Resultaten x
Binnenland

Deze Marokkaanse-Nederlanders kozen wél voor Oranje

Zaterdagochtend werd bekend dat Ronald Koeman een ‘heel goed gesprek’ met Ajax-talent Noussair Mazraoui heeft gevoerd. De ontmoeting tussen de bondscoach en de Marokkaanse-Nederlander vond plaats om hem voor het Nederlands Elftal te polsen. De laatste jaren kiezen lotgenoten veelal voor Marokko. ELF Voetbal zocht uit hoe het de Marokkaanse-Nederlanders verging die wél voor Oranje kozen.
25-08-2018 19:17 door Krist Stoelwinder

Khalid Boulahrouz

“Mijn keuze was: ja of nee zeggen tegen het Nederlands elftal. Ik hoefde niet tussen twee partijen te kiezen”, blikt Khalid  Boulahrouz terug in de VARA Gids. In 2004 werd hij geselecteerd voor het Nederlands Elftal als speler van RKC Waalwijk, Marokko was niet in beeld. Zijn besluit legde Boulahrouz geen windeieren. De verdediger dwong na een goed WK een transfer af naar Chelsea. En blies na een overtuigend EK 2008 zijn loopbaan nieuw leven in bij VfB Stuttgart. Boulahrouz kwam tot 35 interlands.

Ibrahim Afellay

In 2006 waren de Nederlandse en de Marokkaanse bond in een hevige strijd verwikkeld om Ibrahim Afellay. Het supertalent van PSV koos na lang wikken en wegen voor Oranje en maakte in 2007 zijn debuut. Hij kwam daarna met Nederland uit op het EK van 2008, het WK  van 2010 en het EK van 2012. Afellay kwam tot 53 interlands. Volgens het tijdschrift Al Aan was het echter bijna anders gelopen. Afellay zou voor Marokko hebben gekozen, ware het niet dat bondscoach Mhamed Fakhir niet op hem zat te wachten.

Otman Bakkal

Een minder bekende naam in het rijtje is Otman Bakkal. Evenals bij Boulahrouz was er voor Bakkal weinig interesse van de Marokkaanse bond. De middenvelder koos in 2009 definitief voor Oranje en debuteerde tegen Paraguay. Verder dan acht minuten bij het Nederlands Elftal kwam hij niet. Bakkal speelde zijn laatste wedstrijd als profvoetballer in 2014 op negentwintigjarige leeftijd.   

Adam Maher

Toen Adam Maher kenbaar maakte voor het Nederlands Elftal te kiezen, was de opluchting groot. Hij gold namelijk als één van de grootste talenten op de Nederlandse velden. “Voor mijn ontwikkeling is het goed als ik Europese kampioenschappen en WK’s speel”, was zijn motivatie. Van EK’s en WK’s kwam het nog niet voor Maher. Hij kwam tot vijf interlands en is momenteel clubloos.

Anwar El Ghazi

De twijfel was groot bij Anwar El Ghazi toen hij in 2015 voor de keuze stond, maar uiteindelijk besloot hij voor Oranje te gaan voetballen. “Ik zag daar meer toekomst voor mij. In de familie waren de reacties verdeeld. Mijn vader had het liever anders gezien”, vertelde hij eerder in gesprek met ELF Voetbal. El Ghazi debuteerde sterk tegen Kazachstan, maar raakte bij Ajax uit de gratie en verdween uit de selecties van het Nederlands Elftal. Momenteel staat hij op twee interlands en speelt hij in de Championship bij Aston Villa.

Dries Boussatta*

Dries Boussatta is een bijzondere naam in de lijst omdat hij na zijn interlands bij Oranje ook nog voor Marokko speelde. Voor Nederland kwam hij tot drie interlands. In 1998 maakte hij zijn debuut en kort daarna speelde hij een interland tegen Marokko. Hij werd door de Noord-Afrikaanse aanhang uitgefloten en beschimpt. Toch koos hij later alsnog voor Marokko. “Nu zou ik voor Marokko kiezen. Dat komt door de hedendaagse maatschappij. Hoe hard je ook je best doet om te integreren, je zal je uiteindelijk nooit hetzelfde voelen als een echte Nederlander."

Nu in de winkelAanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'ADO Den Haag-talent op radar buitenlandse clubs'
jukebox Laatste: Zo verging het de vorige aankopen van Feyenoord uit Zuid-Amerika
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <