Scorebordjournalistiek
"Als je over een jaar of tien op een berg in Frankrijk je carrière overdenkt, is deze wedstrijd je dan nog bijgebleven?", vraagt NOS-commentator Frank Snoeks op 22 november 2003 aan AZ-trainer Co Adriaanse. De trainer knikt instemmend, luttele minuten na een pijnlijke 5-1 nederlaag op Roda JC. Het interview met de coach zou echter veel bekender worden dan de wedstrijd zelf. Snoeks zegt in een vervolgvraag dat ‘er weinig af te dingen is op een 5-1 verlies’. “Dat is scorebordjournalistiek”, countert Adriaanse, waarna hij een betoog start over hoe AZ hier veel meer had verdiend en 5-1 de verhoudingen niet eerlijk representeert. De term zou misschien wel het bekendste citaat van de trainer worden en is zelfs door politici in de Tweede Kamer gebruikt.
Kerstboomsysteem
En elftal met een keeper, vier verdedigers, drie middenvelders, twee aanvallende middenvelders en een spits? Hé, dat lijkt verdacht veel op een kerstboom! Co Adriaanse liet bij zijn tweede professionele klus FC Den Haag in een 4-3-2-1 opereren. Dat leverde drieënhalf jaar een succesvolle werkwijze op: Adriaanse leidde het elftal bijvoorbeeld als gepromoveerde ploeg naar de tiende plaats in de Eredivisie. Hij zou naar de formatie refereren als het ‘kerstboomsysteem’.
Avondvoetballer
Voetballen op zondag op half één? Elk lid van een amateurteam in de lagere regionen van de voetbalperiode weet hoe zwaar het kan zijn. Eenmalig international Barry van Galen zou zo in De Kelderklasse zijn frustraties kwijt kunnen. Adriaanse merkte op dat de voormalig middenvelder allesbehalve presteerde als het aanvangstijdstip van de wedstrijd zo vroeg was. “'s Ochtends om tien uur spaghetti, biefstuk of kip naar binnen werken was niets voor Barry. Hij kwam langzaam op gang en was 's middags niet op zijn top. Dan waren zijn spieren nog stram. Barry was een avondvoetballer”, legde Adriaanse later uit in een interview met het Algemeen Dagblad.
Snelweg- en woonerfvoetbal
In zijn tijd bij AZ was Adriaanse in vorm. Zijn elftal presteerde zo goed dat de coach op de bank alle tijd had om woordtrucjes te bedenken. Zo kwam hij ook met snelweg- en woonerfvoetbal. Snelwegvoetbal staat voor snel, flitsend combinatiespel, woonerfvoetbal voor het omgekeerde. In het bovengenoemde interview zegt Adriaanse dat hij het laatstgenoemde ook ‘rotondevoetbal’ had kunnen noemen. “De bal rondtikken, zonder de overtuiging om een doelpunt te maken.”
Een goed paard is nog geen goede ruiter
We sluiten af met een hele bekende. “Een goed paard is nog geen goede ruiter”, zei Adriaanse in 2004 over toenmalig kersvers bondscoach Marco van Basten. Die werd zonder noemenswaardige ervaring in de trainerswereld door de KNVB aangesteld als bondscoach. Apart, in de ogen van Adriaanse, want een succesvolle spelerscarrière is allerminst een garantie voor prijzen als coach. Van Basten zou inderdaad geen grote trainer worden en heeft het vak anno 2018 helemaal achter zich gelaten. “Ik ben niet betweterig, want achteraf krijg ik meestal wel gelijk”, zei Adriaanse ook eens. Dat valt in dit geval niet te ontkennen.