Laatste nieuws
19.15'Nieuw thuisshirt Feyenoord lekt uit: belangrijk verschil ten opzichte van dit seizoen'
19.15‘Kenneth Taylor maakt indruk en verschijnt op de radar bij Europese topclub’
19.02Verweij speculeert over trainerslijstje Ajax en eventuele terugkeer Erik ten Hag
18.56De Mos geeft transferadvies bij PSV: 'Verstandiger voor hem om te blijven'
18.50Jorien van den Herik (80) wordt ondanks steun Feyenoord en Ajax niet de nieuwe KNVB-voorzitter: 'Het is te veel werk’
18.48Jorien van den Herik wordt niet de nieuwe bondsvoorzitter van de KNVB
18.37Feyenoord en Liverpool naderen na 'positief gesprek' akkoord over Slot
18.35Oosting wil liever niet over Feyenoord praten en legt focus op FC Twente
18.30Real Madrid hoopt op evenaring van seizoen onder Beenhakker
18.28'Taylor verschijnt op de radar bij Juventus, dat zoekt naar nieuwe middenvelders'
18.15Arsenal zet vol in op PL-titel: 'We willen deze klus klaren'
18.10Klopp ziet Slot wel zitten als opvolger bij Liverpool: 'Goede trainer en goede kerel'
18.09Oosting reageert op Feyenoord-geruchten: 'Was al zo lang met Twente in gesprek…'
18.05Verweij duidelijk: 'Hij staat niet op één bij Ajax, dat wil wachten op Ten Hag'
18.00Dit waren de negen Nederlandse voorgangers van Slot in de Premier League
17.55Romano heeft nieuws over Arne Slot: Liverpool en Feyenoord naderen akkoord
17.53Verweij: ‘Als Ajax naast iedereen grijpt, is dat een gigantisch goede kandidaat’
17.42Volledig schuldbedrag van Vitesse ligt op straat door vonnis rechtbank
17.42Schuldenlast van Vitesse bekend: problemen blijken nog groter dan gedacht
17.39Van Hanegem: 'Slot naar Liverpool betekent niet dat Feyenoord ermee uitscheidt'
17.30Slot kan de tiende Nederlandse coach in de Premier League worden
17.20Kramer weigert te juichen voor Ajax na late goal: 'Was wel een klein beetje blij'
17.20Oosting volgt Slot niet op, hij verlengt 'zo goed als zeker' bij Twente
17.15Farioli (35) trainerskandidaat bij Ajax: De Zerbi-discipel maakt indruk
17.10Financieel rapport wijst uit: 4 Eredivisieclubs lopen gigantisch risico
17.05Geldproblemen Vitesse nog groter dan gedacht: schuldenlast van bijna twintig miljoen euro
17.00VP-voetbalkantine: 'Oosting was de ideale Slot-opvolger voor Feyenoord'
16.55Guardiola leunt op Foden, maar ziet verbeterpunt bij grote City-ster
16.48KKD-sensatie onthult zijn doel: 'Eredivisie zou de beste stap zijn voor mij'
16.47Romano komt met Slot-update: snel groen licht verwacht, gesprekken verlopen goed
16.37'Een van de verrassingen van het seizoen' blijft PSG, dat Ekitike verkoopt
16.30Willem van Hanegem: ‘Vertrek Arne Slot naar Liverpool betekent toch niet dat Feyenoord ermee uitscheidt?’
16.30Braziliaans voetbalicoon Marta stopt als international, maar hoopt nog op Spelen
16.29'Mogelijk einde seizoen voor Sparta-smaakmaker: blessure ernstiger dan gedacht'
16.21Ten Hag krijgt eindelijk weer eens goed nieuws uit de ziekenboeg
Resultaten x
Binnenland

Aan deze edities van Ajax - PSV zullen Ajacieden graag terugdenken

Dit weekend draait in de Eredivisie volledig om Ajax - PSV. Het is misschien wel de mooiste wedstrijd van het seizoen en dus zijn de supporters van beide ploegen gespannen. We richten ons vandaag op de fans van Ajax en om de zenuwen wat te verlichten kijken we terug op de mooiste edities van Ajax - PSV van de eeuw, vanuit Amsterdams perspectief

09-01-2021 14:08 door Krist Stoelwinder

Zinderend duel om titel

We trappen de lijst af met een editie van bijna twee jaar oud. Het seizoen 2018/19 zou voor Ajax uitlopen in een sensationeel seizoen, maar op 31 maart had het nog niks. Het had zich weliswaar geplaatst voor de kwartfinale van de Champions League (na een sensationele zege bij Real Madrid) en de finale van de beker, maar stond vijf punten achter op de koploper. Dat kwam mede doordat Ajax voor de interlandbreak een nederlaag leed bij AZ. Na de interlandpauze kwam PSV op bezoek en Mark van Bommel stelde een verdedigend PSV op. Ajax  voetbalde er echter vrij makkelijk doorheen en stond bij rust op voorsprong door een eigen doelpunt van Daniel Schwaab. Rond het uur ging Noussair Mazraoui hard de fout in. Na een check van de VAR kreeg de rechtsback rood en uit de toegewezen vrije trap maakte Luuk de Jong gelijk. PSV kon doordrukken en de titel opeisen, maar met 10 man verraste Ajax vriend en vijand en won het dankzij Dusan Tadic en David Neres met 3-1.

Frenkie de Jong verrast vriend en vijand

Anderhalf jaar eerder was Marcel Keizer nog de trainer van Ajax en de sympathieke coach had het lastig. Hij kreeg te maken met het drama rond Abdelhak Nouri, raakte vervolgens uitgeschakeld in de (voorronde) Champions League en Europa League. In de competitie stond zijn ploeg 10 (!) punten achter op PSV en dus moest er in eigen stadion gewonnen worden om kans te houden op de landstitel. Voor het treffen met de koploper had Keizer een verrassing uit de hoge hoed getoverd: Frenkie de Jong begon als centrale verdediger naast Matthijs de Ligt. De Eindhovenaren hadden geen antwoord op het geweldig spelende supertalent en werden in de eerste helft weggespeeld. Gescoord was er echter nog niet en dus bleef het spannend. Die doelpunten kwamen na de pauze alsnog van Neres, Lasse Schöne en Donny van de Beek.

Aissati vecht zich terug

In het seizoen 2011/12 was de Eredivisie ongelofelijk spannend. Het verschil tussen de nummer vier PSV en koploper AZ was slechts twee punten. Ajax zat daar precies tussen in en stond één punt voor op PSV. Als Ajax op 25 maart wist te winnen, zou het PSV waarschijnlijk definitief achter zich laten en dus stond er veel druk op het duel.Onder leiding van aanvoerder Jan Vertonghen en spelmaker Christian Eriksen probeerde Ajax het spel te maken, maar dat zorgde niet voor echte grote kansen. Kort na rust voltrok zich een klein wonder. Na het vertrek van Marco van Basten leek Ajax Ismail Aissati volledig te hebben afgeschreven. Een kans in Ajax 1 kreeg hij onder Martin Jol en diens opvolger Frank de Boer niet. De creatieveling liet zich echter goed zien op de trainingen en vocht zich na lange afwezigheid terug. In de topper in 2012 stond hij in de basis en maakte hij uit een korte corner een werelddoelpunt tegen zijn voormalig werkgever. Kort daarna besliste Siem de Jong uit een strafschop het duel.

Emanuelson maakt het doelpunt van zijn leven

Twee jaar eerder leek de titelstrijd tussen PSV en FC Twente te gaan, want Ajax had in de eerste seizoenshelft aardig wat punten verspeeld. Na de winterstop toonden de Amsterdammers zich echter erg constant, terwijl PSV het steeds moeilijker kreeg. De ploeg had kort voor het treffen met Ajax verloren van NAC en was de koppositie daardoor al kwijt. Het was duidelijk dat de mannen van Jol in de Johan Cruijff ArenA bloed roken, want de ploeg maakte vanaf de aftrap het spel. In de 28e minuut had Siem de Jong Ajax al op voorsprong gezet, toen Urby Emanuelson vlak voor rust de bal via een mooi hakje toegespeeld kreeg van Marko Pantelic. Die kreeg de bal net buiten de zestien bij zijn verkeerde been, maar haalde vernietigend en doeltreffend uit. De voorsprong was verdubbeld en werd door Pantelic en Luis Suarez na de pauze uitgebreid. 

Suarez staat op in beladen topper

Hoewel Ajax niet geweldig aan het seizoen 2008/09 was begonnen, waren de problemen bij de concurrent uit Brabant veel groter. Trainer Huub Stevens kreeg zijn zijn ploeg maar moeilijk aan de praat en stond na tien gespeelde wedstrijden op een tegenvallende vijfde plaats. De trainer presteerde niet alleen slechts, maar had ook een matige band met de selectie. Kort voor topper overleed de razendpopulaire oud-materiaalman  Sjakie Wolfs op 76-jarige leeftijd. Het ging de supporters van Ajax aan het hart en de minuut stilte voor de wedstrijd was indrukwekkend. Vervolgens nam Suarez Ajax bij de hand en zette hij zijn ploeg na 27 minuten prachtig op voorsprong.  Na de pauze maakte Ibrahim Afellay gelijk op aangeven van Danko Lazovic. Laatstgenoemde vierde dat door woedend zijn middelvinger naar Stevens op te steken. Ajax liet het er niet bij zitten en won uiteindelijk dik verdiend en ruim, door doelpunten van Miralem Sulejmani, Leonardo en een eigen doelpunt van Erik Pieters.

Nieuwe spits ziet Ajax koppositie pakken

We sluit dit artikel af met de editie Ajax - PSV uit 2004, net na het sluiten van de transfermarkt. Op 8 februari had Ajax zich net versterkt met een nieuwe spits, evenals dit jaar het geval is. Ajax had toen net Yannis Anastasiou overgenomen van Roda JC. De 30-jarige spits moest Ajax uit de problemen helpen. Trainer Ronald Koeman moest door blessures Zlatan Ibrahimovic, Wesley Sonck en Steven Pienaar al een aantal weken improviseren. Het al geleid tot verschillende debutanten, waaronder Daniel de Ridder, Tom de Mul en Ryan Babel. Het treffen met PSV was voor Ajax was van groot belang, want beide ploegen hadden evenveel punten en gingen gezamenlijk aan kop. Evenals anno 2020 was het dus een rechtstreeks duel om de koppositie. PSV leek die strijd te gaan winnen, want Jan Vennegoor of Hesselink zette de gasten vlak voor rust op voorsprong. Wesley Sneijder maakte kort na rust gelijk en Nicolae Mitea zorgde na een uur voor het winnende doelpunt.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <