Resultaten x
Binnenland

Wat is er gebeurd met Francesco Totti bij AS Roma?

Francesco Totti laat zich niets vertellen. Wie zo eigenzinnig kan voetballen moet ook een eigen denkwijze hebben buiten het veld, kan niet anders. Dat het wel eens botst met de beleidsbepalers van ‘zijn’ AS Roma zal niemand verbazen. Maandag kwam het echter tot een formele breuk tussen speler en club. Die hadden we níét zien aankomen. Wat is er allemaal aan de hand?
18-06-2019 09:57 door Jan Willem Spaans

Bestuurslid treedt terug

Nadat Totti zijn kicksen aan de wilgen hing, verruilde hij die positie naadloos voor een maatpak en een bestuursfunctie bij zijn jeugdliefde. Een leven lang AS Roma, dat was het doel. Om 14:05 afgelopen maandag was duidelijk dat het er niet van gaat komen. ‘Ik heb een e-mail geschreven waarin staat dat ik me terugtrek als bestuurslid. Jullie hebben je krantenkoppen nu, zijn er nog vragen?”, aldus Totti tegen de massaal toegestroomde pers voor de ingelaste persconferentie. “Hier weggaan voelt als sterven.”

Wat is er dan gebeurd? Totti leeft al geruime tijd op voet van oorlog met James Pallotta, de eigenaar en voorzitter van de club. De Amerikaan zou het clubicoon niet betrekken bij belangrijke beslissingen, ondanks zijn zitje in het bestuur. “Ze willen de Romeinen eruit hebben”, spreekt Totti over Pallotta en de andere Amerikanen die de dienst uitmaken in het Olimpico. Wat er in Rome besproken wordt zou weinig belang hebben: Pallotta en de zijnen runnen de club vanuit Londen, waar ze woonachtig zijn. Ook dat zit Totti alles behalve lekker.

Door frustratie gevoede dramatiek

Alle grote Italiaanse televisiezenders zenden de persconferentie maandagmiddag live uit. De kranten staan er vol mee. Totti uit jarenlang opgekropte frustratie, gemengd met het welbekende Italiaanse gevoel voor dramatiek. “Erger dan sterven. Alsof je je moeder verlaat”, noemt-ie het. “De andere directeurs verliezen blijkbaar graag. Zij haalden Javier Pastore vorig seizoen, ik wilde Hakim Ziyech. Dat ging toen op het laatste moment niet door, maar daar werd ik niet bij betrokken. Daarna ook, ze doen alsof ik met veel trainers heb gepraat, maar ik heb niemand gesproken. Waarvoor ben ik dan bestuurder? Ook met het vertrek van Daniele de Rossi heb ik niets te maken. We hebben Romeinen in het bestuur nodig. Als je verliest en je ziet lachende gezichten, dan word je daar niet goed van.”

Zo is er na dertig jaar een einde gekomen aan onafgebroken betrokkenheid van Totti bij AS Roma. De nummer tien van weleer verraste niemand toen hij zei dat het een tot ziens was en zeker geen vaarwel. Het huidige regime hoeft hem niet meer te bellen, maar als de club in nieuwe handen komt is hij zeker bereid opnieuw bij te springen. Daar is een opening, Pallotta lijkt welwillend te staan tegenover een verkoop. Totti reisde als bestuurder en uithangbord toch al de wereld af: het is niet ondenkbaar dat hij nu stad en land zal afgaan in de hoop iemand te overtuigen de club te kopen. Voor de aanhang van Roma is het een buitengewoon treurige dag: hun Bambino d’Oro verdwijnt voorlopig uit beeld. Dat zijn geen ontwikkelingen waarmee het bestuur zich geliefd maakt, zoveel is zeker. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Nu in de winkelAanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'ADO Den Haag-talent op radar buitenlandse clubs'
jukebox Laatste: Zo verging het de vorige aankopen van Feyenoord uit Zuid-Amerika
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <