Resultaten x
Binnenland

Waarom France Football Rinus Michels tot beste coach aller tijden verkiest

Rinus Michels is door het gerenommeerde Franse voetbaltijdschrift France Football verkozen tot de beste coach aller tijden. Alex Ferguson, Arrigo Sacchi, Johan Cruijff en Pep Guardiola moeten de Nederlandse succescoach voor zich dulden. Maar dat heeft niet alleen te maken met de concrete bewijzen in de vorm van eremetaal.
19-03-2019 12:00 door Cas Broxterman

Wereldvoetbalbond FIFA riep Michels in 1999 al eens uit tot beste coach van de vorige eeuw. De Britse kwaliteitskrant The Times noemde hem in 2007 de beste coach van na de tweede wereldoorlog. De op 3 maart 2005 overleden trainer is nu een nieuwe eretitel rijker. France Football zet hem op plek één in de top vijftig van beste coaches in de voetbalgeschiedenis.

Het tijdschrift heeft daarbij niet alleen naar de prijzenkast van Michels gekeken. Hij won de Europacup 1, de Intertoto Cup, vier landstitels en drie nationale bekers tijdens zijn eerste trainersklus bij Ajax. Daarna won hij de landstitel en de nationale beker bij FC Barcelona. Hij won ook de beker met 1. FC Köln.

Waar hij het meest bekend om staat, is natuurlijk het winnen van het EK 1988 met het Nederlands elftal. Veertien jaar eerder had hij zijn land ook al eens naar de tweede plek geleid op het WK 1974. Voor deze prestaties werd hij respectievelijk officier en ridder in de orde van Oranje Nassau.

France Football keek naast die prijzenkast ook naar de persoonlijkheid, de levensduur van de carrière en vooral de impact die een coach heeft (gehad). De relatief nieuwe coach Zinedine Zidane staat door zijn indrukwekkende reeks Champions League-zeges bij Real Madrid bijvoorbeeld al op plaats 22, boven onder meer voormalig Arsenal-zwaargewicht Arsène Wenger. Hij bewees in korte tijd met een aantal veranderingen en vasthoudendheid de top te kunnen bereiken.

De keuze viel op Rinus Michels vanwege zijn enorme reputatie in het mondiale profvoetbal. Hij wordt gezien als de grondlegger van het voetbal dat Ajax en Barcelona spelen en hebben gespeeld. Johan Cruijff, nummer vier op de lijst van beste coaches aller tijden, en Pep Guardiola hebben volgens France Football voortgeborduurd op Michels' ideeën over totaalvoetbal. Vooral door de recente successen van Guardiola is volgens het blad bewezen dat Michels nog steeds invloed heeft op het hedendaagse voetbal.

De Nederlander heeft zich gemanifesteerd als een echte leider. Eentje die het Nederlands voebtal naar de enige EK-winst in de geschiedenis leidde. Hij presteerde wat andere trainers niet lukte. Mede daarom viel de keuze op hem.

 Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Manchester United denkt aan tijdelijk afscheid van toptalent Tahith Chong'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <