Laatste nieuws
00.15Driessen stellig na Oranje-training: ‘Je ziet wel dat hij de eerste keeper gaat worden'
00.11Cristiano Ronaldo reageert via Instagram op transfer van Mbappé naar Real Madrid
00.06Twee clubs met interesse in Memphis Depay onthuld bij Ziggo
00.05NAC-fans in extase: 'Zevende in de Eredivisie, over twee jaar Champions League!'
00.00‘Nieuwe Ronaldo’ Kylian Mbappé is geboren om voor Real Madrid te spelen

Gisteren

23.55Lof voor 'levensgevaarlijke' Oranje-spits: 'Kan zomaar topscorer worden op het EK'
23.50Fantastisch: NAC'er Koscelník onder luid gejuich van supporters het water in
23.48Southgate stak stokje voor plan Kane: 'Dat ging nooit gebeuren'
23.40Ruud Gullit lijkt de woorden van Frenkie de Jong volledig verkeerd te taxeren
23.35Mulder steekt loftrompet: 'Beste Nederlandse middenvelder op dit moment'
23.22Hans Nijland kan in Nederland rentree maken als algemeen directeur
23.20Mulder ziet in Veerman versterking voor Real Madrid: 'Dat is een passer'
23.20Duitsland speelt doelpuntloos gelijk in oefenduel met Oekraïne, Engelsen winnen
23.15LIVE TRANSFERS: West Ham doet opnieuw zaken, Ten Hag ziet talent vertrekken
23.14Villarreal neemt afscheid van veteraan Reina (41)
23.10Tina Nijkamp wijst naar VI-ster: ‘Hij is uitgegroeid tot de allerpopulairste talkshowgast van Nederland!’
23.02Gullit eist meer van Frenkie de Jong: 'Hij speelt wél slecht'
22.50Amrabat doet boekje open over 'weigerende' Casemiro: 'Hij was niet geblesseerd'
22.50Duitsland bij rentree Manuel Neuer niet langs Oekraïne, Engeland boekt ruime zege
22.48Belangrijkste zorgenpunt voor Duitsland komt direct naar voren in oefenduel
22.43Duitsland krijgt stof tot nadenken: Oekraïne houdt de nul in Nürnberg
22.40Terugkeer in de maak? PSV in gesprek met Phillip Cocu over bijzondere hereniging
22.40Engeland zegeviert met ruime cijfers bij interlanddebuut ex-PSV'er Branthwaite
22.37Slot verdedigt Rinus Michels Award-winst: ook vier andere kanshebbers
22.36Branthwaite debuteert bij eenvoudige oefenzege Engeland
22.20NAC-supporters dolgelukkig met promotie: 'We gaan de Champions League in'
22.10TransferTalk | Giakoumakis op weg naar Mexico, enorme tekenbonus voor Mbappé
22.05LIVE EK voetbal | Ivanusec en Sosa winnen met Kroatië, Schotten met moeite langs Gibraltar
22.05Werkweigeraar bij Man United? ‘Hij zou finale op de bank starten, maar weigerde’
22.00Kylian Mbappé tekent voor vijf jaar bij Champions Lea­gue-win­naar Real Madrid: ‘Droom is uitgekomen’
21.54Phillip Cocu in gesprek over terugkeer in de Eredivisie
21.53'Cocu staat zes jaar na vertrek voor mogelijke terugkeer bij PSV'
21.45Mogelijke overgang Oranje-international genoemd: 'Hij is gewild in Saudi-Arabië'
21.44Nordin Amrabat doet opvallende uitspraak over Casemiro
21.30PSV praat met Cocu over terugkeer
Resultaten x
Binnenland

Youth League weer van start: Ajax imponeerde in verleden

Het Europese seizoen gaat nu officieel beginnen, omdat ook de hoofdtoernooien dinsdag van start gaan. In de schaduw van de Champions League opent ook de Youth League haar deuren weer. Ajax is daarin weer één van de kanshebbers met een erg talentvolle selectie. Hoe presteerde het in het verleden? We kijken naar de edities waarin Ajax minimaal de halve finale wist te halen.

06-09-2022 10:43 door Krist Stoelwinder

Fischer leidt Ajax naar de finale 

Het is een beetje vals spelen om de editie van 2011/12 mee te nemen. Het Europese toernooi voor Ajax onder 19 heette toen nog niet de Youth League, maar de Next Gen Series en het toernooi zat een stuk anders in elkaar. Ajax had een erg indrukwekkende groep lopen met onder meer Joël Veltman, Mitchell Dijks, Stefano Denswil, Davy Klaassen en Viktor Fischer. Laatstgenoemde werd de ster van het toernooi. Zijn ploeg werd tweede in een groep met Aston Villa, Rosenborg en Fenerbahçe, waarna knock-outfase het niveau omhoog ging. Onder meer door twee doelpunten van Fischer werd Barcelona met 0-3 verslagen, daarna volgde een indrukwekkende halve finale tegen Liverpool. The Reds werden helemaal weggespeeld, hapten bij vlagen naar adem en Fischer zorgden ervoor dat alle scouts hem naar de buitenlandse top willen halen. De Deen maakte drie doelpunten en zag hoe Lesley de Sa en Klaassen (scoorde 2x) voor de 0-6 uitslag zorgden. De finale tegen Internazionale liep uit op een erg stroeve wedstrijd en doordat Veltman een strafschop miste, ging Inter er met de prijs vandoor. 

Nouri, Van de Beek en Cerny vernederen wereldtop

In 2013 werd de Youth League ingevoerd. De naam werd veranderd en de regels werden een beetje aangepast. Een jaar later bood het toernooi welkome afleiding voor de prestaties van het eerste. Terwijl het Ajax van Frank de Boer vernederd werd door PSG en FC Barcelona, deed de onder 19 het tegenovergestelde. Een selectie met onder meer Donny van de Beek, Abdelhak Nouri, Vaclav Cerny  en Carel Eiting won met 6-1 en 3-6 van PSG en speelde Barcelona twee keer weg. Uiteindelijk werd het in de achtste finale jammerlijk uitgeschakeld met strafschoppen.

Een editie later kon dezelfde lichting het via de play-offs (omdat Ajax 1 niet kampioen was geworden) opnieuw proberen. Schalke 04, Spartak Moskou (met als hoogtepunt de schijntrap van Nouri) en Sevilla werden eenvoudig opzij gezet, waarna de achtste finale tegen Olympique Lyon volgde. Dezelfde groep van vorig jaar, aangevuld met Matthijs de Ligt en Kasper Dolberg maakte indruk en won met 0-3 van het Lyon van Houssem Aouar en Lucas Tousart. In de kwartfinale wist het Chelsea met onder meer Tammy Abraham, Trevoh Chalobah en Fikayo Tomori op fysieke kracht te winnen.

Wereldgoal Lang kan Ajax niet redden 

Een jaar later moest een nieuwe lichting van Ajax het opnieuw via de play-offs laten zien. Daarin rekende Ajax af met Breidablik en PAOK Saloniki, waarna de tussenronde tegen het sterk ingeschatte Juventus volgde. De oude dame had onder meer Moise Kean in de gelederen, terwijl Ajax al haar sterspelers kwijt was geraakt. Justin Kluivert en De Ligt waren aangesloten bij het eerste, terwijl Francesco Antonucci naar AS Monaco was vertrokken. Toch wist Ajax te winnen en voor de achtste finale tegen Dynamo Kiev keerden De Ligt en Kluivert terug. Zij wonnen door doelpunten van Kaj Sierhuis en Dani de Wit gemakkelijk met 3-0. In de kwartfinale moest Ajax naar Madrid en tegen de Koninklijken was De Ligt er niet meer bij. Real Madrid speelde Ajax aan de hand van wereldtoppers Achraf Hakimi en Federico Valverde bij vlagen helemaal weg. Toch kwam Ajax nog op gelijke hoogte. Uit een vrije trap van Kluivert volleerde Noa Lang spectaculair en prachtig raak. Kort daarna maakte De Wit hands en vloog Ajax er alsnog uit. 

Talentvolle onder 18 Ajax weer meer in schaduw

In het seizoen 2018/19 zou de onder 19 van Ajax weer meer in schaduw van het eerste komen te staan. Het eerste wist zich eindelijk weer eens te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Toch was het ook interessant om de onder 19 van Ajax te volgen, want het beschikte over een geweldig lichting met Jurrien Timber, Sergino Dest, Brian Brobbey, Quinten Timber, Naci Unuvar, Kenneth Taylor en Sontje Hansen. In de poule liet de groep bij vlagen haar enorme potentie zien. AEK Athene werd tweemaal van het kasje naar de muur getikt. Tegen Benfica en Bayern München was Ajax wisselvallig, maar het pakte de groepswinst. Vervolgens was Olympique Lyon de tegenstander in de achtste finale. Inmiddels had ook Sven Botman een plekje veroverd in het hart van de verdediging, terwijl Che Nunnely voor de belangrijke wedstrijd werd teruggehaald vanuit de beloften. Brobbey ging goed van start en zette Ajax na zeven minuten op voorsprong. Uiteindelijk kantelde de wedstrijd en leek Lyon er vandoor te gaan met de ovrwinning, maar in de blessuretijd sloeg Brobbey toe en daarom liep het uit op strafschoppen. Doordat Dillon Hoogewerf, Nunnely en Dest faalden vanaf de stip, werd Ajax uitgeschakeld.

Ajax haalt in luwte halve finale

De keer dat Ajax het verst wist te komen in de Youth League (onder zijn huidige naam en regels) is inmiddels een dikke twee jaar geleden. Het is ook meteen de laatste editie dat Ajax überhaupt wist te overwinteren. In de groep maakte Ajax veel indruk en wist een lichting met onder meer Naci Unuvar, Sontje Hansen, Quinten Timber, Devyne Rensch en Anass Salah-Edinne de groepswinst te pakken. De meest in het oog springende resultaten waren de 4-0 overwinning op Lille en de 3-5 zege bij Valencia. In de achtste finale tegen Atletico Madrid werd Daan Reiziger de grote held, toen hij  in de strafschoppenserie die reddingen maakte en zelf de winnende penalty benutte. Daarna volgde de corona-onderbreking en werd het toernooi in de luwte afgewerkt. Zonder Salah-Edinne, Unuvar en Rensch werd FC Midtjylland nog verslagen, maar werd de halve finale met  Benfica kansloos (met 0-3) verloren.




Aanmelden
transfergeruchten Laatste: Feyenoord en Ajax in de markt voor Jamaicaan Omari Hutchinson
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.