Laatste nieuws
08.45The Times: 'Arne Slot wordt niet aangesteld als manager, maar krijgt andere titel'
08.45Waarom Ajax met Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart een duel in de Efteling speelde: ‘Doornroosje deed ook mee, toch?’
08.38Buitenspel: Veerman en Hartman dollen elkaar over vraag beste club van Nederland
08.30Klaassen snel met Internazionale in gesprek over zijn toekomst
08.24Guardiola: 'Arsenal gaat geen punten meer verspelen'
08.22Van der Vaart pareert Marco van Basten: 'Niet mee eens, hij is toch waanzinnig'
08.15Feyenoord krijgt open sollicitatie voor plek in staf: 'Zou de kroon zijn op mijn werk'
08.12Arteta spaart blunderende doelman
08.03V/d Vaart zou duo aanstellen voor opvolging Arne Slot; Afellay enthousiast
08.02'Agente Gimenez praat met drie clubs, Feyenoord laat vraagprijs zakken'
07.59Luijckx stelt andere speler voor die Ajax bekeek bij NEC - AZ: 'Kom niet verder'
07.54'Man Utd heeft tientallen miljoenen over voor Araújo'
07.50'Fenomenale' De Jong overladen met complimenten: 'Speelde de perfecte wedstrijd'
07.40Feyenoord blijft zonder Arne Slot maar mét miljoenen achter: dit is wat de succestrainer nalaat
07.35Vermeulen overtuigd: 'Met hem staat Ajax in één of twee jaar weer aan de top'
07.30Voetbal op tv: Barcelona staat tegenover Valencia
07.30Hendriks en Vahle kondigen nieuw programma aan met nieuws over Oranje-boycot
07.26Ten Hag tevreden over de bijdrage van Antony
07.14'Geen promotie voor De Lang bij Ajax, mogelijk wel voor Geelen'
07.10De Telegraaf gaat in op Liverpool-bezoek Geertruida: Feyenoorder op Engelse radar
07.02De Telegraaf: Geertruida ‘wil dolgraag naar Liverpool’ en staat ook op de radar
06.51Prachtige beelden: Bizot en co onthaald door fans na mijlpaal
06.45Feyenoord kan in elk geval één potentiële vervanger van Slot doorstrepen
06.20Dumfries maakt richting EK misser bij huldiging Inter: 'Snap dit écht niet'
06.15Vermeulen bevestigt bedrag dat Feyenoord voor Slot ontvangt: 'Op haar na rond'
01.50Atalanta doet goede zaken in Serie A, geen winnaar in derby van Sevilla
00.00Van Hanegem looft Spartaan: 'Kan met twee vingers in zijn neus in de top mee'

Gisteren

23.55Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
23.50Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
23.43Nieuwe voorzitter André Villas-Boas ziet FC Porto in slotfase zege verspelen tegen koploper Sporting
23.41Bizar: Sporting staat in Porto op uit de dood en slaat twee keer toe in twee minuten
23.35Trainersadvies Feyenoord: 'Waarom niet? Met een ervaren iemand zoals Van Marwijk
23.32Lees terug: El Gran Derbi tussen Betis en Sevilla eindigt voor vierde keer op rij gelijk
23.28Knotsgekke slotfase in Portugese topper: Gyökeres wervelt minuut lang
23.28Sensationele Gyökeres beperkt in zinderende minuut schade Sporting
Resultaten x
Binnenland

Hoe verging het de voorgangers van Mbappé als talent van het WK?

De gouden bal zou voor Kylian Mbappé de ultieme bekroning op een uitstekend WK zijn geweest. Deze prijs ging echter net aan zijn neus voorbij. Verliezend finalist Luka Modric mocht met de befaamde trofee op de foto. Toch mocht Mbappé een persoonlijke prijs in ontvangst nemen. De Fransman werd tot talent van het toernooi bekroond. Hoe verging het zijn voorgangers eigenlijk? ELF Voetbal zocht het uit.
18-07-2018 22:49 door Thijs de Bruijn

2014: Paul Pogba

Alhoewel het toernooi voor de Fransen vier jaar geleden een stuk minder voorspoedig verliep, ging er toch een Fransman met een prijs naar huis. De destijds 21-jarige Paul Pogba werd na een maand bomvol met voetbal in Brazilië beoordeeld als het grootste talent. Het WK was een uitgelezen mogelijkheid om zijn status als toptalent nog maar eens te verbeteren.

Pogba had immers ook al naam gemaakt in Turijn. In het shirt van Juventus was hij al een tijdje een vertrouwd gezicht. Met zijn prachtige doelpunten werd hij ook bekend onder het wereldpubliek. Hij groeide zelfs uit tot de duurste voetballer op dat moment. Toen Manchester United de tweebenige middenvelder in 2016 voor honderd miljoen euro overnam, was hij de duurste voetballer ooit.

In het shirt van Manchester United was de Fransman echter nooit onomstreden. Alhoewel hij een speler was die het verschil kan maken, zie de goal in de Europa League finale tegen Ajax, werd hij vaak besmeurd door de Engelse pers. Zijn potentie leek er nooit helemaal uit te komen. Toch weet Pogba keer op keer weer de monden van de critici te snoeren. Zo ook op het afgelopen WK. In aanloop naar de eindstrijd in Rusland zagen de Fransen Pogba liever thuis op de bank zitten dan voetballend op het veld. Pogba kende echter een uitstekend WK waarin hij onmisbaar bleek voor Frankrijk.

2010: Thomas Müller

Als twintigjarig broekie stond er aan de aftrap in Zuid-Afrika ineens ene Thomas Müller op het veld. Een jeugdproduct van Bayern München die pas een jaar op het hoogste niveau speelt. De eerste WK-wedstrijd tegen Australië was zelfs pas zijn derde A-interland. De Duitsers die twijfelden aan de keuze voor Müller waren er in grote getalen, maar na zijn eerste WK-wedstrijd verdwenen die twijfels voor eens en voor altijd. Müller scoorde en gaf een assist tegen het zwakke Australië.

Müller zou dat WK nog een paar keer scoren en kreeg de prijs voor talent van het WK in zijn handen gedrukt. In de jaren die volgden zou de aanvallende middenvelder een cruciale speler voor Bayern München, maar vooral voor Die Mannschaft, worden. Vooral op WK's blinkt Müller uit. Hij wist, verdeeld over drie WK's, maar liefst tien keer te scoren. Tien van die tien doelpunten maakte hij in 2010 en 2014. In de dramatische WK-campagne in Rusland kwam de Duitser niet tot scoren.

2006: Lukas Podolski

Müller volgde in 2010 een landgenoot op. Het was namelijk Lukas Podolski die er vier jaar eerder met de prijs vandoor ging na een uitstekend WK. Een destijds 21-jarige Podolski was in 2006 een van de uitblinkers bij de Duitsers die de finale nipt misliepen en uiteindelijk genoegen moesten nemen met de bronzen medaille.

Podolski stond in 2006 sowieso te boek als een van de grootste talenten van Europa. Hij had immers al drie jaar ervaring in de Bundesliga achter de rug bij 1. FC Köln. Na het WK schaafde hij zijn status nog wat bij. Hij had de interesse van de gehele Europese top gewekt. Het was uiteindelijk Bayern München die er met de aanvaller vandoor ging.

Podolski kende vervolgens nog een prachtige carrière waarin hij voor topclubs als Arsenal, Internazionale en Galatasaray speelde. Bovendien maakte hij deel uit van het Duitse elftal dat de wereldbeker in 2014 veroverde. Vandaag de dag speelt de 33-jarige spits, in de nadagen van zijn carrière, voor het Japanse Vissel Kobe.

2002: Landon Donovan

Donovan is het bewijs dat niet iedere winnaar van de talent van het toernooi prijs een mooie carrière in de Europese topcompetities in het vooruitzicht heeft. Sterker nog, Donovan speelde slechts een handjevol wedstrijden in Europa. In de rest van zijn loopbaan speelde hij op zijn eigen continent.

In de Verenigde Staten is hij echter wel een icoon op voetbalgebied geworden. De bodem hiervoor werd gelegd op het WK van 2002. Een toernooi waarin Donovan met zijn team niet verder kwam dan de kwartfinale. En ook zijn statistieken zijn niet denderend voor een aanvaller. Hij scoorde twee keer. Toch ging de prijs naar Donovan. En dit was zeker terecht. De Amerikaan liet namelijk aan de wereld zien dat hij over verschrikkelijk veel potentie bezat.

Avonturen in Engeland bij Everton en in Duitsland werden niet wat hij er van verwacht had. Donovan bleef keer op keer terugkeren in zijn thuisland. Het land waar hij een iconische status heeft. Het land waarvoor hij maar liefst 157 wedstrijden speelde en waarvoor hij 57 keer scoorde. Donovan staat simpelweg symbool voor het Amerikaanse voetbal.

1994: Marc Overmars

Voor de laatste speler in deze lijst maken we even een sprongetje. In 1998 was het de Engelsman Michael Owen die er met de prijs vandoor ging, vier jaar daarvoor ging hij naar een Nederlander. Marc Overmars kreeg destijds een onderscheiding voor zijn talent na wederom een uitschakeling tegen Brazilië.

Met een uitstekende selectie trad Nederland in 1994 aan op het WK. De meest opvallende speler aan Nederlandse kant was toch wel Marc Overmars. De jongeling was pas net 21 jaar en kreeg al een basisplaats toegewezen. Dit verdiende de buitenspeler na twee uitstekende seizoenen bij Ajax.

Scoren deed hij op het WK niet. Hij bediende daarentegen wel twee maal een teamgenoot. Oranje haalde bovendien ook de finale niet door een verliespartij tegen Brazilië in de kwartfinale. Toch beloonde de jury Marc Overmars met een prijs. Voor de Nederlander was het een voorbode voor veel moois. Een WK zou hij nooit winnen, maar met clubs als FC Barcelona en Arsenal op je conto doe je het zeker niet verkeerd.

Overige winnaars

1990: Robert Prosinecki    - Joegoslavië

1986: Enzo Scifo               - België

1982: Manuel Amoros       - Frankrijk

1978: Antonio Cabrini        - Italië

1974: Wladyslaw Zmuda   - Polen

1970: Teófilo Cubilas         - Peru

1966: Franz Beckenbauer - Duitsland

1962: Flórián Albert           - Frankrijk

1958: Pelé                         - Brazilië

 

 




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <