Laatste nieuws
21.10AZ vrijwel zeker van Europa League na overwinning op NEC, ook Ajax juicht
21.05Paris Saint-Germain is dag na gelijkspel alsnog kampioen door nederlaag AS Monaco
21.05LIVE buitenlands voetbal | Van Bommel weer hard onderuit tegen Union, Atalanta doet goede zaken
21.03VI Live: Real Betis en Sevilla onderweg in prachtige El Gran Derbi
21.02PSG prolongeert Franse titel en zet eerste stap voor verwezenlijking treble-droom
21.00Driemaal is scheepsrecht: PSG zonder te spelen kampioen van Frankrijk
20.59Paris Saint-Germain kampioen van Frankrijk na nederlaag AS Monaco
20.54Perez is sceptisch over Feyenoorders en heeft advies voor Slot
20.51VI Live: Monaco achter tegen Lyon, PSG kan titelgeur nu écht ruiken
20.46Column Willem van Hanegem | Dat Anton Gaaei er niet uit werd gestuurd bij Ajax is aan niemand uit te leggen
20.43Van de Donk dolgelukkig na bereiken Champions League-finale: 'Dit is waar je van droomt'
20.40Zesde landstitel in zeven seizoenen gloort nog altijd voor Manchester City na ontsnapping bij Nottingham Forest
20.34VI Live: Monaco heeft nog één treffer nodig om titelfeest PSG te verstieren
20.31Prolongatie titel definitief uitgesloten voor Royal Antwerp na nieuwe nederlaag
20.30Vangelis Pavlidis toch niet virtueel topscorer eredivisie na mislopen tweede goal AZ: ‘Ik ben spits, wil altijd scoren’
20.28Nu ook op beeld: Dumfries zet rivaal te kakken met spandoek tijdens titelfeest
20.25Van Bommel kan titel ook rekenkundig niet meer prolongeren ondanks goal Janssen
20.25Van Bommel kan titel rekenkundig niet meer prolongeren na weer een verlies
20.25Van Bommel kan Belgische titel ook rekenkundig niet meer prolongeren na weer een verlies
20.20Heerlijke beelden: naam Van Polen galmt door PEC-stadion, verdediger pakt megafoon
20.16Romano weet wie bijna zeker de eerste inkomende transfer van FC Barcelona wordt
20.10Noa Lang pakt telefoon en belt Marcel Brands met speciaal verzoek
20.09Postecoglou baalt van arbitrage: 'Dit is waarom ik goals niet meer vier'
20.08VI Live: Monaco op achterstand bij Lyon, PSG in dit scenario kampioen
19.58Napoli en Roma na bizar slot onbeslist, 'Nederlands' Atalanta wint eenvoudig
19.57Spannende strijd om CL-tickets in Italië krijgt nieuwe wending
19.57Strijd om CL-tickets in Italië krijgt nieuwe wending
19.52AS Roma mag blijven hopen op Champions League-ticket na remise tegen Napoli
19.51VI Live: Abraham maakt na een jaar weer eens zeer belangrijke Roma-goal
19.50Degradant Vitesse na comeback en zege op Fortuna in de plus
19.45Titelstrijd in Engeland gaat tussen Arsenal en ManCity: dit is het restant-programma
19.45Arsenal weerstaat comeback van Spurs in derby en blijft aan kop in Engeland
19.43VI Live: Osimhen passeert Feyenoord-beul Svilar in slotfase vanaf de stip
19.36Janssen weet het net eindelijk weer te vinden voor Antwerp van Van Bommel
19.35Arsenal houdt hoop op titel springlevend met zege in Londense burenruzie
Resultaten x
Binnenland

Dit elftal Ajax-verlaters is meer waard dan laatste basiselftal Feyenoord

Ze werden weggestuurd bij Ajax of vertrokken uit vrije wil. De lijst van voetballers die in Amsterdam (deels) hun opleiding genoten en elders zijn doorgebroken of op het punt staan door te breken neemt schrikwekkende vormen aan. Wij stelden een elftal gewezen groeibriljantjes van De Toekomst samen die behoorlijk aan hun carrière timmeren. Een elftal met een totale transferwaarde van 68,4 miljoen euro. En dat bedrag kan met de naderende update van transfermarkt.de flink oplopen.
11-10-2018 13:30 door Steven Kooijman

DOEL
SERGIO PADT (FC GRONINGEN)
Ieder team heeft een keeper nodig, maar met Sergio Padt onder de lat hoeft dit elftal zich niet te schamen. Bemachtigde afgelopen seizoen een plek in het Nederlands elftal nadat er in 2011 bij Ajax geen perspectief meer voor hem was. Werd begin oktober door Koeman niet opgeroepen voor de dubbel met Duitsland en België. Koeman vond hem niet fit en een opstandige treinrit sprak ook niet bepaald in zijn voordeel.



RECHTSBACK
LEON BERGSMA (AZ)
Staat nog aan het begin van zijn journey. Vertrok afgelopen zomer transfervrij naar AZ. Wordt in Alkmaar klaargestoomd voor het eerste elftal. Doorliep met groot succes de Ajax-jeugdopleiding, waar hij deel uitmaakte van de gouden lichting ’97. Werd voorbijgestreefd door Matthijs de Ligt, maar was wel de aanvoerder van het kampioenselftal van Jong Ajax in de Jupiler League.



CENTRALE VERDEDIGER
TIMOTHY FOSU-MENSAH (MANCHESTER UNITED, VERHUURD AAN FULHAM)
Het vertrek van Timothy Fosu-Mensah (20) was een grote klap voor de Amsterdammers. Ajax had grote plannen met de verdediger, die acht jaar in de jeugdopleiding had gezeten. Fosu-Mensah was niet ontevreden in Amsterdam, maar tegen Manchester United kon hij simpelweg geen nee zeggen. Inmiddels heeft hij al drie caps achter zijn naam staan en speelt hij op huurbasis voor Fulham in het Premiership.



CENTRALE VERDEDIGER
PHILIPPE SANDLER (MANCHESTER CITY)
Ook een mooi verhaal. Philippe Sandler, 21 jaar, vertrok tweeënhalf jaar geleden via de achterdeur bij Ajax. Dat zat zo: de A2 van Ajax, het elftal waarin Sandler speelde, werd opgeheven. Volgens de technische leiding was het team overbodig. De meeste spelers kregen geen contract aangeboden en konden hun biezen pakken. Sandler vond onderdak bij PEC Zwolle, ontbolsterde onder John van ’t Schip en verdiende vorig seizoen een contract naar Manchester City.



LINKSBACK
RIDGECIANO HAPS (FEYENOORD)
Ridgeciano Haps (25) huilde tranen met tuiten toen hij van Ajax te horen kreeg dat hij na zijn tweede seizoen al weer moest vertrekken van De Toekomst. Dat was het dan, dacht Haps, nu kan ik nooit meer profvoetballer worden. Maar Haps rechtte op advies van zijn ouders zijn rug, hervond het spelplezier bij de amateurs en dwong een uitnodiging van AZ af. Ook AZ stuurde hem weg, maar herstelde die fout een jaar later. Haps brak door bij AZ en speelde zich in de kijker bij Feyenoord.



RECHTSHALF
JUAN FAMILIA-CASTILLO (CHELSEA ONDER 23)
Deze alleskunner koos op zijn zestiende voor een avontuur bij Chelsea. De Londenaren troefden daarmee Manchester United af, dat ook gecharmeerd was van het grote Amsterdamse talent. Voor Castillo (18) was het klip en klaar: bij Chelsea kon hij zich beter door ontwikkelen dan bij Ajax. Het forse salaris dat hem in het vooruitzicht werd gesteld, speelde in zijn keuze geen rol.



CENTRALE MIDDENVELDER
PABLO ROSARIO (PSV)
Bam! Pablo Rosario haalt de laatste weken zijn gram ten opzichte van Ajax. De 21-jarige Amsterdammer, afkomstig van Swift, werd vier jaar geleden door zijn trainer Saïd Ouaali de deur gewezen op De Toekomst. Die gebeurtenis was volgens Rosario “het beste wat me is overkomen.” Wat heet: de verdedigende middenvelder dwong via Almere City een transfer af naar PSV, excelleert daar wekelijks, maakte vorige week een wereldgoal tegen Inter en mag zich nu neo-international worden.



LINKSHALF
JAVAIRÔ DILROSUN (HERTHA BSC)
Na het vertrek van Fosu-Mensah en Javairô Dilrosun (20) naar Engeland brak er op de burelen van Ajax paniek uit. De talenten-exodus moest ten koste van alles een halt toegeroepen worden. Op instigatie van Johan Cruijff kregen Abdelhak Nouri, Donny van de Beek en Gino Dekker volwassen contracten aangeboden. Dilrosun vertrok naar Manchester City. Die club ruilde hij afgelopen zomer in voor Hertha BSC, waar hij de sterren van de hemel speelt.



RECHTSBUITEN
QUINCY PROMES (SEVILLA)
Oh ja, dat is waar ook. Quincy Promes (26) speelde óók in de jeugd bij Ajax. De Amsterdamse clubleiding stuurde de C-junior die kampte met gedragsproblemen op zijn vijftiende weg. Promes had een jaartje nodig om te beseffen dat de wereld niet zat te wachten op betwetertjes zoals hij. De knop ging om en vanaf dat moment is het leven van de aanvaller een ongekende successtory. Bij FC Twente verdiende de vleugelspeler een contract bij Spartak Moskou, waar hij uitgroeide tot de beste speler van de Russische competitie. Sevilla haalde de Oranje-international afgelopen zomer voor twintig miljoen op.



SPITS
DONYELL MALEN (PSV)
Nog zo’n speler waar ze bij Ajax doodziek van zijn dat die de deur van De Toekomst eigenhandig achter zich dichttrok. Ook Malen trok op zijn zestiende naar Engeland. Hij werd in twee jaar tijd volwassen bij Arsenal, maar keerde verrassend snel weer terug naar Nederland. Niet Ajax, maar PSV ontfermde zich over het raspaardje uit Wieringen. Nee, geflopt was Malen allerminst. Sterker nog: van de bloedsnelle spits wordt heel verwacht in Eindhoven.



LINKSBUITEN
STEVEN BERGWIJN (PSV)
Er gaan nogal wat verhalen rond over het vertrek van Steven Bergwijn bij Ajax. Het enige juiste: de kleine Steven voelde zich allesbehalve op zijn gemak op De Toekomst. Toen hij voor de zoveelste keer met betraande ogen thuis kwam, vonden zijn ouders, Ajacieden in hart en nieren, het welletjes. PSV ontfermde zich over het aanvallertje, gaf hem een aai over de bol waar nodig. Bergwijn leefde op in de gemoedelijke omgeving van De Herdgang en groeide uit tot een van de meest begeerde spelers van de Eredivisie.



MARKTWAARDE

De transferwaarde van het elftal Ajax-verlaters mag er zijn: 68,4 miljoen. Quincy Promes (24 miljoen) en Steven Bergwijn (20 miljoen) zijn de kroonjuwelen van het elftal. Dit getal (68,4 miljoen) is gebaseerd op de bedragen die transfermarkt.de hanteert. Daarmee komt dit team lang niet in de buurt van het elftal Ajacieden dat vorige week tegen AZ startte: 194 miljoen. De basiself van PSV tegen VVV-Venlo was zo’n 125 miljoen waard. Het elftal vertrokken kroonjuwelen van Ajax is wel meer waard dan het Feyenoord dat tegen Willem II in actie kwam. Het basiselftal van Feyenoord was 67 miljoen waard.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <