Laatste nieuws
23.10Isaac Babadi blijft in Nederland en laat twee Europese grootmachten teleurgesteld achter
23.05VI Live: invaller Memphis ziet Athletic Bilbao nóg verder weg lopen
23.05Mark van Bommel met Royal Antwerp opnieuw in Belgische bekerfinale, onrust in Bilbao voor halve finale
23.03Kees Kwakman: ‘Hij is de zwakste schakel bij Feyenoord, dat weet Groningen ook’
23.01Slot lijkt zich te verspreken over Babadi en weigert woorden te herhalen
22.59Slot 'houdt rekening met ergste' voor blessure Stengs: 'Verschrikkelijk'
22.56Hancko over Feyenoord-ploeggenoot: 'Mocht hem niet in het begin'
22.56VI Live: Memphis valt in bij Atlético, enorme comeback nodig
22.55Beelen komt met duidelijke samenvatting voor duel met Groningen: 'Was erg zwaar'
22.55Arne Slot vreest voor zware blessure Calvin Stengs: ‘Laten we alsjeblieft hopen dat het hem bespaard blijft’
22.50Van Bommel flikt het opnieuw en bereikt tweede bekerfinale op rij met Antwerp
22.50Stengs per brancard van het veld, Slot leeft mee: 'Verschrikkelijk om te zien'
22.48Jan Smit komt na pijnlijk vertrek niet meer in stadion Volendam: ‘Ik voel me persona non grata’
22.48VI Live: Atlético Madrid op jacht naar vier goals in het Baskenland
22.42VI Live: medisch noodgeval op de tribune vertraagt herstart in Bilbao
22.37El Ahmadi: 'Als hij niet goed is, dan komt Feyenoord niet aan voetballen'
22.36Van Bommel en Antwerp halen tweede bekerfinale op rij
22.31Eerste berichtgeving rond blessure Stengs doet vrezen: 'Hij was aan het huilen'
22.31Feyenoord wint met moeite van FC Groningen en speelt bekerfinale tegen NEC
22.29Analisten van ESPN zijn lyrisch: ‘De meest stabiele Feyenoorder dit seizoen’
22.20Domper op vreugde Feyenoord: aangeslagen Stengs per brancard van het veld
22.20Zorgen om uitgevallen Stengs domper op finalevreugde Feyenoord
22.19Atlético in problemen: schitterende uithaal Inaki Williams en assist op broer Nico
22.16Hancko zoekt verklaring voor zwakke start Feyenoord: 'Mentaal vermoeid'
22.15Feyenoord komt dankzij invaller Lingr met schrik vrij tegen FC Groningen en bereikt bekerfinale
22.13VI Live: Antwerp en Athletic met anderhalf been in de bekerfinale
22.10Trots overheerst bij Groningen na bekerverlies: 'Feyenoord had veel slordigheden'
22.10Feyenoord herstelt zich net op tijd en staat in bekerfinale
22.08VI Live: Antwerp en Van Bommel met anderhalf been in de bekerfinale
22.05Feyenoord moet drie dagen voor topper tegen PSV vrezen voor zeer zware blessure
22.00Ten Hag noemt één reden voor vol vertrouwen in Manchester Derby: 'Dat gaat goed'
22.00LIVE: Feyenoord moet diep gaan, maar haalt bekerfinale (gesloten)
21.57Supersub Lingr voorkomt blamage: Feyenoord moeizaam naar bekerfinale
21.57Hancko en Lingr buigen achterstand om en schieten Feyenoord naar bekerfinale
21.45Terzic ter discussie bij PSV-opponent Dortmund: 'Vader gestopt met lezen BILD'
Resultaten x
Binnenland

Het grote Michel Breuer afscheidsinterview: "Voetbal altijd gezien als hobby"

Toen Michel Breuer (38) zijn debuut maakte in het betaalde voetbal, had Nederland nog de Gulden als munteenheid, kroonde het Franse voetbalelftal zich tot wereldkampioen in eigen land en kwam zoekmachine Google ter wereld. Een afscheidsinterview van een van de grootste culthelden én liefhebbers die het Nederlandse voetbal ooit heeft gekend.
30-05-2018 17:00 door Marc Gunterman

Als we Breuer eind mei op een zonnige dinsdagmiddag spreken, laat de routinier uit Gouda zich direct van zijn meest sociale kant zien. “Kunt u mij goed verstaan? Bel ik op het juiste moment?” Het symboliseert de persoon Breuer. Nuchter, sympathiek en geïnteresseerd. Zoals hij altijd geïnteresseerd was in het spelletje waaraan hij eind jaren '90 begon als prof. “Ik heb voetbal altijd gezien als hobby. Ik ben nooit met de gedachte het veld ingestapt: dit is mijn werk en hiervan zal ik moeten rondkomen. Natuurlijk ging ik het op een gegeven moment beseffen, maar in het begin was ik er totaal niet mee bezig."

Het tijdperk Breuer in de vaderlandse Eredivisie bereikte op 20 mei jl. in de Jupiler Play-Offs tegen FC Emmen haar einde. Na 501 keer de kicksen te hebben aangetrokken en op het wedstrijdformulier te hebben gestaan, kwam er dan toch echt een einde aan de lange voetbalcarrière van Breuer. “Ik weet dat het moeilijk gaat worden in het begin. Normaal lig ik nu ergens op een zonnig kuuroord te genieten van de zon, de cocktails en start over een kleine maand de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Maar in plaats daarvan stopt het voor mij. Ik ga donderdag een weekje met het gezin naar Zwolle. Ik heb een kleine en mijn vrouw is in verwachting van een tweede. Het lijkt ons daarom niet verstandig om een verre reis te maken. Maar Zwolle kan ook leuk zijn, hè?”, zegt de openhartige Breuer lachend in gesprek met ELF Voetbal.

Tierelier

Hij maakte zijn officiële profdebuut op 3 mei 1999 namens Excelsior tegen Dordrecht ’90. In Kralingen viel de toen pas achttienjarige Michel Breuer na een uur spelen in voor Raymond de Waard. De eerste van de uiteindelijke 24.237 minuten profvoetbal. “Ik weet nog dat ik heel nerveus was. Mijn trainer, Adrie Koster, floot naar mij toen ik de warming-up deed. Ik moest mezelf  gaan klaarmaken voor een invalbeurt. Het moment dat het bord omhoog ging en ik het veld betrad, vergeet ik niet meer. Dat was wel kicken.”

Breuer weet als geen ander dat de salarissen tegenwoordig de pan uit rijzen. Ook bij de jongsten. “Toen ik net mijn eerste profcontract ondertekende bij Excelsior verdiende ik rond de drieduizend Gulden per maand. Ik was niet bezig met wat ik verdiende. Niemand van toen eigenlijk. We hadden een leuke hobby, lol en werkten als een tierelier. Als ik dan zie wat sommigen nu verdienen dan voetbalde ik achteraf voor een schijntje, haha.”

Biljarten

Met de evolutie die het voetbal de afgelopen decennia heeft doorgemaakt, is het voor ‘opa’ Breuer wennen geweest. “Tegenwoordig zie ik van alles voorbijkomen. Wedstrijdanalyses, diepgaande onderzoeken naar kwaliteiten van voetballers, chips die meten hoeveel kilometer ik als speler per duel afleg en wat mijn fysieke gesteldheid is. In mijn tijd hadden we dat soort wetenschap allemaal niet. Als ik dan geblesseerd was ging ik een potje biljarten of tafelvoetballen. Ik was me van geen kwaad bewust. Het kon gewoon. Niemand die zich er druk om maakte. Ik kan dat echt niet maken nu, haha. Maar ik moet zeggen dat de technologie de sport alleen maar verbetert. Als ik nu geblesseerd ben word ik direct doorverwezen naar de allerbeste sportarts en moet ik verplicht rust houden en stilliggen.”

Sollied en Boekarest

Nadat Breuer ruim acht jaar erop had zitten als profvoetballer en trainer Gertjan Verbeek van 2004 tot 2008 aan het roer had gestaan bij sc Heerenveen, haalde de club de Noorse trainer Trond Sollied naar het Abe Lenstra Stadion. “Ik moet zeggen dat het wel even schakelen was toen Sollied aangesteld werd. Gertjan Verbeek was verbaal erg aanwezig. Sollied was enorm koeltjes. Hij zei de eerste twee weken geen woord. Dat meen ik. Dan nam de assistent-trainer, Chris Van Puyvelde, het woord. Uiteindelijk heb ik wel een goede band weten te creëren met Sollied."

Hoewel de Europese tripjes van sc Heerenveen vaak uitmondden in een deceptie, waren de uurtjes na de wedstrijden vaak onvergetelijk. “Toen we in Roemenië tegen Rapid (Boekarest red.) speelden, gingen we met een paar man na dat duel de stad in. Dat waren onvergetelijke avonden. We hadden de grootste schik.”

Zaniken

Het gaat Breuer de laatste jaren niet voor de wind. Waar hij tien jaar geleden persoonlijke duels uitvocht in de UEFA Cup (Europa League red.) met voormalig Gouden Bal-winnaars Andrij Shevchenko, Ronaldinho en Kaká en werd geprezen om zijn vechtlust en leiderschap, moest hij de laatste jaren vooral plaatsnemen op de reservebank en het ontgelden in de landelijke media. Diverse voetbalprogramma’s boren hem de grond in, maar Breuer blijft er ijzig kalm onder. “Het is televisie, hè? Zij moeten wat te zaniken hebben en kijkers trekken. Het blijft tenslotte ook voetbal. Ik bekommer mij er niet echt om. Heb weleens gehad dat mensen op straat mij belachelijk maakten. Maar dat laat ik links liggen. Iedereen heeft een mening en mag die uiten. Ik ben gewoon dankbaar dat ik het mooiste beroep ter wereld heb mogen uitoefenen.”

Jeugdtrainer

Als Breuer terugkeert van zijn korte vakantie in Zwolle, gaat hij begin juli aan de slag als jeugdtrainer/assistent van Sparta Rotterdam Onder 17. "Ik heb TC III en II in de pocket en wil volgend jaar TC I nog halen. Dan heb ik alle papieren om het trainersvak in te gaan. Het trainersvak is anders dan zelf tussen de lijnen staan, maar ik weet dat ik het leuk ga vinden. Al zal ik soms voor mezelf nog wel even op de rem moeten trappen als ik de jongens een partijspel zie doen, haha."
Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <