Laatste nieuws
06.35Pijnlijke verspreking Johan Derksen zorgt voor hilariteit bij Vandaag Inside
01.03Matthijs de Ligt: "Ik denk vaak na over een terugkeer"

Gisteren

23.55Mooi: Berghuis doet belofte aan zieke Ajax-fan
23.45Vardy Party: Leicester viert succes acht jaar later wéér voor televisie
23.35'Bayern maakt enorm bedrag vrij voor toptransfer Leverkusen-ster in 2025'
23.28Unicum: veelbesproken De Mil handhaaft zich met tweede club in Pro League
23.25Arda Güler is de held van Real Madrid op moeizame avond in San Sebastián
23.20Leicester keert terug in Premier League door afstraffing Leeds
23.20B-garnituur Real wint dankzij scorende basisdebutant en is bijna kampioen
23.15Mondeling akkoord tussen Feyenoord en Liverpool: droomtransfer Arne Slot bijna rond
23.13Real Madrid kan titel nauwelijks nog ontgaan, Crysensio Summerville verprutst eerste promotiekans met Leeds United
23.10Leicester City kan promotie naar Premier League niet ontgaan na verlies Leeds
22.58B-team Real Madrid rekent af met Real Sociedad, titel bijna binnen
22.57Güler helpt Real Madrid bij basisdebuut in LaLiga aan zege
22.55Leeds gaat op de slachtbank, Leicester keert terug naar Premier League
22.55Britse media: 'Liverpool betaalt minimaal 9 miljoen voor Slot'
22.55Tilburgs feestje verpest: (nog) geen promotie Willem II na gelijkspel
22.40Groningen koestert punt in KKD-kraker: 'Zijn nog vol in de race'
22.25'Liverpool en Feyenoord akkoord over transfersom Slot, deal snel beklonken'
22.25Feyenoord ontvangt gigantisch bedrag van Liverpool voor Arne Slot
22.22Namen Giménez en Taylor vallen in Italië
22.22Namen Santiago Giménez en Kenneth Taylor vallen in Italië
22.18Fabrizio Romano meldt: "Arne Slot naar Liverpool"
22.07Jong Ajax speelt thuis gelijk tegen Roda JC
22.05Liverpool en Feyenoord bereiken mondeling akkoord over transfer Arne Slot
22.05Roda JC profiteert niet van remise bij kraker Willem II - FC Groningen
22.02Keuken Kampioen Divisie stevent af op spannende ontknoping
22.00'Feyenoord en Liverpool akkoord: Slot krijgt droomtransfer'
22.00Willem II grijpt naast eerste kans op terugkeer naar eredivisie na remise tegen Groningen
21.57Willem II moet promotiefeest uitstellen na gelijkspel in kraker
21.57Roda JC maakt dure misstap, FC Dordrecht vergeet te profiteren
21.57Roda begaat bij Jong Ajax cruciale misstap in strijd om directe promotie
21.55Willem II wint niet van FC Groningen en moet promotiefeest uitstellen
21.52Willem II moet feest uitstellen, maar houdt beste promotieperspectief
21.52VI Live: Willem II moet promotiefeest uitstellen
Resultaten x
Binnenland

Interview Sander Westerveld: “Met Alisson moet Liverpool meedoen om de titel”

Al 28 jaar wacht Liverpool op een negentiende landstitel. Op Anfield overheerst deze zomer weer optimisme. Ook bij Sander Westerveld (43), tussen 1999 en 2001 doelman bij Liverpool. The Reds waren vorig seizoen al smaakmakers in de Premier League en Champions League en investeerden bijna 200 miljoen euro in de selectie. Westerveld over Alisson Becker, Lorius Karius en titelkoorts op Anfield.
02-08-2018 08:00 door

Hij kan er om lachen, aan de andere kant van de lijn. Sander Westerveld heeft het bericht van Jamie Carragher, zijn oud-teamgenoot bij Liverpool, ook gelezen. De huidige analist van Sky Sports postte na de recordtransfer van Alisson Becker van AS Roma naar Liverpool de volgende tekst bij een foto van de Braziliaan, met 62,5 miljoen euro (en door bonussen mogelijk oplopend tot 72,5 miljoen euro) de duurste keeper van de wereld: Good luck to the new @liverpoolfc cat Alisson! Since Ray Clemence we’ve had 2 good keepers, Brucie & Reina. So couldn’t care less about the fee if he’s the real deal!

Vergeet Carragher jou of was hij niet zo’n fan van jou?
“Ik speel op 11 augustus in Dortmund een wedstrijd met oud-Liverpool-spelers tegen de oudjes van Borussia Dortmund. Dan zal ik het even aankaarten bij Jamie, als hij erbij is, haha. Ach ja, dat is zijn mening. Ik heb heus wel wat foutjes gemaakt, maar ook vijf prijzen gewonnen. Dat zegt toch wat en is mij veel waard. Ik vind achteraf dat de club mij iets te snel liet gaan na de komst van Jerzy Dudek. Ik was graag de concurrentiestrijd aangegaan. Maar ik zit er niet mee dat Jamie dat schreef. Het is alleen wel een beetje gevaarlijk om nu al zo lovend over Alisson te schrijven. Voor hetzelfde geld duikt hij in de eerste drie wedstrijden een paar keer onder de bal door en dan ziet de wereld er heel anders uit. Laten we eerst de start van Alisson afwachten."



PRIJSKAARTJE
Vind jij dat de status van duurste keeper van de wereld bij Alisson past?
“Ja, eigenlijk wel. Wat ik van hem heb gezien vind ik Alisson een complete keeper. En hij is met z’n 25 jaar nog betrekkelijk jong. Je kunt je ook afvragen wie Liverpool anders had moeten halen. Neuer is al 32, Oblak en Courtois waren nog opties, al wil Courtois graag terug naar Madrid. Maar Alisson is ook gewoon de eerste keus bij Brazilië, nog voor Ederson, en had hij een heel sterk seizoen bij Roma. Zijn naam ging al langer rond in Liverpool. Zijn ontwikkeling in de afgelopen anderhalf jaar is op zich wel verrassend. Pas vorig seizoen werd Alisson basisspeler bij Roma en maakte hij indruk in de Serie A en de Champions League. Op het WK vond ik hem sterk. Samen met Hugo Lloris, op zijn blunder in de finale na, stak hij er bovenuit. Dat Courtois werd verkozen tot beste keeper kwam vooral doordat hij tegen Brazilië heel veel te doen kreeg. Alisson keepte sober, rustig, is positioneel sterk en komt niet als een blinde uit. Hij kan ook heel aardig meevoetballen, al is dat in Nederland vaak overrated. Met zijn 1.93 meter heeft Alisson de ideale lengte voor een keeper. Doelmannen van die lengte zijn vaak iets explosiever in hun acties dan jongens van twee meter en langer. Ik ben benieuwd of hij de druk aankan van zijn prijskaartje, net als de intensiteit en het hoge tempo van de Premier League. Zo’n prijskaartje kan een last zijn, maar je ziet ook aan Virgil van Dijk dat het niet altijd zo hoeft te zijn. Hij is sinds januari de duurste verdediger van de wereld, maar Virgil lijkt goed met die status te dealen.”

Heeft Alisson ook zwakke punten?
“Het enige wat ik op hem heb aan te merken is dat hij betrekkelijk veel ballen weg stompt en niet klemvast heeft. Neuer is iemand die wel bijna alles klem heeft. Alisson bokst veel weg. Nou is dat niet erg als je de goede kant op stompt. Dat deed Oliver Kahn vroeger ook. Iedereen had dan wel kritiek op hem: hij heeft niets klemvast. Maar het gaat erom dat de bal niet over de doellijn gaat.”

SCHANDPAAL
De komst van Alisson betekent het einde van Loris Karius bij Liverpool. Hoe vond jij de reacties op zijn blunders in de Champions League-finale?
“Het ergste wat je als profvoetballer, als keeper, kunt overkomen is dat mensen medelijden met je krijgen. Dat gebeurt nu met Karius. Het is onmogelijk om hem nog op te stellen. En op zich is Karius helemaal niet zo’n slechte keeper. Hij begon best goed na zijn komst van Mainz. Karius verving Simon Mignolet en kreeg het vertrouwen. Maar na een paar blunders op cruciale momenten zie je dat je aan de schandpaal wordt genageld, zeker op social media. Onlangs zag ik een filmpje voorbij komen van Liverpool TV waarin Karius op de achtergrond tijdens een interview tijdens de warming-up een slap schot door zijn handen liet gaan. Die gaat dan weer gelijk viral op internet. Ook tijdens de vriendschappelijke wedstrijden in de VS ging hij weer een paar keer in de fout. Dat heeft met onzekerheid te maken. Ik ben echt benieuwd waar zijn toekomst ligt, maar niet meer bij Liverpool. En het aparte is, en dat zei Klopp volgens mij ook al met andere woorden, dat Karius best had kunnen blijven als hij die fouten tegen Real niet had gemaakt. Als ze die finale 3-0 hadden verloren en hij had geen fouten gemaakt, had niemand direct om een nieuwe keeper geroepen. Maar als je op beslissende momenten fouten maakt ben je aan de beurt. Het is te vergelijken met Edwin van der Sar bij Juventus. Hij werd afgerekend op een paar mindere momenten. Toen Gianluigi Buffon beschikbaar bleek moest Edwin weg, terwijl iedereen weet hoe goed hij was. Iedere keeper maakt fouten en blunders, maar wanneer je dat doet is bepalend voor je carrière. Ik maakte in 2001 ook een fout in de UEFA Cup-finale tegen Alavés. Ik zat mis bij de goal van Jordy Cruijff, maar omdat we die finale wonnen had niemand het er meer over. Maar Karius is nu het lachertje geworden. Dat is sneu voor hem.”



TITELKOORTS
Verrast het je eigenlijk dat Liverpool deze zomer een van de big spenders is op de transfermarkt?
“Nee, eigenlijk had ik eerder verwacht dat ze financieel de strijd met City zouden aangaan. Liverpool is in handen van de Amerikaanse Fenway Group, die ook veel geld heeft gepompt in de Boston Red Sox. Grote investeringen zijn ook nodig om mee te doen om de titel in de Premier League. Als je ziet hoe Manchester City het team heeft samengesteld: op elke positie staat een wereldtopper. Liverpool heeft onder Jürgen Klopp een opmars ingezet, maar over een heel jaar kwamen ze tekort. Vaak was er een piek in een topduel en een week later ging mis tegen een club als Bournemouth. De selectie bleek niet breed genoeg om een heel seizoen stabiel te presteren. Als je naar de Champions League-finale keek: toen Salah uitviel was er geen aanvallend alternatief. Nu met Xherdan Shaqiri is die er al wel. En dan heb je op het middenveld nu Fabinho en Naby Keïta erbij. Daardoor hoef je niet meer te leunen op Jordan Henderson en James Milner. Dat zijn prima spelers, maar niet absolute top. Keita is een type Kanté. Voor Georginio Wijnaldum betekent de komst van Fabinho en Keita dat hij echt aan de bak moet om zijn basisplaats te behouden. Ik vind het wel goed dat Klopp nu is teruggekomen op zijn uitspraak over Paul Pogba, toen hij voor Manchester United tekende. Dat vind ik wel weer netjes van hem. Klopp zei toen dat hij nooit zoveel geld zou betalen voor een speler. Hij snapt nu ook dat de huidige voetbalwereld anders werkt. Zeker in Engeland. Je moet investeren om prijzen te pakken.”

Wordt Liverpool voor het eerst sinds 1990 weer kampioen?
“Ik hoop het. Met Luis Suarez en Steven Gerrard waren ze een paar jaar geleden ook dicht bij de titel, maar het ontbreken van een goede bank brak ze toen op tegen het einde van de competitie. Nu hebben ze in iedere linie goede spelers. Van Dijk is een cruciale schakel, net als Salah. Alisson kan dat ook worden. Hij was misschien wel the missing link. Met een topkeeper als Alisson erbij moet Liverpool in elk geval nadrukkelijker kunnen meedoen om de landstitel. Het wordt weer eens tijd dat ze kampioen worden. Als het gebeurt ben ik er zeker bij. Ik kom nog geregeld op Anfield, soms om te keepen bij de Liverpool Legends, dat doe ik samen met Bruce Grobbelaar en Jerzy Dudek. De ene keer spelen we in Bernabeu tegen Real Madrid met jongens als Zinédine Zidane en de andere keer in Sydney tegen Australië. Maar het mooiste blijft op een uitverkocht Anfield spelen, want ook bij ons zit het stadion vol. En dan zingen ze ook luidkeels You'll Never Walk Alone. Kippenvel... Nu kan ik daar veel meer van genieten dan toen ik prof was. Je hebt ook iets meer tijd om om je heen te kijken, haha."




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <