Resultaten x
Binnenland

Hoe presteren de Eredivisieclubs vergeleken met hun begroting?

De Eredivisie wordt vrijdagavond hervat in Arnhem. Hoogste tijd om een laatste tussenbalans op te maken: welke clubs presteren boven hun kunnen en welke juist onder? Als graadmeter pakt ELF Voetbal de begrotingen van alle Eredivisieclubs. Hier wordt een ranglijst van gemaakt. Deze wordt dan vergeleken met de daadwerkelijke ranglijst in de Eredivisie. De grootste tegenvaller: FC Groningen. Hoe doen de andere clubs het?
17-01-2019 20:30 door Wesley de Bree

De meevallers

Fortuna Sittard is de club die het meest boven haar kunnen presteert. De Fortunezen hebben een begroting van slechts zes miljoen euro – samen met FC Emmen heeft Fortuna de kleinste begroting – maar dat is niet te zien op de ranglijst. Fortuna Sittard staat op de negende plaats. René Eijer en Kevin Hofland halen het meeste uit hun selectie.

Naast Fortuna Sittard presteert Heracles Almelo ook uitstekend. De Almeloërs leven maar liefst zeven plaatsen boven hun stand. Dat kan niet los gezien worden van trainer Frank Wormuth, die een totaal ander type is dan zijn voorganger John Stegeman. Met succes vooralsnog.

Promovendus FC Emmen krijgt dit seizoen veelvoudig complimenten. Terecht. Puur gekeken naar de begroting presteren de Emmenaren maximaal in hun eerste Eredivisieseizoen.

Tot slot verdient ook het VVV-Venlo van Maurice Steijn een lofzang. De Venlonaren horen eigenlijk op de veertiende plaats thuis met deze begroting. Voetbal wordt alleen niet beslist op basis van kapitaalkracht maar op het veld. Daar blinken de Venlonaren juist uit.

Club (begroting in euro's) Positie op basis van begroting Positie Eredivisie Verschil
Fortuna Sittard (6 miljoen) 17 9 8
Heracles Almelo (12 miljoen) 13 6 7
FC Emmen (6 miljoen) 18 13 5
VVV-Venlo (7 miljoen) 14 8

6

De tegenvallers

Dat FC Groningen stipt op één staat onder het kopje tegenvallers zal niemand verbazen. De Groningers staan maar liefst zeven plaatsen onder hun begroting. De Groningers hopen met alle versterkingen van de afgelopen tijd het tij te kunnen keren in de tweede seizoenshelft. Dat zijn ze aan hun stand ook verplicht.

PEC Zwolle is nog zo’n tegenvaller en deze mededeling zorgt ook niet voor gefronste wenkbrauwen. De Zwollenaren horen eigenlijk op de tiende plaats thuis. Niets is minder waar: PEC Zwolle strijd tegen degradatie en Jaap Stam moet voor de ommekeer zorgen in Overijssel.

Tot slot is er weinig positief nieuws te melden voor de inwoners van Breda: ook NAC presteert niet naar behoren. Maar dat wisten ze in Breda natuurlijk al langer dan vandaag. Met een begroting die geschat wordt op dertien miljoen moet de Parel van het Zuiden eigenlijk elfde staan in de Eredivisie. Helaas voor de NAC-supporters staat hun club zeventiende.

Club (begroting in euro's) Positie op basis van begroting Positie Eredivisie Verschil
FC Groningen (16 miljoen) 8 15 7
PEC Zwolle (13 miljoen) 10 16 6
NAC Breda (13 miljoen 11 17 6

Overige clubs

Hoe doen de overige clubs het dan? Het heeft geen nut om elke club individueel te behandelen. Vooral omdat de andere elf Eredivsieclubs naar hun begroting presteren. Soms staan ze wat hoger, soms wat lager. Het enige wat die clubs gemeen hebben: ze leven niet boven hun stand en zakken ook niet gigantisch door het ijs. Opvallend genoeg zijn er slechts twee Eredivisieclubs die staan waar ze horen te staan. De eerste laat zich al raden: Feyenoord. De Rotterdammers presteren net als Willem II volledig volgens verwachting.

Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Racing Club stuurt miskoop Mateo Cassierra terug naar Ajax'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <