Laatste nieuws
21.40FCUpdate in het kort: Real Madrid krijgt enorme opsteker voor kraker in München
21.40Perez ziet geschikte Slot-opvolger: 'Het is zó bepalend wie Feyenoord nu neemt'
21.40Paris Saint-Germain is dag na gelijkspel alsnog kampioen door nederlaag AS Monaco
21.40RKC geeft tot twee keer toe voorsprong uit handen tegen worstelend Utrecht
21.35Bijzondere mijlpaal voor Kluivert na wéér een treffer: 'Mijn vader verslagen'
21.35VI Live: El Gran Derbi onderweg, Conceição en St. Juste in Portugese topper
21.30Opvallend: boegeroep op Old Trafford, Højlund vindt het zijne van Ten Hag-wissel
21.20Slot krijgt advies om geen Feyenoorders mee te nemen: 'Vonden Antony ook geweldig'
21.20Column Willem van Hanegem | Dat Anton Gaaei er niet uit werd gestuurd bij Ajax is aan niemand uit te leggen
21.20Van de Donk dolgelukkig na bereiken Champions League-finale: 'Dit is waar je van droomt'
21.15Paris Saint-Germain wederom kampioen van Frankrijk na nederlaag AS Monaco
21.11Paris Saint-Germain na nederlaag AS Monaco voor tiende keer in twaalf jaar kampioen van Frankrijk
21.09Perez loopt vooruit op PSV-transfer: ‘35 miljoen is toch wel heel veel geld?’
21.05LIVE buitenlands voetbal | Van Bommel weer hard onderuit tegen Union, Atalanta doet goede zaken
21.03VI Live: Real Betis en Sevilla onderweg in prachtige El Gran Derbi
21.02PSG prolongeert Franse titel en zet eerste stap voor verwezenlijking treble-droom
21.00Driemaal is scheepsrecht: PSG zonder te spelen kampioen van Frankrijk
20.54Perez is sceptisch over Feyenoorders en heeft advies voor Slot
20.51VI Live: Monaco achter tegen Lyon, PSG kan titelgeur nu écht ruiken
20.40Zesde landstitel in zeven seizoenen gloort nog altijd voor Manchester City na ontsnapping bij Nottingham Forest
20.34VI Live: Monaco heeft nog één treffer nodig om titelfeest PSG te verstieren
20.31Prolongatie titel definitief uitgesloten voor Royal Antwerp na nieuwe nederlaag
20.30Vangelis Pavlidis toch niet virtueel topscorer eredivisie na mislopen tweede goal AZ: ‘Ik ben spits, wil altijd scoren’
20.28Nu ook op beeld: Dumfries zet rivaal te kakken met spandoek tijdens titelfeest
20.25Van Bommel kan titel niet meer prolongeren ondanks goal Janssen
20.25Van Bommel kan titel ook rekenkundig niet meer prolongeren ondanks goal Janssen
20.25Van Bommel kan titel rekenkundig niet meer prolongeren na weer een verlies
20.25Van Bommel kan Belgische titel ook rekenkundig niet meer prolongeren na weer een verlies
20.20Heerlijke beelden: naam Van Polen galmt door PEC-stadion, verdediger pakt megafoon
20.16Romano weet wie bijna zeker de eerste inkomende transfer van FC Barcelona wordt
20.10Noa Lang pakt telefoon en belt Marcel Brands met speciaal verzoek
20.09Postecoglou baalt van arbitrage: 'Dit is waarom ik goals niet meer vier'
20.08VI Live: Monaco op achterstand bij Lyon, PSG in dit scenario kampioen
19.58Napoli en Roma na bizar slot onbeslist, 'Nederlands' Atalanta wint eenvoudig
19.57Spannende strijd om CL-tickets in Italië krijgt nieuwe wending
Resultaten x
Binnenland

Welke Nederlanders gingen Cody Gakpo bij Arsenal voor?

Arsenal heeft concrete interesse in PSV-buitenspeler Cody Gakpo. De ploeg uit Londen meldde zich deze week in Eindhoven. Het zou niet de eerste keer zijn dat een Nederlander in het rode gedeelte van Londen terecht komt. We zetten de bekendste voorgangers op een rijtje.

30-03-2022 12:54 door Joris Arnoldussen

Gerrit Keizer

The Flying Dutchman was zijn bijnaam. Gerard Pieter Keizer was de eerste Nederlander die ooit die clubkleuren van Arsenal mocht verdedigen. De in Amsterdam geboren doelman begon in de jeugd van DEO Amsterdam, voordat hij op zestienjarige leeftijd naar Ajax vertrok. Gek genoeg als linksbuiten. Bij Ajax zagen ze echter al snel talent voor een andere positie. Toen toenmalig keeper Jan de Boer geblesseerd raakte mocht Keizer op doel. Hierdoor zou hij vier wedstrijden keepen voor de Amsterdammers. In 1929 vertrok hij naar Engeland om te werken als groenteman. Eerst nog bij de amateurs van Margate, maar Keizer wilde hogerop. Hij vertrok naar Arsenal. Hier won hij in 1931 de eerste landstitel met Arsenal ooit. Keizer keerde na periodes bij Charlton Athletic en Queens Park Rangers terug in Nederland bij zijn geliefde Ajax. Hij zou in vijftien seizoenen nog 298 wedstrijden spelen voor de Amsterdammers. Ook als materiaalman was hij geliefd. In 1947 had Ajax door de Tweede Wereldoorlog bijna geen geld voor tenues. De keeper kon door zijn contacten bij Arsenal echter nog een hele hoop shirts regelen. Ajax werd hierdoor kampioen tegen N.E.C. met het tricot van Arsenal.

Mythe

Hij kreeg de bijnaam Flying Dutchman omdat werd gedacht dat Keizer weleens heen en weer vloog voor wedstrijden van Arsenal en Ajax. Er is echter nooit bewijs gevonden dat dit ook daadwerkelijk is gebeurd. Uitgaande van het historisch materiaal wat op dit moment beschikbaar is, is het onmogelijk te stellen dat Gerrit Keizer tegelijk voor twee clubs speelde. Zijn bijnaam blijft dus een mythe.

Robin van Persie

De man die de titel Flying Dutchman wel met eer draagt. 102 interlands en 194 Premier League-wedstrijden voor Arsenal. Van Persie begon zijn profcarrière bij Feyenoord. Hier brak hij in het seizoen 2001/2002 door. Geen slecht debuutseizoen. Niet alleen wonnen de Rotterdammers dat seizoen de UEFA Cup, maar RvP kreeg dat seizoen ook de prijs voor Talent van het Jaar. De Nederlander ontwikkelde zich in rap tempo, maar mede door zijn gedrag stagneerde zijn ontwikkeling. Zelfs zo erg dat de spits in 2004 op eigen verzoek bij Jong Feyenoord wilde voetballen om maar minuten te maken. Arsenal nam Van Persie die zomer over. Hier groeide hij uit tot een van de beste Nederlandse spelers ooit. In acht seizoenen bij de Gunners was hij goed voor 96 doelpunten. Zijn laatste seizoen in het rood-wit was zijn beste seizoen. Van Persie maakte in de jaargang 2011/2012 maar liefst dertig doelpunten en gaf twaalf assists. Extra pijnlijk voor Arsenal dat hij juist na dit seizoen vertrok. Die zomer verliet hij Arsenal voor 32 miljoen euro en verkaste naar rivaal Manchester United. Iets wat hem nog steeds niet in dank wordt afgenomen.

Dennis Bergkamp

The Non-Flying Dutchman. Je zou bijna zeggen dat het een criteria is bij de scouting van Arsenal. Dennis Bergkamp is bij de aanhang van Arsenal de meest geliefde Nederlander. Als enige speler afkomstig uit ons kikkerlandje pronkt hij in de Engelse Hall of Fame. Bergkamp kwam van Internazionale. Maar waar het Italiaanse voetbal hem niet lag, was het Engelse spel op zijn lijf geschreven. 315 Premier League-wedstrijden en 87 doelpunten. Doelpunten die niet zouden misstaan in een voorstelling over de schoonheid van balbeheersing. Dat bleek ook wel uit het Doelpunt van Maand-verkiezing in september 1997. The Iceman kreeg het voor elkaar om met zijn hattrick tegen Leicester City op plek één, twee en drie te komen. Een unicum. Zijn mooiste doelpunt zal altijd de goal tegen Newcastle United blijven. Een doelpunt zo mooi dat hij niet te beschrijven valt. De treffer werd verkozen tot mooiste Premier League-doelpunt ooit. Zijn manier van spelen was soms gemeen en hard, maar zijn voeten waren zacht. Zo zacht dat Thierry Henry hem zijn beste teamgenoot uit zijn carrière noemde (“buiten aliens als Lionel Messi, Ronaldinho en Zinédine Zidane”). Bergkamp was onderdeel van het legendarische Invincibles elftal uit 2004, dat een heel seizoen ongeslagen bleef. Tijdens zijn periode won hij drie landstitels en vier FA Cup’s.

Of hij geregeld langsgaat bij Arsenal is de vraag. Dennis Bergkamp kreeg zijn bijnaam The Non-Flying Dutchman namelijk door zijn vliegangst. Bergkamp miste nog weleens Europese wedstrijden en nam in het binnenland vaak de trein. Zijn voetbalkwaliteiten werden er in ieder geval niet minder van. De Nederlander zette in 2006 een punt achter zijn carrière. In stijl. Met een afscheidswedstrijd in het gloednieuwe Emirates Stadium namen Ajax en Arsenal het tegen elkaar op. Spelers als Johan Cruijff en Marco van Basten waren die dag ook van de partij. Het was precies het afscheidstoneel wat een artiest als Dennis Bergkamp verdiende.

Marc Overmars

Minder succesvol, maar wel geliefd. Overmars stapte in 1997 over van Ajax naar Arsenal. Hier zou hij drie seizoenen de linkerflank bestrijken. Als klassieke linksbuiten speelde hij honderd Premier League wedstrijden voor Arsenal waarin hij zelf vaak scoorde, maar ook doelpunten voorbereidde. 25 doelpunten en 27 assists. Hij won samen met Dennis Bergkamp de double en scoorde dat seizoen in de FA Cup-finale. Uiteindelijk vertrok hij in 2000 voor 40 miljoen euro naar Barcelona. Dit maakte hem lange tijd de duurste Nederlander ooit. Virgil van Dijk nam dit record van 2018 van hem over.

(Marc Overmars samen met Andries Jonker. Jonker was jarenlang hoofd jeugdopleiding bij Arsenal)

 

Giovanni van Bronckhorst

Na sterke periodes bij Feyenoord en Glasgow Rangers, mocht Van Bronckhorst het nu op Highbury (oude Arsenal stadion) laten zien. De middenvelder moest het verlies van Emmanuel Petit komen opvangen. Helaas werd het nooit een groot succes. De oud-Feyenoord coach raakte in het begin van zijn tijd in Londen zwaar geblesseerd. Hierdoor kon hij nooit echt zijn stempel drukken. Hierdoor bleef zijn tijd bij Arsenal beperkt tot slechts twee seizoenen. Hij zou uiteindelijk de overstap maken naar Barcelona waar hij zou transformeren tot linksback. Gio zou tot 2007 in de stad van de Sagrada Familia spelen. Hierna keerde hij terug bij jeugdliefde Feyenoord. Zijn afscheid was op het WK van 2010. Ondanks het verlies in de finale zal de 106-voudig international altijd worden herinnerd voor zijn doelpunt in de halve finale tegen Uruguay.

 

 




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <