Resultaten x
Binnenland

Interview Ludovit Reis: "Heb definitief voor Oranje gekozen"

Zijn eerste cap voor Oranje staat achter zijn naam. Ludovit Reis maakte zaterdagmiddag zijn debuut in Nederland Onder 19 en verpletterde met zijn teamgenoten het arme Tsjechië met liefst 5-1. "Ik heb hiermee definitief voor Oranje gekozen."
10-09-2018 10:00 door Sander Berends

Of hij een tastbaar aandenken had gekregen van zijn eerste optreden in Oranje? "Nu nog niet", vertelde de 18-jarige middenvelder van FC Groningen tegenover ELF Voetbal, die net als Kjell Scherpen (FC Emmen) en Sepp van den Berg (PEC Zwolle) debuteerde. "Ik weet niet of er nog iets volgt. Daar heb ik me eigenlijk nog niet druk over gemaakt. Ik ben in ieder geval blij dat ik nu international ben."

Hij maakte een droomdebuut. Tsjechië, dat vooraf als een taaie, lastige tegenstander werd ingecalculeerd, werd volledig van de mat gespeeld. Vooral voor rust, toen al een 4-0 voorsprong op het scorebord kwam. "We speelden daarin erg goed", gaf ook Reis toe. "In de rust spraken we af dat we in de tweede helft zo door moesten gaan. Ook al is dit een oefenwedstrijd, je wilt altijd winnen."

Gezonde spanning

Nerveus was de rechtermiddenvelder voor zijn eerste optreden niet geweest. "Ik voelde alleen wat gezonde spanning, maar ik ben de wedstrijd goed doorgekomen. De samenwerking met Davy (van den Berg, van PSV, red.) en Orkun (Kökcü, van Feyenoord, red.) op het middenveld verliep uitstekend. We kunnen zeer positief terugkijken."

Reis deelde een kamer met Sepp van den Berg. "Dat hadden we vorige week na de wedstrijd al afgesproken", doelend op het thuisduel van FC Groningen tegen PEC Zwolle (0-1). "We kunnen het goed met elkaar vinden." Schoolboeken nam hij niet mee naar Engeland en Uden, waar Oranje Onder 19 verbleef. "Ik heb geen schoolverplichtingen. Ik ben nu wel aan het rondkijken voor een thuisstudie. Ik denk aan marketing. Dat lijkt me wel leuk."

Slowakije

Met zijn debuut voor Oranje Onder 19 heeft de geboren Haarlemmer zijn keuze voor een nationaal team definitief gemaakt, vertelt hij. Ondanks dat zijn ouders uit Slowakije komen en hij ook een Slowaaks paspoort heeft. "De nationale bond van Slowakije heeft me diverse keren gebeld, maar ik had al gekozen voor Nederland. Het niveau ligt hier hoger en het is praktisch ook gemakkelijker."

Zijn ouders komen uit Kosice, na Bratislava de grootste stad van Slowakije. "Niet afgelopen zomer, maar de zomer daarvoor ben ik voor het laatst teruggeweest. Ik spreek vloeiend Slowaaks. Thuis? Met mijn moeder spreek ik Slowaaks, met mijn vader Nederlands. Ik vond het mooi dat ze bij mijn debuut aanwezig waren. Ook mijn gastouders waren er. Die steun doet me goed."

Met FC Groningen, dat drie punten uit de eerste vier duels pakte, gaat hij zaterdag op bezoek bij Ajax. "Over onze seizoenstart zijn we niet tevreden. Dat lijkt me logisch. Maar we pakken de draad weer op. Daar heb ik alle vertrouwen in. Ook al kennen we een stevig programma."

Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Interesse voor Feyenoord-talent Touré vanuit binnen- en buitenland'
jukebox Laatste: Zo verging het de vorige aankopen van Feyenoord uit Zuid-Amerika
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <