Laatste nieuws
23.05Pijnlijk woord over Arne Slot valt in de studio van beIN Sports
23.05Geen winnaar in derby van Sevilla, Atalanta doet goede zaken in Serie A
22.53Heeft Sparta goud in handen? ‘Hij kan zo bij Ajax, Feyenoord of PSV mee’
22.45Vermeulen onthult bedrag dat Feyenoord voor Slot ontvangt: 'Op een haar na rond'
22.44Excellerende Kluivert in de spotlights: 'Dit is een optie voor Oranje'
22.41'Mogelijk extra concurrent voor Mazraoui, Motta naar Juventus reëel'
22.35Perez en Vink zien 'cadeautjes' voor 'Lucky Ajax': 'Echt een topweekend'
22.30Oosting geeft uitsluitsel: 'Blijf bij Twente, ben niet gepolst door Feyenoord'
22.25Perez verbaast zich over transferwaarde van PSV'er: 'Zijn belachelijke bedragen'
22.20Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: ‘Die komt geen lantaarnpaal voorbij’
22.20VI Live: Sevilla langszij in El Gran Derbi, Porto zet Sporting Portugal te kakken
22.18Xavi: 'Frenkie van zeer hoog niveau en heel belangrijk voor mij'
22.16VI Live: Betis leidt El Gran Derbi, Porto zet Sporting Portugal te kakken
22.10Perez dubt over PSV'er: ‘Als hij 45 miljoen moet kosten, is zo’n dip wél erg’
22.05Internationale media zien verschil tussen deze en vorige landstitels van PSG
22.05Internationale media staan stil bij 'andere landstitel' van PSG
22.05Vink raadt Slot aan twee spelers mee te nemen: 'Kan Liverpool écht gebruiken'
22.00Van Hanegem ziet Ajax-boosdoener ontsnappen: 'Het is onvoorstelbaar'
22.00Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
21.55Brighton ademt zelfspot en nomineert Burnley-speler voor Doelpunt van de Maand
21.45Wissel Ten Hag zorgt voor boegeroep bij United-fans, Højlund reageert opvallend
21.43'Bedragen die voor Bakayoko genoemd worden zijn belachelijk'
21.40Perez ziet geschikte Slot-opvolger: 'Het is zó bepalend wie Feyenoord nu neemt'
21.40Paris Saint-Germain is dag na gelijkspel alsnog kampioen door nederlaag AS Monaco
21.40RKC geeft tot twee keer toe voorsprong uit handen tegen worstelend Utrecht
21.39VI Live: Betis leidt El Gran Derbi, Conceição en St. Juste in Portugese topper
21.35Bijzondere mijlpaal voor Kluivert na wéér een treffer: 'Mijn vader verslagen'
21.35VI Live: El Gran Derbi onderweg, Conceição en St. Juste in Portugese topper
21.20Slot krijgt advies om geen Feyenoorders mee te nemen: 'Vonden Antony ook geweldig'
21.20Column Willem van Hanegem | Dat Anton Gaaei er niet uit werd gestuurd bij Ajax is aan niemand uit te leggen
21.20Van de Donk dolgelukkig na bereiken Champions League-finale: 'Dit is waar je van droomt'
21.20Verlengen of vertrekken voor Tah, Motta naar Juventus zeer reëel
21.15Paris Saint-Germain wederom kampioen van Frankrijk na nederlaag AS Monaco
21.11Paris Saint-Germain na nederlaag AS Monaco voor tiende keer in twaalf jaar kampioen van Frankrijk
21.03VI Live: Real Betis en Sevilla onderweg in prachtige El Gran Derbi
Resultaten x
Binnenland

De laatste keer dat Ajax bij sc Heerenveen verloor

Het is momenteel erg spannend in de Eredivisie en de klassieker die over een week plaatsvindt, kan cruciaal worden in de titelstrijd. Dan is het wel belangrijk dat Ajax zondag niet van Heerenveen verliest. De laatste keer dat de Amsterdammers in Friesland onderuit ging was in 2008. Hoe zag het elftal van Ajax er destijds uit?

11-03-2023 07:00 door Krist Stoelwinder

Kenneth Vermeer

Tegen sc Heerenveen stond Kenneth Vermeer onder de lat. De relatief kleine keeper kreeg van Marco van Basten opvallend genoeg de voorkeur boven Maarten Stekelenburg. Hij presteerde redelijk, maar Martin Jol gaf daarna Stekelenburg wel gewoon weer het vertrouwen. Vermeer zou Ajax uiteindelijk in 2014 verruilen voor Feyenoord. Daar zou hij onder contract blijven staat tot 2020, waarna hij het avontuur aanging in de Verenigde Staten. 

Gregory van der Wiel

De laatste keer dat Gregory van der Wiel een wedstrijd speelde is alweer vier jaar geleden en toch is de voormalig rechtsachter nog altijd maar 35 jaar oud. Hij gold bij Ajax en het Nederlands elftal als een supertalent en wist zo een toptransfer af te dwing naar Paris Saint-Germain. Daar kreeg hij in zijn eerste seizoenen flink wat speeltijd, maar uiteindelijk kreeg hij last van depressies en andere mentale problemen.

Thomas Vermaelen

Door het samenwerkingsverband met Germinal Beerschot kwam Thomas Vermaelen in 2003 bij Ajax terecht. Hij werd al snel bij het eerste gehaald en was vanaf het seizoen 2005/06 een vaste basisspeler. De vriendelijke verdediger werd uiteindelijk zelfs aanvoerder en maakte in 2009 een droomtransfer naar Arsenal. In de Premier League maakte hij ondanks blessures ook veel indruk, waarna in 2014 een droomtransfer naar FC Barcelona volgde.

Jan Vertonghen

Zijn partner in de defensie was de twee jaar jongere Jan Vertonghen. Na negen prachtige jaren bij Ajax vertrok hij naar Tottenham Hotspur en daar  werd de 145-voudig (!) international één van de beste spelers van de club. Zo schakelde hij onder meer Ajax uit in de halve finale van de Champions League. Vorig seizoen deed Vertonghen, die bekend werd met nummer 'Het zijn maar Kut kakkerlakken', Ajax opnieuw pijn in het miljoenenbal met Benfica.

Bruno Silva

In 2008 haalde Ajax met Bruno Silva weer een speler van FC Groningen. De rechtsback maakte vooral aanvallend veel indruk en dus was het niet gek dat de Nederlandse recordkampioen toonde. Zeker omdat de vaste rechtsback George Ogararu niet overtuigde. Toen Silva te horen kreeg dat Ajax interesse in hem toonde, besloot de vleugelverdediger in werkstaking te gaan. Tot grote woede van de supporters van FC Groningen. Maar weer had de werkweigering succes en vertrok er een sterkhouder van de subtopper naar de hoofdstad. In Amsterdam zou Bruno Silva overigens weinig succes hebben.

Eyong Enoh

Je hebt sierpaarden en je hebt werkpaarden. Enoh behoorde duidelijk tot die laatste categorie. De verdedigende middenvelder werd bij Ajax getipt door doelman Hans Vonk en hij maakte in de hoofdstad een uitstekende indruk. Enoh verstond de vak van het verdedigen, maar was voor Ajax-begrippen aan de bal wel zwak. Desondanks kwam hij liefst vijf seizoenen in actie in de hoofdstad. In de laatste seizoenen had Frank de Boer hem steeds minder vaak nodig. Desondanks bleef Enoh populair bij de aanhang door zijn harde werken.

Jeffrey Sarpong

Het begin van de voetballoopbaan van Jeffrey Sarpong is ronduit prachtig. Hij stuurde een briefje naar Willem Wever en via het programma kon hij meedoen aan de Ajax-talentdagen. Hij viel op en debuteerde in 2006 In de hoofdstad brak hij nooit helemaal door, maar hij kende uiteindelijk nog een mooie loopbaan bij die hem onder andere langs Spanje, Nieuw-Zeeland, Griekenland en Turkije leidde.

Urby Emanuelson

Bij Ajax brak Urby Emanuelson door als linksback en later zou hij veel als linksbuiten spelen, maar in het seizoen 2008/09 speelde hij regelmatig op het middenveld. Na zes jaar Ajax 1 vertrok hij naar AC Milan vertrok. Daar werd hij nog landskampioen en in zijn eerste seizoen pendelde hij tussen bank en basis. In de jaren daarna zou hij steeds minder spelen bij Fulham, AS Roma, Atalanta Bergamo, Hellas Verona en Sheffield Wednesday. Hij sloot zijn loopbaan af bij FC Utrecht, waar hij nu assistent-trainer is.

Luis Suarez

In 2007 vertrok Luis Suarez naar Ajax en na een prima debuutseizoen, ontwikkelde hij zich in het seizoen 2008/09 tot één van de beste spelers van de Eredivisie. In het seizoen 2009/10 werd hij topscorer en na een goed WK was de vogel gevlogen. Bij Liverpool en FC Barcelona presteerde Suarez erg indrukwekkend en ontwikkelde hij zich tot één van de beste spitsen ter wereld. De Uruguayaan heeft er regelmatig op gehint terug te willen keren naar Ajax. Gaat het ooit nog gebeuren?

Klaas-Jan Huntelaar

De spits van Ajax was met Klaas-Jan Huntelaar een man die op een toptransfer loerde. Hij zou die uiteindelijk ook krijgen in de winterstop naar Real Madrid. In Amsterdam had hij het geweldig gedaan sinds zijn komst in 2006. Hij scoorde aan de lopende band en werd uiteindelijk zelfs aanvoerder. Bij De Koninklijke zou hij nooit een belangrijke kracht worden en via AC Milan kwam hij uiteindelijk bij Schalke 04 terecht. In Duitsland presteerde hij jarenlang geweldig. 

Dario Cvitanich

De vorige zomer stopte Dario Cvitanich met voetballen in zijn thuisland. Een kleine vijftien jaar geleden werd hij voor 7,5 miljoen euro overgenomen. Hij werd opgeleid door CA Banfield, debuteerde daar al op zijn 18e in het eerste en werd een belangrijke pion. In Amsterdam werd hij gehaald als de opvolger van Klaas-Jan Huntelaar dus verbleef hij in eerste instantie in de luwte. De Argentijn maakte hattricks tegen ADO Den Haag en NAC Breda, maar wist verder niet te imponeren. In de jaren die volgden speelde hij steevast bij clubs in een 4-4-2-systeem, bij OSG Nice presteerde hij erg goed. 




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <