Laatste nieuws
05.00Arsenal maakt statement door aartsrivaal Tottenham Hotspur uit te verslaan: Premier League blijft ongekend spannend
03.00Arne Slot de duurste Nederlandse coach ooit: dít laat de succescoach achter bij Feyenoord
01.50Atalanta doet goede zaken in Serie A, geen winnaar in derby van Sevilla
00.00Van Hanegem looft Spartaan: 'Kan met twee vingers in zijn neus in de top mee'

Gisteren

23.58Joseph Oosting gaat live op tv in op contact met Feyenoord
23.55Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
23.50Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
23.43Nieuwe voorzitter André Villas-Boas ziet FC Porto in slotfase zege verspelen tegen koploper Sporting
23.41Bizar: Sporting staat in Porto op uit de dood en slaat twee keer toe in twee minuten
23.35Trainersadvies Feyenoord: 'Waarom niet? Met een ervaren iemand zoals Van Marwijk
23.32Lees terug: El Gran Derbi tussen Betis en Sevilla eindigt voor vierde keer op rij gelijk
23.28Knotsgekke slotfase in Portugese topper: Gyökeres wervelt minuut lang
23.28Sensationele Gyökeres beperkt in zinderende minuut schade Sporting
23.27'Ik heb ooit gezegd dat Ajax van Excelsior-niveau is, nu was Excelsior beter'
23.22VI Live: Gyokeres scoort twee keer in één minuut voor Sporting tegen Porto
23.11Lans gebroken voor Van Persie bij Feyenoord: 'Waarom naar Heerenveen?'
23.09VI Live: Porto op winkoers tegen Portugese koploper Sporting Portugal
23.04V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: ‘We onderschatten hoe goed hij is’
22.45Vermeulen onthult bedrag dat Feyenoord voor Slot ontvangt: 'Op een haar na rond'
22.44Excellerende Kluivert in de spotlights: 'Dit is een optie voor Oranje'
22.41'Mogelijk extra concurrent voor Mazraoui, Motta naar Juventus reëel'
22.35Perez en Vink zien 'cadeautjes' voor 'Lucky Ajax': 'Echt een topweekend'
22.30Oosting geeft uitsluitsel: 'Blijf bij Twente, ben niet gepolst door Feyenoord'
22.25Perez verbaast zich over transferwaarde van PSV'er: 'Zijn belachelijke bedragen'
22.20Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: ‘Die komt geen lantaarnpaal voorbij’
22.20VI Live: Sevilla langszij in El Gran Derbi, Porto zet Sporting Portugal te kakken
22.18Xavi: 'Frenkie van zeer hoog niveau en heel belangrijk voor mij'
22.16VI Live: Betis leidt El Gran Derbi, Porto zet Sporting Portugal te kakken
22.10Perez dubt over PSV'er: ‘Als hij 45 miljoen moet kosten, is zo’n dip wél erg’
22.05Internationale media zien verschil tussen deze en vorige landstitels van PSG
22.05Internationale media staan stil bij 'andere landstitel' van PSG
22.05Vink raadt Slot aan twee spelers mee te nemen: 'Kan Liverpool écht gebruiken'
22.00Van Hanegem ziet Ajax-boosdoener ontsnappen: 'Het is onvoorstelbaar'
22.00Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
21.55Brighton ademt zelfspot en nomineert Burnley-speler voor Doelpunt van de Maand
Resultaten x
Binnenland

Zeven voetbalsterren uit de Premier League die het gokken niet konden laten

Gokken hoort nu eenmaal bij de voetbalsport. Wanneer jij twee euro inzet op een willekeurige wedstrijd in het weekend, dan ben je direct onderdeel van een industrie van bijna negen miljard euro. Het zal je bekend zijn dat spelers hier eigenlijk geen onderdeel van mogen zijn. Toch zijn er verschillende sterren die door de jaren heen toch niet bij de bookmakers zoals Unibet weg konden blijven.

06-05-2020 09:00 door Redactie ELF Voetbal

Wat de motieven van deze sterren waren, zullen we nooit weten. Dat ze echter door het gokken in de problemen kwamen, dat kwam wel in de tabloids terecht. Al zijn er ook enkele succesverhalen met miljoenenwinsten te noteren geweest. Dat neemt niet weg dat de voetbalbonden een steeds groter gevaar zien in matchfixing. Maar zelfs dat lijkt de echte gokliefhebber onder de voetballers niet tegen te houden. Hier vind je een lijstje van spelers die tegen de lamp liepen in recente jaren.

Andros Townsend

Townsend is waarschijnlijk wel het meest bekend van zijn tijd bij Tottenham Hotspur. Ook zijn afstandsknal bij zijn debuutinterland voor Engeland zal de liefhebbers altijd bijblijven. Op dat moment had de spits echter al naam gemaakt met hele andere activiteiten, namelijk het breken van de gokregels van de FA. Op 21-jarige leeftijd had hij na vier jaar profvoetbal eigenlijk nog niet zoveel bereikt en leek hij steeds verder af te glijden naar een bedenkelijk voetbalniveau. Bij geen enkele van zijn negen clubs kon hij een basisplek bemachtigen.

Pas toen hij weer terugkeerde bij Tottenham in 2013 leek het eindelijk te gaan lukken. Tot het onderzoek van de FA werd gestart. Townsend stond onder verdenking van verboden gokpraktijken. Gevolg: Townsend werd uit de selectie van Engeland onder 21 gezet voor het EK. Ook moest hij verplicht naar de rechtszaak en kreeg hij uiteindelijk 18.000 Pond boete. Hoewel hij nooit op eigen wedstrijden had gegokt, mocht hij toch vier maanden het veld niet op. Al bleef dat uiteindelijk bij één maand effectieve schorsing.

Martin Demichelis

De Argentijn Martin Demichelis was al kampioen geworden in Engeland, Duitsland en de Premier League voordat hij in de problemen kwam door zijn gokpraktijken. Dat kwam nog eens bovenop zijn toch al slechte start in Engeland, na succesvolle dienstverbanden bij River Plate, Bayern München en Málaga. Zijn eerste seizoen verliep nog wel lekker, maar daarna ging het snel bergafwaarts. Met de vernedering tegen Uniteds Marcus Rashford als dieptepunt. 

Opvallend is ook dat twee maanden later een officieel onderzoek naar Demichelis werd gestart met betrekking tot zijn gokactiviteiten. Het leek al snel afgelopen met de grote Argentijn. Uiteindelijk werd duidelijk dat hij op 29 wedstrijden had gegokt. Al zat er geen een bij van hemzelf op spelers en trainers die hij kende. Met een boete van 22.058 Pond kwam hij er simpel vanaf. Zeker wanneer je weet dat hij destijds 18.000 per week verdiende.

Joey Barton

De meeste voetballiefhebbers zullen Joey Barton kennen als het enfant terrible van het Engelse voetbal. Volgens velen is zijn zaak dan ook de belangrijkste in het gokonderzoek tot nu toe. Barton kon dan ook rekenen op een lange schorsing toen hij schuldig werd bevonden aan illegaal gokken. De problemen begonnen al in Schotland. Daar werd Barton door de Schotse voetbalbond al eens geschorst voor het gokken op 44 verschillende wedstrijden. Hij werd ook ontslagen door zijn club.

Vervolgens kreeg ook de FA lucht van wat er gaande was en startte een eigen onderzoek. Daaruit kwam al snel naar voren dat het niet om 44, maar maar liefst om 1.260 wedstrijden ging. Barton bleek al meer dan tien jaar te gokken. Het grootste probleem dat er in het pakket ook tenminste dertig wedstrijden zaten waar Barton zelf in meespeelde. Zelf stelde hij dat het wedstrijden betrof waarin hij niet had meegespeeld en dus niets kon fixen. Dit bleek bij nader onderzoek inderdaad zo te zijn. Het leverde hem uiteindelijk 18 maanden schorsing op.

Cameron Jerome

Cameron Jerome is misschien niet de meest bekende naam uit het Engelse voetbal. Toch wist hij hier en daar goals te maken voor Stoke City. In de Championship was hij daarom enige tijd een ster. Ook Cardiff City, Birmingham City en Norwich City maakten in die competitie gebruik van zijn diensten door de jaren heen.

In zijn periode bij Stoke in de Premier League deed hij het minder goed. Hij kwam eigenlijk nooit meer in het nieuws. Tot hij illegaal bleek te gokken. De spits, destijds 26 jaar, bleek op wedstrijden van zijn eigen team te wedden. Al gaf hij, net als Barton, aan dat hij nooit inzette op wedstrijden waarin hij zelf een rol speelde. Dit werd bewezen en een schorsing werd dan ook niet opgelegd. Wel kreeg hij 50.000 Pond boete van de FA. 

Dan Gosling

Dan Gosling bracht zijn tijd in het Engelse voetbal vooral door als reserve. Een echte hoogvlieger was hij niet bij Newcastle United. Al werd hij in één klap beroemd in 2014, toen zijn gokpraktijken aan het licht kwamen. Tot die tijd had Gosling eigenlijk in alle vertegenwoordigende elftallen van Engeland van 17 tot en met 21 jaar gespeeld. 

Bij de profs moest hij zich eerst bewijzen bij het kleine Plymouth Argyle, waar hij zich in de kijker speelde van eerst Everton en daarna Newcastle United. Uiteindelijk kwam hij ook nog bij Bournemouth terecht. Net voor hij naar die club verhuisde, kwam echter zijn gokverslaving aan het licht. Het kwam in een periode waarin Gosling veel met blessures te maken had. Al snel werd duidelijk dat het inzetten niet eenmalig was. Zijn geluk was dat er geen eigen wedstrijden tussen zaten. Het vergrijp werd daarom afgedaan met een boete van 30.000 Pond.

Wayne Shaw

Wayne Shaw was onderdeel van het elftal van het nietige Sutton United dat in seizoen 2016/2017 tot de kwartfinale van de FA Cup wist te komen. Wat een hoogtepunt in de historie van die club had moeten worden, werd bruut verstoord door de gokproblemen van de reservedoelman. Wat wilde namelijk het geval, Sutton zag zijn kans schoon toen er een wel heel vreemde weddenschap werd aangeboden.

Sun Bets gaf odds van 8 tegen 1 dat de keeper, bekend om zijn overgewicht, weleens live op televisie naar de snacks zou kunnen grijpen in de wedstrijd tegen het grote Arsenal. Het voorval werd dan ook bekend als Piegate. Zeker toen Shaw in de tweede helft inderdaad aan de snacks begon op de reservebank. Eerst dacht men nog dat het een grap was, maar al snel kwam de achterliggende gedachte aan het licht. Shaw had niet zelf ingezet, maar liet vrienden dat doen. Shaw ontliep een schorsing en boete, maar zijn voetbalcarrière was ook voorbij. 

Matt Le Tissier

Ooit was Matt Le Tissier de grote ster van Southampton. Dit was in een tijd dat gokken op wedstrijden helemaal nog niet zo’n hot topic was in het voetbal. Desondanks kwam zijn gokschandaal uit de jaren negentig van de twintigste eeuw toch groot aan het licht. Al duurde dat wel tot 2009, toen hij er zelf over begon in zijn biografie. Waarin hij toegaf op wedstrijden te hebben gegokt waarin hij zelf een rol speelde. Bovendien betrok hij een vriend tevens een ploeggenoot in het plan. Het ging om het krijgen van een ingooi in de wedstrijd tegen Wimbledon in 1995.

Le Tissier wilde direct na de aftrap in balbezit komen. De bal zou direct uit moeten gaan en uit de aanval die volgde op de ingooi zou hij dan zelf moeten scoren. Zo zou hij heel veel ponden kunnen winnen. Het liep in de duizenden. Ware het niet dat het plan mislukte. In plaats van de bal uit te schieten, speelde hij teamgenoot Neil Shipperly aan. Waarna Le Tissier een minuut lang in paniek achter de bal aan rende om hem terug te krijgen. Hoewel hij de weddenschap verloor, kreeg hij toch zijn inzet terug, zoals gebruikelijk is bij dit type weddenschappen. Le Tissier gokte nooit meer.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <