Laatste nieuws
21.58Shakhtar pakt emotionele landstitel en bedankt strijdkrachten: 'Leve Oekraïne!'
21.50Sjachtar Donetsk pakt landstitel en bedankt strijdkrachten: 'Leve Oekraïne'
21.49Lijdend Leicester laat Premier League achter zich: 'Ik heb gefaald'
21.40Old Trafford klapt massaal voor speechende Ten Hag: 'Ik wil jullie bedanken'
21.40Steven Berghuis beboet door Ajax na vuistslag bij spelersbus: ‘Dit had ik niet moeten doen’
21.39Rensch eerlijk over tekortkomingen Ajax: 'Zijn als team gewoon niet goed genoeg'
21.35Alba en Busquets spreken Camp Nou toe: 'Mooiste dag uit mijn leven'
21.35Barcelona neemt met winst afscheid van Nou Camp, stadgenoot Espanyol degradeert
21.26VI Live: Giroud kopt AC Milan op voorsprong tegen Juventus
21.26Real Sociedad viert ondanks verlies in Madrid groot feest
21.25FC Barcelona neemt waardig afscheid van Camp Nou, Jordi Alba en Sergio Busquets
21.25Van Bommel blijft kalm na gemiste kans: 'Ik heb de WK-finale gespeeld...'
21.25Van Bommel ziet teleurgestelde spelers: 'Ik heb de WK-finale gespeeld...'
21.25Van Bommel na gemiste kans: 'Ik heb de WK-finale gespeeld...'
21.15Busquets en Alba nemen afscheid met klinkende zege, groot drama voor Espanyol
21.15Schandalig: Baldé (Barcelona) loopt enkelblessure op bij afschuwelijke aanslag
21.15Sparta heeft in leeg Euroborg weinig moeite met uitgeblust tiental Groningen
21.15Berghuis en Ajax komen met reactie na incident bij spelersbus
21.12VI Live: Juventus en AC Milan maken er nog geen spektakelstuk van
21.11Tranen in Camp Nou: clubiconen Busquets en Alba nemen afscheid onder luid applaus
21.10Boete voor Berghuis na vuistslag in Enschede: 'Spijt van, had dit niet moeten doen'
21.05Pepi reageert op koppeling aan PSV: 'Natuurlijk is dat leuk'
21.05Ajax en beboete Berghuis komen met officiële verklaring: 'Ik heb spijt'
21.04Espanyol degradeert na zinderende ontknoping tegen Valencia
21.00Hoe Xavi Simons nu al de leider van PSV kan zijn: ‘Deze jongen is in zijn hoofd al 27 of 28'
21.00Rutten afgeleid tijdens persconferentie PSV: 'Zag een mooie dame'
21.00Van Bommel mist eerste kans op titel met Antwerp, nu volgt ongekende climax
20.53VI Live: drama voor Espanyol, Juventus speelt tegen AC Milan
20.50Iconen Alba en Busquets nemen met klinkende zege afscheid van Camp Nou
20.45Mark van Bommel blijft geloven in titel na eerste mislukte matchpoint Antwerp: ‘Het kan nog steeds’
20.44VI Live: Jordi Alba en Busquets nemen afscheid van Camp Nou
20.42'Heel slim, maar ik heb het gevoel dat Slot graag naar Tottenham had gewild'
20.40Klaassen weet niet hoe Ajax het tij moet keren: 'Eerlijk gezegd geen idee'
20.40Vertrekt Kökcü uit Rotterdam-Zuid? 'Als juiste club komt, wil ik stap maken'
20.37Velázquez: 'Het was míjn besluit om te vertrekken bij Fortuna'
Resultaten x
Binnenland

Het grote Michel Breuer afscheidsinterview: "Voetbal altijd gezien als hobby"

Toen Michel Breuer (38) zijn debuut maakte in het betaalde voetbal, had Nederland nog de Gulden als munteenheid, kroonde het Franse voetbalelftal zich tot wereldkampioen in eigen land en kwam zoekmachine Google ter wereld. Een afscheidsinterview van een van de grootste culthelden én liefhebbers die het Nederlandse voetbal ooit heeft gekend.
30-05-2018 17:00 door Marc Gunterman

Als we Breuer eind mei op een zonnige dinsdagmiddag spreken, laat de routinier uit Gouda zich direct van zijn meest sociale kant zien. “Kunt u mij goed verstaan? Bel ik op het juiste moment?” Het symboliseert de persoon Breuer. Nuchter, sympathiek en geïnteresseerd. Zoals hij altijd geïnteresseerd was in het spelletje waaraan hij eind jaren '90 begon als prof. “Ik heb voetbal altijd gezien als hobby. Ik ben nooit met de gedachte het veld ingestapt: dit is mijn werk en hiervan zal ik moeten rondkomen. Natuurlijk ging ik het op een gegeven moment beseffen, maar in het begin was ik er totaal niet mee bezig."

Het tijdperk Breuer in de vaderlandse Eredivisie bereikte op 20 mei jl. in de Jupiler Play-Offs tegen FC Emmen haar einde. Na 501 keer de kicksen te hebben aangetrokken en op het wedstrijdformulier te hebben gestaan, kwam er dan toch echt een einde aan de lange voetbalcarrière van Breuer. “Ik weet dat het moeilijk gaat worden in het begin. Normaal lig ik nu ergens op een zonnig kuuroord te genieten van de zon, de cocktails en start over een kleine maand de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Maar in plaats daarvan stopt het voor mij. Ik ga donderdag een weekje met het gezin naar Zwolle. Ik heb een kleine en mijn vrouw is in verwachting van een tweede. Het lijkt ons daarom niet verstandig om een verre reis te maken. Maar Zwolle kan ook leuk zijn, hè?”, zegt de openhartige Breuer lachend in gesprek met ELF Voetbal.

Tierelier

Hij maakte zijn officiële profdebuut op 3 mei 1999 namens Excelsior tegen Dordrecht ’90. In Kralingen viel de toen pas achttienjarige Michel Breuer na een uur spelen in voor Raymond de Waard. De eerste van de uiteindelijke 24.237 minuten profvoetbal. “Ik weet nog dat ik heel nerveus was. Mijn trainer, Adrie Koster, floot naar mij toen ik de warming-up deed. Ik moest mezelf  gaan klaarmaken voor een invalbeurt. Het moment dat het bord omhoog ging en ik het veld betrad, vergeet ik niet meer. Dat was wel kicken.”

Breuer weet als geen ander dat de salarissen tegenwoordig de pan uit rijzen. Ook bij de jongsten. “Toen ik net mijn eerste profcontract ondertekende bij Excelsior verdiende ik rond de drieduizend Gulden per maand. Ik was niet bezig met wat ik verdiende. Niemand van toen eigenlijk. We hadden een leuke hobby, lol en werkten als een tierelier. Als ik dan zie wat sommigen nu verdienen dan voetbalde ik achteraf voor een schijntje, haha.”

Biljarten

Met de evolutie die het voetbal de afgelopen decennia heeft doorgemaakt, is het voor ‘opa’ Breuer wennen geweest. “Tegenwoordig zie ik van alles voorbijkomen. Wedstrijdanalyses, diepgaande onderzoeken naar kwaliteiten van voetballers, chips die meten hoeveel kilometer ik als speler per duel afleg en wat mijn fysieke gesteldheid is. In mijn tijd hadden we dat soort wetenschap allemaal niet. Als ik dan geblesseerd was ging ik een potje biljarten of tafelvoetballen. Ik was me van geen kwaad bewust. Het kon gewoon. Niemand die zich er druk om maakte. Ik kan dat echt niet maken nu, haha. Maar ik moet zeggen dat de technologie de sport alleen maar verbetert. Als ik nu geblesseerd ben word ik direct doorverwezen naar de allerbeste sportarts en moet ik verplicht rust houden en stilliggen.”

Sollied en Boekarest

Nadat Breuer ruim acht jaar erop had zitten als profvoetballer en trainer Gertjan Verbeek van 2004 tot 2008 aan het roer had gestaan bij sc Heerenveen, haalde de club de Noorse trainer Trond Sollied naar het Abe Lenstra Stadion. “Ik moet zeggen dat het wel even schakelen was toen Sollied aangesteld werd. Gertjan Verbeek was verbaal erg aanwezig. Sollied was enorm koeltjes. Hij zei de eerste twee weken geen woord. Dat meen ik. Dan nam de assistent-trainer, Chris Van Puyvelde, het woord. Uiteindelijk heb ik wel een goede band weten te creëren met Sollied."

Hoewel de Europese tripjes van sc Heerenveen vaak uitmondden in een deceptie, waren de uurtjes na de wedstrijden vaak onvergetelijk. “Toen we in Roemenië tegen Rapid (Boekarest red.) speelden, gingen we met een paar man na dat duel de stad in. Dat waren onvergetelijke avonden. We hadden de grootste schik.”

Zaniken

Het gaat Breuer de laatste jaren niet voor de wind. Waar hij tien jaar geleden persoonlijke duels uitvocht in de UEFA Cup (Europa League red.) met voormalig Gouden Bal-winnaars Andrij Shevchenko, Ronaldinho en Kaká en werd geprezen om zijn vechtlust en leiderschap, moest hij de laatste jaren vooral plaatsnemen op de reservebank en het ontgelden in de landelijke media. Diverse voetbalprogramma’s boren hem de grond in, maar Breuer blijft er ijzig kalm onder. “Het is televisie, hè? Zij moeten wat te zaniken hebben en kijkers trekken. Het blijft tenslotte ook voetbal. Ik bekommer mij er niet echt om. Heb weleens gehad dat mensen op straat mij belachelijk maakten. Maar dat laat ik links liggen. Iedereen heeft een mening en mag die uiten. Ik ben gewoon dankbaar dat ik het mooiste beroep ter wereld heb mogen uitoefenen.”

Jeugdtrainer

Als Breuer terugkeert van zijn korte vakantie in Zwolle, gaat hij begin juli aan de slag als jeugdtrainer/assistent van Sparta Rotterdam Onder 17. "Ik heb TC III en II in de pocket en wil volgend jaar TC I nog halen. Dan heb ik alle papieren om het trainersvak in te gaan. Het trainersvak is anders dan zelf tussen de lijnen staan, maar ik weet dat ik het leuk ga vinden. Al zal ik soms voor mezelf nog wel even op de rem moeten trappen als ik de jongens een partijspel zie doen, haha."
Aanmelden
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
jukebox Laatste: De Jukebox: Michael Chacón (FC Emmen)
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <