Laatste nieuws
21.10Pak 50x je inleg wanneer Barcelona El Clásico wint van Real Madrid!
21.10Ajax zorgde in 2017 voor complete verbazing bij AZ-verdediger Wouter Goes
21.00'Real Madrid-veteraan neemt na kleine 400 duels afscheid, Inter toont interesse'
20.57Besiktas doet uitstekende zaken en voert druk op Trabzonspor flink op
20.52'Geelzwart Vitesse-hart bloedt, hoop dat gifbeker nu eindelijk leeg is'
20.45Meijer heeft bijna fitte groep en ziet kansen tegen Feyenoord
20.45Praat mee op VP: Cagliari - Juventus
20.33Driessen heeft Kroes-nieuws: 'De kans op een terugkeer is groter geworden'
20.30LIVE KKD | Roda JC razendsnel op voorsprong tegen De Graafschap, ook FC Dordrecht slaat weer toe
20.30Hoe gaat het nu met? 10 voormalig transfertargets van Feyenoord
20.22Boilesen wilde stoppen: 'Had duistere gedachten'
20.13'Real Madrid-icoon zwaait na veertien jaar trouwe dienst af'
20.10Vitesse krijgt achttien punten in mindering en is officieel gedegradeerd
20.08Hans Kraay ziet Robin van Persie liever bij een andere club dan Heerenveen
20.05Volledige focus: finalist Hancko kan ogen niet van KNVB Beker afhouden
20.02Goed nieuws voor Arsenal en Nederland: Arteta kondigt rentreedatum Timber aan
19.56Datum van Timber-rentree bekend: 'Hij ziet er goed uit, dit is de laatste stap'
19.51Manchester United heeft nieuwe technisch directeur, maar niet alle partijen zijn blij
19.50Verweij onthult: 'Hij heeft van Ajax gehoord dat een vertrek onbespreekbaar is'
19.45Live meepraten in de Serie A: Cagliari - Juventus
19.43Valentijn concludeert: ‘De kans op een terugkeer van Kroes is groter geworden’
19.36Gitzwart Vitesse-nieuws bereikt het buitenland: 'Ongekend, klap in het gezicht'
19.30Ajax schept duidelijkheid over wie taken Alex Kroes voorlopig overneemt
19.29Vitesse komt met openhartige video na degradatie
19.26Johan Derksen ziet bargast uit het niets opstaan en wordt live in Vandaag Inside verrast
19.15Praat mee op VP: FC Den Bosch - NAC Breda
19.15Hoe gaat het nu met? 10 voormalig transfertargets van Ajax
19.08Slot en Hancko zien bekerfinale niet als allesbepalend
19.07Verweij tipt Ajax: ‘Sutalo verkopen voor 15 miljoen en hem kopen voor 5 miljoen’
18.58‘Nacho hakt knoop door en gaat Real Madrid na 22 jaar verlaten’
18.55Boussaboun lyrisch: 'Beste van de Eredivisie, Feyenoord moet jackpot vragen'
18.45De EK-selectie van Duitsland: dit zijn de spelers die kans maken
18.39Jurriën Timber kent datum dat hij eerste wedstrijdminuten mag maken
18.39Jurriën Timber maakt maandag rentree bij beloften Arsenal
18.38Verweij onthult: Ajax heeft duidelijk plan met Brian Brobbey komende zomer
Resultaten x
Binnenland

Mascherano stopt met voetballen, over de unsung hero van Anfield, Camp Nou en Argentinië

Maandag maakte Javier Mascherano een einde aan zijn imposante loopbaan. Op 36-jarige leeftijd hangt de Argentijn zijn schoenen aan de wilgen. Mascherano, een speler die overal als eerste op het wedstrijdformulier stond.

17-11-2020 16:30 door Nick Bosma

Javier Alejandro Mascherano zag op 8 juni 1984 het levenslicht in San Lorenzo, een kleine stad in de provincie Santa Fe. Sante Fe is vruchtbare grond gebleken voor Argentijnse voetballers aangezien onder andere Lionel Messi en Gabriel 'Batigol' Batistuta uit die regio komen.

Het was voor de jonge Mascherano al vrij snel duidelijk dat zijn grote passie voetbal was. Toen Javier vier jaar was meldde hij zich aan bij de plaatselijke voetbalclub Cerámica San Lorenzo. Voor de enthousiaste jongeling werd een uitzondering gemaakt, want normaal gesproken zijn kinderen pas vanaf hun zesde welkom. Via Barrio Villa kwam hij terecht bij CA River Plate, waar hij in 2003 een krabbel zette onder zijn eerste profcontract.

Het inkt op die verbintenis was amper droog toen toenmalig bondscoach van Argentinië Marcelo Bielsa Mascherano al opriep voor de nationale ploeg. Bielsa liet Mascherano op 17 juli 2003 in de oefenwedstrijd tegen Uruguay debuteren. Zo kon het gebeuren dat Mascherano eerder een interland op zijn naam had staan dan een wedstrijd in de hoofdmacht van een profclub.

Dat debuut volgde exact twee maanden later. Op 17 september kwam hij tijdens de met 1-4 gewonnen wedstrijd in de Copa Sudamericana - de Zuid-Amerikaanse evenknie van de Europa League - tegen CA Independiente in de 71ste minuut in het veld voor Daniel Ludueña.

In 2005 vertrok Mascherano naar het Braziliaanse SC Corinthians Paulista. Daar ontmoette hij ene Carlos Tévez die diezelfde zomer ook vanuit zijn geboorteland naar Brazilië vertrok. Beiden ruilden de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires in voor São Paulo. Mascherano dus vanuit River Plate, Tévez kwam over van de grote rivaal. Boca Juniors.

Naar Europa

Na een jaartje in de Braziliaanse miljoenenstad en het winnen van de Braziliaanse landstitel in 2005 vonden de twee het tijd om de oversteek te maken naar Europa. Na het WK voetbal van 2006 in Duitlsand kreeg West Ham United het voor elkaar de twee toptalenten te strikken en dus was Upton Park twee attracties rijker.

Carlos Tévez en Javier Mascherano worden gepresenteerd bij West Ham United. In het midden staat trainer Alan Pardew.

Het was die zomer niet de vraag of de twee naar Europa kwamen, maar welke topclub zou toeslaan. FC Barcelona, Real Madrid, FC Bayern München? Nee, West Ham United. Een groot succes werd de Londense periode voor Mascherano niet. Als je het aantal wedstrijden van Mascherano bij The Hammers ziet is dat te vergelijken met het bekende lied dat de supporters voorafgaand aan elke thuiswedstrijd ten gehore brengen.

I'm forever blowing bubbles,
Pretty bubbles in the air,
They fly so high, nearly reach the sky,
Then like my dreams they fade and die.
Fortune's always hiding,
I've looked everywhere,
I'm forever blowing bubbles,
Pretty bubbles in the air.

Fortune verstopte zich inderaad op het eerste gezicht voor El Jefecito (de kleine baas). Zeven wedstrijden speelde hij slechts voor de Londenaren. In 2007 huurde Liverpool FC de centrale verdediger annex verdedigende middenvelder. Coach Rafael Benítez was na een jaar zo overtuigd van diens kwaliteiten dat hij hem definitief naar Anfield haalde. Bij club aan de rode kant van de rivier Mersey groeide Mascherano uit tot een vaste kracht en onmisbare schakel in het team dat in het seizoen 2007/08 pas na verlenging in de halve finale van de Champions League het onderspit moest delven tegen Chelsea.
Mascherano druk coachend in het tricot van Liverpool.

Na drie sterke seizoenen en 139 in de hoofdmacht van The Reds kwam Mascherano tot de conclusie dat hij op Anfield zijn prijzenkast wellicht niet zou kunnen vullen. Dus pakte hij zijn kans toen FC Barcelona in de zomer van 2010 langskwam met de vraag of hij wellicht voor FC Barcelona wilde voetballen. De Catalanen kende op dat moment de hoogtijdagen van het inmiddels legendarische tiki taka-tijdperk. De ploeg van Pep Guardiola was op dat moment de heilige graal voor iedere voetballer. Mascherano hoefde dan ook niet lang na te denken.

In Camp Nou turnde Guardiola Mascherano om van controlerende middenvelder naar centrale verdediger. Dit bleek een schot in de roos. De toptrainer zei zelfs dat hij Mascherano onder geen enkele voorwaarde wil verkopen en al helemaal niet met iemand wil ruilen. Wat in Engeland niet lukte compenseerde de Argentijn in Spanje ruimschoots: prijzen pakken. In zijn eerste jaar in Catalonië pakte hij meteen de landstitel en stond hij tijdens de met 3-1 gewonnen Champions League finale van Manchester United in de basis. De intelligente voetballer kwam in totaal 334 maal uit voor de Spaanse topclub. De Champions League zou hij vier jaar later in 2015 nogmaals winnen.

In 2018 liet hij Spanje achter zich en ging voetballen in China voor Hebei China Fortune, alvorens hij in januari van dit jaar terugkeerde in zijn geboorteland om zijn carrière af te sluiten bij Club Estudiantes de La Plata.

Met de cup met de grote oren in zijn handen. Rechts Jérémy Mathieu.

Recordinternational en finaletrauma

Javier Mascherano is recordinternational van Argentinië met 147 interlands. Vijf van die 147 wedstrijden waren finales. De kansen om met zijn land een prijs te pakken waren legio, maar alle vijf finales werden verloren. In 2004 werd de eindstrijd van de Copa América na strafschoppen verloren van Brazilië. In 2007 waren het wederom de Goddelijke Kanaries die Argentijns succes dwarsboomden in de Copa América. Ditmaal won de Seleção met 3-0 van Mascherano en co.

In 2014 werd de finale van het WK bereikt. De manier waarop staat bij zowel iedere Nederlander als Argentijn in het geheugen gegrift. Arjen Robben had in blessuretijd de kans om Oranje naar de finale te schieten, maar met een uiterste krachtsinspanning kon Mascherano de vleugelflitser afstoppen. Het leverde hem wel een gescheurde anus op, maar na strafschoppen ook de finaleplek. Die verloor Argentinië - met El Jefecito in de basis - met 1-0 van Duitsland. In 2015 was het weer tijd voor de Copa América. Ditmaal was Chili in de finale te sterk na penalty's. Dat scenario herhaalde zich een jaar later. Saillant detail: in drie van de vier WK's waar Mascherano actief was werd hij uitgeschakeld door Duitsland. In 2006 en 2010 in de kwartinale en vier jaar later dus in de eindstrijd.

Met het Argentijnse Olympische elftal werd hij wel tweemaal Olympisch Kampioen. In 2005 en 2009. In 2003 won hij het Zuid-Amerikaanse Kampioenschap voor spelers onder twintig jaar.

André Schürrle geeft zijn beroemde assists op Mario Götze. Javier Mascherano en Pablo Zabaleta komen te laat.

Prijzenkast

AC River Plate Argentijnse landstitel 1x (2005)          
SC Corinthians Paulista Braziliaanse landstitel 1x (2006)          
FC Barcelona                          Spaanse landstitel 5x (2011,2013,2015,2016,2018) Spaanse Beker 5x (2012,2015,2016,2017,2018) Spaanse  Supercup 3x (2012,2014,2017) UEFA     Champions League 2x (2011, 2015)    UEFA      Supercup   1x (2015)                         FIFA Club World Cup 3x (2011,2015,2016)           
Olympisch elftal Argentinie Olympische Spelen 2x (2005,2009)          
Argentinië O20 Zuid-Amerikaans Kampioen 1x (2003)          

 

 

 




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <