Laatste nieuws
05.40Pijnlijke verspreking Johan Derksen zorgt voor hilariteit bij Vandaag Inside
01.03Matthijs de Ligt: "Ik denk vaak na over een terugkeer"

Gisteren

23.55Mooi: Berghuis doet belofte aan zieke Ajax-fan
23.45Vardy Party: Leicester viert succes acht jaar later wéér voor televisie
23.35'Bayern maakt enorm bedrag vrij voor toptransfer Leverkusen-ster in 2025'
23.28Unicum: veelbesproken De Mil handhaaft zich met tweede club in Pro League
23.25Arda Güler is de held van Real Madrid op moeizame avond in San Sebastián
23.20Leicester keert terug in Premier League door afstraffing Leeds
23.20B-garnituur Real wint dankzij scorende basisdebutant en is bijna kampioen
23.15Mondeling akkoord tussen Feyenoord en Liverpool: droomtransfer Arne Slot bijna rond
23.13Real Madrid kan titel nauwelijks nog ontgaan, Crysensio Summerville verprutst eerste promotiekans met Leeds United
23.10Leicester City kan promotie naar Premier League niet ontgaan na verlies Leeds
22.58B-team Real Madrid rekent af met Real Sociedad, titel bijna binnen
22.57Güler helpt Real Madrid bij basisdebuut in LaLiga aan zege
22.55Leeds gaat op de slachtbank, Leicester keert terug naar Premier League
22.55Britse media: 'Liverpool betaalt minimaal 9 miljoen voor Slot'
22.55Tilburgs feestje verpest: (nog) geen promotie Willem II na gelijkspel
22.40Groningen koestert punt in KKD-kraker: 'Zijn nog vol in de race'
22.25'Liverpool en Feyenoord akkoord over transfersom Slot, deal snel beklonken'
22.25Feyenoord ontvangt gigantisch bedrag van Liverpool voor Arne Slot
22.22Namen Giménez en Taylor vallen in Italië
22.22Namen Santiago Giménez en Kenneth Taylor vallen in Italië
22.18Fabrizio Romano meldt: "Arne Slot naar Liverpool"
22.07Jong Ajax speelt thuis gelijk tegen Roda JC
22.05Liverpool en Feyenoord bereiken mondeling akkoord over transfer Arne Slot
22.05Roda JC profiteert niet van remise bij kraker Willem II - FC Groningen
22.02Keuken Kampioen Divisie stevent af op spannende ontknoping
22.00'Feyenoord en Liverpool akkoord: Slot krijgt droomtransfer'
22.00Willem II grijpt naast eerste kans op terugkeer naar eredivisie na remise tegen Groningen
21.57Willem II moet promotiefeest uitstellen na gelijkspel in kraker
21.57Roda JC maakt dure misstap, FC Dordrecht vergeet te profiteren
21.57Roda begaat bij Jong Ajax cruciale misstap in strijd om directe promotie
21.55Willem II wint niet van FC Groningen en moet promotiefeest uitstellen
21.52Willem II moet feest uitstellen, maar houdt beste promotieperspectief
21.52VI Live: Willem II moet promotiefeest uitstellen
Resultaten x
Binnenland

Fortuna haalt Passlack: "Ik dacht dat hij een back van wereldklasse kon worden"

Als jeugdspeler leek Felix Passlack bestemd voor de absolute top. Toch vindt de back zich op 21-jarige leeftijd terug bij Fortuna Sittard, dat hem verrassenderwijs één jaar huurt van Borussia Dortmund. In Limburg moet hij laten zien dat de toebedeelde potentie van weleer niet op lucht gebakken was. “Hij heeft talent, maar hij moet nu de volgende stap maken.”

04-07-2019 19:00 door Nick de Jager

De zomer van 2016 is amper begonnen, maar Borussia Dortmund-trainer Thomas Tuchel zit al vol met ideeën hoe hij zijn elftal wil laten spelen komend seizoen. Het vertrek van sterkhouders als Henrikh Mkhitaryan, Ilkay Gündogan en Mats Hummels zal de ploeg zwaar vallen. Tegelijkertijd geeft het de kans voor nieuwe spelers om op te staan. Pierre-Emerick Aubameyang is klaar voor de status van absolute sterspeler en met onder meer Ousmane Dembélé, Mario Götze en André Schürrle wordt veel kwaliteit teruggekocht. Ook houdt Tuchel oog voor eigen jeugd. Zo draait vleugelspeler Felix Passlack – het seizoen daarvoor gedebuteerd – zijn eerste voorbereiding mee.

Passlack staat bekend als absoluut toptalent en kende een vrij probleemloze weg naar de A-selectie. Een erg goede fysiek, veel snelheid; het zijn kwaliteiten die hem zelfs voor bondscoaches van Duitse jeugdelftallen altijd interessant hebben gemaakt. Tuchel ziet ook potentie, maar wel op een positie die hij in zijn jeugdjaren nimmer bekleedde: als rechtsback. Na een sterke voorbereiding mag hij het in de Super Cup tegen Bayern München laten zien. Franck Ribéry deelt elleboog op elleboog uit aan Passlack (no VAR no justice), maar voorbij zijn directe tegenstander komen? Ho maar. Borussia Dortmund verliest onterecht met 2-0 van de Zuid-Duitse concurrent. Desondanks maakt Passlack een gefrustreerde Ribéry volledig onschadelijk en lijkt een serieuze kans in de eerste selectie van BVB een feit.

Gestopte ontwikkeling

“Na die wedstrijd dacht ik dat hij een back van wereldklasse kon worden”, herinnert Borussia Dortmund-fan Henrik Noll, die op Twitter enige faam geniet onder zijn BVB-fanaccount @Bananentorj, zich. Het liep anders. De omgeturnde back kreeg na diens masterclass tegen Ribéry een aardig aantal speelminuten van Tuchel. Na diens vertrek kon nieuwbakken trainer Peter Bosz hem echter niet hetzelfde beloven, waarna huurperiodes bij achtereenvolgens 1899 Hoffenheim en Norwich City faliekant mislukten. Met slechts 33 wedstrijden profvoetbal in de benen koos hij dinsdag voor Fortuna Sittard. Meer dan de helft daarvan vonden plaats in zijn anderhalve seizoen onder Tuchel.

“Passlack excelleerde als jeugdspeler bij Dortmund en bij nationale elftallen, omdat hij fysiek sterker was dan leeftijdsgenoten. Op seniorenniveau viel dat verschil weg en heeft hij het meestal lastig gehad. Tijdens blessures van Lukasz Piszczek heeft hij een paar goede wedstrijden gespeeld, maar eerste keus werd hij nooit”, verklaart Sebastian Weβling, Borussia Dortmund-watcher van onder meer Funkesport. “Bij Hoffenheim kwam hij laat in de transferperiode bij de selectie. Het team draaide al redelijk goed, dus kwam hij nooit echt in beeld. Bij Norwich City bleek concurrent Max Aarons simpelweg beter.”

Revanche in Nederland

Met twee mislukte verhuurperiodes in twee jaar was een nieuwe kans bij Borussia Dortmund deze zomer een utopie. Met Piszczek en Real Madrid-huurling Achraf Hakimi is de rechtsbackpositie goed voorzien. Met zijn stap naar Fortuna Sittard hoopt Borussia Dortmund op een Alexander Isak-situatie, die in de Eredivisie bij Willem II een goede periode kende en een transfer naar Real Sociedad verdiende. Volgens Weβling heeft dat alleen weinig invloed gehad op de bestemming van Passlacks huurdeal. “Ik denk van niet. Borussia Dortmund wilde Passlack van de loonlijst en uit zijn erg grote selectie. Ze zouden ook met clubs uit andere competities in zee zijn gegaan.”

Volgens Nol kan Fortuna Sittard een uitstekende back verwelkomen. “Hij is snel en weet hoe hij zijn kracht kan gebruiken in een-op-een-situatie. Daarnaast kan hij zowel op links- als rechtsback uit de voeten.” Weβling erkent die pluspunten en voegt toe dat hij ‘aanvallend sterk is’, maar plaatst ook kanttekeningen. “Zijn positionele kwaliteiten zijn rijp voor verbetering en zijn techniek is niet echt goed. Zo kunnen zijn eerste balcontact en zijn lange bal beter.”

Nieuwe kans bij Dortmund?

Weβling ziet weinig toekomst voor Passlack bij Borussia Dortmund, mede omdat de Duitsers eerder deze week met de 19-jarige Mateu Morey een veelbelovende rechtsback voor de toekomst aantrokken. Nol slaat een positievere toon aan. “Op dit moment denk ik dat de beleidsbepalers bij BVB geen toekomst in Passlack zien. Misschien kan een goed seizoen in Sittard daar verandering in brengen. Piszczek gaat zijn laatste seizoen van zijn carrière in en Hakimi zal terugkeren naar Real Madrid. De keuze voor een verhuur kan betekenen dat ze nog steeds hoop in Passlack hebben. Hij heeft het talent, maar het is nu tijd de volgende stap te maken.”




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <