Resultaten x
Binnenland

Interview Maurice Steijn, van VVV-Venlo naar Emiraten: "Ik heb zin in het avontuur"

De afgelopen vijf weken verbleef Al Wahda uit de Verenigde Arabische Emiraten op trainingskamp in Nederland. Een planning die al vaststond voor de komst van Maurice Steijn, de nieuwe Nederlandse trainer. "Het trainingskamp was door de club al eerder gepland. Na het tekenen van mijn contract, heb ik daar nog contact over gehad."

20-07-2019 11:00 door Glenn Duijzer

"Het had wel voordelen. Ik kon nu op mijn gemak alles in Nederland verder afhandelen. Op zaterdag 20 juli vliegen we terug naar huis", vertelt de 45-jarige Haagse oefenmeester tegenover ELF Voetbal. "We hebben tijdens het trainingskamp een paar goede oefenwedstrijden gespeeld tegen FC Twente, De Graafschap en ADO Den Haag. Na terugkomst in Abu Dhabi spelen we nog één oefenwedstrijd voordat de wedstrijd tegen Al Nassr in de Aziatische Champions League op het programma staat."

AFC Champions League

Steijn, die vorige maand ontslag nam als trainer van VVV-Venlo, wist niet dat hij het nieuwe seizoen zou beginnen met een Champions League-wedstrijd. "Ik had wel de ambitie om een keer naar het buitenland te gaan, maar om dan direct te beginnen met een Aziatische ChampionsLeague-wedstrijd. Nee, nooit verwacht. Maar de aanbieding kwam voorbij en die heb ik met beide handen aangegrepen."

Aanpassingen

Hoewel Steijn bij een ploeg uit het Midden-Oosten tekende, is de taal niet direct een barrière. "De voertaal is Engels in de selectie. Alle spelers spreken goed Engels. Mijn Engels gaat met stappen vooruit. In de technische staf zitten vijf Nederlanders, onder wie Luc Nijholt. Dat zorgt er ook voor dat ik me sneller kan aanpassen. Sommige jongens zaten al bij de club, voordat ik er tekende. Die konden mij ook op alles voorbereiden. De temperaturen zijn rond de 45 graden. We trainen en spelen de wedstrijden daarom in de avonduren."

Contract

"Ik heb voor één jaar getekend met een optie voor nog een jaar. Ik wil eerst kijken of het buitenlandse avontuur wel bevalt. Tot nu toe niets dan lof voor alles. Het is een fijne club met fijne mensen om mee te werken."

Mentaliteit

Wat direct opvalt aan de spelers van Al Wahda, is de verkeerde vorm van agressie. Naar zowel de scheidsrechter als de tegenstanders. Is dat het eerste punt waar jullie aan gaan werken? "Ik heb de spelers in de rust van de wedstrijd tegen ADO Den Haag wel aangesproken. We moeten irritaties laten varen en vooral ons eigen spelletje blijven spelen. De spelers moeten hun verantwoording pakken. Dat hebben ze na rust ook gedaan."

Rijkdom

Een vaak gehoord vooroordeel over spelers uit de VAE is dat ze zo rijk zijn. Dat het voetballen maar bijzaak is. "Dat geldt ook binnen de selectie van Al Wahda. Maar ondanks die goede salarissen zie ik dat de spelers gretig en ambitieus genoeg zijn om toch hun vaardigheden te willen verbeteren."

Den Haag

Direct na de aanstelling van Maurice Steijn werd de club met nog een ex-ADO Den Haag trainer in verband gebracht: Rob Meppelink. "Dat is buiten mij om gegaan. Rob was in beeld voor een functie binnen de jeugdopleiding van Al Wahda. Dat is een aparte afdeling binnen de club. Ik weet niet waarom dat niet is doorgegaan. Wel dat Mark Wotte het nu is geworden. Ook een ex-ADO Den Haag trainer. Een trainer onder wie ik twee jaar bij ADO Den Haag heb gevoetbald. Het is wel heel bijzonder dat we na al die jaren samen bij dezelfde club gaan werken. Ik heb daar wel zin in."

Gezin

"Wat natuurlijk ook meewerkt, is dat we als gezin verhuizen naar Abu Dhabi. Mijn zoon Sem gaat ook voetballen bij Al Wahda. Mijn dochter gaat naar de internationale school in Abu Dhabi. We moeten binnenkort wel op zoek naar een huis."

Buitenlandse spelers

De regelgeving in de VAE is duidelijk over het aantal buitenlandse spelers binnen een selectie. "We hebben nu de beschikking over een Argentijn (Sebastián Tagliabúe, red.), Braziliaan (Leonardo, red.), Uruguayaan (Nicolas Milesi, red.) en een Zuid Koreaan (Rim Chang-woo, red.). Daarmee zitten we direct aan het maximale aantal buitenlanders. Voor mijn zoon gelden andere regels. Hij kan gewoon spelen. Sem is nog onder de twintig jaar en valt dan onder de homegrown-regel."

Nu in de winkelAanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'ADO Den Haag-talent op radar buitenlandse clubs'
jukebox Laatste: Zo verging het de vorige aankopen van Feyenoord uit Zuid-Amerika
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <