Laatste nieuws
13.45#DoneDeal: 'Dit wijst erop dat Van Gaal trainer van Ajax wil worden'
13.45België heeft na 31 jaar weer een ploeg in de halve finale van een Europees toernooi
13.34'Zidane is na rustperiode van drie jaar 'één stap verwijderd' van nieuwe job'
13.20'Deense club gaat gesprek aan met Ajax om transfer te bespreken'
13.16Kieft gaat mee in kritiek op 'fenomeen': 'Hij is niet juiste spits voor dat team'
13.08Ajax ‘hengelt’ naar negentienjarige middenvelder uit Keuken Kampioen Divisie
13.04Honderd euro voor contractverlenging: Lazio-speler heeft touwtjes in handen
13.00'Scouts van Ajax en Groningen kijken naar FC Emmen-talent Hekkert'
12.56Chivas wil ‘juweel’ betrekken in ruildeal met PSV om komst Lozano te realiseren
12.55'Napoli blijft hopen op droomkandidaat voor trainerspositie, twee alternatieven'
12.55Ajax en Nordsjaelland spoedig in gesprek over transfer van 21-jarige spits
12.54FA komt met statement na storm aan kritiek: 'Alle partijen zijn akkoord gegaan'
12.45Buitenspel: Hummels neemt Premier League in de zeik op X
12.34Drievoudig bekerwinnaar Ed de Goeij: ‘De landstitel is specialer, maar de KNVB-beker is ook een hoofdprijs’
12.31Vraagstuk recordbeschermer Frimpong: rechtsback of rechtsbuiten?
12.30NEC in het voordeel als het gaat om winnaarservaring in de beker
12.27Flemming in belangstelling van Amerikaanse club
12.25AZ-revelatie Goes bespreekt 'oranje stoplicht' in Ajax-opleiding
12.15'Memphis-exit ligt voor de hand, Atlético focust zich op Bundesliga-sensatie'
12.08Casemiro onthult: 'Toen alles akkoord was, begon Ancelotti te huilen'
12.04Nagelsmann maakte keuze 'met het hart', duidelijke reactie van Tuchel
12.04Manchester United meldt zich voor verdediger; deal is afhankelijk van Huijsen
11.56Poll | De veertiende voor Feyenoord of de eerste voor NEC, wie wint de KNVB-beker?
11.54Jan Smit hoopt op publiekelijke excuses van FC Volendam: 'Met name van Veerman'
11.35Atalanta knikkert Liverpool uit Europa League, Frimpong scoort voor Leverkusen
11.34'Maatsen en Chelsea in de zomer uit elkaar, forse afkoopclausule in contract'
11.29Bayern München kan fluiten naar Julian Nagelsmann: bondscoach blijft gewoon bij de Mannschaft
11.20Nagelsmann hakt knoop over sportieve toekomst door na hardnekkige speculaties
11.17Nagelsmann bevestigt nieuws: 'Het is een grote eer en een besluit van het hart'
11.17Bijzonder 'Koninklijk' bezoek voor Frenkie de Jong
11.10Bayern moet trainerszoektocht voortzetten na nieuws van Duitse bond
11.10Oranje-kwelgeest haalt ook Lille bloed onder nagels vandaan, maar mag na 2x geel toch blijven staan: dit is waarom
11.00VP-voetbalkantine: 'Koeman moet een fitte Brobbey altijd meenemen naar het EK'
10.55‘Werkelijk gehele Engelse top jaagt op dezelfde middenvelder van 70 miljoen’
10.50Bild: Nagelsmann heeft toekomstkeuze gemaakt, deal slechts een 'formaliteit'
Resultaten x
Binnenland

#10yearchallenge: De Eredivisie

Op social media wordt je er dood mee gegooid: de #10yearchallenge. Op Twitter, Instagram en Facebook plaatsen beroemdheden massaal een tien jaar oude foto van zichzelf met daarnaast een foto die dit jaar is gemaakt. Ook voetballers doen massaal mee aan de #10yearchallenge. Op Instagram kun je de uitvoeringen van onder meer Memphis Depay, Siem de Jong en Marten de Roon terugvinden.
20-01-2019 08:30 door Thijs de Bruijn

ELF Voetbal dook de archieven van de Eredivisie in. In hoeverre zijn de clubs die in 2009 uitkwamen op het hoogste niveau van Nederland veranderd? En hoe is het nu met de smaakmakers van tien jaar geleden?

1. AZ Alkmaar - Mounir El Hamdaoui

Vandaag precies tien jaar geleden stond niet Ajax, PSV of Feyenoord, maar AZ op de eerste plaats van de Eredivisie. Het was het jaar waarin Louis van Gaal met zijn ploeg kampioen van Nederland zou worden. Sterspeler in dienst van de Alkmaarders destijds was Mounir El Hamdoui. Tien jaar later is de Marokkaan opnieuw in de Eredivisie te bewonderen. Met een omweg is de spits bij Excelsior beland. De club waarbij hij ooit werd opgeleid.

2. Ajax - Klaas-Jan Huntelaar

In de winter van 2019 bezette Ajax nog de tweede plek, maar na 34 speelrondes zouden de Amsterdammers uiteindelijk genoegen moeten nemen met een derde plaats. Tien jaar geleden maakte ook Klaas-Jan Huntelaar zijn megatransfer naar Real Madrid. Een decennium later is de spits weer teruggekeerd op het oude nest.

3. FC Twente - Marko Arnautovic

Een decennia geleden was FC Twente nog een ploeg die niet weg te denken was uit de top van de Eredivisie. Het zou in 2009 nog net naast de titel grijpen, maar in 2010 werd het landskampioenschap alsnog veroverd. Hoe anders is de situatie nu. Een van de uitblinkers destijds was de Oostenrijkse aanvaller Marko Arnautovic. De goalgetter maakt inmiddels furore bij West Ham United in de Premier League.

4. sc Heerenveen - Danijel Pranjic

Sc Heerenveen stond precies tien jaar geleden nog op een uitstekende vierde plaats. Een positie waarop de Friesen al een tijdje niet meer terug te vinden zijn. De absolute sterspeler in 2009 was de Kroatische verdediger Danijel Pranjic. De linksback is inmiddels zijn carrière af aan het bouwen in Cyprus bij Anarthosis Famagusta.

5. PSV - Ibrahim Afellay

PSV schoot in 2009 niet goed uit de startblokken. De Eindhovenaren stonden daardoor medio januari op een teleurstellende vijfde plaats. Er waren ook positieve punten te bespeuren. 2009 was immers het jaar van de doorbraak van Afellay. De inmiddels 32-jarige middenvelder staat vandaag de dag nog altijd onder contract bij Stoke City, maar heeft al meer dan een jaar geen wedstrijd meer gespeeld.

6. NAC Breda - Donny Gorter

Een decennium geleden speelde NAC Breda nog mee om Europees voetbal. Iets waarover de Brabanders vandaag de dag alleen nog maar kunnen dromen. Een belangrijke speler voor de ploeg uit Breda was de talentvolle Donny Gorter. De inmiddels 30-jarige middenvelder zou meer dan 160 wedstrijden spelen voor NAC Breda. Inmiddels draagt Gorter het shirt van ADO Den Haag.

7. FC Groningen - Marcus Berg

Ook FC Groningen staat in 2019 niet meer op dezelfde plek als tien jaar geleden. Waar het voor de Groningers dit seizoen maar niet wil vlotten, was de Trots van het Noorden een decennium geleden regelmatig terug te vinden in de bovenste regionen van de ranglijst. De absolute ster van Groniningen in 2009 was Marcus Berg. De spits speelt inmiddels in de woestijn. Bij Al-Ain FC harkt de Zweed een megasalaris binnen

8. NEC Nijmegen - Lasse Schöne

Het kan snel omslaan in de voetballerij. Dat heeft ook NEC ervaren in het afgelopen decennium. De ploeg was in 2009 nog een kandidaat voor Europees voetbal, maar staat inmiddels op de vijftiende plaats van de Eerste Divisie. Een van de sterkhouders in het elftal van de Nijmegenaren was Lasse Schöne. De 32-jarige middenvelder speelt inmiddels zijn wedstrijden in het shirt van Ajax.

9. FC Utrecht - Michel Vorm

FC Utrecht was in de afgelopen tien jaar een van de meest stabiele ploegen. De ploeg deed vrijwel elk seizoen mee om Europees voetbal. Tien jaar geleden deed het dat met de talentvolle doelman Michel Vorm. De goalie speelt inmiddels voor Tottenham Hotspur.

10. Willem II - Frank Demouge

Willem II deed het uitstekend in 2009. De Tilburgers waren echter wel sterk afhankelijk van doelpuntenmachine Frank Demouge. De spits hing deze zomer zijn schoenen aan de wilgen en ging aan de slag als spitsentrainer bij NEC. Willem II is inmiddels een vertrouwd gezicht in de Eredivisie geworden.

11. Heracles Almelo - Everton

Bij Heracles is in de afgelopen tien jaar vrij weinig veranderd wat betreft de positie op de ranglijst. Soms ging het iets minder, soms iets beter, maar de ploeg kwam nooit in de buurt van een kampioenschap of degradatie. In 2009 beschikte Heracles over de Braziliaanse vleugelspits Everton. De 35-jarige aanvaller speelt inmiddels in een Portugese amateurcompetitie.

12. Feyenoord - Georginio Wijnaldum

In 2009 geleden stond Feyenoord er dramatisch voor. De ploeg uit Rotterdam was vandaag precies tien jaar geleden slechts vier punten verwijderd van de degradatiezone. Een van de weinige positieve punten was de doorbraak van de zeventienjarige Georginio Wijnaldum. De middenvelder kende een uitstekend debuutseizoen

13. Sparta Rotterdam - Rydell Poepon

Sparta kende sinds 2009 een hobbelig decennium met degradaties en promoties. Tien jaar geleden wisten de Rotterdammers in de Eredivisie te blijven. Hier waren wel de doelpunten van Rydell Poepon voor nodig. De 31-jarige spits speelt inmiddels bij Gazisehir in de tweede divisie van Turkije.

14. ADO Den Haag - Lex Immers

In 2009 was ADO Den Haag nog een kersverse promovendus. Inmiddels is ADO niet meer weg te denken uit de Eredivisie. De jonge Lex Immers was een van de spelers die ervoor zorgden dat ADO Den Haag in de Eredivisie wist te blijven. Inmiddels is de middenvelder teruggekeerd op het oude nest.

15. De Graafschap - Ben Sahar

Net als in 2019 speelde De Graafschap in 2009 Eredivisievoetbal. Tien jaar geleden kon de De Graafschap zich echter niet handhaven. Destijds was er een Chelsea-huurling op De Vijverberg te bewonderen. De Israeliër Ben Sahar kon degradatie echter niet voorkomen. De spits speelt inmiddels voor Hapoel Beer Sheva in Israël.

16. Roda JC - Sekou Cissé

In de winter van 2009 stond Roda JC er nog slecht voor. Desondanks wisten de Limburgers, mede door de doelpunten van Sekou Cissé, zich in de Eredivisie te handhaven. Nu, tien jaar later, speelt Roda JC zijn wedstrijden in de Eerste Divisie. Inmiddels speelt de 33-jarige Cissé voor Anarthosis Famagusta op Cyprus.

17. Vitesse - Piet Velthuizen

Bij weinig ploegen is in tien jaar tijd zoveel veranderd als bij Vitesse. De ploeg is overgenomen, ging samenwerkingen aan en is bovendien opgeklommen tot aan de subtop van de Eredivisie. Een decennium geleden moesten Piet Velthuizen en Vitesse nog vrezen voor degradatie. De goalie verrichte echter goed werk. Inmiddels staat Velthuizen onder contract bij AZ Alkmaar.

18. FC Volendam - Aaron Meijers

FC Volendam zou in 2009 kansloos degraderen uit de Eredivisie. Ook het jonge talent Aaron Meijers kon daar weinig aan veranderen. De verdediger die doorbrak in 2009 speelt inmiddels voor ADO Den Haag.




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <