Laatste nieuws
18.31VI Live: topper in Duitsland begonnen, veel extra tijd in Alkmaar
18.25Enorme scoringsdrift Hoever houdt aan, ook Piroe weer trefzeker
18.25LIVE Bundesliga | Bayern München strijdt bij debuut Tuchel met De Ligt tegen Dortmund om koppositie
18.20Recordhouder Hodgson viert rentree op 'oude dag' met last minute-zege
18.20LIVE eredivisie | AZ na VAR-check op gelijke hoogte met Heerenveen: bal volledig over doellijn
18.15VI Live: knotsgek moment levert AZ gelijkmaker op
18.10Frimpong geeft ultiem antwoord op uitblijven van Oranje-oproep bij Leverkusen
18.10LIVE buitenlands voetbal | Denzel Dumfries in de basis bij Inter, Stefan de Vrij op de bank
18.06LIVE-discussie: Twente zonder vast verdedigingsduo, nieuwe captain bij Excelsior
18.05City scoort ook zonder Haaland makkelijk, Arsenal leert Leeds een lesje
17.59Brighton en Brentford passeren Liverpool na meeslepend voetbalgevecht
17.55VI Live: Hodgson-effect bij Crystal Palace, AZ dringt aan tegen Heerenveen
17.55Arsenal raakt niet in war van City-overwinning en zet volgende stap richting titel
17.54Teruggekeerde Jesus neemt Arsenal bij de hand in titelrace
17.53Teruggekeerde Gabriel Jesus neemt Arsenal bij de hand bij eenvoudige zege
17.48VI Live: Mous pakt hoofdrol en strafschop tegen AZ
17.42Jeremie Frimpong en Sheraldo Becker trefzeker in de Bundesliga
17.40LIVE eredivisie | FC Twente zonder geblesseerde Ugalde tegen Excelsior met nieuwe aanvoerder
17.38Tuchel begint met één Nederlander aan dienstverband bij Bayern München
17.36VI Live: Kristensen scoort tegen Arsenal, weer geen Ziyech bij Chelsea
17.31VI Live: weer geen Ziyech te bespeuren bij Chelsea
17.30Diepe onvoldoendes Van Dijk en Gakpo: 'Totaal niet in buurt van zijn topniveau'
17.29Frimpong kan volgens Koeman niet verdedigen maar scoren des te beter
17.28Marten de Roon scoort voor winnend Atalanta en strijdt nog om Champions League-ticket
17.27Voor Oranje gepasseerde Frimpong laat zich weer zien aan Koeman
17.27Koeman: ‘Hij haalde een niveau bij Barcelona, dat paste niet bij zijn leeftijd’
17.21VI Live: De Ligt start in Duitse topper, Van Veen scoort weer in Schotland
17.20Guardiola na nieuwe mijlpaal in Premier League lyrisch over Haaland-loos City
17.15VI Live: Mous houdt Heerenveen op de been, Arsenal op rozen tegen Leeds
17.10VI Live: Arsenal op rozen tegen Leeds
17.10Uitsupporters gooien bij voorsprong vuurwerk op veld: AZ - Heerenveen kort stilgelegd
17.05Het gaat helemaal mis in Alkmaar: AZ - Heerenveen gestaakt door vuurwerk
17.02VI Live: AZ gevaarlijk na vuurwerk-onderbreking
17.02Marten de Roon is met doelpunt tegen hekkensluiter belangrijk voor Atalanta
17.00Voetbalvandalisme weer heikel thema: ‘Fans moeten weten welke sanctie ze boven het hoofd hangt
Resultaten x
Binnenland

Het mysterie rond Ronaldo en de WK-finale van 1998

Tot de finale op 12 juli 1998 was hij de grote ster van het WK in Frankrijk. Maar in Saint-Denis Ronaldo geen schim van de Ronaldo die Brazilië met vier goals naar de eindstrijd leidde. Twintig jaar na de WK-finale bestaan er nog steeds vragen, geruchten en complottheorieën over die finaledag. Lees in een speciale editie van ons magazine meer over het memorabele WK in Frankrijk.
07-06-2018 10:00 door

"Spanning of stress? Dat zou ermee te maken kunnen hebben gehad. Niemand weet het precies”, vertelde Ronaldo, zittend tegenover presentator en oud-voetballer Gary Lineker tijdens een interview met de BBC in 2014. Ze keken samen terug op de dag van de finale van het WK 1998.

De nationale ploeg van Brazilië verbleef in aanloop naar de WK-finale in Chateau de Grande Romaine in Lésigny, net buiten Parijs. Het was net na lunchtijd, om een uur of twee, toen internationals César Sampaio en Edmundo Roberto Carlos om hulp hoorden roepen. Hij was in paniek. Toen Sampaio en Edmundo de hotelkamer binnen kwamen zagen ze Ronaldo, toen 21 jaar, op bed liggen, schuddend.

AANVAL

Edmundo haalde in 2000 tijdens een Braziliaans parlementair onderzoek naar de band tussen de CBF (Braziliaanse voetbalbond) en sponsor Nike herinneringen op aan dat moment. “Ik was in shock toen ik Ronaldo zag liggen. Zijn lichaam shakete. Zijn kaken stonden stijf op elkaar en er kwam schuim uit zijn mond.”

Edmundo pakte Ronaldo vast, waarna César Sampaio zijn vingers in de mond van Ronaldo stak om te voorkomen dat hij zijn tong zou inslikken. Kort daarna kwam de teamarts. Edmundo: “Iedereen was ongerust. Ik ben op een gegeven moment teruggegaan naar mijn eigen kamer. Die lag naast die van Ronaldo. Hij sliep als een baby na het hele gebeuren. Elke vijf minuten kwam iemand bij hem kijken hoe het ging.”

“Ik was drie tot vier minuten buiten bewustzijn hoorde ik later”, zei Ronaldo. Toen hij later nietsvermoedend door de hoteltuin wandelde hoorde hij van ploeggenoot en goede vriend Leonardo wat er was gebeurd. Teamarts Lidio Toledo nam Ronaldo voor onderzoek mee naar een kliniek in Parijs. De andere spelers stapten in de bus naar Stade de France.
 

GROEN LICHT

Ruim een uur voor de finale ging in Stade de France een formulier rond waarop de naam van Ronaldo ontbrak in de opstelling. Edmundo was zijn vervanger. Totdat ruim een half uur voor de finale plotseling een nieuw formulier werd uitgedeeld aan journalisten. Daarop stond de naam van Ronaldo wel degelijk.

De medische staf had bondscoach Mario Zagallo eerder die dag geadviseerd Ronaldo niet te laten spelen. Later volgde alsnog groen licht. “Ik liet Zagallo geen keus”, aldus Ronaldo. “Met de positieve resultaten van de extra onderzoeken ben ik naar Zagallo gestapt. Ik wilde de finale echt niet missen. Achteraf was het zeker niet mijn beste wedstrijd. Misschien had de hele situatie rond mij die middag ook te veel indruk gemaakt op mijn teamgenoten. Het was voor hen vast eng om mij zo te zien.”

Bondscoach Mario Zagallo zei later voor het congres dat hij naar zijn idee inderdaad weinig keus had. “Als ik Ronaldo toen niet had opgesteld en we hadden zonder hem met 3-0 verloren dan was ik de zondebok geworden. Hij was onze beste speler.” Teamarts Toledo wilde ook geen boeman worden, vertelde hij in 2002 in gesprek met The Guardian. “Als ik Ronaldo niet had laten meedoen had ik na het WK naar de noordpool moeten verhuizen.”COMPLOTTEN

Verantwoord of niet, Ronaldo deed mee. Al sinds het laatste fluitsignaal op de avond van 12 juli 1998 bestaan er speculaties, geruchten en complottheorieën over het meespelen van Ronaldo. Zo zouden de Fransen Ronaldo hebben gedrogeerd en vooral rond de rol van sponsor Nike bestaan veel verhalen.

Brazilië en Nike gingen in 1996 een sponsordeal van voor 160 miljoen dollar. Nike zou de Braziliaanse bond dringend hebben verzocht Ronaldo op te stellen. Het moest een finale worden tussen boegbeelden Ronaldo (Nike) en Zinédine Zidane (adidas). Nike zou al voor het WK bij Brazilië hebben bedongen dat Ronaldo alle duels op het WK zou spelen. Ricardo Teixeira, toenmalig voorzitter van de Braziliaanse bond, zou dat voor de finale nog hebben aangekaart in de kleedkamer. Hij had namelijk de lucratieve sponsordeal met Nike gesloten.

Edmundo zei tijdens het parlementair onderzoek: “Er waren de hele dag mensen van Nike rond onze ploeg. Alsof ze bij de technische staf hoorden.” Ronaldo werd ook verhoord. Tot nieuwe onthullingen leidde dat niet. Net als het hele onderzoek. Congresleden gingen na afloop van het verhoor een voor een met Ronaldo op de foto.

REVANCHE

Volgens een ander gerucht zou Ronaldo vanwege een knieblessure een injectie met een verdovend middel hebben gekregen. Die injectie zou verkeerd zijn toegediend waarna de epileptische aanval zou zijn ontstaan. En weer een andere theorie: Braziliaanse spelers konden naar verluidt 23 miljoen dollar verdelen wanneer ze de finale zouden verliezen. Daarvoor kreeg de Braziliaanse voetbalbond een gunstige loting voor het WK in 2002 en de toezegging dat Brazilië in de nabije toekomst een WK zou mogen organiseren.

Wat wel en niet waar is zal de toekomst uitwijzen of blijft verhuld. Tostao, wereldkampioen van 1970 met Brazilië, zei vlak na het WK in 1998 tegen The Independent: “In mijn tijd bepaalden legergeneraals welke spelers speelden. Nu zijn het de zakenmannen, sponsors en media. De WK-finale is de grootste tv-show van de wereld.”

Vier jaar na de mysterieuze en veelbesproken finaledag in Frankrijk, waarna Ronaldo werd verkozen tot beste speler van het WK, werd Brazilië alsnog voor de vijfde keer wereldkampioen. In de finale tegen Duitsland (2-0) maakte Ronaldo beide goals. Hij maakte acht doelpunten op het WK in Japan en Zuid-Korea.
 
Aanmelden
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
jukebox Laatste: De Jukebox: Michael Chacón (FC Emmen)
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <