Laatste nieuws
13.35Verweij geeft advies: ‘Hij is een verbetering en geen verkeerde aankoop voor Ajax’
13.30Lof voor Summerville: 'De beste linksbuiten die ik ooit ben tegengekomen'
13.22Driessen maakt zich grote zorgen om Oranje richting EK: ‘Belooft weinig goeds’
13.15Mikautadze haalt fors uit naar Ajax: 'Zat twee maanden in een hotel, ik werd gek'
13.10Van promotie tot degradatie, bij Vitesse was het zelden rustig de laatste 35 jaar
13.00LIVE FA Cup | Manchester City en Chelsea strijden op Wembley om eerste finaleplaats
13.00Slot vertrouwt niet op goed gevoel: 'Toen dacht ik: we winnen met dubbele cijfers'
12.55‘Basisklant Feyenoord raakt geblesseerd; meespelen in bekerfinale zeer onzeker’
12.52'Fikse tegenvaller voor Feyenoord: Slot moet sterkhouder mogelijk missen in bekerfinale'
12.45Mikautadze verpieterde bij Ajax in hotelkamer: 'Ik werd gek'
12.35'Woerts komt met nieuws: Hendriks en Vahle maken overstap naar concurrent'
12.26Jack de Gier over bekerfinale: ‘NEC heeft speciaal plekje in mijn hart, maar Feyenoord is favoriet’
12.20The Athletic noemt 2 Nederlanders als geschikte opvolgers Ten Hag bij Man United
12.15Seedorf zet zich in voor gelijkheid: 'Of ik nog coach wil zijn? Op dit moment niet'
12.05Willem II verrast met opvolger Martin van Geel: Goirlese zakenman (36) wordt algemeen directeur
12.00'Gimenez vertrekt komende zomer bij Feyenoord, drie grootmachten azen op spits'
12.00‘Mark van Bommel in beeld om trainer te worden bij Italiaanse grootmacht’
12.00‘Gimenez wil per se weg bij Feyenoord; drie absolute topclubs staan klaar’
12.00De swingende Brit die als speler van Real een staande ovatie kreeg in Camp Nou
11.45Feest voor Dirk Kuyt en PSV-icoon Timmy Simons met promotie in België: ‘Dit is fantastisch’
11.40Emery roemt veelbesproken Martínez: 'De beste keeper van de wereld'
11.40'Geweldige' Slot krijgt advies: 'Dan wordt hij de Ferguson van Feyenoord'
11.22VZ Kort: Emi Martínez krijgt twee keer geel en geen rood, maar is wel geschorst
11.20Dost heeft 'geen zin' in bijwonen bekerfinale: 'Wel wat doen richting de groep'
11.10Oranje-opponent Bosnië presenteert nieuwe bondscoach
11.05Positie Ten Hag op de tocht: 3-voudig CL-winnaar wil trainer Man United worden
10.59'Voor de ontwikkeling van het spel is Neuer net zo belangrijk als Messi'
10.49Clubicoon geeft PSV advies voor transferzomer: ‘Ik zou met hem niet doorgaan’
10.45Opvallend Ajax-pleidooi van Jonker: 'Hij heeft dit gecheckt bij Van Gaal'
10.40'Ajax 1 was altijd mijn droom, doe er alles aan om het werkelijkheid te maken'
10.25Wanprestatie Juventus: 'Ik had in de rust iedereen kunnen wisselen'
10.15Engelse fans hekelen 'hebzucht' topclubs en UEFA: 'FA Cup betaalt de prijs'
09.58PSV baalt van dubieuze goksponsor: 'Andere partijen betalen daar geld voor'
09.58'Ødegaard-route' voor toptalent Güler: 'Ajax of PSV zou nu zeker niet gek zijn'
09.55Vitesse-trainer Sturing heeft na degradatie heldere boodschap voor eigen spelers
Resultaten x
Binnenland

Van der Vaart passeert Ajacieden en wereldtoppers in droomelftal

Rafael van der Vaart is inmiddels alweer twee jaar gestopt met voetballen en daarom kijkt hij regelmatig terug op zijn loopbaan. In gesprek met The Daily Mail kijkt hij samen met Peter Crouch terug naar zijn droomelftal. Daarin zitten enkele opvallende keuzes, zo hebben een aantal wereldtoppers geen plekje in zijn team.

06-06-2020 12:43 door Krist Stoelwinder

Edwin van der Sar

Dat de Rafael van der Vaart onder de lat een plaatsje heeft ingeruimd voor Edwin van der Sar mag geen verrassing heten. Hoewel hij samenspeelde met verschillende topkeepers als Maarten Stekelenburg en Iker Casillas, was Van der Sar in de jaren dat hij met Van der Vaart bij Oranje speelde jarenlang wereldtop. De twee deden met het Nederlands Elftal mee op de eindtoernooien van 2004, 2006 en 2008.

Sergio Ramos

Toen Real Madrid in 2005 de 19-jarige Sergio Ramos overnam van Sevilla, was hij nog een talentvolle rechtsback. Toen Van der Vaart tussen 2008 en 2010 met de onverschrokken verdediger samenspeelde, stond hij ook nog vooral aan de zijkant gepositioneerd. De Nederlander kreeg het nog met Ramos aan de stok, toen hij Sneijder en Van der Vaart weg wilde sturen voor een vrije trap, om hem zelf te gaan nemen.

Cristian Chivu

De enige voormalig teamgenoot van Ajax die Van der Vaart in zijn beste elftal ooit opnam is Cristian Chivu. De Roemeen kwam als een onzekere en wilde verdediger binnen in Amsterdam. Hij pakte regelmatig rode kaarten en werd uitgefloten door de eigen aanhang. Maar vanaf het seizoen 2001/01 ging het beter, oogde Chivu volwassener en werd hij uiteindelijk ook aanvoerder van de Amsterdammers. In 2003 haalde hij als aanvoerder de kwartfinale met Ajax in de Champions League.

Ledley King

Eén van de meest opvallende spelers in het elftal van Van der Vaart is Ledley King. De 109-voudig international speelde in zijn loopbaan samen met onder andere Frank de Boer, Jaap Stam, Pepe, Stefan de Vrij en Johnny Heitinga, maar kiest toch voor de relatief onbekende Engelsman.  King kwam in zijn loopbaan slechts tot 22 interlands en zat al in zijn nadagen toen Van der Vaart bij Tottenham Hotspur tekende, maar maakte desondanks grote indruk op de Nederlander. Dat kwam vooral door zijn onverzettelijkheid en ongelofelijke fysiek.

Marcelo

Van der Vaart speelde in zijn loopbaan bij Ajax met een weergaloze Maxwell samen, maar kiest op de linksbackpositite toch voor iemand anders. Bij Real Madrid brak kort na Van der Vaarts komst een andere Braziliaan helemaal door. Marcelo voegde zich in de periode bij de wereldtop en zou jarenlang in het beste elftal van Europa worden opgenomen. Marcelo is nog altijd basisspeler in de Spaanse hoofdstad.

Arjen Robben

Tegelijk met de doorbraak van Van der Vaart als profvoetballer, brak er in het hoge noorden met Arjen Robben nog een supertalent door. De twee debuteereden al snel in het Nederlands Elftal en maakten uiteindelijk beide een overstap naar de wereldtop. Ze speelden samen bij Real Madrid, mochten daar uiteindelijk beide vertrekken en hadden erg veel succes met het Nederlands Elftal. Waar Robben vaker wist te scoren, kwam Van der Vaart tot meer interlands.

Guti

Qua centrale middenvelders heeft Van der Vaart weer voldoende te kiezen. Hij speelde immers samen met verschillende wereldtoppers, waaronder Kaka, Jari Litmanen, Wesley Sneijder, Edgar Davids, Clarence Seedorf en Mark van Bommel. Dat Guti een plekje krijgt in Van der Vaarts beste elf is daarom best bijzonder. De sierlijke Spanjaard speelde vijftien jaar in het eerste van Real Madrid, maar kwam slechts tot dertien interlands.

Luka Modric

In 2008 loodste Luka Modric Kroatië vrijwel in zijn eentje door de groepsfase en vervolgens wilden verschillende topclubs de middenvelder van Dinamo Zagreb vastleggen. De keuze viel op Tottenham Hotspur, waar hij tussen twee jaar lang erg succesvol samenspeelde met Rafael van der Vaart. Waar het niveau van de oud-Ajacied vervolgens achteruit holde, ontwikkelde Modric zich door en won hij als speler van Real Madrid voor het voetbaljaar 2018 de Gouden Bal.

Gareth Bale

In het interview met Peter Crouch blijkt eens te meer dat Van der Vaart met veel genoegen terugdenkt aan zijn periode bij Tottenham Hotspur. Hij speelde er ook samen met verschillende topspelers, onder wie de jonge Gareth Bale. De buitenspeler bestreek in diens tijd in Londen de gehele linkerflank en werd daarmee een absolute sensatie. Real Madrid betaalde daarom in 2013 100 miljoen euro voor de man uit Wales, maar zijn verblijf in Spanje is minder overtuigend.

Cristiano Ronaldo

Een man waarvan je van tevoren kon optekenen dat hij in dit elftal was opgenomen is Cristiano Ronaldo. Van der Vaart had het genoegen om een jaar samen te spelen met één van beste spelers ooit. Hoewel hij genoot van de speler Ronaldo, verbaasde hij zich regelmatig over diens gedrag. Na een wedstrijd waarin Real Madrid dik had gewonnen en Van der Vaart driemaal had gescoord, zat Ronaldo woedend in de kleedkamer. Hij had zelf namelijk niet gescoord.

Peter Crouch

We sluiten af met een keuze die het lijdend voorwerp zelf nog het meest verbaasd. In het interview van The Daily Mail geeft Peter Crouch aan dat het onbegrijpelijk is dat hij in het droomelftal van zijn voormalig ploeggenoot is opgenomen. Het is op zijn zachtst gezegd ook opvallend te noemen. Van der Vaart speelde immers ook samen met Zlatan Ibrahimovic, Patrick Kluivert, Robin van Persie, Ruud van Nistelrooy en Karim Benzema. Maar Van der Vaart verklaart dat mensen Crouch onderschatten en de twee een geweldige klik in en buiten het veld hadden.




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <