Laatste nieuws
03.30Oosting baalt van soap rondom Twente-speler: ‘Hij is een absolute teamplayer’
00.38Leicester City ontslaat coach vanwege vermeende relatie met speelster
00.25'Barça vol vertrouwen: Frenkie én Pedri snel weer op het veld'
00.10Duitsers klagen na Duitsland - Oranje: 'Ik ben blij dat ik het heb overleefd'

Gisteren

23.58Leicester City ontslaat trainer vrouwenteam wegens relatie met speelster
23.55Hoopvolle update voor Feyenoord: 'Ik verwacht de bekerfinale te halen'
23.55Tienersensatie onderweg: de aanvaller die wél zeker naar Real Madrid gaat
23.45'Kooplustige Chelsea-voorzitter wordt in 2027 vervangen'
23.45'Broeder' Geertruida geliefd: 'Toen ik in tranen schoot, kwam hij naar me toe'
23.40Brugts met Barcelona naar halve finales Champions League, ook PSG door
23.35Leicester City ontslaat coach vanwege relatie met speelster, Sarina Wiegman wil strengere regels: ‘Dit is niet gezond’
23.30Broederliefde steunt rappende Geertruida: 'Komt zo een diss track naar je hoofd'
23.20Genee, Van der Gijp en Derksen snoeihard voor Ajacied: 'Niemand mist hem'
23.15Cor Adriaanse: 'Kans op zijn vertrek bij Feyenoord is fifty-fifty'
23.12Voormalig FC Groningen-spits Strand Larsen excuseert zich bij fans Celta de Vigo
23.05Esmee Brugts met Barcelona door in Champions League, Nederlanders tegenover elkaar in Franse halve finale
23.00PSG pakt laatste plek in halve finale Champions League
23.00PSG completeert deelnemersveld halve finale Champions League
22.53Xabi Alonso wil in Duitsland blijven; nieuwe topkandidaat Liverpool lijkt bekend
22.45'Bayern en Liverpool geven strijd om felbegeerde Alonso op'
22.44Derksen trekt harde conclusie over Ajax-speler: ‘Kost één miljoen per wedstrijd’
22.35Kökçü in genade aangenomen bij Schmidt: ‘Dit is nooit zijn intentie geweest’
22.32Leicester City ontslaat coach wegens vermeende relatie met speelster
22.15'Liverpool geeft droommanager op, kamp-Lobotka flirt met Barça'
22.11Feyenoord lanceert documentaire ‘Kind van Zuid’ over Lutsharel Geertruida
22.05‘Als Slot naar Ajax gaat is hij zijn leven niet zeker, en zijn familie ook niet’
22.05Verenigd Koninkrijk waarschuwt fans Engeland en Schotland voor Duits bier
21.55Bayern-directeur slaat terug naar Davies: 'Ik kan niet wachten tot Sint-juttemis'
21.30'Geluk bij een ongeluk' voor PSV: 'Dreiging van snelle transfer is weg'
21.25Half miljoen Britse voetbalfans krijgen waarschuwing in aanloop naar EK 2024
21.10Voormalig Groningen-spits gaat door het stof na 'pijnlijk misverstand'
21.10Strand Larsen zegt sorry tegen Celta-fans: 'Dit misverstand doet mij pijn'
21.00'Ik ben te vroeg gestopt, maar wij hielden van het leven naast het voetbal'
20.46FC Barcelona-trainer Xavi is leugens zat en klaagt twee journalisten aan
20.45‘Ajax houdt PSV-target Debast in de gaten, maar ondervindt stevige concurrentie’
Resultaten x
Binnenland

Dit zijn de spelers die in 2006 met Jong Oranje de EK-finale wonnen

Het is vandaag precies dertien jaar geleden dat Jong Oranje in Portugal de EK-finale wist te winnen van Oekraïne. Hoe gaat het nu met de elf spelers, die zich in 2006 in Porto kroonden tot Europees kampioen voor spelers onder 21?
04-06-2019 16:00 door Bob van Dijk

Doel: Kenneth Vermeer

Tijdens het toernooi in Portugal was Vermeer de eerste doelman van trainer Foppe de Haan. De goalie speelde alle vijf de wedstrijden en stond ook tijdens de finale onder de lat. In het Estádio do Bessa Século XXI hield Vermeer zijn doel schoon en zo keerde hij met een goed gevoel terug naar zijn club Ajax. Inmiddels staat de 33-jarige Amsterdammer onder contract bij Feyenoord, waar hij komend seizoen de concurrentie moet aangaan met Justin Bijlow.


Rechtsback: Dwight Tiendalli

Na het succesvolle EK verruilde Tiendalli zijn club FC Utrecht voor Feyenoord. De rechtsback had in Portugal drie wedstrijden gespeeld, maar zijn transfer naar Rotterdam bleek geen succes. Via Sparta Rotterdam, FC Twente, Swansea City en Middlesbrough streek hij in 2017 neer bij Oxford United. Op 20 september 2018 maakte de tweevoudig international van Oranje het einde van zijn carrière bekend. 

Centraal: Ron Vlaar

De derde speler met een verleden bij Feyenoord is Vlaar. De centrumverdediger was net bezig aan zijn eerste seizoen in Rotterdam, toen hij werd opgeroepen voor Jong Oranje. Uiteindelijk speelde de inmiddels 34-jarige Vlaar zeven seizoenen in de Kuip. Daarna vertrok hij naar de Premier League om aan de slag te gaan bij Aston Villa. Inmiddels is hij bij AZ terug in de Eredivisie en heeft hij 32 interlands achter zijn naam staan.

Centraal: Gijs Luirink

Samen met Vlaar vormde Luirink het centrum tijdens de EK-finale van 2006. De geboren Amsterdammer stond destijds onder contract bij AZ en speelde alle duels onder coach De Haan. Zijn loopbaan bracht hem vervolgens langs RKC Waalwijk, Cambuur, Sparta Rotterdam en FC Volendam. Bij die laatste club was Luirink ook begonnen met betaald voetbal en sloot hij in 2016 zijn actieve loopbaan af. Inmiddels is de 35-jarige oud-prof jeugdtrainer bij AZ.

Linksback: Urby Emanuelson

Ook Emanuelson was als groot talent van Ajax een vaste waarde in het elftal van De Haan. De linksback speelde niet voor niets vijf wedstrijden en werd na het EK zeer succesvol met zijn club. De Amsterdammers verkochten hem in 2011 aan AC Milan en inmiddels speelt Emanuelson bij FC Utrecht. Na korte avonturen bij Fulham, AS Roma, Atalanta, Hellas Verona en Sheffield Wednesday heeft de 32-jarige Amsterdammer rust gevonden in Stadion Galgenwaard.


Middenveld: Demy de Zeeuw

Van het middenveld van toen is inmiddels niet veel meer over. Als veelbelovende speler van AZ speelde De Zeeuw vier wedstrijden op het EK, maar inmiddels is hij gestopt met voetballen. De middenvelder speelde nog bij Ajax, Spartak Moskou, Anderlecht en NAC Breda. Nu richt de 36-jarige Apeldoorner zich op het zakenleven. Tussen 2007 en 2010 speelde De Zeeuw 27 interlands voor het Nederlands elftal, waarmee hij actief was op het EK 2008 en WK 2010.

Middenveld: Stijn Schaars

Net als De Zeeuw speelde Schaars ten tijde van het EK in Portugal bij AZ. Met de Alkmaarder werd hij tijdens seizoen 2008/09 landskampioen van Nederland. Schaars speelde vervolgens ook bij Sporting CP, PSV en sc Heerenveen. Bij die laatste club was hij afgelopen seizoen nog actief, maar deze zomer neemt hij op 35-jarige leeftijd afscheid van het profvoetbal. Tussen 2006 en 2016 mocht Schaars 26 keer minuten maken bij Oranje.

Middenveld: Nicky Hofs

Met drie doelpunten in vijf wedstrijden had Nicky Hofs een groot aandeel in de eindzege van Jong Oranje. De Arnhemmer stond in 2006 onder contract bij Feyenoord en won met de Rotterdammers uiteindelijk de KNVB Beker. Daarna keerde Hofs terug naar zijn oude club Vitesse en speelde hij ook nog bij het Cypriotische AEL Limasol en Willem II. In 2013 hing hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen en inmiddels is de 36-jarige oud-prof assistent-trainer in Stadion GelreDome.


Rechtsbuiten: Romeo Castelen

De aanval werd op 4 juni 2006 onder meer gevormd door de razendsnelle Castelen van Feyenoord. Die club liet hij in 2007 achter zich voor Hamburger SV, maar vanwege blessures kwam hij daar niet aan de bak. Vervolgens begon Castelen aan een avontuur dat hem bracht langs Nizjni Novgorod (Rusland), RKC Waalwijk, Western Sydney Wanderers (Australië), Suwon Samsung Bluewings (Zuid-Korea), Zhejiang Yiteng (China) en VVV-Venlo. In 2018 besloot de rechtsbuiten te stoppen.

Spits: Klaas-Jan Huntelaar

Alleen Huntelaar wist op Portugese bodem meer tot scoren te komen van Hofs (drie doelpunten). De spits van Ajax zette zichzelf namelijk vier keer op het scorebord en was tijdens de finale twee keer trefzeker. De 76-voudig international speelde vervolgens bij Real Madrid, AC Milan en Schalke 04. Inmiddels is Huntelaar (35) terug bij Ajax en werd hij afgelopen seizoen landskampioen van Nederland. Zijn contract loopt tot de zomer van 2020.

Linksbuiten: Ismaïl Aissati

Tot slot is daat Aissati die als jongeling van PSV zijn opwachting maakte in Portugal. De aanvaller was de jongste speler van de selectie van De Haan, maar speelde toch vijf wedstrijden mee. De geboren Utrechters trok vervolgens langs FC Twente, Ajax, Vitesse, Antalyaspor, Terek Grozny, Alanyaspor en Bal?kesirspor. Afgelopen seizoen droeg Aissati het tenue van Denizlispor. Aissati haalde nooit het Nederlands elftal, maar speelde wel twee interlands voor Marokko.

Bankzitters

Coach De Haan had in 2006 veel bekende namen tot zijn beschikking, maar besloot buiten de elf basisspelers alleen Ramon Zomer en Daniël de Ridder in te laten vallen tegen Oekraïne. Daarnaast behoorden Paul Verhaegh, Haris Me?unjanin, Patrick Gerritsen, Collins John, Fred Benson, Arnold Kruiswijk, Edson Braafheid, Remko Pasveer en Michel Vorm tot de selectie van de inmiddels 75-jarige oefenmeester.




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <