Resultaten x
Binnenland

De ELF meest bizarre sponsoren in het voetbal

De Keuken Kampioen Divisie. Het is geen grap, de eerste divisie gaat vanaf volgend seizoen daadwerkelijk zo door het leven. Na ruim een decennium onder de vlag van een Belgisch pils, is het nu tijd voor iets anders. Maar supporters, troost je: het kan altijd erger. ELF voorbeelden van bizarre sponsoring.
30-06-2018 14:00 door Jan Willem Spaans

Milk Cup

De Engelse League Cup is altijd een ondergeschoven kindje gebleven. Met Littlewoods en Carling heeft het toernooi wel een paar aansprekende sponsoren gekend. Even vaak was het meer om te lachen. In de jaren ’80 ging het toernooi door het leven als de Milk Cup. Tja.

Angry Birds

Supporters van Everton hebben toch al een slechte naam als het op woede-uitbarstingen aankomt. Met name hun bedroevende reeks tegen Liverpool(intussen al acht jaar zonder zege) is een bron van ergernis. Wie neem je dan als eerste mouwsponsor? Angry Birds.

Jägermeister

Bier is al jaren een dankbare sponsor voor voetbalclubs en toernooien. Staat er niets van gerstenat op de shirtjes, dan toch zeker op de reclameborden. In Duitsland gingen ze een slagje verder: Eintracht Braunschweig introduceerde Jägermeister. Het Engelse Scarborough ging daar met Black Death Vodka nog overheen.

Burger King

Er is natuurlijk een ander bedrijf dat met fabrieksvlees tracht de wereld een stukje vetter te maken dat zich aan het voetbal verbindt. Burger King kon natuurlijk niet achterblijven en zette zich op de tricots van Getafe.

Azerbeidzjan en Rwanda

Waarom zou je stoppen bij een vetmester, grootgrutter of bank? Neem dan gelijk een heel land. Atlético Madrid was tenminste nog zo slim om in Azerbeidzjan een welvarende partner te vinden. Arsenal kreeg stortvloeden kritiek voor hun deal met het straatarme Rwanda. FC Köln deed ooit hetzelfde met Cyprus, trouwens.

Wet Wet Wet

Genoeg muzikanten die zich graag met voetbal moeien. Elton John was voorzitter bij Watford, Bennie Jolink is niet bij De Graafschap weg te slaan. De Schotse groep Wet Wet Wet ging een stapje verder: ze sprongen in de bres voor hun geliefde Clydebank FC. Het baatte niet: de club is failliet.

Die Toten Hosen

Liever goed gejat dan slecht bedacht. Naar Schots voorbeeld betaalden de Duitse punkers van Die Toten Hosen twe miljoen euro aan hun geliefde Fortuna Düsseldorf om hun doodskop op het shirt te drukken. Het hielp: de Düsseldorfer club bleef bestaan en speelt nu zowaar Bundesliga!

Qatar Airways

Ruim een eeuw hield het nobele idee van FC Barcelona tegen shirtsponsorship stand. Mooier nog werd het toen Unicef op de truitjes kwam te staan. Uiteindelijk was het niet houdbaar. De eerste shirtsponsor werd niet een sympathiek lokaal bedrijfje, maar meteen Qatar Airways.

Spiderman

Het is grappig om te beseffen dat clubs als Atlético Madrid en Manchester City in een recent verleden nog vooral een grap waren. De Spanjaarden hadden in 2003 een deal met Columbia, een filmproducent op Hollywood. Bij gevolg hadden ze iedere week een andere sponsor. Fernando Torres en Diego Simeone waren te zien in shirts van onder meer Spiderman…

SEGA

Het geglobaliseerde voetbal leidt soms tot hilariteit. De Engelsen hebben het moeilijk met het Wankdorf Stadium, in Nederland wordt gegiecheld om Rusland-speler Ilya Kutepov. Arsenal had zich niet gerealiseerd dat het in Italië niet overdreven gepast is om in een shirt met heel groot ‘SEGA’ erop te spelen, dat is ’s lands woord voor zelfbevrediging. In Europees verband droegen ze dan maar Dreamcast, een console van SEGA. St Johnstone uit Schotland had er trouwens maling aan en liet zich gewoon door ‘Bonar’ betalen.

Soula

Op het oog niet zo raar: het Griekse Voukefala laat zich sponsoren door Soula, een lokale onderneming die graag wat aan klantenbinding doet. Het enige probleempje is dat Soula een lokaal bordeel is. Makkelijk scoren dus.Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Manchester United denkt aan tijdelijk afscheid van toptalent Tahith Chong'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <