Resultaten x
Binnenland

Romario Kortzorg over Schiemond, Wijnaldum en Rotterdamse trapveldjes

Opgroeien in de Rotterdamse wijk Schiemond was niet altijd makkelijk voor Romario Kortzorg. Om de schaduwkanten van de buurt te ontlopen, voetbalde hij de hele dag op de trapveldjes. ELF Voetbal sprak hem over Schiemondse gastvrijheid, Georginio Wijnaldum en avonturen in Azië.
12-01-2019 08:00 door Sander Kruitbos

Wanneer wij Romario Kortzorg spreken, is hij net gearriveerd in Roemenië. “Ik voetbal op dit moment niet meer in Vietnam bij Nam Dihn FC. Nu ben ik hier met iemand in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Toevallig moest ik hier nog wat spullen ophalen, want ik speelde al eerder in Roemenië.”

Kortzorg speelde niet alleen in Roemenië en Vietnam, maar ook in Duitsland en Bulgarije. Wanneer hij kijkt naar waar hij opgroeide, is hij extra trots op wat hij bereikt heeft. “Schiemond was een achterstandswijk; er werden veel mensen uit het buitenland geplaatst. Ik kwam daar geen blanke jongen tegen. Nu is dat anders. Veel ouders hadden het moeilijk in die tijd. De kinderen groeiden op met dingen van hier, maar dat was te duur voor alle ouders. Zij waren Suriname gewend. Zelf ben ik opgegroeid met een alleenstaande moeder. Over het algemeen moesten kinderen in deze wijk echt zelf voor hun eigen spulletjes zorgen.” Hoewel het niet altijd makkelijk was, kan Kortzorg zich niet voorstellen dat hij ergens anders was opgegroeid. “Het was hartstikke leuk. De deuren stonden altijd open voor iedereen. Iedereen kende elkaar en je kon altijd aanschuiven voor een bordje eten. Mensen stonden voor elkaar klaar.”

Wereldster

Om te ontsnappen aan de schaduwkanten van de wijk, zocht Kortzorg de voetbalpleintjes op. “Ik ging van jongs af aan met de bal in mijn handen de deur uit. Ik voetbalde de hele dag met vriendjes. Het maakte niet uit of de lichten aan waren of niet. Mijn moeder moest me ophalen bij het pleintje anders kwam ik niet naar binnen.” Georginio Wijnaldum was ook altijd aan het voetballen. “Hij werd alleen wat strakker gehouden door zijn oma. Hij moest bijvoorbeeld op tijd naar binnen. Eigenlijk moesten mijn andere vriendjes en ik ook vroeg naar huis, maar wij omzeilden een beetje de regels. Nu je ziet wat Wijnaldum heeft bereikt, is het misschien wel goed geweest dat zijn oma iets strenger was, haha." In het begin zag Kortzorg niet gelijk een wereldster in de jonge Wijnaldum. “Hij speelde bij Sparta Rotterdam en viel niet erg op. Dat is al heel lang geleden hoor. Toen het echt begon te lopen, zat hij bij Feyenoord. Dat was vanaf de C’tjes. Ik zag dat hij abnormaal goed kon voetballen. Ik denk dat hij de opleiding nodig had om zo goed te worden als hij nu is.” Af en toe heeft Kortzorg nog contact met Wijnaldum. “We bellen elkaar niet op, maar ik spreek hem wel eens via Instagram. Dan feliciteren we elkaar bijvoorbeeld met de verjaardagen. Twee weken geleden sprak ik hem nog, maar het gaat bijna nooit over voetbal. We praten dan eerder over de kinderen, dat ze bijvoorbeeld groter worden of op ons lijken.”

Champions League-finale

Natuurlijk had Kortzorg ook de Champions League-finale willen spelen, net als Wijnaldum, maar hij is vooral trots op zijn vriend. “Echt heel mooi dat iemand uit onze buurt de Champions League-finale haalde. Zoiets is bijna onmogelijk. Er komt veel bij kijken. Als ik kijk waar ik vandaan kom, ben ik zelf ook heel blij met wat ik heb bereikt.”

En waar denkt Kortzorg zelf in de toekomst te spelen? “Ik had laatst een optie in Thailand. Ik vloog ernaartoe, maar heb op het allerlaatste moment afgezegd. Kijk, het liefste speel ik dichterbij huis. Mijn kinderen wonen bij hun moeder in Nederland. In Roemenië kwamen ze om de twee weken, maar dat is niet te doen als ik weer naar Azië ga. Mijn oudste van vier begint net op de basisschool en dan is het ook niet handig om hem mee te nemen als hij net went aan school. Alleen als het niet anders kan ga ik weer naar Azië, want er moeten toch centjes binnenkomen.”Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Robert Maaskant volgt Maurice Steijn op als hoofdtrainer van VVV-Venlo'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <