Laatste nieuws
10.25'Zidane en Ribéry in beeld als trainersduo van Europese grootmacht'
10.25Ajax hard aan het werk: 'Veel supporters spraken de wens uit, precies dat gebeurt nu'
10.18Is de komst van deze trainer bij Barça uitgesloten? ‘Zijn komst is onmogelijk’
10.00Stewart en Faber aan de slag: Jong PSV moet op zoek naar nieuwe trainer
09.50'Boze' Janssen deelt verhaal: 'Het kan dan niet zo zijn dat er geen bier meer is'
09.50De Telegraaf: Lijnders optie voor zoekend Ajax, maar niet als hoofdtrainer
09.45Mooie woorden voor Henderson vanuit Engels kamp: 'Hij is een soort rolmodel'
09.45'Barcelona schrapt vier kandidaten van wensenlijst en blijft hopen op Xavi'
09.40Zinédine Zidane en Franck Ribéry als trainersduo in beeld bij Europese topclub
09.35Goed nieuws uit ziekenboeg van Feyenoord: ‘Denk dat de bekerfinale haalbaar is’
09.33'Bayern denkt aan combinatie Zidane-Ribéry', García wil terug naar Barça
09.30Het afstandsschot is steeds minder een wapen in de Eredivisie
09.15Column: ‘Dan heeft heel Nederland ineens tijd voor dat interview van Geertruida’
09.10Coach van Oranje-keepster Kop de laan uitgestuurd wegens vermeende relatie
08.55'Iedereen werd gek van Ten Hag, het heeft maanden gepiept en gekraakt'
08.50Alles over de zinderende titelstrijd in de Premier League
08.50Tien duels tot Premier League-ontknoping: Arsenal, Liverpool of Manchester City?
08.41Jetlag of niet: Endrick scoort na heldenrol bij Brazilië ook voor Palmeiras
08.35PSV vreesde voor snel vertrek Lang, maar transfer om één reden onwaarschijnlijk
08.35VZ Kort: Uitsupporters NEC niet welkom bij Gelderse derby in Arnhem
08.27UEFA garandeert spektakel in nieuwe Champions League, ook voor generatie Z
08.25Veiligheid niet te waarborgen in stadion Vitesse: derby zonder supporters NEC
08.20'Veiligheid niet te waarborgen: geen NEC-fans welkom bij Gelderse derby in Arnhem'
08.18Boessen na dit seizoen geen hoofdtrainer meer van Jong PSV
07.58'Ajax hoort 'slechte geluiden' uit de markt: komst van Vivell onwaarschijnlijk'
07.55Deze rol gaat John van 't Schip na dit seizoen vervullen bij Ajax
07.40Qucee dicht Geertruida grote toekomst toe: 'Maar bij Feyenoord blijven geen straf'
07.30Voetbal op tv: volle KKD-avond met kraker in Den Haag en Benfica in actie
07.25Bellingham ziet Henderson als rolmodel: 'Probeer veel naar hem te luisteren'
07.11In sneltreinvaart van de KKD naar grootste stadions van de wereld: dit is het verhaal van Sam Beukema
07.10'Bayern denkt aan combinatie Zidane-Ribéry voor opvolging Tuchel'
07.06AC Milan schrikt niet van prijskaartje voor Zirkzee en ligt op pole position
06.50'Ajax en Van 't Schip hebben nieuwe functie voor ogen, contract ligt al klaar'
06.24Sterling uitgejouwd door eigen fans: 'Hij begrijpt het'
00.38Leicester City ontslaat coach vanwege vermeende relatie met speelster
Resultaten x
Binnenland

Interview Rabbi Mwenda, talent van ADO Den Haag: "Ik kan niet zonder bal"

Hij staat bekend als een groot talent binnen ADO Den Haag Onder 19. Er bestaat dan ook uit meerdere landen belangstelling voor Rabbi Mwenda. Kijkende naar zijn interlandcarrière kan de zeventienjarige middenvelder drie verschillende kleuren verdedigen. Zijn keuze is gemaakt. “Ik wil voor België uitkomen.”
27-07-2018 07:00 door Sander Berends

Enkele minuten voor het afgesproken tijdstip komt hij aangewandeld bij het Johan Cruyff Court in de wijk Wateringse Veld. Zoals afgesproken in het trainingstenue van ADO Den Haag. De initialen MW prijken duidelijk op de voorzijde. “Het is nu elke dag warm om te trainen, maar het gaat goed. Wij zijn al vroeg begonnen met de jeugd. Geen probleem, want ik had nog geen vakantie geboekt voor deze zomer.”

Sinds 2011 speelt Mwenda voor de Haagse trots. Hij voelt zich het best als aanvallende middenvelder en met zijn traptechniek brengt hij ploeggenoten regelmatig in scoringspositie. In de D1 zat de aanvoerdersband zelfs om zijn arm. Het omheinde veldje aan de Pachtersdreef is niet voor niets gekozen. “Ik voetbal hier vaak. Al sinds dat ik klein was. Met vriendjes. We dagen ook vaak andere groepjes uit.”

Hoe gaat dat dan?
“Via Snapchat doen we dan een oproep. Bijvoorbeeld 18.00 uur op dat veldje. We vormen dan groepjes. Vaak van vier of vijf spelers. Ligt eraan of we een vaste keeper opstellen. Bij ons is dat Timon Fikkert, die ook bij ADO Den Haag in de Onder 19 keept. Hebben veel jongens zich aangemeld, starten we wel eens met zes tegen zes. We spelen daarna partijtjes. Het team, dat als eerste twee keer scoort, mag blijven staan. Duurt het te lang, stellen we een tijdslimiet in. Je wilt natuurlijk alles doen om te winnen, want voetballen is het leukste dat er is.”

Jullie winnen zeker vaak?
“Best wel. De meeste andere jongens in mijn groepje spelen ook voor ADO Den Haag, eentje voor Almere City. Ik leer ontzettend veel tijdens die wedstrijdjes. Snel handelen, passeren, acties maken en natuurlijk schieten. Zo heb ik mezelf zeker ontwikkeld tot de voetballer die ik nu ben.”

Hoe ben je in 2011 bij ADO Den Haag terechtgekomen?
“Via enkele proeftrainingen. Ik mocht al twee keer eerder op stage komen, maar toen mocht ik niet door. In 2011 gelukkig wel. Ik maakte op dat moment ook deel uit van het districtsteam van de KNVB van West II. Daar begonnen we met 75 jongens. Bleef eenderde na drie sessies over. Bij ADO Den Haag begon ik in de D2, dat was een nieuw elftal dat toen aan de opleiding werd toegevoegd.”

Ben je altijd een nummer tien geweest?
“Nee. Ik was aanvaller. Linksbuiten, spits en rechtsbuiten. Dat maakte me niet uit. In het begin speelde ik bij ADO Den Haag echter als centrale verdediger, maar ik vond dat ik de bal te weinig kreeg. Na een gesprek met de trainer ben ik toen definitief op het middenveld beland. Op tien voel ik me het best thuis. Afgelopen seizoen heb ik me daar onder Richard Knopper weer verder ontwikkeld. Komend jaar onder Edwin Grünholz hoop ik weer meer te leren.”

Waar liggen je kwaliteiten?
“Dat is altijd lastig om over jezelf te vertellen. Ik heb een goede trap, ben balvaardig en technisch. Een echte straatvoetballer, haha.”

Je schiet met links en rechts. Ben je tweebenig?
“Niet helemaal. Ik ben van oorsprong rechts. Als kind had ik een tijdje last van mijn rechterenkel. Ik wilde toch blijven voetballen. Ging ik al mijn acties met links maken. Nu trap ik met beide voeten goed, maar standaardsituaties voer ik allemaal met rechts uit.”

Je bent een echte liefhebber?
“Ik kan niet zonder bal. Als we het veld oplopen, moet ik altijd eerst een paar keer de bal raken of hooghouden. Ook al is dat voor een wedstrijd. Ik moet ook altijd een bal bij me in de buurt hebben, haha. Op het veld wil ik alles voetballend oplossen.”

Er is best veel belangstelling voor je.
“Die verhalen hoor ik ook, maar daarvoor kun je het best bij mijn zaakwaarnemer Yalcin Zöhre zijn. Ik weet dat ik word gevolgd door clubs uit Italië, Engeland, België en ik vernam ook Feyenoord. Zolang niets concreet is, blijf ik mijn ding doen voor ADO Den Haag.”

Zou je het doen?
“Ik denk het wel. In het begin zou ik in een ander land wel even moeite hebben met alles. Maar om profvoetballer te worden, moet je daar doorheen bijten. Het beste zou zijn om eerst voor een grote club in Nederland en België te voetballen.”

Wat is je droomclub?
“Real Madrid, de beste club ter wereld. Daar eindigen zou mijn droom betekenen. Ik heb nooit tegen ze gespeeld. In de C-jeugd deden we mee aan een groot internationaal toernooi in Madrid, waar Real Madrid ook aan deelnam. We speelden wel tegen bijvoorbeeld Juventus, maar niet tegen Real helaas. We werden daar achtste.”

Je neemt ook alle standaardsituaties?
“Net zo lang als ik me kan herinneren. Als we een corner of vrije trap krijgen, weet ik genoeg. Ik train daar ook vaak op en kijk ook naar andere spelers. In de voorbereiding van mijn vrije trap heb ik ook het stapje opzij van Cristiano Ronaldo overgenomen, haha. Dat werkt in ieder geval perfect en is automatisme geworden. Net zoals hij kan ik er ook een zwabber aan geven. Het geheim? Met de binnenkant van de voet veel kracht zetten. Over de verhalen dat je de bal precies op het ventiel moet raken, kan ik kort zijn. Dat is onzin!”

Je kunt voor drie verschillende landen uitkomen?
“Ja, dat klopt. Mijn ouders komen uit Burundi, maar dat is geen optie. Zij spelen te laag. Ik ben geboren in België, maar na vijf dagen al naar Nederland toegekomen. Sinds vorig jaar heb ik ook een Belgisch paspoort. Dat heb ik hier via de ambassade kunnen regelen. Ik heb nu ook besloten om voor België te willen uitkomen. De nationale ploeg presteert beter dan het Nederlands elftal en ook de jeugdteams doen het goed. Ze hebben met onder andere Eden Hazard en Kevin De Bruyne ook betere spelers rondlopen. Ik denk bij België het best tot mijn recht te komen.”

Waar ben je geboren in België?
“In Brussel. In het ziekenhuis. Daarna is mijn vader bij mijn moeder in Den Haag gaan wonen.”

Ben je ook in Burundi geweest?
“Een keer of zes, zeven. Er woont nog veel familie van me. Als land is Burundi niet zo groot. Er zijn mooie plekken, maar er is ook armoede. Als we gaan, koop ik daar een bal en voetbal ik daar ook. Ze spreken er Swahili. Ik ken de taal redelijk. In tegenstelling tot bijvoorbeeld mijn zusje. We zijn gewoon Nederlandstalig opgevoed.”

Volg je nog een studie?
“Nu ligt die even stil. Ik zat in Amsterdam op het Johan Cruyff College. Ik volgde Sport & Business. Dan krijg je vrijstellingen in het geval van eigen wedstrijden. ’s Morgens ging ik met de trein naar Amsterdam en om half twaalf mochten we gaan. Kon ik ’s middags gewoon bij ADO Den Haag trainen. Ik wil de studie na de zomer weer oppakken.”

Wat is je doel komend seizoen?
“Ik wil graag een belangrijke speler voor het team zijn. Ik hoop een contract af te dwingen en als het echt meezit, zou het super zijn om op de bank bij het eerste elftal in de Eredivisie te mogen zitten. Als dat allemaal gebeurt, ben ik echt superblij!”

In PANNA!, het Kidsmagazine van ELF Voetbal, is ook een uitgebreid interview met Rabbi Mwenda te lezen. Daarin legt hij ook een bijzondere truc uit, die hij heeft geleerd van Marcelo en Cristiano Ronaldo. Wil je die truc ook echt zien? Geen probleem. Surf naar PANNA TV! op YouTube en bekijk daar het leuke item dat we met hem opnamen.




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <