Laatste nieuws
11.50Besluit van clubleiding over Solskjaer zorgt voor verbazing bij spelers
11.48Hoe Manchester United afgleed van een dominante prijzenmachine naar een toeristenattractie
11.40Barça-Nederlanders worden kritisch bekeken: 'Hij brengt niet eens het minimum'
11.40Oranjevrouwen treffen Wit-Rusland: 'Misschien meer aan de bak dan tegen topland'
11.24Rangers in rouw na overlijden clublegende Walter Smith (73)
11.21Spelersbus van Heracles Almelo opgewacht na verlies in Zwolle
11.20Rangers-icoon en voormalig Schots bondscoach Walter Smith (73) overleden
11.10Kortom - Saint-Étienne gestraft voor misdragende supporters
11.08Beschamend: PSV-supporters slopen toiletten in de Johan Cruijff Arena
11.02Ajax akkoord met Amsterdam, ministadion stap dichterbij
11.00Paniek in Duisburg: broer Mario Götze belandt opnieuw met hoofdblessure in ziekenhuis
10.51Onverwachte wending: Solskjaer lijkt toch bij United te mogen blijven
10.45'Manchester United steunt Solskjaer, spelersgroep is ontevreden'
10.45Nijhuis reageert op Seuntjens-uitbarsting: 'Dat moet ik hem wel nageven'
10.32‘Barcelona gaat optie tot koop niet lichten na veranderde plannen van Koeman’
10.29Kijk en geniet: epische sfeeractie van Marseille-fans voor 'Classique' tegen PSG
10.21Grote schrik in Duitsland: broertje Götze weer met hoofdblessure naar ziekenhuis
10.21'FC Barcelona waagt met 'een grote operatie' poging bij Dembélé'
10.13Nieuw ministadion voor Ajax dichterbij na belangrijke stap
10.11Ajax mag trainingscomplex uit gaan breiden: 'Gepland ministadion op P2'
10.00'Engelse topclubs zitten Barcelona dwars in jacht op Olmo'
09.58Belangrijke stap voor uitbreidingsplannen Ajax gezet
09.53Complimenten voor Ajax en Feyenoord: 'Totaalvoetbal uit 1974'
09.50'Steun voor Solskjaer zorgt voor verbazing en verwarring in United-kleedkamer'
09.45Hélène Hendriks krijgt nieuw voetbalprogramma na Veronica Inside
09.42Dit staat er deze week op het programma in de TOTO KNVB Beker
09.33'Hélène Hendriks krijgt wekelijks voetbalprogramma na Veronica Inside op vrijdag'
09.30Koeman zag zijn vrouw schrikken: 'Daardoor was hij aangedaan en overstuur'
09.29FC Groningen na zondagavondduel: ‘Zeker 75.000 euro misgelopen’
09.27Ricardo Kishna knokte zich na coronavirus voor de zoveelste keer terug: ‘Nog wekenlang hoestbuien’
Resultaten x
Binnenland

Interview Michele Santoni: “Ik ben Martin Jol nog altijd dankbaar”

Michele Santoni (38) beleeft met Almere City een mooie start van zijn eerste jaar als hoofdtrainer. De Zwarte Schapen staan na zes duels vierde in de Keuken Kampioen Divisie en bereikten deze week ten koste van FC Dordrecht de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker. Wij spraken met de ambitieuze Santoni over zijn eerste klus als hoofdtrainer, jonge Italianen bij Almere City en Cristiano Ronaldo.
27-09-2018 13:00 door Aaron Deckers

Almere City haalde Michele Santoni afgelopen zomer als opvolger voor Jack de Gier. De zoon van een Italiaanse vader en Nederlandse moeder, opgegroeid in de buurt van het Gardameer, werkte op het Italiaanse eiland Sardinië als techniektrainer bij Cagliari. In het verleden was Santoni jeugdtrainer bij SS Lazio, assistent-trainer bij Cesena, Livorno en Haarlem en video-analist bij Ajax.

Nu staat Santoni op eigen benen in Almere. “Almere is voor mij een ideale plek om te werken, op een steenworpafstand van Amsterdam. Ik voel me daar helemaal thuis”, aldus Santoni. “Vroeger kwam ik er altijd in de zomervakanties. De zomervakanties in Italië duren zo’n drie maanden. Ik ging dan vaak naar mijn opa in Amsterdam. Ik groeide dus deels op in Nederland en voel sindsdien een sterke band met Amsterdam. Ik heb op veel plekken gewoond, maar niets komt qua leefomgeving in de buurt van Amsterdam.”

Calcio-invloeden

Tussen 2009 en 2014 was Santoni werkzaam in Amsterdam, als video-analist bij Ajax. In die periode werkte hij samen met Martin Jol en Frank de Boer. “Ik ben Martin nog altijd dankbaar voor de kans die hij me heeft geboden. Het was een fantastische ervaring en van Martin heb ik echt ontzettend veel kunnen leren. Zeker ook dingen die ik nu ga gebruiken in mijn carrière als hoofdtrainer”, vertelt Santoni.

Voor zijn carrière in de voetbalwereld werkte de nieuwe hoofdtrainer van Almere City in de IT-sector. Daar ontwikkelde hij softwaresystemen om data over voetballers en wedstrijden te verzamelen. Die software gebruikte Santoni later bij zijn werk als video-analist en jeugdtrainer. De ervaringen die hij in zijn vaderland opdeed neemt de opvolger van De Gier mee naar het Yanmar Stadion. “In Italië zijn veel meer tactische trainingen dan in Nederland. Ik besteed daar veel aandacht aan. Ik train ook veel op het spel zonder bal, dat is voor voetballers vaak mentaal zwaar. Je moet dus de goede momenten kiezen voor zo’n training. Ik ben ervan overtuigd dat dit soort oefeningen spelers verder helpt in hun persoonlijke ontwikkeling. In Italië zie je dat veel spelers op jonge leeftijd heel goed kunnen omgaan met de tactische verschuivingen van de tegenstander en zich hier daarna als team snel op instellen.”Santoni denkt dat een samenvoeging van de Nederlandse en Italiaanse voetbalschool tot een mooie mix kan leiden. “De verschillen tussen competities, speelstijlen en trainingsmethodes zijn natuurlijk duidelijk. Ik probeer de beste aspecten vanuit beide landen te halen. Al kijk ik ook verder dan alleen de Nederlandse of Italiaanse school. Ik ben ook in Duitsland, Spanje en Portugal geweest. Dan zie je hoe in andere landen wordt omgegaan met periodiseren. Met alle informatie die ik heb verzameld schrijf ik een boek over periodisering. Die wordt eerst in het Italiaans uitgebracht. Ik heb de basis van het boek geschreven en een collega, met ik samenwerk aan het boek, rondt de werkzaamheden af. Ik ben veel te druk met mijn werk bij Almere City.”

Italiaanse droom

Bij Almere City werkt Santoni samen met technisch directeur Robert Maaskant. Almere City gaat dit seizoen opnieuw voor een plek in de play-offs om promotie. “Wanneer ik kijk naar onze selectie kijk moeten we de play-offs halen. De selectie is goed uitgebalanceerd. Het is lastig om een voorspelling te doen waar we eindigen in de Keuken Kampioen Divisie. Daarvoor is het niveau te wisselvallig bij veel ploegen. Ook met de beloftenteams. Je zag soms de gekste uitslagen. Wat ik direct heb gezegd tegen mijn spelers: je moet ook leren om een wedstrijd op slot te gooien: tot hier en niet verder. Ook al is dat niet altijd leuk voor het publiek.”

Santoni sprak in aanloop naar dit seizoen zijn netwerk in Italië aan voor nieuwe aanwinsten. Van AS Roma kwamen talenten Moustapha Seck en Edoardo Soleri over. Seck speelde in het verleden in de jeugd van FC Barcelona en Soleri kwam uit voor verschillende nationale jeugdteams van Italië. Beide spelers roken al eens aan het grote werk bij Roma. “Samen met Robert Maaskant ben ik naar Rome gegaan om met beide jongens te praten. Robert vertelde over de ambities van Almere als club en ik kon vertellen over mijn filosofie en werkwijze. Als je niet de financiële middelen hebt om spelers te halen moet je een heel goed verhaal hebben om versterkingen te halen. Het was voor die jongens wennen bij ons. Zo was Moustapha gewend dat zijn schoenen werden gepoetst na de training of een wedstrijd. Hij keek even vreemd op dat hij dat bij ons zelf moest doen, haha.”

Tussen het werk bij Almere City door blijft Santoni de Serie A op de voet volgen. “Er wordt gezegd dat de concurrentie het gat met Juventus heeft verkleind, maar ik verwacht eigenlijk dat Juve er opnieuw bovenuit gaat steken. Met Cristiano Ronaldo hebben ze natuurlijk en fenomeen in huis. Nu hij begint te scoren kijk ik er niet van op als hij aan het eind van het seizoen op 30 of 35 doelpunten komt. Ook omdat het niveau van de verdedigers in de Serie A zijn niet meer zo hoog is als jaren terug. Of ik zelf ooit als hoofdtrainer in de Serie A aan de slag wil? Zeker. Dat zou mooi zijn. Maar laten we eerst iets moois neerzetten met Almere City.” 
Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Roy Beerens, Brabander met kalk aan de schoenen
transfergeruchten Laatste: 'FC Twente versterkt zich met Griek Limnios'
avonturiers Laatste: Interview Danny van Bakel: "Ik ben gescout toen ik half dronken op het veld stond"
jukebox Laatste: De Jukebox: Michael Chacón (FC Emmen)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <