Laatste nieuws
06.45Arsenal maakt statement door aartsrivaal Tottenham Hotspur uit te verslaan: Premier League blijft ongekend spannend
06.45Feyenoord kan in elk geval één potentiële vervanger van Slot doorstrepen
06.20Dumfries maakt richting EK misser bij huldiging Inter: 'Snap dit écht niet'
06.15Vermeulen bevestigt bedrag dat Feyenoord voor Slot ontvangt: 'Op haar na rond'
03.00Arne Slot de duurste Nederlandse coach ooit: dít laat de succescoach achter bij Feyenoord
01.50Atalanta doet goede zaken in Serie A, geen winnaar in derby van Sevilla
00.00Van Hanegem looft Spartaan: 'Kan met twee vingers in zijn neus in de top mee'

Gisteren

23.55Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
23.50Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
23.43Nieuwe voorzitter André Villas-Boas ziet FC Porto in slotfase zege verspelen tegen koploper Sporting
23.41Bizar: Sporting staat in Porto op uit de dood en slaat twee keer toe in twee minuten
23.35Trainersadvies Feyenoord: 'Waarom niet? Met een ervaren iemand zoals Van Marwijk
23.32Lees terug: El Gran Derbi tussen Betis en Sevilla eindigt voor vierde keer op rij gelijk
23.28Knotsgekke slotfase in Portugese topper: Gyökeres wervelt minuut lang
23.28Sensationele Gyökeres beperkt in zinderende minuut schade Sporting
23.27'Ik heb ooit gezegd dat Ajax van Excelsior-niveau is, nu was Excelsior beter'
23.22VI Live: Gyokeres scoort twee keer in één minuut voor Sporting tegen Porto
23.11Lans gebroken voor Van Persie bij Feyenoord: 'Waarom naar Heerenveen?'
23.09VI Live: Porto op winkoers tegen Portugese koploper Sporting Portugal
23.04V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: ‘We onderschatten hoe goed hij is’
22.44Excellerende Kluivert in de spotlights: 'Dit is een optie voor Oranje'
22.41'Mogelijk extra concurrent voor Mazraoui, Motta naar Juventus reëel'
22.35Perez en Vink zien 'cadeautjes' voor 'Lucky Ajax': 'Echt een topweekend'
22.30Oosting geeft uitsluitsel: 'Blijf bij Twente, ben niet gepolst door Feyenoord'
22.25Perez verbaast zich over transferwaarde van PSV'er: 'Zijn belachelijke bedragen'
22.20Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: ‘Die komt geen lantaarnpaal voorbij’
22.20VI Live: Sevilla langszij in El Gran Derbi, Porto zet Sporting Portugal te kakken
22.18Xavi: 'Frenkie van zeer hoog niveau en heel belangrijk voor mij'
22.16VI Live: Betis leidt El Gran Derbi, Porto zet Sporting Portugal te kakken
22.10Perez dubt over PSV'er: ‘Als hij 45 miljoen moet kosten, is zo’n dip wél erg’
22.05Internationale media zien verschil tussen deze en vorige landstitels van PSG
22.05Internationale media staan stil bij 'andere landstitel' van PSG
22.05Vink raadt Slot aan twee spelers mee te nemen: 'Kan Liverpool écht gebruiken'
22.00Van Hanegem ziet Ajax-boosdoener ontsnappen: 'Het is onvoorstelbaar'
22.00Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
Resultaten x
Binnenland

Welk Ajax verspeelde voor het laatst punten tegen FC Groningen in de ArenA?

Ajax is bezig aan een geweldige reeks en komt elke week dichterbij de landstitel. Zondag is FC Groningen de tegenstander in de Johan Cruijff ArenA en dat is eerder dit seizoen best een moeilijke opgave gebleken. In het hoge noorden ging de ploeg van Erik ten Hag immers onderuit. De laatste keer dat Ajax in eigen stadion punten verspeelde tegen FC Groningen is echter alweer 14 jaar geleden.

06-03-2021 07:00 door Krist Stoelwinder

Maarten Stekelenburg

Het is best raar om te moeten constateren dat in 2007 dezelfde doelman bij Ajax onder de lat stond dan een kleine 14 (!) jaar later. Maarten Stekelenburg was toen bijna 25 jaar en zat inmiddels al zes jaar bij de eerste selectie. Hij was al twee keer kampioen geworden met zijn club en was de vaste tweede keeper achter bij het Nederlands Elftal achter Edwin van der Sar. Na het EK 2008 werd hij eerste keeper en na de landstitel in 2011 maakte hij een prachtige transfer naar AS Roma.

John Heitinga

Evenals Stekelenburg zat John Heitinga ook al jaren bij de selectie van het eerste. De verdediger was ook al jaren international en een absolute sterkhouder bij de Amsterdammers. Na het seizoen 2007/08 waarin Ajax teleurstellend tweede eindigde, vertrok hij naar Atletico Madrid. Daar pendelde hij uiteindelijk via bank en basis en daar zat hij niet op te wachten. Heitinga vertrok naar Everton, waar hij vijf mooie jaren kende. Via Fulham en Hertha BSC keerde hij in 2015 terug bij Ajax.Dat liep uit op een drama en na een paar maanden hing hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen.

Jaap Stam

Dat deed Jaap Stam een maand na het gelijkspel tegen FC Groningen ook. De sterke verdediger had er een prachtige loopbaan opzitten en was in zijn hoogtijdagen één van de beste verdedigers ter wereld. WIe had dat gedacht van van de voetballer die nooit in de jeugdopleiding van een profclub had gezeten en pas op zijn 24e in de top van Nederland terechtkwam. Via PSV belandde hij bij topclubs als Manchester United, Lazio Roma en AC Milan, waar hij allemaal goed beviel. In 2007 keerde hij terug naar Nederland en hij speelde nog ruim een jaar bij Ajax.

Thomas Vermaelen

Doordat Thomas Vermaelen in het seizoen 2003/04 op zijn 18e debuteerde bij Ajax, kon hij meteen een landstitel bijschrijven. In het seizoen erna werd hij verhuurd aan RKC Waalwijk, waar hij een prima indruk maakte. Danny Blind had veel vertrouwen in hem en maakte van de Belg een vaste waarde. Hij groeide uiteindelijk uit tot een echte sterkhouder, werd aanvoerder en maakte in 2009 een toptransfer naar Arsenal. In Noord-Londen was hij ook een sterkhouder en hij maakte nog een droomtransfer naar FC Barcelona. Dat werd mede door blessures geen succes, evenals zijn periode bij AS Roma. Inmiddels is Vermaelen 35 jaar en speelt hij bij Vissel Kobe. 

Urby Emanuelson

Door met de linksbackpositie waar de aanvallend ingestelde Urby Emanuelson stond opgesteld. De technicus doorliep de hele jeugdopleiding van de Nederlandse recordkampioen en speelde uiteindelijk in het eerste als vleugelverdediger, middenvelder en linksbuiten. In 2011 maakte hij een prachtige stap naar AC Milan, waar hij samenspeelde met onder andere Zlatan Ibrahimovic, Robinho, Clarence Seedorf en Thiago Silva én de landstitel pakte. Via Fulham, AS Roma, Atlanta Bergamo, Hellas Verona en Sheffield Wednesday keerde hij in 2017 terug naar Nederland bij FC Utrecht.

Gabri

We trappen het middenveld van Ajax af met Gabri, de man die jarenlang bij FC Barcelona speelde. Hij debuteerde onder Louis van Gaal in het eerste en won onder Frank Rijkaard de Champions League in 2006. Daarna vertrok assistent-trainer Henk ten Cate bij de Catalanen en nam hij de middenvelder mee naar zijn nieuwe werkgever. Bij Ajax werd hij een absolute publiekslieveling en vervulde hij een mooie rol op het middenveld. Hij bleef vier jaar lang in de hoofdstad en vertrok uiteindelijk naar de zandbak, waar hij bij Umm-Salal. Daarna ging Gabri nog naar FC Sion en besloot hij zijn loopbaan bij Lausanne-Sport in 2013.

Hedwiges Maduro

Zijn partner op het middenveld is met Hedwiges Maduro een generatiegenoot van Emanuelson die ook jarenlang in de jeugd speelde. De middenvelder werd na zijn doorbraak bij Ajax ook meteen international en leek een geweldige loopbaan tegemoet te gaan. Het liep anders. Ten Cate zag het niet echt in hem zitten en uiteindelijk vertrok hij naar Valencai. Daar had had het goed naar zijn zin, maar een vaste waarde werd hij nooit. Hetzelfde gold voor zijn verblijf bij Sevilla, waar hij twee jaar lang verbleef. Hij besloot zijn loopbaan op Cyprus bij Omonia Nicosia, na teleurstellende periodes bij PAOK Saloniki en FC Groningen.

Albert Luque

Een opvallende naam in de basisopstelling van Ajax is Albert Luque. Net als Gabri werd de creatieveling ook opgeleid door Barcelona, maar hij brak er niet door. Bij Real Mallorca werd hij alsnog een topspeler en ook internatoinal. Bij Deportivo La Coruna was hij ook een belangrijke kracht,  maar bij Newcastle United werd hij een regelrechte miskoop. Ook in Amsterdam beviel Luque erg slecht. Hij werd vorstelijk betaald, maar maakte weinig indruk. Zijn meest memorabele Ajax-moment was de ruzie met Luis Suarez, waarbij hij de sterspeler schopte in de rust van Feyenoord - Ajax.

Kennedy Bakircioglu

Door met de aanval van Ajax, waar met Kennedy Bakircioglu ook een echte miskoop stond opgesteld. FC Twente haalde hem in 2005 naar de Eredivisie en in het oosten was de Zweed echt een sensatie. Het was daarom niet heel gek dat Ajax hem een kans wilde geven, maar indruk maken deed de aanvaller nooit. Hij maakte overigens wel een erg belangrijke goal in de UEFA Cup met een zondagschot tegen Fiorentina. 

Klaas-Jan Huntelaar

Deze winter vertrok Klaas-Jan Huntelaar voor de tweede keer bij Ajax, ditmaal als ervaren routinier. 14 jaar geleden was alles anders. De goalgetter werd met afstand gezien als de beste spits van de Eredivisie en maakte uiteindelijk 34 doelpunten. Het leverde hem een prachtige transfer op naar Real Madrid. Het scoren wilde daar en later in Milaan niet echt lukken, maar bij Schalke 04 kwam het alsnog allemaal goed. Huntelaar werd één van de meest succesvolle Nederlandse spitsen.

Luis Suarez

We sluiten het Ajax-elftal tegen FC Groningen af met de beste speler uit het team. Voor Luis Suarez was het treffen met FC Groningen, want hij had de club in de zomer (mede door middel van een arbitragezaak) verlaten. Bij Ajax ontwikkelde hij zich tot een topspeler en ook Suarez werd topscorer van de Eredivisie. Later werd hij ook een publiekslieveling en ster bij Liverpool én FC Barcelona. Momenteel presteert de Uruguayaan erg goed bij Atletico Madrid. Veel Ajax-fans dromen van een terugkeer van hun voormalig topspeler.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <