Resultaten x
Binnenland

De wonderlijke revival van Calvin Verdonk

Calvin Verdonk speelde net als zijn teamgenoten een puike partij tegen Ajax. De linksback van Feyenoord had Hakim Ziyech op de eerste twintig minuten na in zijn zak. Dit seizoen was het lange tijd stuivertje wisselen tussen Verdonk en Tyrell Malacia, maar de keuze van Giovanni van Bronckhorst lijkt voorlopig te zijn gevallen op Verdonk.
30-01-2019 15:05 door Tim Beck

Jari Schuurman en Verdonk maakten samen deel uit van de talentvolle 1997-lichting op Varkenoord, speelden beiden in Oranje Onder 17 en maakten beiden op jonge leeftijd hun debuut voor het eerste van Feyenoord. Waar Schuurman zich na uitleenperiodes niet terug wist te knokken en zijn heil van deze winter gaat zoeken bij FC Dordrecht, kreeg Verdonk afgelopen weekend de nodige lof voor zijn spel in de Klassieker.

Niet verwacht

Lange tijd leek het erop dat Verdonk net als Schuurman het zoveelste talent van Varkenoord zou worden die het niet zou maken in De Kuip. Uitleenperiodes bij PEC Zwolle en NEC Nijmegen draaiden op niets uit. Hij eindigde er zelfs op de bank en een vertrek uit Rotterdam leek dan ook logisch. Tot hij begin dit seizoen ineens voor de Johan Cruijff-schaal een basisplaats kreeg toebedeeld van Gio. Tijdens de strafschoppenserie toonde hij zijn kalmte en schoot hij de bal beheerst in de hoek, waarna Feyenoord uiteindelijk met de prijs aan de haal ging.

Tegen Ajax

Tegen RTV Rijnmond zei hij na het duel om de Supercup dat hij Feyenoord al zag als een gepasseerd station. “Ik had het eigenlijk uit m’n hoofd gezet toen ik me moest melden bij Jong Feyenoord. Ik had er helemaal niet meer aan gedacht dat ik deze wedstrijd zou spelen. Het is heel mooi. Ik focus me op mezelf en moet m’n kans gewoon pakken als die zich voordoet.”

Hij kreeg de kans. Weliswaar was het wel lang stuivertje wisselen op de positie van linksback. Eerste keuze Ridgeciano Haps moest de gehele eerste seizoenshelft toekijken met een beenblessure en daarom moest Gio wel kiezen tussen Malacia en Verdonk. Malacia, die vorig seizoen heel verdienstelijk speelde, had tegen PSV Hirving Lozano in zijn zak, maar liet ook zien nog niet constant te kunnen presteren. Verdonk daarentegen was verdedigend een stuk stabieler. Maar waar maakte Verdonk vooral het verschil met Malacia?

Verdedigend sterk

Dat Verdonk verdedigend beter presteert dan Malacia bewijzen de statistieken onomstotelijk. Op alle vlakken presteert de in Dordrecht geboren verdediger beter. Hij heeft meer goede tackles (3.6 om 2.5), meer intercepties (2 om 1.1), minder overtredingen nodig (1.1 om 1.5) en ruimt de bal vaker op uit zijn eigen strafschopgebied (3.9 om 2).

Uit de aanvallende cijfers blijkt wel dat Malacia iets meer risico in zijn spel legt. Hij dribbelt vaker, maar zijn rendement daarentegen is niet om over naar huis te schrijven. Zo geeft Verdonk meer sleutelpasses en heeft hij bovendien twee assists gegeven. In tegenstelling tot Malacia, die nog op nul staat. Tenslotte is er nog het onderdeel passing, maar daar zijn de verschillen tussen de twee niet significant te noemen.

Kortom, Verdonk heeft zich uitstekend teruggevochten bij Feyenoord en is Malacia voorlopig meer dan terecht voorbij in de pikorde, vooral doordat hij verdedigend stukken betrouwbaarder is dan zijn concurrent. Nu Haps terug is, heeft Van Bronckhorst zelfs een luxeprobleem op linksachter. Wie had dat gedacht een paar maanden geleden.

In het shirt van NEC met ex-teamgenoot Bram van PolenNu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Nemanja Gudelj verruilt Guangzhou Evergrande voor slagvaardig Sevilla'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <