Laatste nieuws
11.25'Eredivisie-teams geïnteresseerd in Feyenoorder: Go Ahead Eagles concreet'
11.25Van der Gijp zwaar onder de indruk: ‘Wat een beest, joh! Hij loopt iedere wedstrijd 24 kilometer!’
11.20Klaassen wordt na titel van Inter gevraagd naar eventuele terugkeer bij Ajax
11.15Dumfries onthult slepende blessure: 'Intern weten ze dat, en bij Oranje ook'
11.00VP-voetbalkantine: 'Dest moet mede dankzij zware blessure bij PSV blijven'
10.55'AZ moet in actie komen en scout mogelijke Pavlidis-opvolger in Eredivisie'
10.40VI: drie Feyenoorders waarschijnlijk bezig aan laatste maanden in Rotterdam
10.40'Horrorscenario voor Dest: PSV'er negen maanden aan de kant door blessure'
10.39‘What it Takes’ van Sarina Wiegman verkozen tot Sportboek van het Jaar
10.37Schmidt uitgekotst door Benfica-fans: 'Deze reacties zijn onacceptabel'
10.30Zirkzee drukt wéér stempel: 'Hij moet hard blijven werken'
10.19Klaassen over mogelijke terugkeer: 'Ik weet niet of ik hier volgend jaar nog ben'
10.17Bellingham heeft beroemde bewonderaar: Bolt imiteert Real-ster op rode loper
10.13Hoop op oproep van Koeman nog niet opgegeven: ‘Maar ik heb nog niets gehoord’
10.05Bologna zet tegen Roma reuzenstap richting Champions League door wondergoal El Azzouzi
09.55Inter pakt twintigste landstitel na winst op AC Milan in verhitte derby
09.50Van den Brom snapt niets van Ajax-vertrek: 'Werd op handen gedragen op Toekomst'
09.42Schmidt hekelt gedrag eigen fans: 'Dit zijn geen Benfica-fans'
09.39De Lang gezien bij topper in Denemarken: vier mogelijke Ajax-doelwitten genoemd
09.37PSV wil dolgraag verder met vier spelers, waaronder André Ramalho
09.32De Vrij komt uit spelersbus voor interview: 'Als het nodig is, dan sta ik er'
09.30'Tuchel gepolst als opvolger Ten Hag, Bayern praat met Rangnick'
09.14Crysencio Summerville schittert opnieuw en bezorgt Leeds United belangrijke zege
08.51Gimenez geeft reden voor vormdip: 'Daar lag het de tweede seizoenshelft aan'
08.46Krabbendam denkt te weten welke 3 spelers mogen vertrekken bij Feyenoord
08.45Engelse media overladen Leeds-uitblinker Summerville met complimenten
08.45Summerville stijgt weer tot grotere hoogte: 'Hij voedde het opwindende spel'
08.45'PSV wil door met Ramalho: verdediger heeft echter nog andere opties'
08.32Denzel Dumfries trekt boetekleed aan na rood in kampioensduel Inter: ‘Onhandig om het zo te laten escaleren’
08.24UEFA nog één stap verwijderd van uitbreiding EK-selecties
08.17Spannende periode voor Feyenoord in aantocht op transfermarkt
08.16Johan Derksen is helemaal klaar met Clarence Seedorf: ‘Vier keer gefaald’
08.12Losse heupjes: Dumfries gooit dansmoves en duikt tussen fans na Scudetto-zege
07.56De Mos ziet 'voordeel voor PSV' in blessure Dest: 'De elf miljoen kan streep door'
07.51Moniz en voormalig PSV'er maken seizoen af bij Zwitserse topclub
Resultaten x
Binnenland

Interview Angelos Charisteas: “Ajax is topfavoriet tegen Feyenoord”

Angelos Charisteas is nog steeds de enige buitenlander die zowel voor Ajax als Feyenoord scoorde in De Klassieker. Sowieso zijn er maar zes spelers die dit kunststukje bewerkstelligden. Zondag zit hij voor de televisie bij de kraker in de Amsterdam ArenA. “Ik verwacht een zege voor Ajax. Al blijft dit een bijzonder duel.”
26-10-2018 11:00 door Sander Berends

De 38-jarige Griek, die zijn land in 2004 via het enige doelpunt in de finale de Europese titel bracht, zette in 2013 een punt achter zijn carrière en maakte de strijd tussen Ajax en Feyenoord sindsdien diverse keren als toeschouwer mee. Zondag ontbreekt hij echter. “Ik volg dit seizoen de trainerscursus. Daarom ben ik dit jaar in Griekenland. Hopelijk kan ik binnen twee maanden mijn diploma UEFA A behalen. Aan het einde van het seizoen hoop ik ook te slagen voor de vervolgcursus Pro Licence,” vertelt hij in het Engels (‘daarin doe ik liever interviews’) tegenover ELF Voetbal.

Met dat hoogste trainersdiploma kan Charisteas in heel Europa aan de slag als hoofdtrainer. “Volgens de planning moet ik straks in mei een laatste test bij een profclub doen. Misschien wordt dat wel Ajax. Wie weet. Hopelijk kan ik volgend jaar als hoofdtrainer aan de slag. Bij een Griekse club, bij de Griekse voetbalbond wat een droom zou zijn of misschien elders. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Eerst maar eens de cursussen succesvol doorlopen.”

Lunchrestaurant

In januari opende hij met twee zakenrelaties een lunchrestaurant in Amsterdam, Libertine Comptoir de Cuisine in de befaamde Negen Straatjes. “Mijn partner is nu in Nederland en helpt daar. Ik kom een keer in de maand naar Amsterdam en ben dan ook in de zaak te vinden. Het loopt goed, maar mijn focus voor de toekomst ligt toch in het voetbal. Daarin hoop ik een vaste baan te vinden.”

Charisteas voetbalde afgelopen zomer nog drie keer mee met Lucky Ajax, het team van oud-spelers van de recordkampioen. “Vaker ging niet door de trainerscursus. Het zijn altijd leuke wedstrijden. Met Ajax heb ik zeker nog een goede band. Het doet me goed als ik naar de prestaties in de Champions League kijk. Voor de motivatie van de spelers en de steun van de supporters zorgen die voor een nieuwe stimulans.”

De invloed van die Champions League zal geen invloed hebben op De Klassieker, verwacht hij. “Natuurlijk zijn de spelers wat vermoeider, maar de wedstrijd tegen Feyenoord roept zoveel extra’s op bij elke speler. Die jongens hebben straks op het veld geen last van vermoeidheid. Die gaan er vol voor. Ajax is dan ook de favoriet. Ze spelen thuis en daar zijn ze al jaren niet te kloppen. Door het aantrekken van enkele ervaren jongens (Daley Blind, Dusan Tadic, red.) is de ploeg gegroeid. De jonge talenten zijn weer wat ouder en ze hebben natuurlijk Frenkie de Jong. Dat vind ik de beste speler van Ajax op dit moment. Bij Feyenoord staat er nieuw team. Ze doen het dit seizoen niet slecht, maar de automatismen zijn nog niet volledig ingeslepen.”

Klaas-Jan Huntelaar

Charisteas verwacht dat Klaas-Jan Huntelaar bij Ajax in de spits start zondag. “In zo’n belangrijke wedstrijd moet je voor Klaas-Jan kiezen. Hij weet wat er gevraagd wordt en heeft De Klassieker vaker gespeeld. Ik heb Klaas-Jan als teamgenoot meegemaakt en ken hem. Hij zal gedreven zijn. Klaas-Jan moet niet starten op de bank. Invallen is niets voor hem. Geef hem het vertrouwen. Als hij moegestreden is, kan de trainer hem vervangen door een andere spits.”

Bij Feyenoord zal Nicolai Jörgensen centraal in de aanval starten. “Robin van Persie daar net achter op tien. Dat is ook de beste positie van Robin. Ik vergelijk het met de rol van Dirk Kuyt van twee jaar geleden. Dirk was op tien erg belangrijk voor Feyenoord en zorgde er mede voor dat de club kampioen werd.”

In zijn thuisland wordt De Klassieker ook uitgezonden. “Er liggen plannen op tafel om volgend jaar voor de Griekse televisie een serie te maken over speciale wedstrijden in Europa”, verklapt Charisteas. “Ajax – Feyenoord schalen we daarbij op hetzelfde niveau in als Schalke – Borussia Dortmund, Manchester United – Manchester City en FC Barcelona – Real Madrid. Wedstrijden met een speciale lading. Ik zal aan het programma ook mijn medewerking verlenen.”

Scoren

De strijd tussen de twee topclubs maakte Charisteas diverse malen als spits mee. “De meest bijzondere? Dat is lastig. Mijn eerste (op 28 augustus 2005, red.) was direct bijzonder. In de ArenA verloor ik met Ajax met 1-2. Ik kwam er in de tweede helft in, speelde goed, maakte een doelpunt, maar we verloren. In de week vooraf vond ik het opvallend dat de Nederlandse jongens zoals Wesley Sneijder bij de buitenlanders benadrukten dat deze wedstrijd zo belangrijk was. In het shirt van Feyenoord was iemand als Pierre van Hooijdonk degene die zich daarover boog.” In het shirt van de Rotterdammers redde hij op 4 februari 2007 de eer tijdens een 4-1 nederlaag in de ArenA. “Straks in januari (27, red.) tijdens de return in De Kuip zit ik op de tribune. De uitnodiging, die ik daarvoor kreeg, heb ik positief beantwoord.”

Gaat Ajax straks PSV nog voorbij in de kampioensrace? “Nee, dat verwacht ik niet. PSV is dit seizoen zo stabiel. Zo ervaren. Zij verspelen nauwelijks punten. Een voorsprong van vijf punten heeft PSV in mijn geheugen nog nooit uit handen gegeven. Ajax laat in het begin van het seizoen telkens dure punten liggen, omdat er nog gepuzzeld moet worden naar de juiste formatie. Ook dit seizoen. Ik gun het Ajax natuurlijk van harte, maar ik vermoed dat de kampioensstrijd nu al is beslist.”




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <