Laatste nieuws
09.09Bosz heeft duidelijk beeld van toekomstplannen: 'Als het aan mij ligt...'
09.01'Barcelona door clausule ineens reële optie voor Xavi Simons'
09.01'Barça en Simons zinspelen op hereniging door afspraak met PSG'
09.00Strijd om Europese finaletickets bereikt kookpunt: wie gaan er naar Wembley, Dublin en Athene?
08.55Nog steeds geen Cup met Grote Oren: deze ploegen zaten Paris Saint-Germain dwars in Champions League
08.50In de schaduw van de sterren gaat Carvajal voor zijn zesde Champions League
08.50Dortmund en Maatsen naar finale Champions League ten koste van Paris Saint-Germain
08.47‘Xavi Simons kan Paris Saint-Germain achterlaten voor opzienbarende terugkeer’
08.45Dolle vreugde bij Ian Maatsen en Donyell Malen na bereiken CL-finale, ongeloof bij PSG: ‘Hoe oneerlijk’
08.40Mbappé schuldbewust na CL-uitschakeling PSG: 'Waren niet effectief genoeg'
08.40Cruijff lyrisch: 'Voor mij hoort Bosz in dat rijtje met Guardiola en Koeman'
08.32FIFA ziet bij Braziliaans bid WK 2027 meer plussen dan bij Nederland, Duitsland en België
08.30Danny Blind 'onthult' waar zoon Daley volgend seizoen speelt: 'Een feestje daar'
08.30Een transfer laten afketsen op 180 euro: dit zijn bij Ajax de onderhandelingsprincipes van Alex Kroes
08.29'Bayern schrapt Ten Hag van het lijstje en schakelt door naar Flick'
08.29'Bayern schrapt Ten Hag van het lijstje en schakelt door naar andere bekende'
08.09‘Manchester United wil tóch af van Ten Hag en spreekt al met ideale vervanger’
08.01Ontgoocheling en irritatie bij PSG: 'Voetbal is soms zo onrechtvaardig'
07.59'PSV moet nieuwe hoofd jeugd opleidingen zoeken, Faber wil op eigen benen staan'
07.56Faber in gesprek over vertrek bij PSV
07.46Bosz 'eerlijk' over moment met Luuk de Jong: 'Toen dacht ik: klootzak'
07.36Komst Potter naar Ajax onwaarschijnlijk; minder twijfels over alternatief
07.30Voetbal op tv: hier wordt de CL-kraker tussen Real Madrid en Bayern uitgezonden
07.27Feest na behalen CL-finale: Dortmund-Nederlanders Maatsen en Malen in extase
07.22Van Bronckhorst geniet van Maatsen: 'Hij stond op mijn lijst bij Rangers'
07.15AD: kans groter dat Ajax Potter niet dan wél presenteert als nieuwe trainer
07.15Mbappé beslist niet gediend van vraag over Real Madrid direct na CL-exit met PSG
06.55Enrique kan uitschakeling PSG moeilijk verkroppen: 'Voetbal is soms zo oneerlijk'
03.05Voetbalpodcast | ‘Voor het verhaal is het natuurlijk mooier dat Bayern München de CL-finale haalt’
03.00Voetbalpodcast | ‘Voor het verhaal is het natuurlijk mooier dat Bayern München de CL-finale haalt’
00.55Parry reageert 'teleurgesteld’ op besluit Vitesse-overname: 'Moeten club redden'
00.31'Simons kan door clausule in PSG-contract een sensationele terugkeer maken'
00.20Dortmund-vreugde: 'fan' Terzic emotioneel, Hummels krijgt klap van Reus
00.00Antony, Amrabat en nog acht spelers die moeten vrezen bij Manchester United
00.00De EK-selectie van Turkije: dit zijn de spelers die kans maken
Resultaten x
Binnenland

Dit zijn de beste spelers van het jarige FC Twente

FC Twente is vandaag jarig en om dat te vieren zetten we de club even in het zonnetje. In dit artikel blikken we terug op de beste spelers aller tijden van FC Twente en bespreken we wat hen zo bijzonder maakte en hoe ze de club hebben beïnvloed. 

11-02-2023 15:45 door Krist Stoelwinder

Epi Drost

We trappen de lijst af met Mister Twente Epi Drost. Hij werd dat vanwege zijn indrukwekkende prestaties en toewijding aan de club. In totaal speelde hij meer dan 150 wedstrijden voor FC Twente en wist hij ook de beker te winnen. Hij was een belangrijke speler in het team en zijn onverzettelijke inzet en onuitputtelijke energie op het veld maakte hem populair onder de fans. Daarnaast was Drost ook een leider op en naast het veld en werd hij gewaardeerd door zijn teamgenoten. Zijn toewijding en passie voor FC Twente en maakte hem een legendarische figuur in de geschiedenis van de club.

Blaise Nkufo 

Toen er een verkiezing werd gehouden onder Twente-supporters welke speler zij de beste aller tijden vonden van club, kozen zij met grote afstand Blaise Nkufo. De sympathieke Zwitserse spits was al 28 toen hij bij FC Twente tekende. Nkufo zou een absolute publiekslieveling worden. Hij klom met de club op van de middenmoot en subtop naar de absolute top van Nederland.In 223 competitiewedstrijden maakte hij 114 doelpunten bezorgde hij de club haar eerste landstitel en uiteindelijk kwam er een standbeeld van hem bij het stadion.

Ronald de Boer

Leo Beenhakker had Ronald de Boer in de zomer van 1991 de kans gegeven, maar had al snel genoeg gezien. De buitenspeler mocht vertrekken en deed dat naar FC Twente. Hij was daar vrijwel meteen de grote man en wist in 50 wedstrijden als buitenspeler 22 doelpunten te maken. Louis van Gaal had genoeg gezien en wilde De Boer perse terughalen. Met de Amsterdammers wist hij vervolgens alles te winnen wat er te winnen viel en hij speelde daarna ook nog in de wereldtop bij FC Barcelona.

Dusan Tadic

Donderdag liet Dusan Tadic in De Grolsch Veste zien nog altijd een geweldige speler te zijn. Hij wordt niet voor niets de beste Ajax-aankoop van de eeuw genoemd. Ook voor FC Twente was hij tussen 2012 en 2014 erg belangrijk. In 85 wedstrijden gaf de linksbuiten 32 assists en maakte hij 36 goals. Hij werd vervolgens door Ronald Koeman beloond met een toptransfer naar Southampton. In de Premier League deed hij het goed, maar pas bij Ajax liet hij zien zelfs de absolute wereldtop (lees: Real Madrid) te vernederen.

Cheick Tiote

In 2017 was de hele voetbalwereld in diepe shock toen bekend werd dat Cheick Tioté op 30-jarige leeftijd was overleden aan een hartstilstand. De Ivoriaanse middenvelder had bij de clubs waar hij had gespeeld indruk gemaakt op de fans en was daar erg populair geworden. In 2,5 jaar FC Twente wist hij onder meer de landstitel te winnen, waarna hij een mooie transfer maakte naar Newcastle United. Daar werd hij een erg gewaardeerde kracht en kende hij zeven mooie seizoenen.

Sander Boschker

In deze lijst mag Sander Boschker natuurlijk niet ontbreken. Hij was nog maar net 19 toen hij debuteerde in het eerste van de Tukkers. Pas vier jaar later zou hij definitief een vaste waarde worden en dat bleef hij tien jaar lang tot zijn vertrek naar Ajax. Hier speelde hij geen enkele wedstrijd, maar werd hij wel landskampioen. Daarna zou hij nog tien jaar lang voor FC Twente keepen. Boschker wist met FC Twente de landstitel, de UEFA Intertoto Cup, twee Johan Cruijff Schalen en twee KNVB Bekers te winnen. Hij kwam tot 673 wedstrijden in het eerste en geen enkele speler kwam tot meer wedstrijden.

Marko Arnautovic

Op 17-jarige leeftijd maakte Marko Arnautovic zijn debuut. Hij was toen door zijn extreme zelfvertrouwen al berucht binnen de club. Dit had hij als kind al toen hij op zijn negende tegen zijn moeder zei: ''Let maar op, ik word een beroemde voetballer'. Hij kreeg gelijk en na één super seizoen bij Twente maakte hij al een toptransfer naar Internazionale, waar hij uiteindelijk de Champions League zou winnen. Hij zou nooit een wereldtopper worden, maar kende wel een mooie loopbaan die hem uiteindelijk 106 interlands opleverde.

Arnold Mühren

In het seizoen 1970/71 liet Arnold Mühren bij Volendam zien een toptalent te zijn en Ajax durfde het daarom wel met hem aan. Hij won in drie jaar Ajax de Europacup I, de Wereldbeker, de Eredivisie en de Supercup. Hij werd echter nooit een vaste waarde en vertrok daarom in 1974 naar subtopper FC Twente. Hier bleef hij vier jaar lang en daar was Mühren wel één van de sterspelers. Hij bereikte zo onder meer de UEFA Cup-finale in 1975 en wist de KNVB Beker te winnen. Met zijn goede prestaties verdiende hij een toptransfer naar Engeland. In zijn nadagen wist hij nog het EK met Oranje te winnen in 1988.

Theo Janssen

Toen Theo Janssen doorbrak bij Vitesse werd hij gezien als één van de grootste talenten van Nederland. Doordat hij nooit helemaal voor de sport leefde, wist hij de absolute top nooit helemaal te halen. Hij bleef lange tijd bij Vitesse en zou uiteindelijk in 2008 de stap naar de top van Nederland zetten. Joop Munsterman zag het enorm in Janssen zitten en kreeg zijn gelijk. De middenvelder had een belangrijk aandeel in het kampioensjaar, maar was in het seizoen erna nog veel beter. Hij maakte 13 doelpunten en daar zaten enkele prachtige tussen. Daarna maakte hij de overstap naar Ajax.

Bryan Ruiz

Toen Bryan Ruiz op zijn 24e bij FC Twente tekende, had hij zich in de Jupiler Pro League al lang en breed bewezen als sterspeler van KAA Gent. Bij FC Twente werd hij een ware sensatie en hij vervulde een cruciale rol in het kampioenschap. Hij wist regelmatig in de slotminuten het winnende doelpunt te maken en wist tegen Sparta binnen vier minuten en twintig seconden een hattrick te maken. In 97 wedstrijden zou hij 44 doelpunten maken en 24 assists geven. Recent kreeg hij zijn afscheidswedstrijd en die wedstrijd speelde hij tegen FC Twente.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <