Resultaten x
Binnenland

Boekentip: Onsterfelijk Torino, opkomst en ondergang van geoliede voetbalmachine

Vrijdag 4 mei is het exact 69 jaar geleden. Een vliegtuig stortte neer bij de heuvel van Superga. Aan boord achttien spelers van Torino, hét sterrenteam van dat moment in Italië. Net als de ingestapte officials, journalisten en crewleden kwamen alle spelers om het leven.
01-05-2018 17:00 door Sander Berends

Superga 1949 is daarmee de grootste ramp uit de Italiaanse voetbalgeschiedenis en misschien wel van de hele wereld. Aanleiding voor journalist Roberto Pennino om een boek uit te brengen, met de titel Onsterfelijk Torino, dat op dinsdag 1 mei officieel is verschenen. Hij beschrijft de opkomst en ondergang van een geoliede voetbalmachine die slechts door het lot tot stilstand kon worden gebracht. En vooral ook: wat heeft de ramp van Superga gedaan met de nabestaanden? In dat kader sprak hij met onder meer Sandro Mazzola die nog steeds emotioneel kan worden wanneer het over zijn vader gaat.

Invincibili

Voorzitter Ferruccio Novo van voetbalclub AC Torino had met beleid de beste voetballers bij elkaar gekocht. Met behulp van een ingenieus mozaïek werd het sterkste Italiaanse clubteam aller tijden geconstrueerd: de Invincibili (Onoverwinnelijken). Novo streefde ernaar alle plekken in het elftal dubbel en liefst driedubbel bezet te krijgen. Continuïteit was het toverwoord.

Maar op 4 mei 1949, net buiten Turijn bij de heuvel van Superga, stortte een vliegtuig neer. Alle inzittenden – de stervoetballers van AC Torino die terugkwamen van een oefenwedstrijd bij Benfica in Lissabon – lieten het leven. Torino, het Barcelona van de jaren ’40, werd er in één klap mee van de kaart geveegd. De stad Turijn raakte verdoofd door verdriet. De vraag was wie bij de tussenstop in Barcelona wel of niet aan boord gingen. Want één speler van Torino werd enkele uren na de vliegramp in goede gezondheid gezien in de stad Turijn, waardoor de hoop even bij de supporters opflakkerde.

Ontvallen helden

Om 17.05 uur van die donkere dag stierven niet alleen de meeste spelers van Il Grande Torino, maar raakten tegelijkertijd de aspiraties van hun gedoodverfde opvolgers – het talentvolle jeugdteam van de club – in een macabere stroomversnelling. In het voorjaar van 1948 wonnen ze nog met overmacht het Italiaanse jeugdkampioenschap. Een jaar later waren ze geen jongetjes meer, maar moesten ze vol aan de bak als senioren. In de voetsporen van hun idolen speelden ze, met loodzware rugnummers op hun bloedrode shirts en een zwarte band om hun armen, de vier wedstrijden die voor het dodelijk getroffen eerste elftal nog op het programma stonden. Met vier overwinningen eerden de jonkies de ontvallen helden op fenomenale wijze.

Pennino, auteur met een Italiaanse vader en Nederlandse moeder, verdiepte zich jaren in dit onderwerp. Hij publiceerde erover in diverse media. Via gesprekken met onder anderen Sandro Mazzola en Bill Lievesley aangevuld met zijn persoonlijke ervaringen en passie voor het Italiaanse voetbal is een voetbalgeschiedenisboek samengesteld. Onsterfelijk Torino is vanaf nu verkrijgbaar.

Auteur: Roberto Pennino
Titel: Onsterfelijk Torino, de mythische Superga vliegramp van 1949
Pagina's: 152, inclusief foto's
Prijs: 17,50
Formaat: 14x21 cm
ISBN: 978-94-92273-10-9
Uitgeverij: Nederlandse Sportboeken Club



Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Manchester United denkt aan tijdelijk afscheid van toptalent Tahith Chong'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <