Laatste nieuws
07.30Feyenoord-speler duikt zes dagen na teleurstelling op bij ADO Den Haag - Excelsior
07.21Foutjes en enorme misser Henk Veerman fataal voor ADO in play-offs: ‘Hier schrik ik nog wel van wakker’
07.15Frimpong spreekt met De Roon over Nederlands elftal: 'Kan je naar het EK?'
07.15Excelsior haalt opgelucht adem na heet avondje Den Haag: ‘Denk dat ik twee biertjes neem om tot rust te komen’
07.15Hattrickheld Lookman is na bijna vijftig jaar opvolger van Twente-beul
06.58Vertrek bij Ajax in de maak? ‘Interesse uit Engeland, Duitsland en Frankrijk’
03.00Stefan de Vrij doet na lang zwijgen eenmalig zijn verhaal over rechtszaak tegen SEG: ‘Er is van alles achter mijn rug om gebeurd’
00.35Hattrickheld Ademola Lookman bezorgt Atalanta met Teun Koopmeiners eerste Europese prijs in clubhistorie
00.10Kieft komt met opvallende transfersuggestie: 'Wat voor Ajax? Of PSV?'
00.05'Beoogde Slot-opvolger wil hogerop: huidige club zal hem niet tegenhouden'
00.00De 11 namen die Mauricio Pochettino kunnen opvolgen bij Chelsea

Gisteren

23.55Kieft enorm onder indruk: 'Wisten dat hij goed kan voetballen, maar...'
23.45De Roon en Koopmeiners genieten: 'We hebben iets uitzonderlijks gepresteerd'
23.43Koopmeiners kan geluk niet op na Europa League-zege: 'We hebben geschiedenis geschreven'
23.40Mooi: geblesseerde De Roon steekt EL-bokaal als eerste de lucht in
23.40Atalanta-speler Djimsiti oogst lof met sympathieke actie richting De Roon
23.38Balende Frimpong richt vizier op volgende finale en verklaart onderonsje met De Roon
23.38Frimpong wil zich meteen richten op laatste uitdaging van het clubseizoen
23.35Atalanta maakt einde aan zegereeks Leverkusen en wint Europa League
23.25Koopmeiners imponeert: 'Topniveau, misschien zelfs wereldklasse'
23.25Driouech hoopt vurig op deelname aan Olympische Spelen: 'Hoop dat ze het zien'
23.15Lees terug: ongeslagen reeks Leverkusen nu definitief voorbij
23.08Overzicht CL-deelnemers: Italië levert mogelijk zes clubs door EL-zege Atalanta
23.05Lookman beslist EL-finale voor Atalanta en beëindigt ongeslagen reeks Leverkusen
23.05Atalanta dankt Lookman, is favoriet Leverkusen de baas en wint Europa League
22.55VP LIVE: Lookman bezorgt Atalanta met hattrick de Europa League (gesloten)
22.51VI Live: ongeslagen reeks Leverkusen nu definitief voorbij
22.51Sensationele Lookman velt Leverkusen: Atalanta schrijft historie in EL-finale
22.45Driouech gaat in op interesse van clubs: 'Weet niet wat ik moet zeggen...'
22.40VI Live: Hateboer mag nog even invallen voor ereminuten
22.37VI Live: Alonso hijst de witte vlag: Wirtz en Frimpong naar de kant
22.37'Bayern bereikt mondeling akkoord en heeft nieuwe trainer eindelijk zo goed als binnen'
22.33VI Live: hattrickheld Lookman ontpopt zich tot koning van Dublin
22.25Bekerfinale Tsjechië mondt uit in enorme knokpartij: analisten bekogeld met stoel
22.23VI Live: blauw-zwart volksfeest voorzichtig van start in Dublin
Resultaten x
Binnenland

Michel Dreis over zijn wondergoal tegen Oranje: "Niet door dat het doelpunt zoveel impact zou krijgen"

Waar Marco van Basten de inspiratie voor zijn werelddoelpunt tegen de Sovjet-Unie vandaan haalde? Het antwoord op die vraag zou goed mogelijk Michel Dreis kunnen zijn. Achttien dagen voordat San Marco zichzelf tijdens de EK-finale van 1988 de geschiedenisboeken in schoot, zag hij een middenvelder van Quick 1888 uit Nijmegen op eenzelfde manier scoren. Tégen zijn Oranje bovendien. "Ik heb zo’n goal nooit meer gemaakt."

28-04-2023 14:00 door Sander Berends

Op 25 juni 1988 verovert het Nederlands elftal haar enige hoofdprijs op een eindtoernooi. In de finale van het EK krijgt de Sovjet-Unie met 2-0 klop. De volley van Marco van Basten, waarmee hij het duel beslist, gaat de boeken in als de mooiste voltreffer ooit op een Europese titelstrijd. Volgens Jan Mulder is het doelpunt van amateur Michel Dreis ‘stukken mooier dan dat van Van Basten’. "Dreis stond twee keer zover van het doel af", tekent hij op in zijn column in De Volkskrant. Dreis vindt het lastig om een oordeel te vellen. "Ze waren allebei mooi, haha", vertelt hij in de Stunt Special van ELF Voetbal. Een extra dikke uitgave als ode aan de voetbalverrassing, via deze link gemakkelijk online te bestellen.

Zo irritant mogelijk

Een oefenwedstrijd tussen het Nederlands elftal en Quick 1888 wordt op het laatste moment ingepland. In het artikel is te lezen hoe het duel via de factor toeval tot stand komt. En waarom het duel wordt gespeeld in Benrath, behorend bij Düsseldorf. Vooraf krijgen de spelers van Nijmeegse eersteklasser instructies van de KNVB. "We moesten zo irritant mogelijk spelen. Voor de bal gaan staan bij een vrije trap en de bal wegtikken na een fluitsignaal. De spelers van Oranje moesten worden getest. Mooie woorden, maar daar kwam tijdens de wedstrijd niets van terecht. We waren te zeer onder de indruk, haha."

Het moment van Dreis voltrekt zich na 62 minuten als de ingevallen Jan van Heemert op links een lange bal van Leo Jansen ontvangt. De enige oplossing is een hoge voorzet naar de rechterkant, waar Dreis loopt. Vanaf twintig meter neemt de dan 21-jarige Nijmegenaar de bal vanuit de lucht vol op zijn rechterschoen. De bal slaat als een granaat binnen achter Joop Hiele. De lat wordt nog licht getoucheerd. "Ik twijfelde even of ik de bal moest aannemen. In een split second bedacht ik dat ik direct zou uithalen. Hij zat er heerlijk in, maar dat-ie zo mooi was, zag ik pas later op de televisie. Ik wist helemaal niet dat er een camera aanwezig was. Ook na afloop had ik helemaal niet door dat het doelpunt zoveel impact zou krijgen. Journalisten ter plekke spraken me aan, maar zij kregen niet het enthousiasme terug dat ze verwachtten te horen."

Arrigo Sacchi

"Na het eindsignaal en mijn bezoek aan de kleedkamer reden we door naar het immense Rheinhotel. In de lobby vond de grote persconferentie voor het EK plaats. Daar was pers uit de hele wereld aanwezig. Net als veel prominenten. Ik passeerde trainer Arrigo Sacchi van AC Milan. Wij liepen tussen al die grote namen, maar namen al snel plaats aan de grote bar. Hans Kraay jr. kwam nog naar me toe om me te complimenteren met mijn doelpunt."

In het artikel vertelt Dreis ook over de busreis naar Duitsland die een overwachte tegenvaller oploopt waardoor de lunch met de spelers van het Nederlands elftal wordt misgelopen. Over zijn bezoek aan de kleedkamer van Oranje na afloop waar hij een shirt bemachtigt van een van de spelers. Uiteraard komt het wedstrijdverloop aan bod, welke internationals Dreis tegenover zich vond en waar hij in het shirt die avond naartoe fietste. Ook vertelt hij welke twee andere bijzondere oefenwedstrijden hij dat jaar speelde, hoe een remake van het doelpunt voor SBS6 Hart van Nederland verliep en hoe het met Dreis anno 2023 gaat.

Het volledige interview met Michel Dreis en zijn bijzondere doelpunt is onderdeel van de nieuwe editie van ELF Voetbal. Een extra dikke editie, omgedoopt tot Stunt Special. Een ode aan de verrassingen in het voetbal. We spraken betrokkenen over de 1-4 winst van Ajax op Real Madrid in de Champions League, drie oud-spelers van Helmond Sport over de eerste en laatste KNVB Bekerfinale van de club, vier bekerhelden van FC Wageningen die PSV de grootste thuisnederlaag uit de historie bezorgden, vier Limburgers die met Fortuna Sittard in het seizoen 1984/85 voor het eerst in de historie deelnamen aan de Europa Cup (II), drie spelers die het eerste en tevens sensationele Europese avontuur van FC Groningen meemaakten en twee clubiconen die met PEC Zwolle de sensationele 5-1 winst in de KNVB Bekerfinale tegen Ajax bewerkstelligden. Daarnaast aandacht voor bijzondere transfers, de Belgische stuntclub Union Saint-Gilloise en de komst van Keisuke Honda naar VVV-Venlo.

ELF Voetbal nummer 4, de extra dikke Stunt Special, is bij de abonnees op de deurmat gevallen. De editie ligt ook in de winkelschappen van de supermarkten, de (kantoor)boekhandels en op vele reislocaties. Denk aan NS Stations en vliegvelden als Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. De editie is ook online te bestellen. Via deze link zo gebeurd. Binnen twee à drie werkdagen in huis. Een abonnement nemen, is helemaal gemakkelijk. Via deze link in een handomdraai afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <