Laatste nieuws
06.05Arsenal maakt statement door aartsrivaal Tottenham Hotspur uit te verslaan: Premier League blijft ongekend spannend
03.00Arne Slot de duurste Nederlandse coach ooit: dít laat de succescoach achter bij Feyenoord
01.50Atalanta doet goede zaken in Serie A, geen winnaar in derby van Sevilla
00.00Van Hanegem looft Spartaan: 'Kan met twee vingers in zijn neus in de top mee'

Gisteren

23.58Joseph Oosting gaat live op tv in op contact met Feyenoord
23.55Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
23.50Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
23.43Nieuwe voorzitter André Villas-Boas ziet FC Porto in slotfase zege verspelen tegen koploper Sporting
23.41Bizar: Sporting staat in Porto op uit de dood en slaat twee keer toe in twee minuten
23.35Trainersadvies Feyenoord: 'Waarom niet? Met een ervaren iemand zoals Van Marwijk
23.32Lees terug: El Gran Derbi tussen Betis en Sevilla eindigt voor vierde keer op rij gelijk
23.28Knotsgekke slotfase in Portugese topper: Gyökeres wervelt minuut lang
23.28Sensationele Gyökeres beperkt in zinderende minuut schade Sporting
23.27'Ik heb ooit gezegd dat Ajax van Excelsior-niveau is, nu was Excelsior beter'
23.22VI Live: Gyokeres scoort twee keer in één minuut voor Sporting tegen Porto
23.11Lans gebroken voor Van Persie bij Feyenoord: 'Waarom naar Heerenveen?'
23.09VI Live: Porto op winkoers tegen Portugese koploper Sporting Portugal
23.04V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: ‘We onderschatten hoe goed hij is’
22.45Vermeulen onthult bedrag dat Feyenoord voor Slot ontvangt: 'Op een haar na rond'
22.44Excellerende Kluivert in de spotlights: 'Dit is een optie voor Oranje'
22.41'Mogelijk extra concurrent voor Mazraoui, Motta naar Juventus reëel'
22.35Perez en Vink zien 'cadeautjes' voor 'Lucky Ajax': 'Echt een topweekend'
22.30Oosting geeft uitsluitsel: 'Blijf bij Twente, ben niet gepolst door Feyenoord'
22.25Perez verbaast zich over transferwaarde van PSV'er: 'Zijn belachelijke bedragen'
22.20Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: ‘Die komt geen lantaarnpaal voorbij’
22.20VI Live: Sevilla langszij in El Gran Derbi, Porto zet Sporting Portugal te kakken
22.18Xavi: 'Frenkie van zeer hoog niveau en heel belangrijk voor mij'
22.16VI Live: Betis leidt El Gran Derbi, Porto zet Sporting Portugal te kakken
22.10Perez dubt over PSV'er: ‘Als hij 45 miljoen moet kosten, is zo’n dip wél erg’
22.05Internationale media zien verschil tussen deze en vorige landstitels van PSG
22.05Internationale media staan stil bij 'andere landstitel' van PSG
22.05Vink raadt Slot aan twee spelers mee te nemen: 'Kan Liverpool écht gebruiken'
22.00Van Hanegem ziet Ajax-boosdoener ontsnappen: 'Het is onvoorstelbaar'
22.00Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
21.55Brighton ademt zelfspot en nomineert Burnley-speler voor Doelpunt van de Maand
Resultaten x
Binnenland

Interview Donyell Malen over zijn eerste jaar Borussia Dortmund: "Je móet soms geduld opbrengen"

Donyell Malen maakte vorig jaar zomer voor liefst dertig miljoen euro de overstap van PSV naar Borussia Dortmund. Zijn eerste seizoen in Duitse dienst noemt hij er eentje van ups en downs. Hoog tijd om hem eens te vragen naar zijn ervaringen in Dortmund. "Iedereen hier weet exact wat hij moet doen."

27-05-2022 14:00 door Sander Berends

"Toen Borussia Dortmund zich meldde, wist ik meteen: dat is een mooie uitdaging. Mijn eerste seizoen is er eentje van ups en downs, maar dat is niet onverwacht. Het is sowieso wennen als je bij een nieuwe club komt. Ook nog in een nieuwe cultuur. Gedurende het seizoen gaat het steeds beter", vertelt de 23-jarige aanvaller tegenover Tim Beck in ELF Voetbal nummer 5, die afgelopen maand is verschenen. De editie is handig en gemakkelijk online via deze link te bestellen. Binnen twee à drie werkdagen in huis.

Belangrijkste lessen

Voor Malen betekende de stap naar de Duitse grootmacht zijn tweede buitenlandse avontuur. Eerder voetbalde hij van zijn zestiende tot zijn achttiende in Engeland voor Arsenal. "Ik heb zeker lessen uit Londen kunnen meenemen naar mijn avontuur bij Borussia Dortmund. Een van de belangrijkste lessen is dat het tijd kost voordat je je honderd procent thuis voelt op een nieuwe plek. Een verandering is niet van de ene op de andere dag gemaakt. Van dat proces moet je genieten, want tegelijkertijd leer je een hoop over jezelf. Maar als topsporter wil je zo snel mogelijk succes."

"Ik ben ook niet echt een geduldig iemand, maar besef wel dat ik me niet moet voorbijlopen. Je moet het stap voor stap aanpakken en daarvoor móet je soms geduld opbrengen." Malen geeft toe dat hij heeft moeten aanpoten om te wennen aan het hogere niveau. De Bundesliga is van een andere orde dan de Eredivisie. Daarbij vertelden PSV-trainer Roger Schmidt en toenmalig bondscoach Frank de Boer vorig jaar dat de tank van de aanvaller niet groot genoeg was om negentig minuten lang vol te gaan. "Qua inhoud ben ik een stuk beter geworden. Er zijn nog veel meer specialisten bij BVB die mij helpen met mijn ontwikkeling, bijvoorbeeld met krachttraining of voeding."

Vol stadion

De beleving en de omvang van Dortmund ondervindt hij aan levende lijve. "Overal waar we komen, heeft Borussia Dortmund een schare fans. Dat is anders dan ik bij PSV gewend was. Onlangs speelden we thuis voor het eerst sinds de pandemie voor een vol stadion. Dat deed me beseffen hoe cool het is om dat mee te maken. Ik was echt onder de indruk. Toen besefte ik pas hoe groot het stadion is en hoeveel fans de club heeft."

Ook staan er regelmatig kinderen voor zijn deur voor een foto. "De mensen in de buurt zijn heel positief naar me en verder moet ik zeggen dat ik op niet veel andere plekken kom. Ik heb even moeten wennen aan wonen in Duitsland, maar was snel op mijn plek, hoor. Ik vind het moeilijk om te zeggen wat de grootste verschillen zijn. Wat wel opvalt: bij BVB weet iedereen exact wat hij moet doen."

In het interview vertelt Malen verder over de druk van presteren, zijn ontgroening, welk spelletje hij regelmatig met Erling Haaland speelt, licht hij het karakter van de afscheidnemende Noor toe, zijn jeugdherinneringen aan Borussia Dortmund, zijn jeugd in Wieringen, rondlopen in een Ajax-trainingspak, het leven in Londen, in de ballenbak met zijn zoon, Oranje en het aanstaande WK in Qatar. "Ik sta er niet zozeer bij stil dat je op zulke momenten het humeur bepaalt van mensen in het land, maar dat is wel het unieke van Oranje. Ik kijk onwijs uit naar het WK."

Het volledige interview met Donyell Malen is te lezen in ELF Voetbal nummer 5. Daarin ook interviews met Érick Gutiérrez, vader Hans en zoon Wout Westerhof en avonturier Jeffrey Neral. We gingen uit eten met de twee Spanjaarden van Go Ahead Eagles, Marc Cardona en Inigo Córdoba, maakten een ronde met Sparta Rotterdam-spits Lennart Thy en hond Bailey, tekenden de inspiratiebronnen op van FC Twente-aanvoerder Robin Pröpper en introduceren de nieuwe rubriek Inktverhalen. Een voetballer laat zijn tattoos zien vergezeld met de bijzondere verhalen daarachter. We trappen af met Mickaël Tirpan van Fortuna Sittard. Daarnaast een verhaal over het Bosman-arrest dat Ajax opnieuw dwars zit, we onderzochten het cliché Duitse zege en tekenden een verhaal op over het voetbal in Kamp Westerbork. En nog veel meer!

ELF Voetbal nummer 5 is vorige maand bij de abonnees op de deurmat gevallen. Natuurlijk is de editie ook verkrijgbaar in de bekende (kantoor)boekwinkels, supermarkten en op doorstroomlocaties als de NS-Stations en Schiphol en Eindhoven Airport. Online bestellen kan uiteraard ook. Via deze link snel en handig gebeurd. Binnen twee à drie werkdagen in huis. Een abonnement nemen is nog handiger. Elke editie automatisch op de deurmat. Via deze link zo afgesloten. Kies je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <