Laatste nieuws
23.30'Bayern wil Dortmund opnieuw pijn doen en denkt aan opvallende transfercoup'
23.30Borussia Dortmund bluft PSG af en wint heenduel halve finale Champions League
23.30Slot zal nieuwe keeperstrainer moeten zoeken: Achterberg na 15 jaar weg bij Liverpool
23.25Chris Woerts ziet Ajax ‘hele goede keuze maken’ op bestuurlijk vlak
23.25Duitsland dankt BVB en pakt extra CL-ticket, wat slecht nieuws is voor Ten Hag
23.15Dit is waarom de zege van Borussia Dortmund extra zoet smaakt
23.10Brugts bijna kampioen met Barcelona, Oranje-aanvalster trefzeker in monsterzege
23.10Woerts doet boekje open bij Vandaag Inside: 'Ik heb contact gehad met Te Kloese'
23.05Dortmund boekt met Maatsen verrassende zege op PSG en houdt volop zicht op CL-finale
23.03Lees terug: Dortmund en PSG delen klappen uit, maar alleen Füllkrug slaat raak
23.01Twente is nog stééds geen kampioen en dat knaagt: 'Doen dit niet expres'
23.00Reijners stopt na dit seizoen als hoofdtrainer bij vrouwen Fortuna
22.57Dortmund op koers voor Champions League-finale na rollercoaster tegen PSG
22.55Füllkrug geeft Dortmund de leiding in heerlijk gevecht met PSG
22.55Cristiano Ronaldo loodst Al-Nassr met wereldgoal naar finale van de King’s Cup
22.55Dortmund houdt PSG en Mbappé in toom en mag dromen van CL-finale
22.42VI Live: Dembélé mist levensgrote kans voor PSG in slotfase tegen Dortmund
22.41Cruciale doorbraak in zicht voor Vitesse: 'Niet ver verwijderd van een oplossing'
22.14VI Live: Mbappé en Hakimi treffen binnen vijf seconden de Dortmund-palen
22.14VI Live: Mbappé en Vitinha treffen binnen vijf seconden de Dortmund-palen
22.12Woerts komt met Geelen-claim: 'De nieuwe algemeen directeur van Ajax'
22.10Dortmund ontploft na oogstrelende assist: PSG op achterstand de rust in
22.10Vertrouwen in selectie van Vitesse: 'Genoeg mogelijkheden, zeker op KKD-niveau'
22.08VI Live: PSG zonder rustwissels op jacht naar gelijkmaker tegen Dortmund
22.05Scorende Brugts is bijna kampioen met Barcelona
22.05De Graafschap laat na enthousiaste reacties leden stemmen over logoverandering
21.54Ronaldo scoort schitterend en gidst Al-Nassr naar pikante finale
21.52VI Live: Dortmund gaat met verdiende voorsprong rusten tegen PSG
21.38Boskamp gelooft uitleg Van Bronckhorst over Feyenoord niet: ‘Rot toch op!’
21.37VI Live: Füllkrug brengt Borussia Dortmund uit het niets aan de leiding
21.37Belofte voor halve finale Europa League: 'Neem tattoo als we iets groots winnen'
21.35Van Bronckhorst nog niet gepolst voor terugkeer bij Feyenoord: ‘Dit is wel de club van mijn hart natuurlijk’
21.23De Boer overtuigd van 'moderne' back: 'Hij moet in de basis bij Oranje'
21.21VI Live: Maatsen pakt na 20 minuten geel tegen snelheidsduivels van PSG
21.20Maatsen heeft plan om Mbappé af te stoppen: 'Als ik moet sterven...'
Resultaten x
Binnenland

Drie Ajacieden en één Nederlandse verrassing in Top 10 Meest gespeelde wedstrijden dit seizoen

Competitiewedstrijden, een bekertoernooi, met een beetje pech nóg een bekertoernooi, Europese campagnes en als klap op de vuurpijl interlandvoetbal. Wedstrijden om de drie dagen zijn steeds vaker de regel in plaats van de uitzondering, met veel commentaar van trainers en conditiegoeroes als gevolg. Wie zijn eigenlijk de spelers die het meeste reden tot klagen hebben? Kortom: welke spelers hebben in het seizoen 2018/2019 de meeste wedstrijden gespeeld?
14-06-2019 16:00 door Martijn Ruijter

Om deze lijst nauwkeurig samen te stellen, maken we gebruik van een aantal criteria:

  • We kijken alleen naar spelers in de hoogste afdelingen van bekende, Europese competities;
  • De knock-out fase van het WK Voetbal 2018 wordt in verschillende lijstjes meegenomen als zijnde onderdeel van het seizoen 2018/2019. Wij kiezen ervoor om dit niet te doen, omdat we van mening zijn dat WK als geheel onderdeel uitmaakt van het seizoen 2017/2018, dus ook de knock-out fase;
  • De lijst is samengesteld op basis van aantal gespeelde wedstrijden, niet speelminuten.

10. Philippe Coutinho – Barcelona – 62 wedstrijden

Coutinho is lang niet altijd verzekerd van een basisplaats bij Barcelona, maar maakte dit seizoen in vrijwel iedere wedstrijd minuten. De vraag is of hij volgend seizoen wél tot de eerste elf zal behoren, nu Barcelona langzaamaan bezig is met een renovatie van de selectie. Mocht Brazilië het ver schoppen gedurende de Copa América, dan kan Philippe Coutinho nog een stuk stijgen op deze lijst. Qua wedstrijden dan, want qua speelminuten zal hij ook dan niet eens tot de top-100 behoren.

9. Eden Hazard – Chelsea – 62 wedstrijden

De Belgische magiër is van plan om de nieuwe ster van Real Madrid te worden. Zijn cijfers dit seizoen onderstrepen de topvorm van de Belg, die in Spanje nu eens écht een gooi wil doen naar de Ballon d’Or. In de Premier League miste Hazard slechts één wedstrijd wegens een blessure. Daardoor miste hij ook een wedstrijd in de Europa League, een toernooi waarin Hazard liefst zes wedstrijden rust kreeg. Had hij in die wedstrijden wél op het veld gestaan, dan was Hazard recht de top-3 in geschoten.

8. Jorginho – Chelsea – 63 wedstrijden

Veel Engelse voetbalsupporters keken raar op toen Maurizio Sarri bij Chelsea de koning der balafpakkers, N’Golo Kanté, in een meer aanvallende rol posteerde. De reden voor die beslissing: Sarri wilde een controleur die niet alleen kan verdedigen, maar ook kan opbouwen. Jorginho dus. Net als Hazard miste Jorginho slechts één wedstrijd in de Premier League. Hij speelde daarentegen vaker in de Europa League, maar tegelijkertijd een interland minder. De eindbalans: 54 wedstrijden voor Chelsea en negen voor Italië.

7. James Forrest – Celtic – 64 wedstrijden

De Schotse competitie heeft een bijzondere opzet. Twaalf ploegen spelen drie keer tegen elkaar, wat 33 wedstrijden per club oplevert. Daarna volgen er play-off wedstrijden, waardoor het aantal competitiewedstrijden per club op 38 eindigt. Forrest deed in 33 van die wedstrijden mee. Dat hij op zoveel wedstrijden in totaal is geëindigd, heeft vooral te maken met de bijzondere Europese campagne van Celtic. Na drie Champions League-voorronden én een voorronde voor de Europa League, mocht Celtic deelnemen aan laatstgenoemd toernooi. De groepsfase kwamen ze door, maar vervolgens bleek Valencia te sterk.

6. Dusan Tadic – Ajax – 64 wedstrijden

De eerste Ajacied in deze top-10 kon natuurlijk niet lang op zich laten wachten. Een indrukwekkende 56 wedstrijden speelde de Serviër dit seizoen voor Ajax, waarin hij 38 keer het net trof en 23 keer een teamgenoot in stelling bracht. Direct betrokken bij 61 doelpunten dus; elf daarvan in de Champions League. Tel daar twee doelpunten en twee assists voor Servië bij op, en de score wordt voor Tadic alleen maar indrukwekkender. En dat voor een speler die nog niet zolang geleden in de degradatiezone van de Premier League zijn kunsten mocht vertonen.

5. Matthijs de Ligt – Ajax – 65 wedstrijden

Het grootste verdedigende talent dat Nederland de afgelopen decennia heeft voortgebracht, kent inmiddels al een indrukwekkende palmares. Als captain leidde hij Ajax naar een ongekend goed seizoen. Ook bij Oranje lijkt De Ligt de komende jaren verzekerd van een basisplaats, waardoor veel kenners hem een serieuze kandidaat vinden om het interlandrecord van Wesley Sneijder ooit te verbreken. De kans is groot dat we Matthijs de Ligt volgend jaar niet meer in het wit-rood-wit kunnen aanschouwen. Waar wel? Daar hopen we zo snel mogelijk achter te komen.

4. Rúben Dias – Benfica – 65 wedstrijden

Terwijl de hele wereld het over Matthijs de Ligt heeft, prijzen de Portugese voetballiefhebbers zich meer dan gelukkig met hún nieuwe rots in de achterhoede: Rúben Dias. De 22-jarige kent een sterk seizoen bij Benfica. Hij liet in de Nations League-finale tegen Nederland andermaal zien waarom topclubs als Manchester United nadrukkelijk geïnteresseerd zijn in zijn diensten voor volgend seizoen. Rúben Dias speelde net als Matthijs de Ligt 55 wedstrijden voor zijn club en tien voor zijn land. Hij maakte echter net iets meer minuten dan De Ligt, waardoor Rúben Dias een plekje hoger op de lijst verdient.

3. Quincy Promes – Spartak Moskou/Sevilla – 66 wedstrijden

We trappen de top-3 af met misschien wel de grootste verrassing in deze lijst. Quincy Promes speelde in het seizoen 2018/2019 liefst 56 wedstrijden in clubverband. Dat dit er zoveel zijn, heeft er deels mee te maken dat de buitenspeler er al zeven wedstrijden bij Spartak Moskou op had zitten, alvorens hij transfereerde naar Sevilla. In Spanje heeft Promes nog geen onuitwisbare indruk achtergelaten, waardoor hij lang niet altijd verzekerd was van een basisplaats. Met 3.975 speelminuten heeft Promes zelfs minder gespeeld dan Coutinho. En ter vergelijking: de rest van de top-5 uit deze lijst heeft stuk voor stuk bijna 2.000 minuten meer gespeeld dan Promes. Over het aantal wedstrijden heeft de Nederlander niets te klagen; het aantal minuten mag volgend seizoen wél iets omhoog. Misschien wel in het shirt van Ajax.

2. Daley Blind – Ajax – 67 wedstrijden

Het kon bijna niet uitblijven dat er nóg een Ajacied in deze lijst zou staan. Bij zijn terugkeer naar Ajax wilde Daley Blind weer heel veel voetballen. Dat is hem met vlag en wimpel gelukt. Hij miste slechts één wedstrijd van Ajax, doordat hij in de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker buiten de selectie werd gehouden. In de overige wedstrijden was Daley Blind altijd van de partij, en op een enkele wedstrijd na ook nog eens voor de volle negentig minuten. Ronald Koeman ziet in Blind een zekerheid aan de linkerkant. Mocht Nederland zich plaatsen voor het EK, dan zal de multifunctionele Amsterdammer ongetwijfeld weer een druk seizoen tegemoet kunnen zien.

1. Callum McGregor – Celtic – 69 wedstrijden

De speler die onbetwist het vaakst een wedstrijdpremie ontving dit seizoen is Callum McGregor. De Schot van Celtic miste nauwelijks een wedstrijd voor club en land. Vanaf eind februari stond hij twee weken aan de kant met een kuitblessure, waardoor hij drie competitiewedstrijden en een bekerwedstrijd aan zich voorbij moest laten gaan. Was dit niet het geval geweest, dan had de aanvallende middenvelder het magische getal van zeventig wedstrijden ruimschoots aangetikt.

Enkele spelers zouden de top-10 nog kunnen bestormen dit seizoen. Zo staat Ajax-doelman André Onana op zestig wedstrijden, maar heeft hij de mogelijkheid om dit op te krikken tot 67 als hij als basisspeler met Kameroen het tot de finale of troostfinale van de Afrika Cup schopt. Dit geldt ook voor Zuid-Amerikanen in de Copa América, zoals Willian, Arturo Vidal en Lucas Torreira. Zelfs Arsenal-buitenspeler Alex Iwobi gaat richting de zestig wedstrijden, mits hij verzekerd is van een basisplaats in het elftal van Nigeria op de Afrika Cup. Feit is dat niemand in de buurt zal komen van Callum McGregor van Celtic. Na 69 wedstrijden kan de Schot op een welverdiende vakantie.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <