Laatste nieuws
17.14Elia tegen Van Gangelen en Perez: ‘Zo triest dat jullie mij proberen belachelijk maken’
17.10Metamorfose van Lang in België: 'Daarmee onderstreepte hij dat nog eens'
17.10Bijna 40 jaar na dato rekent Liverpool wel af met Leicester en vestigt record
17.05Dijbeenblessure houdt Ibrahimovic zeker anderhalve week aan de kant
17.00Elia doet z'n verhaal: "Ik hoop voor je dat je mij niet gaat groeten, echt niet"
17.00Feyenoord accepteert schorsing Kökcu, die duel met FC Utrecht mist
16.55Feyenoord deed Dirk Kuyt ‘absurde’ belofte: ‘Ze zijn er ook heel open in’
16.54Rocchi jaar na Ajax-schande: "Nooit intentie geweest"
16.44'Premier League-duels vanaf 2 december weer mét publiek'
16.40Problemen Koeman stapelen zich op, toch laat hij Messi en De Jong thuis
16.30Woest FC Emmen krijgt gelijk na VAR-ophef: rode kaart geseponeerd
16.28Klopp woest op tv-stations: "Alles is veranderd, maar dát niet"
16.25'Groot nieuws uit Engeland: fans mogen volgende week de stadions weer in'
16.12Elia richt zich tot Van Gangelen: ‘Ik hoop voor je dat je mij niet gaat groeten’
16.00'Ze proberen Zahavi in de Rosario-rol te krijgen, ik doe daar niet aan mee'
15.59KNVB seponeert discutabele rode prent Bernadou
15.58Rode kaart geseponeerd, Bernadou mag spelen tegen Ajax
15.58Elia haalt uit naar 'trieste' critici: 'Je moet me niet belachelijk maken'
15.58Dit is ongecontroleerde, uitzinnige, dolle vreugde zoals je het bijna nooit ziet
15.55'Eredivisie en eerste divisie moeten terug naar zestien clubs'
15.46Klopp haalt uit naar omroepen: ‘Nog maar de vraag of we seizoen met elf spelers eindigen’
15.37"Messi blijft bij ons en we zullen met hem de Champions League winnen"
15.33'Vrees wordt werkelijkheid: Milan maand zonder Zlatan'
15.30'Het was 45 graden en er stonden palmbomen in zijn woonkamer'
15.24Pirlo verzekert: 'Ik behandel Ronaldo hetzelfde als Portanova en Frabotta'
15.15Pardew kiest na bewogen ADO-maanden voor Bulgaars avontuur
15.14Pardew tekent bij verrassende nieuwe club na vertrek bij ADO Den Haag
15.05Italiaanse scheidsrechter Rocchi slaat terug na Chelsea-Ajax: 'Ik werd woedend'
15.00Pardew vindt nieuwe baan na debacle bij ADO Den Haag
14.59Pardew gaat het na mislukt ADO-avontuur proberen als technisch directeur
Resultaten x
Binnenland

Voormalig medespeler en vriend Chadli en Mertens vertelt: "Ik had een voorsprong"

Ze waren jong en hadden grote dromen. Dries Mertens, Nacer Chadli en Christian Kabeya kwamen als drie grote Belgische talenten bij AGOVV te spelen. Kabeya werd gezien als het grootste talent, daarna Chadli en vervolgens Mertens. Ruim tien jaar later staan Mertens en Chadli als sterren op het WK en voetbalt Kabeya bij de amateurs. Wij spraken met Kabeya over zijn band met de Belgische internationals en waarom hij het uiteindelijk niet redde. “Ik leunde op mijn talent, terwijl zij ervoor vochten.”
14-07-2018 14:00 door Krist Stoelwinder

Dinsdagavond, 19.58 uur. De straten in België zijn verlaten, de huiskamers en pleinen bomvol. De Rode Duivels staan gearmd voor het volkslied voor de confrontatie tegen Frankrijk. Voor de halve finale zingen drie voormalig AGOVV-spelers het volkslied duidelijk mee. Alle drie op een andere plek. Chadli op het veld in het Stadion Krestovski gelegen in Sint-Petersburg, Mertens vlak voor de dug-out vanuit datzelfde stadion en Kabeya thuis vanaf bank in Ronse. “Ik ben heel trots op ze. Soms denk ik wel: daar had ik ook kunnen staan, maar dat maakt het niet minder mooi dat zij er staan. Ze hebben het verdiend.”

Aston Villa

Op 16 juni in het jaar 1987 werd Christian Kabeya geboren in Kinshasa, de hoofdstad van Democratische Republiek Congo. Al snel verhuisde de familie Kabeya naar België. De jonge Christian ging voetballen bij  KSK Ronse in zijn woonplaats en al snel werd duidelijk dat de jonge middenvelder talent had. Hij werd gescout door Excelsior Moeskroen en werd ook daar op handen gedragen. “Het leek allemaal vanzelf te gaan. Ik hoorde van iedereen dat ik een supertalent was en hoorde al op jonge leeftijd dat onder andere Schalke 04 en Manchester United achter me aanzaten.” Op vijftienjarige leeftijd koos Kabeya voor Aston Villa. In Engeland tekende de Belg zijn eerste profcontract. “Het hoogtepunt uit mijn carrière. Mijn familie was zo trots op me.”

Zijn start in Birmingham was indrukwekkend en Kabeya belandde uiteindelijk in de beloftenploeg van Aston Villa. “Toen merkte ik voor het eerst dat talent alleen niet genoeg was. Ik had jarenlang alleen daarop geteerd, het zorgde ervoor dat ik bij de beloften en het eerste een achterstand had. Het kwartje viel te laat en uiteindelijk moest ik vertrekken.” De veelvuldig jeugdinternational koos voor AGOVV en kwam daar met Mertens en Chadli twee talentvolle landgenoten tegen. “Ik had een voorsprong. Vanaf mijn dertiende had ik in de nationale jeugdselecties van België gezeten, terwijl zij nog nooit waren opgeroepen.”

Van de Brom

In Apeldoorn werden de drie Belgen goede vrienden. "We waren bijna altijd samen en hadden echt een heel goede band. We kwamen bij elkaars familie over vloer en gingen samen de stad in. Het was een mooie tijd." Terwijl Mertens en Chadli opvielen met hun goede prestaties, viel Kabeya langzaam maar zeker buiten de boot. "Terwijl ik wel veel geleerd heb van trainer John van den Brom. Maar ik denk dat het een mentaliteitskwestie is geweest. Zij deden er alles aan om beter te worden, ook buiten de trainingen om. Ik had dat toch minder. Ik leunde op mijn talent, terwijl zij ervoor vochten.

Ondanks zijn sportief weinig succesvolle periode in Nederland, genoot Kabeya wel degelijk. Zo zag hij hoe zijn landgenoten steeds beter gingen presteren. "Ik kon vooral genieten van Nader. Hij had alles. Deed me denken aan Ronaldo. Hij was snel, sterk en had een fantastisch schot. Ik dacht echt dat hij de absolute top zou halen. Bij Mertens had ik dat niet verwacht. Vanwege zijn geringe fysiek ging hij duels vaak uit de weg. Zeker in de beker tegen clubs uit de Eredivisie. Ik dacht dat het hem zou opbreken."

Laatste kans

In 2009 scheidden de weg van de drie vrienden. Op het moment dat Mertens en Chadli steeds grotere stappen richting de top zetten, vocht Kabeya in Roemenië voor zijn laatste kans als profvoetballer. "Ik kreeg een contract aangeboden. Maar besloot na twee weken dat niet te tekenen. Op de trainingen zag je kleine kinderen op de club komen, op zoek naar eten en kleding. Zoveel armoede. De voorzitter kwam in de rust regelmatig in de kleedkamer en zei dat als we niet goed speelden, we ons geld niet kregen. Dat was niks voor mij." Zijn contact met zijn AGOVV-vrienden verwaterde ondertussen. "Dat kwam vooral door mijzelf. Ik wilde het niet laten overkomen dat ik met hun omging om van ze te profiteren. Dat heb ik zelf bij Aston Villa vaak genoeg mee gemaakt. Als ik bijvoorbeeld een shirtje van hun wil voor mijn neefje, koop ik dat zelf en vraag ik het niet aan hen"

Kabaya nam afstand, maar de vriendschap bleef bestaan. "We nodigden elkaar uit op elkaars huwelijk en hebben nog altijd een goed gevoel bij elkaar." Kabeya genoot dan ook van zijn vrienden op het WK. "Ik ben heel erg trots op ze. Het nationale elftal heeft voor eenheid tussen de Walloniërs en de Vlamingen en voor een enorme voetbal koorts gezorgd. De wereldtitel zijn we dan wel misgelopen, maar deze gouden generatie kan over twee jaar alsnog een prijs winnen."
Aanmelden
transfergeruchten Laatste: 'Napoli toont interesse in Willem II-back Köhn'
superelf Laatste: Superelf Martin van Geel, Goirlese dirigent
jukebox Laatste: De Jukebox: Michael Chacón (FC Emmen)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <