Laatste nieuws
10.00Jordi Cruijff reageert voor de camera van De Telegraaf zeer stellig op Ajax-vragen
09.48Oranje verrast Finse profs en mag zich eindelijk weer WK-deelnemer noemen: ‘Dit was echt reclame voor het futsal’
09.47Hoe Bellingham ook buiten de lijnen indruk maakt op Ferdinand
09.40Ambitieuze club aan andere kant van wereld beklinkt deal met 'voorbeeld' PSV
09.36Grote schoonmaak op komst bij Atlético Madrid: ‘Marca weet meer over Memphis’
09.29Voetbal International bereikt 50.000 volgers op WhatsApp Kanalen
09.22Vink wijst Heerenveen op belangrijk punt rond Van Persie: 'Weten ze wat ze binnenhalen?'
09.10Zaalvoetballers plaatsen zich voor het eerst in 24 jaar voor het WK
09.02Uithuilen bij Arsenal na rampweek: 'We zijn radeloos'
08.53Beelden opgedoken van ruziënde Mbappé met Barça-fans: 'Doei, jullie liggen eruit'
08.53‘Ajax en Real Madrid geïnteresseerd in Spaans jeugdinternational Carlos Espí’
08.50‘Robin van Persie is niet onomstreden in de jeugdopleiding van Feyenoord’
08.45Real is een raadsel voor Spaanse media: 'Probeer het niet te begrijpen'
08.45Manchester City kan nieuwe treble vergeten na thriller tegen Real: ‘Cruijff vertelde me dat geluk niet bestaat’
08.40United-fans reageren confronterend onder felicitaties Van de Beek: 'Nutteloos'
08.20Neuer stoot Casillas van de troon en grijpt bijzonder CL-record
08.20Bizarre penalty Silva gaat wereld over na uitschakeling City: 'Dit is nog nooit vertoond'
08.08Wat bezielt Romário (58) om weer te gaan voetballen? ‘Soms lastig zonder roem en aandacht te leven’
08.00De EK-selectie van België: dit zijn de spelers die kans maken
07.51Aparte situatie: Bayern in gesprek om eerder ontslagen trainer terug te nemen
07.47‘Frenkie kan verschrikkelijk goed voetballen, maar kan het voortouw niet nemen’
07.46De pijnlijke cijfers van Haaland: meer balverlies dan geslaagde passes
07.35'Alarmfase één voor Memphis: Nederlander mogelijk aan laatste maand bezig bij Atlético'
07.30Voetbal op tv: hier zie je Atalanta - Liverpool en West Ham - Leverkusen
07.18Guardiola legt zich neer bij uitschakeling: 'Cruijff zei dat geluk niet bestaat'
07.17Van Basten ziet ‘speciaal slecht’ moment tijdens Man City - Real Madrid
07.14Derksen baalt van belangrijke Oranje-international: 'Zet die stap naar de top maar niet'
07.00Spel Real tegen City roept vragen op: 'Zeg niet dat ze negatief waren, maar...'
03.05Voetbalpodcast | ‘Dit NEC doet me denken aan PEC Zwolle van 2014 in de beker’
03.00Bekerkeeper of niet? Waarom Feyenoord in finale vasthoudt aan ‘reserve’ en NEC terugvalt op eerste keus
00.35Cruciale City-misser verbijstert Sneijder: 'Dat kan niet, is echt respectloos'
00.25Éder Militão overtreedt regel bij invalbeurt en moet direct terug naar zijlijn
00.20NEC wacht forse uitdaging tegen Feyenoord: ‘Ja, die wedstrijd tegen Ajax...’
00.15Matthijs de Ligt en Bayern München ten koste van Arsenal naar halve finales Champions League
00.10Dit zijn de halvefinalisten in de Champions League
Resultaten x
Binnenland

Zo begon het avontuur van Wijnaldum bij Champions League-finalist Liverpool

Georginio Wijnaldum (27) speelt vanavond met Liverpool in de Champions League-finale tegen Real Madrid. Sinds zijn komst van Newcastle United in de zomer van 2016 heeft Wijnaldum zich verzekerd van een basisplaats bij Engels grootmacht. Een paar maanden na zijn transfer, inmiddels bijna twee jaar geleden, spraken wij met de nummer 5 van Liverpool over zijn keuze voor The Reds en het fanatisme bij manager Jürgen Klopp. Lees hier ons gehele interview met Wijnaldum in november 2016.
26-05-2018 08:00 door Steven Kooijman

"Gini heeft alles in zich om een hele grote te worden. Maar ik vind dat als hij naar het buitenland gaat, hij wel bij een club terecht moet komen waar hij speelt.” (Roy Makaay, in december 2008 over Georginio Wijnaldum.)

Voor dit verhaal gaan we terug in de tijd. Acht jaar om precies te zijn. Achttien jaar jong is Wijnaldum als wij een dubbelinterview hebben met Roy Makaay en de benjamin van de Feyenoord-selectie. Makaay bevindt zich op dat moment in de nadagen van een zeldzaam mooie carrière. De veteraan fungeert in Rotterdam-Zuid als voetbalvader van twee ongepolijste diamanten: Leroy Fer en Georginio Gini Wijnaldum.

We vragen Makaay om advies. Want wat is voor de 18-jarige Wijnaldum het juiste moment om zijn vleugels uit te slaan in het buitenland? Makaay, oud-speler van CD Tenerife, Deportivo la Coruña en Bayern München geldt tenslotte als ervaringsdeskundige. De voormalige Gouden Schoen-winnaar antwoordt gedecideerd. Speeltijd is belangrijker dan de status van de club. Zo had Makaay in de zomer van ‘97 zelf de overstap gemaakt van Vitesse naar Club Deportivo Tenerife. Op gevoel. Makaay had ook naar Ajax kunnen gaan, Louis van Gaal was gek op de toen 22-jarige aanvaller. “Maar in Amsterdam was ik waarschijnlijk op de bank terechtgekomen”, legde Makaay destijds uit. “En daar had ik geen zin in. Ik wilde iedere week voetballen.”

72 wedstrijden en 21 goals later degradeert Tenerife uit de Primera División, waarop Makaay naar Galicië trekt, naar Deportivo om precies te zijn. De club uit La Coruña is in die tijd een topclub in Spanje. Achteraf lijken de eerste buitenlandse jaren van Makaay verdacht veel op die van Wijnaldum. Ook Wijnaldum kiest in eerste instantie voor een modale buitenlandse club uit een grote competitie. En ook die club (Newcastle United) smaakt het ongenoegen van degradatie. Gini’s volgende stap, Liverpool, is er vervolgens één naar een topclub.



WILDE PLANNEN

Wijnaldum kan zich desgevraagd het dubbelinterview nog herinneren. “Het was volgens mij in de skybox van Roy in De Kuip. Roy praatte veel met mij. Buiten het veld, maar ook op de training. Het ging over afronden, over slimmigheidjes van een spits. Ik keek tegen hem op, dat weet ik nog wel. Hij had Deportivo met zijn doelpunten de Spaanse titel bezorgd en later vier jaar bij Bayern München gespeeld.”

Zo apart als Makaays keuze voor Tenerife, zo verrassend is de overgang van Wijnaldum van PSV naar Newcastle. “Newcastle is natuurlijk niet de top in Engeland, maar het is en blijft een club van naam met een grote achterban. Er was vorig jaar veel interesse, ik had in elke grote competitie kunnen spelen, maar na een gesprek met Steve McClaren was ik eruit. Newcastle had wilde plannen en van die plannen wilde ik deel uitmaken. Alleen: in de praktijk is er bar weinig van terechtgekomen. De nederlagen waren op een gegeven moment niet meer te tellen, ik belandde er zelfs op de bank. Dat kon er ook nog wel bij. Uiteindelijk volgde de degradatie. Toch heb ik geen spijt gehad van mijn keuze, ik zou het zo weer overdoen.”

Waar The Magpies diverse malen door de ondergrens zakken, daar kent Wijnaldum volgens eigen zeggen een redelijk debuutseizoen in de Premier League. Clublegende Alan Shearer denkt daar in zijn column in de Britse tabloid The Sun en als analist van Match of the Day geheel anders over en maakt Wijnaldum, evenals de Franse international Moussa Sissoko, met de grond gelijk. “Je degradeert als een team. Sommige mensen doen wel alsof Moussa en ik de hoofdschuldigen zijn, maar oké.” Na een korte stilte: “Iedereen heeft zijn rol daarin gespeeld. Van de directie, de technische staf tot de spelers.”

SPURS

Toptrainers Mauricio Pochettino en Jürgen Klopp zijn het klaarblijkelijk niet eens met Alan Shearer en openen in de zomer hun jacht op de Rotterdammer. Ook vanuit het vaste land is er concrete belangstelling voor Wijnaldum. “Maar ik had mijn zinnen op een club uit de Premier League gezet. Engeland was mij goed bevallen. Het leven, de mensen, de passie voor het voetbal en alles eromheen. Dát wilde ik voor geen goud missen, daarom wilde ik blijven. Nee, voetballen in het Championship zag ik niet zitten, bij Newcastle blijven was geen optie.”

Tottenham Hotspur blijkt geruime tijd de beste papieren te hebben om Wijnaldum in te lijven. De Nederlandse international is onder de indruk van een gesprek dat hij samen met zijn zaakwaarnemer Humphry Nijman voert met Pochettino. “De man had een enorme uitstraling. Hij wist werkelijk alles van mij. Het was een topgesprek. Ik voelde dat Pochettino mij een betere voetballer kon maken, dat straalde hij ook uit. Voor mij was het een klare zaak dat ik naar Spurs zou gaan. De deal ketste echter af omdat we er financieel niet uitkwamen.”

Dan, als Wijnaldum net terug is van een trainingsstage in Ierland, meldt Liverpool zich. Was Wijnaldum al onder de indruk geweest van Pochettino, een onderhoud met Jürgen Klopp maakt nog meer in hem los. “Klopp had amper de voordeur van zijn huis achter ons dichtgedaan, of hij vroeg waarom Benítez mij afgelopen seizoen twee keer op de bank had gezet. Ik legde uit dat Benitez vond dat ik te weinig bracht. ‘Vreemd’, zei Klopp. ‘Ik begreep er namelijk niets van.’ Vanaf dat moment heb ik met open mond naar hem zitten luisteren, met zoveel passie en geestdrift praatte hij over voetbal en wat hij van mij verwachtte.”

“Ik had hem vorig seizoen al een keer gesproken toen we met Newcastle tegen Liverpool hadden gespeeld. Toen was er al een klik. Dat was dit keer niet anders. Bij het vertrek zei hij: ‘We gaan er werk van maken’. Ik vroeg me af hoe serieus hij was. Eerst zien, dan geloven zeg maar. Nou, ’s avonds belde hij al met mijn zaakwaarnemer en de volgende ochtend nam Liverpool contact op met Newcastle. Dan weet je hoe serieus het is en dat gaf mij een bijzonder goed gevoel. Ik bedoel, Liverpool man, dat is écht een grote club.”


PRESSIE

Als Liverpool Wijnaldum op 21 juli voor een bedrag van rond de dertig miljoen euro aantrekt, volgt in Californië tijdens de pre-season-tour de eerste kennismaking met Klopp op het trainingsveld. Klopp mag dan wel een innovatieve voetbaltrainer te zijn, hij is en blijft een Duitser. En dat betekent dat er in de voorbereiding gelopen moet worden, héél veel gelopen. Wijnaldum heeft een broertje dood aan voorbereidingen, zo verklapt hij later. Maar in uitwedstrijden tegen Arsenal en Chelsea, krachten verslindende topduels die door the Reds op spectaculaire wijze worden gewonnen, lijkt het alsof de Rotterdammer over een ingebouwde reservelong beschikt. De nieuwkomer, in Klopps startopstelling de meest centrale middenvelder, loopt zich het vuur uit zijn sloffen. Ook in Dortmund werkte Klopp met superfitte selecties. “Dat heeft alles met zijn speelwijze te maken”, vertelt Wijnaldum. “Het komt er in het kort op neer dat hij negentig minuten lang pressie wil spelen. Dan heb je dus geen seconde rust, je bent continu in beweging. Die speelstijl vreet energie. Als we in de voorbereiding niet keihard hadden getraind en reserves hadden opgebouwd, dan hadden we niet de wedstrijden kunnen spelen die we nu hebben gespeeld.”

Wijnaldum legt uit wat het systeem van Klopp precies voor hem inhoudt. “Als middenvelder moet ik feitelijk het spel verleggen en van box to box spelen. Klopp hamert erop dat middenvelders voor het doel moeten komen. Hij zegt: ‘Ik wil dat je doelpunten maakt!’ We spelen dan ook met drie offensieve middenvelders, de laatste weken met Henderson, Lallana en ikzelf. Dat is nogal ingewikkeld. Je moet voortdurend opletten dat we niet alle drie voorin spelen. Op dat soort momenten moet je even pas op de plaats maken. Maar het kan ook zo zijn dat ik de plek van de linksback moet overnemen of dat ik opeens linksvoor op de plek van Coutinho sta.”

“Klopp wil niet dat wij positiegebonden spelen. Sterker nog: hij wil zoveel mogelijk positiewisselingen creëren. Dat is een stuk lastiger te verdedigen dan al die voorspelbare aanvalspatronen.” Kom bij de Duitser ook niet aanzetten met de opmerking dat een tegenstander die vogelvrij staat jouw mannetje niet is. Wijnaldum: “Dan wordt hij link hè. Veel trainers zeggen dat je verantwoordelijk bent voor je eigen man. Klopp zegt: iedereen is verantwoordelijk voor iedereen. Hij is meer bezig met hoe je het spel moet lezen, hoe je het beste druk kan zetten.”



KLOPP

Jürgen Klopp is op zijn zachtst gezegd een opvallende trainer. Hij danst, springt en rent rond zijn dug-out alsof het een lieve lust is. Hij legt tijdens de wedstrijd bijna net zoveel kilometers af als zijn spelers. Zijn bril valt per helft minstens vijfmaal van zijn neus. Sommige collega-coaches reppen van een act. Maar volgens Wijnaldum is zijn trainer allesbehalve iemand die toneelstukjes opvoert. “Geloof me, hij is gewoon zo. Zoals jij hem op tv ziet, zo is hij ook op de training. Dan zie je pas echt hoe fanatiek hij is. Hij geeft áltijd honderd procent. Klopp zegt niet voor niets: 99 procent is niet genoeg. Je doet het óf honderd procent, óf je doet het niet. Dat is zijn werkwijze, zo staat hij ook in het leven. Bij veel trainers zou het averechts werken, maar niet bij hem.”

Wijnaldum geeft onomwonden toe dat het geweldig is om met de bevlogen Duitser te werken. “Niet omdat hij mij gehaald heeft, maar om de manier waarop hij te werk gaat. Die bezetenheid om spelers beter maken, ook in teamverband, dat is heel speciaal om mee te maken. Hij is veeleisend ja. Maar op een positieve manier. Hij wordt ook niet boos als je fouten maakt. Hij wordt alleen boos als je niet doet waar je goed in bent. Zomaar een voorbeeld: Mané is een buitenspeler, dus moet hij dribbels maken. Als Mané een paar keer de bal verliest, jammer dan. Maar hij móét acties maken, daarom heeft hij hem gehaald. Doet Mané of een ander niet wat Klopp zegt, dan kan hij een moeilijke trainer zijn en zijn de rapen gaar.”

Volgens Klopp wint het team met het beste plan, niet het team met de beste spelers. “Dat probeert hij ook op ons over te brengen. Er lopen zoveel teams met goede spelers rond in de Premier League die geen succes hebben behaald. Dan is er in de ogen van Klopp iets mis met het gameplan. Met een goed plan heb je volgens hem de meeste kans op succes. ”

Ondanks een tegenvallende achtste plaats in het afgelopen seizoen drong Klopp er niet op aan om een blik nieuwe spelers open te trekken. Integendeel zelfs: Liverpool verkocht voor negentig miljoen aan spelers en spendeerde ‘slechts’ 72 miljoen op de transfermarkt. De lopers Sadio Mané (Southampton) en Wijnaldum waren de grote zomeraankopen. Desondanks wordt er het nodige van The Reds verwacht, nu Klopp zijn speelwijze er sinds zijn aanstelling aardig heeft in geramd. De oogsttijd komt dichterbij. Dortmund won in het derde en vierde seizoen onder Klopp de Duitse landstitel. “In het begin heb ik wel even moeten wennen aan het systeem”, erkent Wijnaldum. “Maar inmiddels weet ik wat er van mij wordt verwacht. En ik kan je zeggen dat het heerlijk is om in dit elftal te spelen. Waarom? Omdat het altijd lekker is om met zoveel goede voetballers om je heen te voetballen.”


 




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <