Resultaten x
Binnenland

Interview Steven Bergwijn: "Die film van Ronaldo laat zien dat het altijd een stapje méér kan"

Harder Better Faster Stronger: de hit van Daft Punk uit 2001 zou zich uitstekend lenen als soundtrack voor Steven Bergwijns voorbije jaar. Het talent werd een sterkhouder. Zijn zelfvertrouwen groeide evenredig aan zijn schouderpartij. Nog zo'n uiterlijke ontwikkeling: Bergwijns lichaam bevat meer inkt dat sommige ruimtes van het Rijksmuseum. In ELF Voetbal vertelt de ELF Voetbal Zilveren Schaal-winnaar over zijn ontwikkeling aan de hand van zijn tatoeages. Een lijf als een ode aan wilskracht.
05-12-2018 07:00 door Geert Beckers

Het lichaam van Steven Bergwijn is net zozeer een bevestiging van hard werk als een uitnodiging ertoe. Overal verspreid over zijn lijf staan spreuken en beelden die herinneren aan de vruchtbaarheid van arbeid en doorzettingsvermogen. Er zijn zelfhulpboeken met minder motivatiespreuken dan het lichaam van Steven Bergwijn.

Onlangs werd Bergwijns verbeterdrang al vergeleken met die van Cristiano Ronaldo. Bergwijn mag een keur aan motivatiespreuken letterlijk op zijn lijf meedragen, bij geen voetballer zijn ze in figuurlijke zin méér op het lijf geschreven dan bij de Portugees. Het stemt hem trots, die vergelijking met een van 's werelds grootste bewijsstukken voor de stelling dat hard werk loont.

“Natuurlijk. Heel mooi dat mensen over mij zeggen dat ik net zo'n doorzetter ben als Ronaldo. Ik heb zijn film gezien. Geweldig om te zien wat hij er allemaal voor doet. In zijn film wordt haarfijn duidelijk hoeveel werk voorafgaat aan succes. Hij is waar hij is omdat hij altijd vol overgave aan zichzelf heeft gesleuteld. Dat werkt, zo heb ik zelf inmiddels ook ervaren. Maar zijn film laat ook iets anders zien: dat het altijd nog een stapje méér kan. Je kunt altijd nóg meer in jezelf investeren. Je ontdekt altijd weer nieuwe manieren om je te verbeteren. Manieren die bij je passen. Zoals met voeding bijvoorbeeld.”

EIWITSHAKES

Zo lopen veel van zijn teamgenoten tussen trainingen door vaak met eiwitshakes rond. “Die zijn niet aan mij besteed. Krijg ik buikpijn van. Ik heb nu een eigen programma, speciaal voor mij samengesteld. Hoe dat precies eruitziet houden we binnenskamers, maar er komen in ieder geval geen shakes in voor, haha.”

Ook zonder eiwitshakes blijken zijn spieren uitstekend te gedijen. “Weet je? Ik ben nooit echt een krachthonkmens geweest. Als ik in de gym ben is dat meestal voor stabiliteitsoefeningen, dus met mijn eigen gewicht. Ik heb niet vaak aan de gewichten gehangen. Dat mijn spieren zich zo ontwikkelen is deels het gevolg van aanleg, denk ik.” 

Inspiratie haalt Bergwijn ook uit teamgenoten. Dezelfde teamgenoten die hem inspireerden toen hij als zeventienjarige voor het eerst mocht ruiken aan de wereld van het topvoetbal. “Memphis en Georginio Wijnaldum zijn nog steeds heel belangrijk voor me. Heel tof om hen weer tegen te komen bij Oranje. Vanaf het eerste moment voelde het weer als vanouds. Ook sinds hun vertrek bij PSV hebben we contact gehouden, maar het is toch anders wanneer je samen op het veld staat.”

Lees het volledige interview met Steven Bergwijn in de nieuwe editie van ELF Voetbal, nu in de winkels. Daarin vertelt hij onder meer de verhalen achter zijn tatoeages over Martin Luther King, een bijbelvers, en de kakelverse tattoo van drie engelengezichten in zijn hals. Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Manchester United denkt aan tijdelijk afscheid van toptalent Tahith Chong'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <