Laatste nieuws
06.35Arsenal maakt statement door aartsrivaal Tottenham Hotspur uit te verslaan: Premier League blijft ongekend spannend
06.20Dumfries maakt richting EK misser bij huldiging Inter: 'Snap dit écht niet'
06.15Vermeulen bevestigt bedrag dat Feyenoord voor Slot ontvangt: 'Op haar na rond'
03.00Arne Slot de duurste Nederlandse coach ooit: dít laat de succescoach achter bij Feyenoord
01.50Atalanta doet goede zaken in Serie A, geen winnaar in derby van Sevilla
00.00Van Hanegem looft Spartaan: 'Kan met twee vingers in zijn neus in de top mee'

Gisteren

23.58Joseph Oosting gaat live op tv in op contact met Feyenoord
23.55Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
23.50Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
23.43Nieuwe voorzitter André Villas-Boas ziet FC Porto in slotfase zege verspelen tegen koploper Sporting
23.41Bizar: Sporting staat in Porto op uit de dood en slaat twee keer toe in twee minuten
23.35Trainersadvies Feyenoord: 'Waarom niet? Met een ervaren iemand zoals Van Marwijk
23.32Lees terug: El Gran Derbi tussen Betis en Sevilla eindigt voor vierde keer op rij gelijk
23.28Knotsgekke slotfase in Portugese topper: Gyökeres wervelt minuut lang
23.28Sensationele Gyökeres beperkt in zinderende minuut schade Sporting
23.27'Ik heb ooit gezegd dat Ajax van Excelsior-niveau is, nu was Excelsior beter'
23.22VI Live: Gyokeres scoort twee keer in één minuut voor Sporting tegen Porto
23.11Lans gebroken voor Van Persie bij Feyenoord: 'Waarom naar Heerenveen?'
23.09VI Live: Porto op winkoers tegen Portugese koploper Sporting Portugal
23.04V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: ‘We onderschatten hoe goed hij is’
22.44Excellerende Kluivert in de spotlights: 'Dit is een optie voor Oranje'
22.41'Mogelijk extra concurrent voor Mazraoui, Motta naar Juventus reëel'
22.35Perez en Vink zien 'cadeautjes' voor 'Lucky Ajax': 'Echt een topweekend'
22.30Oosting geeft uitsluitsel: 'Blijf bij Twente, ben niet gepolst door Feyenoord'
22.25Perez verbaast zich over transferwaarde van PSV'er: 'Zijn belachelijke bedragen'
22.20Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: ‘Die komt geen lantaarnpaal voorbij’
22.20VI Live: Sevilla langszij in El Gran Derbi, Porto zet Sporting Portugal te kakken
22.18Xavi: 'Frenkie van zeer hoog niveau en heel belangrijk voor mij'
22.16VI Live: Betis leidt El Gran Derbi, Porto zet Sporting Portugal te kakken
22.10Perez dubt over PSV'er: ‘Als hij 45 miljoen moet kosten, is zo’n dip wél erg’
22.05Internationale media zien verschil tussen deze en vorige landstitels van PSG
22.05Internationale media staan stil bij 'andere landstitel' van PSG
22.05Vink raadt Slot aan twee spelers mee te nemen: 'Kan Liverpool écht gebruiken'
22.00Van Hanegem ziet Ajax-boosdoener ontsnappen: 'Het is onvoorstelbaar'
22.00Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
Resultaten x
Binnenland

De laatste keer dat NEC van Ajax wist te winnen

De Eredivisie is eindelijk weer hervat na de WK-onderbreking en de korte winterstop. Voor Ajax is het zaak om een einde te maken aan het chagrijn en de druk die erop Alfred Schreuder ligt. Dan moet NEC overigens wel verslagen worden. Die kans lijkt statistisch gezien enorm. De laatste keer dat de Nederlandse recordkampioen in Nijmegen verloor was namelijk in 2005.

07-01-2023 11:41 door Krist Stoelwinder

Maarten Stekelenburg

De enige speler die ruim 17 jaar later nog altijd bij Ajax onder contract staat is Maarten Stekelenburg. De toen net 23-jarige doelman werd in het voor Ajax moeizaam seizoen 2005/06 eindelijk definitief eerste keeper. Dat zou hij blijven totdat hij in 2011 als sterkhouder met een landstitel afscheid nemen. De buitenlandse avonturen voor Stekelenburg verliepen moeizaam, waarna hij in 2020 terugkeerde. Het zorgde er onder meer voor dat hij eerste keeper op het EK van 2020 was. 

Zdenek Grygera

Danny Blind koos tegen NEC verrassend voor een 3-4-3 opstelling in een ruit. Mede daardoor was er een plekje vrij voor Zdenek Grygera. Ajax had de Tsjech in 2003 overgenomen van Sparta Praag en in Amsterdam presteerde hij redelijk. Het leverde hem in 2007 een mooie transfer op naaar Juventus. Bij de Oude Dame was hij in zijn eerste seizoenen basisspeler, maar uiteindelijk was hij steeds vaker bankzitter en daarom vertrok hij in 2011 naar Fulham. Door blessures zat dat avontuur en daarmee zijn loopbaan er al snel op. 

John Heitinga

Als we het over echte Ajacieden hebben, moet John Gijsbert Alan Heitinga zeker genoemd worden. De verdediger brak in 2001 door bij de Amsterdammers en zou er pas in 2008 als aanvoerder afscheid nemen. In 2015 keerde hij nog kort terug, maar dit was geen succes. Heitinga was over the hill. Sindsdien bleef hij aan de club verbonden, inmiddels is hij trainer van Jong Ajax. De 87-voudig international speelde verder onder meer bij Atletico Madrid en Everton en pakte een rode kaart tijdens de WK-finale in 2010.

Thomas Vermaelen

De derde verdediger bij Ajax was de talentvolle Thomas Vermaelen. Blind kende hem al van zijn tijd in de jeugdopleiding van Ajax en durfde het daarom wel met de Belg aan. Het bleek een uitstekend besluit. Vermaelen zou zich ontwikkelen tot sterkhouder en aanvoerder tot hij in 2009 zijn droomtransfer naar Arsenal kreeg. Bij The Gunners was hij ook een gewaardeerde kracht die populair was bij de fans. Zijn goede prestaties zorgden ervoor dat hij in 2014 bij zijn droomclub FC Barcelona mocht tekenen.

Hedwiges Maduro

We kennen Hedwiges Maduro de laatste jaren als bekend gezicht van ESPN, maar hij kende ook een verdienstelijke profloopbaan. Maduro liet in 2005 zien een enorm talent te zijn, waardoor Marco van Basten hem al na vijf wedstrijden bij Ajax 1 liet debuteren in het Nederlands Elftal. Hij nam hem uiteindelijk ook mee naar het WK 2006.  De middenvelder speelde later nog bij mooie clubs als Sevilla en Valencia, maar maakte de enorme verwachtingen nooit helemaal waar. 

Nigel de Jong

Deze week kwam het verrassende nieuws naar buiten dat Nigel de Jong de nieuwe directeur topvoetbal wordt bij de KNVB. Een opvallende keuze, aangezien de voormalig Ajacied geen enkele bestuurlijke ervaring heeft. Wat De Jong wel heeft is een prachtig voetbalverleden. Zo speelde hij onder meer bij HSV, Manchester City, AC Milan en Galatasaray. Als international was hij een belangrijke kracht op de succesvolle eindtoernooien van 2008, 2010 en 2014. Hij kwam uiteindelijk tot 81 interlands.

Urby Emanuelson

Met Urby Emanuelson gaan we door met nog een talent uit de eigen opleiding. Kort voor zijn vertrek liet Ronald Koeman hem debuteren in het seizoen 2004/05. Het 18-jarige talent leek de linksback van de toekomst te gaan worden, maar hij speelde zelf veel liever op het middenveld. In het veld liet hij regelmatig zien waarom. Hij had namelijk een prachtige linksback, maar toonde zich defensief regelmatig kwetsbaar. Toch zou hij het uiteindelijk nog tot AC Milan weten te schoppen. 

Wesley Sneijder

Door met de speler die de mooiste loopbaan had van de basiselftal tegen NEC. Wesley Sneijder brak in het seizoen 2002/03 door en zou vanaf dat moment een belangrijke speler blijven tot zijn vertrek in 2007. Real Madrid zag dat het goud in handen had, maar toch kwam het er nooit helemaal uit. Dat gebeurde later wel bij Internazionale, waar Sneijder in 2010 misschien wel de beste speler te wereld was. Hij leidde Internazionale naar de Champions League-winst en Oranje naar de WK-finale.

Mauro Rosales

Op de Olympische spelen van 2004 gaf Mauro Rosales de beslissende voorzet, waardoor Carlos Tevez het land naar het goud kon schieten. De buitenspeler werd international van de A-ploeg en maakte ook indruk bij Newell's Old Boys, waardoor Diego Maradona graag zijn shirtje wilde hebben. Mede door zware blessures kwam het er bij Ajax nooit helemaal uit, waarna Rosales na drie jaar terugkeerde naar zijn thuisland. Toch kijkt hij positief terug op zijn avontuur in Amsterdam, hij post namelijk nog regelmatige zogeheten throwbacks op zijn Instagram.

Yannis Anastasiou

Door met een enorme miskoop. Yannis Anastasiou scoorde als ervaren man bij Roda JC aan de lopende band en Koeman had een spits nodig. De transfer kwam er in 2004, maar de aanvaller was meevoetballend veel te beperkt voor Ajax. Na 2,5 jaar vertrok hij naar Sparta Rotterdam, maar zelfs daar had hij het lastig. Hij besloot zijn loopbaan in anonimiteit bij Almere City (toen nog FC Omniworld). In 2016 zagen we hem nog even in Nederland als de trainer van Roda JC.

Ryan Babel

We sluiten de lijst af met naast Stekelenburg de enige speler die nog altijd actief is. Ryan Babel komt anno 2022 uit op het tweede niveau van Turkije als speler van Eyüpspor. Hij is aanvoerder van de ambitieuze club en lijkt ze naar de Süper Lig te helpen, want Eyüpspor staat bovenaan. Het is aardig toetje op een prima loopbaan die hem langs onder meer Ajax, Liverpool, Hoffenheim, Galatasaray en Besiktas zou brengen. Daarnaast kwam Babel tot 79 interlands.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <