Laatste nieuws
22.30Luijckx kan behalve Sandler maar één speler bedenken voor wie Ajax óók op de tribune zat
22.25Perez verbaast zich over transferwaarde van PSV'er: 'Zijn belachelijke bedragen'
22.23Van 't Schip en co. nog steeds vijfde ondanks gelijkspel: 'Dit is écht Lucky Ajax'
22.20Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: ‘Die komt geen lantaarnpaal voorbij’
22.20VI Live: Sevilla langszij in El Gran Derbi, Porto zet Sporting Portugal te kakken
22.18Xavi: 'Frenkie van zeer hoog niveau en heel belangrijk voor mij'
22.16VI Live: Betis leidt El Gran Derbi, Porto zet Sporting Portugal te kakken
22.10Perez dubt over PSV'er: ‘Als hij 45 miljoen moet kosten, is zo’n dip wél erg’
22.05Internationale media zien verschil tussen deze en vorige landstitels van PSG
22.05Internationale media staan stil bij 'andere landstitel' van PSG
22.05Vink raadt Slot aan twee spelers mee te nemen: 'Kan Liverpool écht gebruiken'
22.00Van Hanegem ziet Ajax-boosdoener ontsnappen: 'Het is onvoorstelbaar'
22.00Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
21.55Brighton ademt zelfspot en nomineert Burnley-speler voor Doelpunt van de Maand
21.45Wissel Ten Hag zorgt voor boegeroep bij United-fans, Højlund reageert opvallend
21.43'Bedragen die voor Bakayoko genoemd worden zijn belachelijk'
21.40Perez ziet geschikte Slot-opvolger: 'Het is zó bepalend wie Feyenoord nu neemt'
21.40Paris Saint-Germain is dag na gelijkspel alsnog kampioen door nederlaag AS Monaco
21.40RKC geeft tot twee keer toe voorsprong uit handen tegen worstelend Utrecht
21.39VI Live: Betis leidt El Gran Derbi, Conceição en St. Juste in Portugese topper
21.35Bijzondere mijlpaal voor Kluivert na wéér een treffer: 'Mijn vader verslagen'
21.35VI Live: El Gran Derbi onderweg, Conceição en St. Juste in Portugese topper
21.20Slot krijgt advies om geen Feyenoorders mee te nemen: 'Vonden Antony ook geweldig'
21.20Column Willem van Hanegem | Dat Anton Gaaei er niet uit werd gestuurd bij Ajax is aan niemand uit te leggen
21.20Van de Donk dolgelukkig na bereiken Champions League-finale: 'Dit is waar je van droomt'
21.20Verlengen of vertrekken voor Tah, Motta naar Juventus zeer reëel
21.15Paris Saint-Germain wederom kampioen van Frankrijk na nederlaag AS Monaco
21.11Paris Saint-Germain na nederlaag AS Monaco voor tiende keer in twaalf jaar kampioen van Frankrijk
21.05LIVE buitenlands voetbal | Van Bommel weer hard onderuit tegen Union, Atalanta doet goede zaken
21.03VI Live: Real Betis en Sevilla onderweg in prachtige El Gran Derbi
21.02PSG prolongeert Franse titel en zet eerste stap voor verwezenlijking treble-droom
21.00Driemaal is scheepsrecht: PSG zonder te spelen kampioen van Frankrijk
20.54Perez is sceptisch over Feyenoorders en heeft advies voor Slot
20.51VI Live: Monaco achter tegen Lyon, PSG kan titelgeur nu écht ruiken
20.40Zesde landstitel in zeven seizoenen gloort nog altijd voor Manchester City na ontsnapping bij Nottingham Forest
Resultaten x
Binnenland

Hoe Nederland plek zes op de coëfficiëntenranglijst veroverde

Veel Nederlandse voetballiefhebbers lopen al bijna twee dagen de polonaise. Dat komt omdat Nederland de zesde plaats op de coëfficiëntenranglijst heeft veroverd en er in het seizoen 2024/25 twee definitieve Champions League-tickets binnen zijn. Hoe werd de weg naar boven ingezet nadat het Nederlandse voetbal er dramatische voor stond? Een overzicht.

15-04-2023 11:39 door Krist Stoelwinder

Ajax redt het Nederlandse voetbal

We beginnen in 2018, toen het Nederlandse voetbal in een absolute crisis verkeerde. Na het lachwekkend slecht verlopen Europese seizoen 2017/18 haalden landen als Tsjechië, Zwitserland, Oostenrijk, Turkije, België, Oekraïne en Rusland Nederland in op de ranglijst (of bleven ze boven ons). Daardoor moesten zowel landskampioen PSV als nummer twee Ajax voorronde Champions League-spelen. Beide teams schopten het overigens tot het miljoenenbal en daarin waren goede resultaten belangrijk. Doordat het Oostenrijkse Red Bull Salzburg in de Europa League goed presteerde, leek Nederland de twaalfde plek (die recht geeft op één definitief Champions League-ticket) definitief kwijt te zijn. Ajax presteerde echter het onmogelijke in de Champions League. Het imponeerde namelijk zowel in de poule tegen Bayern München, Benfica en AEK Athene als in de knock-outs. Real Madrid en Juventus werden uitgeschakeld en Tottenham Hotspur werd in een uitwedstrijd ook verslagen. Zo kreeg Nederland de cruciale twaalfde plek terug en haalde Ajax de halve finale.

Vliegende start enorm belangrijk

Het Nederlandse voetbal was dus herrezen uit de naderende dood en dus was het erg belangrijk om het volgend seizoen erg sterk te beginnen. Dit gebeurde, want Ajax schakelde in de voorrondes PAOK Saloniki en Apollon Limassol uit, terwijl Feyenoord gemakkelijk van Dinamo Tbilisi en Hapoel Be'er Sheva wist te winnen. FC Basel schakelde PSV in de voorronde Champions League uit, maar de Eindhovenaren haalden in ieder geval het hoofdtoernooi van de Europa League door overwinningen op Haugesund en Apollon Limassol. Het meest indrukwekkend was de reeks van AZ dat maar liefst drie voorrondes overleefde met BK Häcken, FC Mariupol en Royal Antwerp. PSV en Feyenoord werden in de groepsfase vervolgens uitgeschakeld, Ajax eindigde als derde in haar Champions League-groep en AZ eindigde als tweede in haar Europa League-groep waardoor het ook doorging. In de knock-outfase werden beide ploegen al uitgeschakeld en dus zat het Europese voetbal er na een vliegende start voor Nederland wel vroeg op.

Coëfficiënten bewustzijn bij Nederlandse clubs

In het verleden namen Nederlandse ploegen het Europese voetbal niet echt serieus, regelmatig werd er met een B-elftal gespeeld en werden de clubs roemloos uitgeschakeld. Dat was in het seizoen 2020/21 helemaal voorbij, want er heerste coëfficiënten bewustzijn bij de Nederlandse clubs. Inmiddels was de weg naar boven immers volledig ingezet. AZ won in de voorronde Champions League van VIktoria Pilsen, maar werd uiteindelijk uitgeschakeld door Dinamo Kiev en moest daardoor de Europa League in PSV overleefde de voorrondes gemakkelijk met overwinningen op NS Mura en Rosenborg.  Zelfs Willem II speelde Europees voetbal en won gemakkelijk van Progres Niederkorn, maar uiteindelijk belemmerde Rangers FC de weg naar de groepsfase. Ajax zou uiteindelijk als derde in haar Champions League-groep eindigden, waardoor het de Europa Leauge-knock-outs in ging. Dit gold ook voor PSV omdat het bovenaan in haar groep eindigde. PSV werd vervolgens meteen uitgeschakeld door Olympiakos, terwijl Ajax nog best ver wist te komen. Doordat het OSC Lille en Young Boys versloeg, haalde het de kwartfinale en daarin werd het op schlemielige wijze uitgeschakeld door AS Roma. 

Conference League zorgt voor ongekende weelde

Het sterkste jaar in Europa voor het Nederlandse voetbal was met grote afstand het seizoen 2021/22. Dat kwam voor een belangrijk deel doordat Ajax een foutloze overwinning groepsfase kende met alleen maar overwinningen tegen Borussia Dortmund, Sporting Portugal en Besiktas. Daarna werd de Nederlandse recordkampioen overigens roemloos uitgeschakeld in de achtste finale. Veel belangrijker nog was het begin van de Conference League. Feyenoord en AZ eindigden daarin overtuigend als eerste in hun groep, terwijl Vitesse ook verrassend doorging door Tottenham Hotspur uit te schakelen. PSV werd weliswaar uitgeschakeld in de Europa League, maar de Conference League bleek het ultieme vangnet. Vitesse en AZ werden in de achtste finale uitgeschakeld, PSV schopte het tot de kwartfinale en Feyenoord haalde zelfs de finale doordat het onder meer Marseille wist uit te schakelen. 

Grote dank aan Feyenoord en AZ

Dit jaar presteren de Nederlandse ploegen opnieuw uitstekend. Dat geldt natuurlijk niet voor alle clubs, want FC Twente wist de voorrondes niet door te komen en Ajax kende een dramatische Champions League-groepsfase. De Amsterdammers verloren vier van de zes wedstrijden, maar wonnen wel twee keer van Rangers FC. Daarna ging Ajax er kansloos uit tegen Union Berlin in de Europa League. In diezelfde ronde werd PSV uitgeschakeld, nadat het wel wist te overwinteren in de Europa League (na onder meer een prachtige zege tegen Arsenal). De ploegen die de Nederlandse vlag hoog hielden waren Feyenoord en AZ. Zij eindigden beiden als eerste in hun groep en kenden een uitstekende eerste knock-outwedstrijd. De ploeg van Arne Slot maakte gehakt van Shaktar Donetsk, terwijl AZ erg knap wist te stunten tegen Lazio in de Conference League. Met de knappe overwinning op AS Roma verzekerde Feyenoord het Nederlandse voetbal van de zesde plaats.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <