Resultaten x
Binnenland

Ter ere van de overleden Gordon Banks: de mooiste reddingen ooit!

Gordon Banks is niet meer. Voor de jongere voetballiefhebber: Banks was de keeper van het Engelse team dat in 1966 het WK in eigen land won. Dat was nog niet eens het toppunt van zijn roem: vier jaar later, op het WK in Mexico, hield Banks een bal van Pelé eruit. Velen zien dat als misschien wel de mooiste redding ooit. We maken een rijtje met deze en andere prachtige saves!
12-02-2019 12:00 door Jan Willem Spaans

Gordon Banks

In 1970 waren keepers nog niet altijd de atleten zoals ze nu zijn. Banks was 1,85, dat is bovengemiddeld lang maar ook weer niet reusachtig. Op het WK in Mexico moet regerend wereldkampioen Engeland zijn meerdere erkennen in het swingende Brazilië. Nog in iedere pub zitten oude mannetjes die een heel goed voetballend elftal 'just like Brazil 1970' noemen, een groter compliment kan niet. Banks houdt met deze wereldredding de schade beperkt. 

René Higuita

Het was natuurlijk maar een oefenwedstrijdje. We weten niet of René Higuita dit ook had gedurfd in een belangrijke WK-wedstrijd. Aan de andere kant: als het misgaat sta je alsnog voor een vol Wembley voor gek. Jamie Redknapp probeert een lob uit te voeren, de keeper van Colombia houdt de bal er op, tja, aparte wijze uit. 

Bogdan Lobont

Gaat-ie erin, dan zegt een commentator geheid: 'die bal wijkt af, dus de keeper is kansloos'. Bogdan Lobont had andere plannen, hier in San Siro. Cristian Brocchi dacht dat zijn afwijkende schot zeker doel zou treffen, maar er hing ineens een Roemeense kat in de kruising. Ajax zou pas in de blessuretijd buigen voor eindwinnaar AC Milan. 

Edwin van der Sar

We hebben ze voor het uitkiezen waar het ons ijskonijn betreft. Van der Sar kon nogal keepen, laat dat helder zijn. We gaan voor deze schitterende duik in Bolton, puur om de emoties. Je ziet Fabrice Muamba denken 'wat moet ik dan in vredesnaam nog meer doen?' Bonuspunten voor de laatste herhaling waarin de mascotte hem al telt. 

Hans van Breukelen

Als er ooit een visueel woordenboek tot stand komt, kan deze video prima worden gebruikt voor het woord 'reflex'. Kwalificatie voor het WK 1986 zou uiteindelijk niet lukken voor het Nederlands elftal, maar deze redding verdween wél de geschiedenisboekjes in. Volkomen terecht.

Yorbe Vertessen

Op zich is dit natuurlijk geen hele bijzondere redding. Keeper gaat goed naar de hoek natuurlijk, hij gokte goed en veegt de bal uit het doel. Het wordt pas een hele bijzondere redding als je je bedenkt dat het hier helemaal niet om een doelman gaat. Yorbe Vertessen is spits van beroep, maar omdat er niet meer gewisseld mocht worden moest de Belg in het doel staan voor deze strafschop. Dan is het ineens een hele bijzondere redding!

Jerzy Dudek

Het knikje op het einde is misschien nog wel het mooist. Alsof Jerzy Dudek recht heeft op zo'n knikje. De Pool was nooit een betrouwbare keeper, Liverpool had hem ten tijde van deze finale al vervangen door Pepe Reina. Istanbul bleek zijn finest hour: Andriy Shevchenko snapte er niets van en schoot zijn penalty ook maar mis. Liverpool werd kampioen van Europa.  

Iker Casillas

Kijkt u zelf maar...

Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Racing Club stuurt miskoop Mateo Cassierra terug naar Ajax'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <