Laatste nieuws
20.20Grote ergernis over tafelgast in De Oranjezondag: ‘Hélène kwam er niet of nauwelijks tussen’
20.15Geertruida-gerucht 'totale onzin': 'Hij gaat een transfer maken, is zijn ambitie'
20.05Kelvin de Lang zat op tribune om ex-Ajacied aan het werk te zien
20.00‘Neymar verscheen soms dronken op de training van Paris Saint-Germain’
20.00Praat mee op VP: Chelsea - Everton
19.47Competitievervalsing? Jong Ajax start met zevental dat al speelde in hoofdmacht
19.47'Geweldige trainer' Slot geroemd: 'Dankzij Arne een betere speler geworden'
19.35Van Hooijdonk stoorde zich tijdens Fortuna - Feyenoord: ‘Een gênante vertoning’
19.33LIVE Keuken Kampioen Divisie | Jong Ajax met Carlos Forbs en Anton Gaaei tegen Cambuur
19.33Perez voorziet problemen: 'Dat zou ik een héél, héél zwakke zet van Kroes vinden'
19.30Zeldzame ziekte treft beide kinderen van PEC-voetballer Thomas Lam: ‘We weten niet wat ons te wachten staat’
19.30De slapende reus die als promovendus de Bundesliga won
19.27Excelsior met tegenzin akkoord met strafeis: Parrott mist Ajax-uit
19.26Strijd rond ‘cowboy’ Alex Kroes nog lang niet gestreden: welke impact zou zijn terugkeer op Ajax hebben?
19.20'Nieuw Feyenoord-tenue lekt uit: wens supporters gaat in vervulling'
19.07Luis Enrique doet optimistische voorspelling voor return in Barcelona
19.05Jorien van den Herik (80) stelt zich ook kandidaat voor gewilde KNVB-functie
19.05Praat mee op VP: Jong Ajax - SC Cambuur
18.57'Bayern heeft bijna beet bij beoogde Tuchel-opvolger, contract ligt al klaar'
18.55Frans Janssen (NEC) of Regi Blinker (Feyenoord) reikt zondag KNVB-beker uit
18.38'De Lang brengt bezoek aan Spaanse wedstrijd om oude Ajax-bekende te bekijken'
18.38Bayern München lijkt akkoord te naderen met opvolger Thomas Tuchel als trainer
18.36'Eintracht heeft knoop over Van de Beek doorgehakt'
18.36'Eintracht heeft keuze over Van de Beek gemaakt, Chelsea wil Koopmeiners'
18.23Zaakwaarnemer van Geertruida komt direct met reactie op 1908.nl: ‘Fake news!’
18.23KNVB maakt scheidsrechter voor bekerfinale Feyenoord - NEC bekend
18.23Aad de Mos: ‘PSV moet hem direct halen als vervanger van Joey Veerman’
18.16VZ Kort: KNVB maakt scheidsrechter bekerfinale Feyenoord - NEC bekend
18.12'Frankfurt is niet overtuigd: koopoptie Van de Beek wordt niet gelicht'
18.10KNVB bevestigt: Gözübüyük fluit bekerfinale Feyenoord - NEC
18.02‘Ajax verkent de markt en denkt aan transfervrije verdediger van Real Betis'
17.47'Dijkhuizen heeft als een slavendrijver zijn spelers achterna gezeten'
17.44Imposante reeks in gevaar: RB Salzburg grijpt hard in
17.43Update: zaakwaarnemer rekent hard af met 'fake news' over Geertruida-gesprek
17.32AZ-talent Kwakman noemt redenen waarom hij Frenkie de Jong zo bewondert
Resultaten x
Binnenland

Het mysterie rond Ronaldo en de WK-finale van 1998

Tot de finale op 12 juli 1998 was hij de grote ster van het WK in Frankrijk. Maar in Saint-Denis Ronaldo geen schim van de Ronaldo die Brazilië met vier goals naar de eindstrijd leidde. Twintig jaar na de WK-finale bestaan er nog steeds vragen, geruchten en complottheorieën over die finaledag. Lees in een speciale editie van ons magazine meer over het memorabele WK in Frankrijk.
07-06-2018 10:00 door

"Spanning of stress? Dat zou ermee te maken kunnen hebben gehad. Niemand weet het precies”, vertelde Ronaldo, zittend tegenover presentator en oud-voetballer Gary Lineker tijdens een interview met de BBC in 2014. Ze keken samen terug op de dag van de finale van het WK 1998.

De nationale ploeg van Brazilië verbleef in aanloop naar de WK-finale in Chateau de Grande Romaine in Lésigny, net buiten Parijs. Het was net na lunchtijd, om een uur of twee, toen internationals César Sampaio en Edmundo Roberto Carlos om hulp hoorden roepen. Hij was in paniek. Toen Sampaio en Edmundo de hotelkamer binnen kwamen zagen ze Ronaldo, toen 21 jaar, op bed liggen, schuddend.

AANVAL

Edmundo haalde in 2000 tijdens een Braziliaans parlementair onderzoek naar de band tussen de CBF (Braziliaanse voetbalbond) en sponsor Nike herinneringen op aan dat moment. “Ik was in shock toen ik Ronaldo zag liggen. Zijn lichaam shakete. Zijn kaken stonden stijf op elkaar en er kwam schuim uit zijn mond.”

Edmundo pakte Ronaldo vast, waarna César Sampaio zijn vingers in de mond van Ronaldo stak om te voorkomen dat hij zijn tong zou inslikken. Kort daarna kwam de teamarts. Edmundo: “Iedereen was ongerust. Ik ben op een gegeven moment teruggegaan naar mijn eigen kamer. Die lag naast die van Ronaldo. Hij sliep als een baby na het hele gebeuren. Elke vijf minuten kwam iemand bij hem kijken hoe het ging.”

“Ik was drie tot vier minuten buiten bewustzijn hoorde ik later”, zei Ronaldo. Toen hij later nietsvermoedend door de hoteltuin wandelde hoorde hij van ploeggenoot en goede vriend Leonardo wat er was gebeurd. Teamarts Lidio Toledo nam Ronaldo voor onderzoek mee naar een kliniek in Parijs. De andere spelers stapten in de bus naar Stade de France.
 

GROEN LICHT

Ruim een uur voor de finale ging in Stade de France een formulier rond waarop de naam van Ronaldo ontbrak in de opstelling. Edmundo was zijn vervanger. Totdat ruim een half uur voor de finale plotseling een nieuw formulier werd uitgedeeld aan journalisten. Daarop stond de naam van Ronaldo wel degelijk.

De medische staf had bondscoach Mario Zagallo eerder die dag geadviseerd Ronaldo niet te laten spelen. Later volgde alsnog groen licht. “Ik liet Zagallo geen keus”, aldus Ronaldo. “Met de positieve resultaten van de extra onderzoeken ben ik naar Zagallo gestapt. Ik wilde de finale echt niet missen. Achteraf was het zeker niet mijn beste wedstrijd. Misschien had de hele situatie rond mij die middag ook te veel indruk gemaakt op mijn teamgenoten. Het was voor hen vast eng om mij zo te zien.”

Bondscoach Mario Zagallo zei later voor het congres dat hij naar zijn idee inderdaad weinig keus had. “Als ik Ronaldo toen niet had opgesteld en we hadden zonder hem met 3-0 verloren dan was ik de zondebok geworden. Hij was onze beste speler.” Teamarts Toledo wilde ook geen boeman worden, vertelde hij in 2002 in gesprek met The Guardian. “Als ik Ronaldo niet had laten meedoen had ik na het WK naar de noordpool moeten verhuizen.”COMPLOTTEN

Verantwoord of niet, Ronaldo deed mee. Al sinds het laatste fluitsignaal op de avond van 12 juli 1998 bestaan er speculaties, geruchten en complottheorieën over het meespelen van Ronaldo. Zo zouden de Fransen Ronaldo hebben gedrogeerd en vooral rond de rol van sponsor Nike bestaan veel verhalen.

Brazilië en Nike gingen in 1996 een sponsordeal van voor 160 miljoen dollar. Nike zou de Braziliaanse bond dringend hebben verzocht Ronaldo op te stellen. Het moest een finale worden tussen boegbeelden Ronaldo (Nike) en Zinédine Zidane (adidas). Nike zou al voor het WK bij Brazilië hebben bedongen dat Ronaldo alle duels op het WK zou spelen. Ricardo Teixeira, toenmalig voorzitter van de Braziliaanse bond, zou dat voor de finale nog hebben aangekaart in de kleedkamer. Hij had namelijk de lucratieve sponsordeal met Nike gesloten.

Edmundo zei tijdens het parlementair onderzoek: “Er waren de hele dag mensen van Nike rond onze ploeg. Alsof ze bij de technische staf hoorden.” Ronaldo werd ook verhoord. Tot nieuwe onthullingen leidde dat niet. Net als het hele onderzoek. Congresleden gingen na afloop van het verhoor een voor een met Ronaldo op de foto.

REVANCHE

Volgens een ander gerucht zou Ronaldo vanwege een knieblessure een injectie met een verdovend middel hebben gekregen. Die injectie zou verkeerd zijn toegediend waarna de epileptische aanval zou zijn ontstaan. En weer een andere theorie: Braziliaanse spelers konden naar verluidt 23 miljoen dollar verdelen wanneer ze de finale zouden verliezen. Daarvoor kreeg de Braziliaanse voetbalbond een gunstige loting voor het WK in 2002 en de toezegging dat Brazilië in de nabije toekomst een WK zou mogen organiseren.

Wat wel en niet waar is zal de toekomst uitwijzen of blijft verhuld. Tostao, wereldkampioen van 1970 met Brazilië, zei vlak na het WK in 1998 tegen The Independent: “In mijn tijd bepaalden legergeneraals welke spelers speelden. Nu zijn het de zakenmannen, sponsors en media. De WK-finale is de grootste tv-show van de wereld.”

Vier jaar na de mysterieuze en veelbesproken finaledag in Frankrijk, waarna Ronaldo werd verkozen tot beste speler van het WK, werd Brazilië alsnog voor de vijfde keer wereldkampioen. In de finale tegen Duitsland (2-0) maakte Ronaldo beide goals. Hij maakte acht doelpunten op het WK in Japan en Zuid-Korea.
 
Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <