwege privéredenen
21.10LIVE WK voetbal | Argentinië slaat razendsnel toe na rust na misser Messi van elf meter
21.08VI Live: Argentinië en Mexico komen vlak na de pauze op voorsprong
21.08'Ihattaren heeft wel oren naar PSV-terugkeer, maar transfer is niet in de maak'
21.05WK-blog: Messi verprutst het van elf meter, maar was de penalty terecht?
20.55'Van Boekel brengt hier Makkelie volstrekt onnodig in problemen'
20.48Bizar: Szcz?sny is wéér grote held door ook goedkope penalty van Messi te stoppen
20.47Ihattaren wil terug naar PSV; Rik Elfrink rept over ‘een oceaan door de Rijn’
20.45Messi faalt in cruciaal duel vanaf elf meter na cadeautje van Makkelie
20.37VI Live: grote meerderheid vindt besluit van Makkelie onjuist
20.37VI Live: Makkelie kent strafschop toe, Messi mist
20.30VI Live: nog geen doelpunten in laatste wedstrijden Groep C
20.28Tegenslag voor Portugal: PSG-ster verlaat WK met blessure
20.25Denen sparen niemand na WK-echec: 'Het dieptepunt is bereikt, onuitwisbare smet'
20.20De mogelijkheden van de Fiat-familie Agnelli kent zijn grenzen: nu staat Juventus in lichterlaaie
20.20'PSV houdt deur gesloten voor terugkeer Ihattaren in Eindhoven'
20.14Denemarken nu al klaar na dramatisch WK: "Weet niet hoe dit kan"
20.12Cynische Martínez haalt uit: ‘Wie die dit verhaal bedacht heeft, is een genie'
20.03Cruijff gaat in op toekomst Frenkie de Jong en Memphis Depay bij Barcelona
20.00VI Live: wedstrijden begonnen, tijd voor de ontknoping in Groep C
19.56LIVE-discussie: Mexico met Ajax-duo in allesbeslissend duel met Saudi-Arabië
19.55Australië stunt met achtste finales op WK tegen Denemarken
19.53Arsenal-verdediger verlaat Engelse ploeg om 'privé-redenen'
19.49Engels international White verlaat WK per direct om privéredenen
19.45PUMA Fearless Elftal staat bol van creativiteit met Neymar, Kudus en Memphis
19.40Schaamte na WK-debacle: 'Voetbal in Denemarken is weer terug bij af'
19.40Denen onder vuur: 'Ongeïnspireerd, uitgeput, een flagrante mislukking'
19.40Ajax heeft evaluatie achter de rug: "Is voor iedereen duidelijk"
19.40Franse tv stuurt miljoenen kijkers met verkeerde uitslag reclame in: ‘Prutsers’
19.37Taylor uitgeroepen tot grootste talent van november, Booth speler van de maand
19.35Pelé vanwege gezondheidsklachten opnieuw in ziekenhuis opgenomen
19.25VI Live: titelfavoriet Argentinië passeert Martínez voor cruciaal duel
19.20Geen feest voor Australische selectie: "En geen sociale media!"
Resultaten x
Binnenland

Gratis longread: Daniel Schwaab over de succesformule van landskampioen PSV

PSV voetbalt dit seizoen zoals Duitsers auto's maken. Oerdegelijk, met aandacht voor functionaliteit en effectiviteit. De personificatie van dat spel, en de landstitel die daaruit voortvloeide: Daniel Schwaab. Een gesprek met de vleesgeworden teamspeler, aan de hand van lof én kritiek van collega's.
02-05-2018 07:15 door Geert Beckers

Aan zijn lijf geen Dolce & Gabbana. Geen geblondeerde gezichtsbeharing of een tattoo van een levensgrote leeuw op zijn rug. Daniel Schwaab draagt zijn haar in coupe volwassenheid. De enige spiegel waarin hij vaker dan één keer per dag kijkt is de binnenspiegel van zijn auto, want ook in het verkeer is Daniel Schwaab de verantwoordelijkheid zelve. 

Hij zou sober zijn, een tikkeltje saai. Waar menig profvoetballer zich in zijn vrije tijd voornamelijk richt op het vullen van een Instagram-account, vond Schwaab tijd om een universitaire opleiding Economie af te ronden. In zijn vrije tijd speelt hij graag met zijn drie kinderen. Voetballen of tennissen in de tuin. Maar wie denkt dat in het leven van de 29-jarige Duitser geen ruimte is voor spanning heeft het mis. Die spanning is er wel degelijk, zij het gedrukt in Times New Roman lettergrootte twaalf. In de boeken van Dan Brown of Don Winslow. “Lezen heb ik altijd al graag gedaan. Vooral thrillers.” 

Springt hij dan nooit uit de band? “Uh, nee niet echt, haha. Weet je? Als vader heb je een voorbeeldfunctie. Als voetballer heb je ook een voorbeeldfunctie. Ik ben mij terdege bewust van de voorbeeldfunctie die ik bekleed. Kinderen kijken naar mijn gedrag. Ik vind dat je je daarnaar moet gedragen. Dat doe ik dus ook.”Ze zeggen dat jij de belichaming bent van dit PSV.
“Omdat we zo slecht spelen? Haha! Als daarmee bedoeld wordt dat het spel niet altijd aantrekkelijk is, is dat natuurlijk niet zo positief. Maar je kunt het ook anders interpreteren. We spelen effectief. Zo bezien is het juist een compliment. Voor mij gaat het erom dat we bovenaan staan. Dat is waarvoor ik hierheen gekomen ben. Prijzen winnen."

WIE ZEI HET?

Hij is niet de meest besproken of uitgesproken speler in de selectie van PSV. Wel een van de meest gewaardeerde. De complimenten stroomden de voorbije maanden in zijn richting. Wij leggen hem een greep uit het lofrepertoire voor, met het verzoek te raden wie de afzender is.

De eerste uitspraak: “Daniel is een beetje de vader van het team.”
(Nog voordat we de zin kunnen afronden:) “Haha, Steven Bergwijn. Die heb ik al vaak gehoord. Tja, ik heb veel ervaring en houd die ervaring niet graag voor mezelf. Ik wil mijn kennis verspreiden. Delen. Als zich situaties voordoen waarin een speler bijvoorbeeld te zwaar tilt aan kritiek, dan probeer ik hem te helpen.”

Hoe dan?
“Door uit te leggen dat mensen met kritiek niet altijd de intentie hebben om je af te kraken. Jou de schuld te geven. Veel vaker is kritiek bedoeld voor meer toehoorders. Als één iemand bekritiseerd wordt, weten ook alle anderen dat ze scherp moeten zijn. Als team mogen we niet verslappen. Kritiek op een individu geldt vaak voor een heel team. Ik vind het trouwens wel een mooie uitspraak van Steven.”

En wie is dan de moeder van PSV?
“Die hebben we niet, ik ben de alleenstaande vader van de selectie, haha. Zonder dollen: ik ben natuurlijk niet de enige die verantwoordelijkheidsbesef heeft. Er zijn meer spelers die zich opwerpen als leiders. Waarschijnlijk komt Steven tot zijn uitspraak omdat ik drie kinderen heb. Dat is hier natuurlijk een zeldzaamheid, gezien de lage gemiddelde leeftijd van de spelersgroep.”

LEIDER

De volgende uitspraak: “Hij heeft een duidelijke verandering doorgemaakt en is nu een van de leiders binnen de ploeg.” Roept u maar.
“Poeh moeilijk. Een supporter misschien?”

Je kunt hem misschien wel als supporter zien ja. Dat zou in ieder geval verklaren waarom hij je wekelijks opstelt. Het is namelijk een uitspraak van Phillip Cocu.
“Oké, mooi. Als speler hoor je natuurlijk graag dat je belangrijk bent voor het team. Volgens mij kan ik me die uitspraak weer herinneren. Dat was aan het begin van het seizoen hè?”

Klopt.
“Toen bevonden we ons in een dieptepunt. We lagen snel uit Europa en verloren in Heerenveen. We waren belangrijke spelers kwijtgeraakt in de zomer. Leiders. We hebben tijd nodig gehad om als groep sterker te worden. Toen heb ik gemerkt dat er meer van mij gevraagd werd. Dat ik nog meer moet coachen in het veld, wat ik sowieso al veel doe. Ook met lichaamstaal het voortouw nemen. Ook daarmee wil ik weer een voorbeeld zijn. Toen wonnen we van Feyenoord. Die zege heeft ons in de juiste richting gewezen.”

SLIM

Volgende uitspraak: “Andere spelers komen met dure kleding naar de club. Daniel niet. Hij is ontzettend slim. Ik kijk op tegen hem.”
“Haha, Isimat. Ik draag misschien niet de nieuwste mode, geen Louis Vuitton of Dolce & Gabbana, maar heb niet het idee dat ik in lelijke kleren rondloop haha. Zulke dingen zijn voor mij gewoon niet zo belangrijk.”

Hij zegt ook dat hij tegen je opkijkt.
“Ja, mooi om te horen. We hebben veel waardering voor elkaar. Zijn natuurlijk totaal verschillende persoonlijkheden. Maar het werkt gewoon heel goed tussen ons. We hebben elkaar gevonden. Het is fijn om met hem te spelen.”

LUISTEREN

Volgende uitspraak: “Ik hou ervan als mensen goed kunnen luisteren. Daniel is zo iemand.”
“Geen idee.”

Weer Isimat. 
“Ik luister graag ja.”

En hij vertelt graag, dus dat past dan ook weer goed.
“Haha ja, precies. Maar hij luistert ook graag hoor. Al moet ik wel zeggen dat hij meestal het woord voert. Tijdens de lunch zitten we altijd samen aan een tafel. Dan is Isi meestal aan het woord. Waarover? Over alles. Hij kan werkelijk over alles praten. Meestal houd ik me dan afzijdig, maar als het over serieuze onderwerpen gaat meng ik me erin.”

Waarover ging het laatste serieuze gesprek tussen jou en Isimat?
“Als we serieuze gesprekken hebben zitten Steven Bergwijn en Bart Ramselaar er meestal ook bij. De laatste keer ging het over verantwoordelijk rijgedrag in het verkeer. Hoe we op dat onderwerp kwamen? Nou, het begon met een bekeuring. Laat ik maar niet zeggen van wie, haha.”

KRITIEK

Je kreeg dit seizoen natuurlijk niet alleen lof. Zoals in de volgende uitspraak: “Op het middenveld mag Schwaab de veters van Dante Rigo niet eens strikken.
“Geen idee van wie dat afkomstig is.”

Het was Aad de Mos.
(Na een korte pauze:) “En wie is dat?”

Een oud-trainer van onder meer Ajax en PSV.
“Ik weet van mezelf dat ik een centrale verdediger ben. Soms kan ik ook op het middenveld uit de voeten, maar in de verdediging kom ik het best tot mijn recht. En Dante is een supertalent. Hij heeft een goede pass, is erg rustig aan de bal. Misschien heb ik meer ervaring en duelkracht, maar hij is zonder twijfel een van de grootste talenten die hier rondlopen.”

MOE

Laatste uitspraak: “Er zijn bij PSV spelers die ik soms hoor zeggen dat ze moe zijn, maar dat kan ook in het hoofd zitten.”
“Kijk, dat klopt helemaal. Dat heb ik namelijk gezegd, haha.”

Is het verschil in fysieke belasting met Duitsland groot?
“Niet groot, maar er is wel een verschil. In Duitsland wordt harder getraind dan in Nederland. Ik moet wel zeggen dat we dit seizoen al een stuk harder trainen dan vorig seizoen.”

Hoe komt dat zo?
“Sommige spelers die het meest klaagden zijn vertrokken, haha. Ik ga geen namen noemen, maar zo werkt het natuurlijk wel in een team. Als sommige spelers klagen, nemen anderen daaraan een voorbeeld. Zo wordt het steeds erger. Nu die spelers weg zijn luisteren talenten misschien meer naar mij. En als ik dan zeg dat vermoeidheid voor een groot deel tussen de oren zit, nemen ze dááraan een voorbeeld. Het is een kwestie van instelling en gewenning. Als spelers in de jeugd niet gewend zijn om hard te werken, is het natuurlijk lastig om dat bij het eerste ineens wel te doen. Bij gewenning gaat het toch makkelijker.”

Is dat het verschil tussen het succesarme vorige seizoen en het succes van het huidige seizoen?
“Ja. Zonder twijfel. De bereidheid om te knokken kan je kampioen maken. Daarbij moet ik zeggen dat het teamgevoel, het eenheidsgevoel, voor mij het grootste verschil is met vorig seizoen. Daarmee maken wij het verschil.”

Misschien wordt dat bedoeld met de opmerking dat jij de personificatie van dit PSV bent.
“Dat zou goed kunnen ja. Wij weten wat we kunnen en wat we niet kunnen. We stellen ons goed in op de krachten en zwaktes van de tegenstander en proberen daarvoor een oplossing te vinden. Als dat niet met zuiver passspel lukt, dan kan het ook met de lange bal op Luuk. Druk zetten als team.”

Grappig. Wat jij nu over het team zegt, zou je ook van jezelf kunnen zeggen.
“Nu je het zegt... Misschien ben ik inderdaad de personificatie van dit PSV.”

Dit artikel is afkomstig uit de papieren editie van ELF Voetbal. Daarin ook aandacht voor Matthijs de Ligt, Bas Dost, Roy Makaay, Renato Tapia, de AZ-broers Teun en Peer Koopmeiners, NAC'er Umar Sadiq, de eerste onthullingen van Voetballer X en nog veel meer!


 
Aanmelden
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
avonturiers Laatste: Oud-Feyenoorder Matthew Steenvoorden van volle Kuip naar spelen voor honderd man in Kroatie: "Besloot het kans te geven"
superelf Laatste: Superelf Dennis Schulp, Tilburgse Volewijcker
jukebox Laatste: De Jukebox: Michael Chacón (FC Emmen)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <