Resultaten x
Binnenland

Is Marten de Roon ook statistisch gezien dé nummer 6 voor Oranje?

Tikkie breed…tikkie terug…Het middenveld van Oranje lijkt in de Nations Leaguefinale tegen Portugal creativiteit te ontberen. Onder veel fans rijst de vraag of Nederland meer behoefte heeft aan een creatieve controleur, in plaats van de verdedigend ingestelde Marten de Roon. Bondscoach Ronald Koeman lijkt standvastig in zijn keuze, maar is dat gerechtvaardigd?
17-06-2019 15:30 door Martijn Ruijter

Natuurlijk. Oranje bracht afgelopen seizoen bij vlagen mooi, creatief en aanvallend voetbal op de mat. Maar de stroperigheid in het spel tegen Portugal vertoont kenmerken van een terugkerend fenomeen. Iets dat niet vreemd is kijkende naar de huidige basisopstelling. Alleen Frenkie de Jong, Daley Blind en Memphis – en in mindere mate Steven Bergwijn – lijken het vermogen te bezitten om een beslissende pass te geven. De eerste twee bemoeien zich echter voornamelijk met het opbouwende gedeelte, waardoor veel afhangt van de vorm van Memphis.

Marten de Roon zorgt voor de verdedigende balans, maar is dat wel nodig met Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum op het middenveld, en misschien wel het beste centrale duo ter wereld in de achterhoede?

Kandidaten

Op basis van statistieken van WhoScored vergelijken we zes spelers, die in potentie controlerend zouden kunnen staan in Oranje én daar dit seizoen inderdaad gespeeld hebben: Marten de Roon, Davy Pröpper, Georginio Wijnaldum, Tonny Vilhena, Pablo Rosario en Frenkie de Jong. We kijken naar statistieken als tackles, intercepties, key passes en passnauwkeurigheid, om zo een compleet overzicht te krijgen van de verdedigende én voetballende kwaliteiten van deze spelers.

Al snel wordt duidelijk dat het begrijpelijk is dat Frenkie de Jong onbetwist is in Oranje. Hij staat, met uitzondering van het aantal tackles, in alle zeven vergeleken categorieën in de top drie, waarbij hij op het gebied van overtredingen tegen, hoe vaak hij per wedstrijd de bal wegwerkt, key passes én passnauwkeurigheid ook nog eens de beste is.

Marten de Roon en Pablo Rosario zijn, samen met De Jong, verdedigend het beste. Wel valt op dat de Atalanta-middenvelder en PSV-er veruit de meeste overtredingen per wedstrijd nodig hebben om hun tegenstanders af te stoppen. Daar staat tegenover dat zij op voetballend gebied keurige cijfers kunnen overleggen: een passnauwkeurigheid van 87,5% voor De Roon en 86,2% voor Rosario en beiden 0,9 key passes per wedstrijd, waarmee ze het beter doen dan Pröpper en Wijnaldum.

Davy Pröpper valt grotendeels buiten de boot. Hij scoort alleen op intercepties het hoogst van alle spelers. Bij twee andere verdedigende statistieken staat hij wel in de top 3, maar deze en zijn overige statistieken zijn niet enorm indrukwekkend. Met name op voetballend vlak blijft Pröpper flink achter. Cijfers die verklaard kunnen worden door het feit dat Pröpper bij Brighton & Hove Albion speelt, dat op een teleurstellende zeventiende plaats in de Premier League eindigde. Vergelijk je zijn statistieken met de gemiddelden van het gehele team van Brighton, dan scoort Pröpper juist wel bovengemiddeld.

Wijnaldum en Vilhena scoren afwisselend. Wijnaldum maakt de minste overtredingen, wordt zelden voorbij gedribbeld en zijn passes zijn enorm nauwkeurig. Bij de overige verdedigende statistieken en key passes blijft hij juist achter, waardoor Wijnaldum niet heel dominant aanwezig lijkt. Vilhena scoort op zijn beurt op geen enkel vlak uitzonderlijk.

Wie is het?

Ronald Koeman is een voorstander van balans in zijn elftal. Frenkie de Jong is verzekerd van een basisplaats en scoort op vrijwel alle vlakken goed. Pröpper is op basis van zijn statistieken in de Premier League geen goede optie om controlerend naast De Jong te staan, al moet daarbij gezegd worden dat hij het in zijn eerste periode onder Koeman prima deed. Wijnaldum en Vilhena kunnen de vacature redelijk invullen, maar lijken niet de beste opties. Rosario is de grootste uitdager van Marten de Roon. Hun statistieken tonen flinke gelijkenissen en de PSV-er wordt zelfs een stuk minder vaak voorbij gedribbeld. De kanttekening die hierbij geplaatst moet worden, is dat Rosario zijn kunsten vertoont in top van de Eredivisie, waar De Roon in de top van Italië speelt. Aan de andere kant is Rosario zes jaar jonger dan De Roon en heeft hij zijn plafond waarschijnlijk nog niet bereikt.

Op basis van statistieken heeft Koeman absoluut geen reden om van controleur te wisselen. De creativiteit zal Oranje op een andere positie moeten zoeken. Of dat de invulling van de aanvallende middenvelder is of het opstellen van Frenkie de Jong als enige controleur met twee aanvallender ingestelde middenvelders ervoor, is een ander verhaal. Feit is dat De Roon, mits hij zijn niveau van Atalanta haalt, als controleur zeker een meerwaarde is voor Oranje. De belangrijkste vraag richting volgend seizoen is of hij dat niveau vast kan houden en hoe Pablo Rosario zich ontwikkelt. Gezien het spel van de PSV-er in het afgelopen seizoen, is hij de voornaamste kandidaat om op den duur het stokje van De Roon over te nemen.

Nu in de winkelAanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'ADO Den Haag-talent op radar buitenlandse clubs'
jukebox Laatste: Zo verging het de vorige aankopen van Feyenoord uit Zuid-Amerika
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <