Laatste nieuws
20.00Groot nieuws uit Volendam: einde van dorpssoap tussen club en Team Jonk lijkt nabij
20.00PSV kondigt samenwerkingsverband aan met Adelaide United FC
20.00LIVE Europees voetbal | Van Dijk en Gakpo in de basis bij Liverpool, dat voor historische comeback gaat in Bergamo
19.56Keïta hard aangepakt: 'Normaal probeer je medespelers te beschermen, maar...'
19.50Praat mee op VP: Atalanta - Liverpool
19.45De Boer over werken in chaotische Ajax-tijd: 'Interesseert spelers bijna niet'
19.40Ajax-huurling Conceição helpt Porto aan finale en verslaat ‘man van 100 miljoen’
19.36KNVB verzamelt 25.000 meningen: bezoek aan dit Eredivisie-stadion scoort het beste
19.33Barcelona vs. Valencia al vanaf 124 euro. Koop je tickets in de ticketshop!
19.31FA krijgt kritiek na grote verandering: 'Waarom wordt het bepaald door PL-clubs?'
19.20Johan Derksen laat met spijkerharde kritiek een sidekick per direct van televisie verdwijnen
19.15'Aanvaller Club Brugge stapt op vliegtuig na onenigheid met medische staf'
19.02'Bayern-ultra's weer in de fout, UEFA overweegt fikse straf voor halve finale CL'
18.59'Lijnders krijgt aanbieding uit Turkije, Bayern gaat voor vertrek liggen'
18.56Vitesse kan overheidssteun vergeten; stadioneigenaar geeft hoop op overleving op
18.55'Manchester City gaat vol voor Musiala: Bayern neemt duidelijk standpunt in'
18.40AED en cursus voor alle voetbalclubs: 'Kastje alleen redt geen levens'
18.38Ajax-huurling maakt grote indruk in Portugal: 'Hij kan van wereldklasse worden'
18.36Utrecht-veteraan peinst niet over stoppen: 'Baal nog steeds als ik gewisseld word'
18.30Ajax ondanks slecht 2023 in top 20-rapport UEFA; PSV en Feyenoord ontbreken
18.20Ajax-huurling Conceiçao drukt stempel: 'Kan van wereldklasse worden'
18.20Ajax-huurling Conceiçao drukt stempel: 'Kan uiteindelijk van wereldklasse worden'
18.15'Ik kan het niveau van Ajax aan, dat durf ik wel te zeggen'
18.00Weer een optie minder: 'Vitesse is een commerciële club, we zijn niet betrokken'
18.00Word lid van onze Whatsapp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
17.49Alle Nederlandse voetbalclubs krijgen AED en cursus: ‘Treft niet alleen ouderen’
17.40Camerabeelden tonen ‘ontvoering’ in amateurvoetbal: supporters kapen mascotte uit kantine van grote rivaal
17.35'Ex-AZ'er mikt op Premier League, nieuwe optie voor Amrabat'
17.27Bellingham in extase: Engelsman zingt Real-nummer met uitzinnige fans
17.27Drama heeft weinig invloed: Ajax haalt miljoenenbedrag op, club in de top twintig
17.10'Nieuws uit Engeland: Lijnders naast Ajax ook begeerd door Turkse topclub'
17.10Ajax dreigt naast Lijnders te grijpen: Turkse topclub toont serieuze interesse
17.07Stevige kritiek op FA Cup-besluit: 'Zoveelste nagel aan de doodskist'
17.05VP-voetbalkantine: 'Ajax moet snel handelen en Lijnders alsnog strikken'
16.53Man United, Chelsea en Arsenal willen spits; AC Milan geeft voorkeur aan Zirkzee
Resultaten x
Binnenland

Interview Peter Hyballa: "Sluit je me op in een dierentuin, ga ik dood"

Kleurrijk, uitgesproken en extreem bevlogen: Peter Hyballa in het kort. Na avonturen bij NEC, NAC Breda en clubs in zes andere landen bleef de terugkeer van de 45-jarige trainer in thuisland Duitsland bij Türkgücü München beperkt tot een dienstverband van 64 dagen. Zijn derde ontslag binnen een halfjaar. "Ik ben een tijger. Maar sluit je me op in een dierentuin, dan ga ik dood. Ik heb vrijheid nodig."

24-12-2021 10:00 door Sander Berends

"Ik ben voorstander van structureel hoog druk zetten. De ideeën daarover onderscheiden me van andere trainers", vertelt Hyballa in ELF Voetbal nummer 12, die twee weken geleden is verschenen en via deze link handig en gemakkelijk online is te bestellen. We zochten de oefenmeester, opgegroeid tegen de Nederlandse grens, op in München. Net voordat hij zijn congé kreeg bij Türkgücü München, dat onder zijn leiding een moeizame strijd leverde en levert om handhaving in de Derde Liga af te dwingen.

Klootzak of showmaster?

"Ik train veel op positiespel in kleine ruimtes. Deze filosofie probeer ik al 29 jaar bij mijn clubs over te brengen. Ik stel mezelf regelmatig de vraag: wat ben ik nu eigenlijk? Een wereldprofessor? Een klootzak? Een straatvechter? Een theoreticus? Een showmaster? Ik ben in ieder geval uitgesproken. Mijn antwoord? Toch veldtrainer. Ik heb meer dan honderdduizend trainingen gegeven, altijd moeilijke clubs geleid en vele workshops over het vak gegeven. Ik ben niet gemakkelijk, omdat ik altijd mijn eerlijke mening geef. Ik zeg wat ik denk."

"Ik laat mij geen werkwijze of keuzes opdringen door bestuurders. Op dat vlak bestaan drie soorten trainers. Categorie A zijn de marionetten. B de diplomaten met een mening die geluk hebben met een goede directeur en C de Peter Hyballa's. Het leidt ertoe dat veel mensen me niet leuk vinden. Ik heb de afgelopen jaren enorm veel ellende over me heen gekregen. Ik moest flink incasseren. Maar ik ben een tijger. Als je die opsluit in een dierentuin, gaat-ie dood. Ik heb vrijheid nodig."

Hij zou graag weer in Nederland werken. De mentaliteit in ons land spreekt hem meer aan dan de Duitse. "Nederland is mijn lievelingsland. Vanmorgen stond ik op en ging ik tien kilometer joggen. Ik schoof om 10.20 uur aan voor het ontbijt hier in het hotel en kreeg direct te horen dat ik daarvan nog maar tien minuten kon gebruikmaken. In Nederland knijpen ze een oogje toe en kun je gerust nog een bakkie extra doen. In Duitsland is 10.30 uur ook echt 10.30 uur."

Twee culturen

Hyballa groeide op tussen twee culturen. "In een links-alternatief gezin. Mijn moeder Yvonne is geboren in Rotterdam, maar was al jong avontuurlijk ingesteld. Ze werkte als au pair in Engeland, Schotland en in Parijs. Ze wilde daarna graag naar Hamburg. Om Duits te leren, nam ze een baantje als receptioniste bij het Duitse zeemanshuis aan de Westzeedijk in Rotterdam, waar nu de hoerenbuurt is. Matrozen verzamelden zich voordat ze weer aan een nieuwe reis begonnen. Mijn vader Hans-Joachim werkte daar als diaken. Daar was wel lef voor nodig, tien jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hij besefte wat Duitsers hadden aangericht. Ook ik ben daarmee grootgebracht."

Waarna Hyballa in het artikel verteld op welke wijze. Hyballa vertelt ook over zijn jeugd, waarom hij op de training weleens een klap kreeg, waarom er een steen door de voorruit vloog. Hij vertelt uitgebreid over zijn avontuur bij Türkgücü München, in alle opzichten een bijzondere club. Hij spreekt over zijn privéleven, leven in hotels en kijkt terug op zijn dienstverbanden als trainer van NEC en NAC Breda. "Ik genoot van de ambiance en de supporters, en kon lekker aanvallend voetbal spelen. NAC en ik waren een goede match. Een prachtige volksclub waar ik uitstekend op mijn plek zat."

Het artikel met trainer Peter Hyballa is te lezen in ELF Voetbal nummer 12. Daarin ook het tragische verhaal van FC Groningen-verdediger Bart van Hintum en zijn dochter Chloé, we gingen op bezoek bij de drie Nederlanders van SpVgg Greuther Fürth in Beieren en bij Rick Karsdorp in Rome. We brachten vader Jan Stekelenburg bijeen met zoons Maarten (trainer/bondscoach), Jeroen (NOS) en Milan (van Dongen, ESPN). We spraken met Lucas Moura over zijn hattrick in de halve finale van de Champions League tegen Ajax, met Sparta-doelman Benjamin van Leer over zijn maaltijdbezorgdienst, met oud-Ajax en FC Utrecht-speler John O'Brien die nu als psycholoog door het leven gaat en met 101-voudig Oranje-international Phillip Cocu blikken we teruguit en vooruit. Ook een interview met Cambuur-talent Jhondly van der Meer die op zijn zesde werd geadopteerd en nu international is van Haïti. Daarnaast een overzicht van de grootste omkoopschandalen in de historie, als talent spraken we Ringo Meerveld van Willem II en de Superelf namen we door met Henny Meijer.

ELF Voetbal nummer 12 is afgelopen maand verschenen. De editie kan ook online via deze link worden besteld. Snel en gemakkelijk. Binnen twee à drie dagen in huis. Een abonnement nemen is helemaal handig. Elke editie automatisch thuisbezorgd. Vind daarvoor via deze link de benodigde informatie. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Boudewijn Pahlplatz, Twentse dribbelaar
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <