Resultaten x
Binnenland

Interview Otto Versfeld: voor altijd de doelman van dé penalty van Cruijff en Olsen

Al bijna 37 jaar draagt Otto Versfeld het stempel van de 'keeper van die penalty'. Het een-tweetje tussen Johan Cruijff en Jesper Olsen loopt als een rode draad door het leven van de toenmalige sluitpost van Helmond Sport. "Het doelpunt had volgens de spelregels uit die tijd niet mogen tellen."

20-07-2019 14:00 door Sander Berends

"Een jaar of tien geleden werd ik uitgenodigd door Jack van Gelder en Mart Smeets. Ze maakten een programma waarin kijkers hun favoriete sportmoment mochten bespreken met de hoofdrolspeler zelf. Kon ik onthullen dat de strafschop nooit goedgekeurd had mogen worden. Met de regels van toen was het buitenspel. Olsen stond voor Cruijff toen die scoorde. Was Olsen over de achterlijn gerend, dan was er niets aan de hand geweest."

Dat vertelt Otto Versfeld in de Cultspecial van ELF Voetbal, die afgelopen maand is verschenen. Daarin zeventien interviews met kleurrijke figuren die het voetbal iets extra's hebben gebracht. Versfeld ontmoette Cruijff na het beroemde moment nog een keer. "Helmond Sport was een van de eerste clubs die Cruyff-schoenen droegen. Ter promotie kwam hij langs en het leek de club een leuk idee om de penalty over te doen."

Slechtste schoenen

"Cruijff als doelman, ik mocht raak schieten. Na afloop vroeg Cruijff wat ik van de schoenen vond. Ik antwoordde eerlijk dat het de slechtste schoenen waren die ik ooit had gedragen. De schroefjes waarmee de buisjes van de noppen waren bevestigd, kwamen door de zool heen. Ik kon daar een stuiver tussen plaatsen. Het sneed bij elke beweging in je voeten. Alle spelers liepen rond met blaren op hun voeten. Na afloop moest ik op het matje komen bij manager Rien van Loon. Hoe had ik het in mijn hoofd gehaald dit tegen Cruijff te zeggen. Een week later kregen we allemaal nieuwe schoenen."

In de Cultspecial vertelt Versfeld ook over de bijzondere wijze hoe hem de Gouden Schoen in het seizoen 1982/83 door de neus werd geboord, hoe hij de Tonny van Leeuwen-trofee een seizoen eerder op de laatste speeldag zag vervliegen en hoe zijn werk hem fysiek aftakelde. "Plotseling vielen lichaamsfuncties uit."

Het volledige interview met Otto Versfeld is te lezen in de Cultspecial van ELF Voetbal. Daarin ook interviews met Didier Martel, Marko Pantelic, Tijani Babangida, Peter van Vossen, Johan Pater, Abe van der Ban en nog veel meer kleurrijke voetbalhelden. De Cultspecial, gebundeld als ELF Voetbal 6/7, is te koop voor 6,50 euro.

Nu in de winkelAanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'ADO Den Haag-talent op radar buitenlandse clubs'
jukebox Laatste: Zo verging het de vorige aankopen van Feyenoord uit Zuid-Amerika
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <