Laatste nieuws
23.20Sparta worstelt zich langs Volendam en zet reuzenstap naar play-offs om Europees voetbal
23.15Heeft Sparta goud in handen? ‘Hij kan zo bij Ajax, Feyenoord of PSV mee’
23.11Lans gebroken voor Van Persie bij Feyenoord: 'Waarom naar Heerenveen?'
23.09Van der Vaart schuift oud-teamgenoot naar voren als Slot-opvolger: 'Waarom niet?'
23.09VI Live: Porto op winkoers tegen Portugese koploper Sporting Portugal
23.05Geen winnaar in derby van Sevilla, Atalanta doet goede zaken in Serie A
23.04V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: ‘We onderschatten hoe goed hij is’
22.45Vermeulen onthult bedrag dat Feyenoord voor Slot ontvangt: 'Op een haar na rond'
22.44Excellerende Kluivert in de spotlights: 'Dit is een optie voor Oranje'
22.41'Mogelijk extra concurrent voor Mazraoui, Motta naar Juventus reëel'
22.35Perez en Vink zien 'cadeautjes' voor 'Lucky Ajax': 'Echt een topweekend'
22.30Oosting geeft uitsluitsel: 'Blijf bij Twente, ben niet gepolst door Feyenoord'
22.25Perez verbaast zich over transferwaarde van PSV'er: 'Zijn belachelijke bedragen'
22.20Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: ‘Die komt geen lantaarnpaal voorbij’
22.20VI Live: Sevilla langszij in El Gran Derbi, Porto zet Sporting Portugal te kakken
22.18Xavi: 'Frenkie van zeer hoog niveau en heel belangrijk voor mij'
22.16VI Live: Betis leidt El Gran Derbi, Porto zet Sporting Portugal te kakken
22.10Perez dubt over PSV'er: ‘Als hij 45 miljoen moet kosten, is zo’n dip wél erg’
22.05Internationale media zien verschil tussen deze en vorige landstitels van PSG
22.05Internationale media staan stil bij 'andere landstitel' van PSG
22.05Vink raadt Slot aan twee spelers mee te nemen: 'Kan Liverpool écht gebruiken'
22.00Van Hanegem ziet Ajax-boosdoener ontsnappen: 'Het is onvoorstelbaar'
22.00Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
21.55Brighton ademt zelfspot en nomineert Burnley-speler voor Doelpunt van de Maand
21.45Wissel Ten Hag zorgt voor boegeroep bij United-fans, Højlund reageert opvallend
21.43'Bedragen die voor Bakayoko genoemd worden zijn belachelijk'
21.40Perez ziet geschikte Slot-opvolger: 'Het is zó bepalend wie Feyenoord nu neemt'
21.40Paris Saint-Germain is dag na gelijkspel alsnog kampioen door nederlaag AS Monaco
21.40RKC geeft tot twee keer toe voorsprong uit handen tegen worstelend Utrecht
21.39VI Live: Betis leidt El Gran Derbi, Conceição en St. Juste in Portugese topper
21.35Bijzondere mijlpaal voor Kluivert na wéér een treffer: 'Mijn vader verslagen'
21.35VI Live: El Gran Derbi onderweg, Conceição en St. Juste in Portugese topper
21.20Slot krijgt advies om geen Feyenoorders mee te nemen: 'Vonden Antony ook geweldig'
21.20Column Willem van Hanegem | Dat Anton Gaaei er niet uit werd gestuurd bij Ajax is aan niemand uit te leggen
21.20Van de Donk dolgelukkig na bereiken Champions League-finale: 'Dit is waar je van droomt'
Resultaten x
Binnenland

De laatste keer dat Ajax PSV versloeg in de bekerfinale

Dit weekend staat in Nederland natuurlijk volledig in het teken van de bekerfinale. PSV - Ajax is op papier een prachtige wedstrijd. Ajax heeft het over het algemeen lastig tegen de Eindhovenaren en de laatste keer dat de Amsterdammers PSV wisten te verslaan was in 2006. Toen bood de bekerwinst Ajax een doekje voor het bloeden in een rampseizoen.

29-04-2023 15:52 door Krist Stoelwinder

Maarten Stekelenburg

17 jaar later staat Maarten Stekelenburg nog altijd onder contract bij Ajax en in het vorig seizoen had hij ook nog een grote rol in het landskampioenschap. Dit seizoen kwam hij nog tot geen enkele minuut en de verwachting is dat zijn loopbaan er bijna opzit. In het verleden was hij erg succesvol bij Ajax tussen 2002 en 2011. In het buitenland presteerde de 63-voudig international minder overtuigend bij AS Roma, Fulham, AS Monaco, Southampton en Everton.

Emmanuel Boakye

Bij weinig voetballiefhebbers zal de naam Emmanuel Boakye nog op het netvlies staan, maar de vleugelverdediger speelde een aantal wedstrijden in Ajax 1. Verder dan zes wedstrijden kwam het niet en daarom nam Heracles Almelo hem uiteindelijk over. Vervolgens speelde hij nog twee jaar bij Sparta Rotterdam, daarmee degradeerde hij en vervolgens koos hij voor het avontuur. Hij voetbalde in Slovenië, Ghana en in de marge van het Zweedse voetbal.

John Heitinga

Toen Ajax voor het laatst van PSV wist te winnen, was John Heitinga nog een 22-jarig talent die bij Ajax in de verdediging stond. Hij brak in 2001 al door bij de Amsterdammers en zou er pas in 2008 als aanvoerder afscheid nemen. In 2015 keerde hij nog kort terug, maar dit was geen succes. Heitinga was over the hill. De 87-voudig international speelde verder onder meer bij Atletico Madrid en Everton en pakte een rode kaart tijdens de WK-finale in 2010.

Thomas Vermaelen

Door het samenwerkingsverband met Germinal Beerschot kwam Thomas Vermaelen in 2003 bij Ajax terecht. Hij werd al snel bij het eerste gehaald en was vanaf het seizoen 2005/06 een vaste basisspeler. De vriendelijke verdediger werd uiteindelijk zelfs aanvoerder en maakte in 2009 een droomtransfer naar Arsenal. In de Premier League maakte hij ondanks blessures ook veel indruk, waarna in 2014 een droomtransfer naar FC Barcelona volgde.

Urby Emanuelson

Bij Ajax brak Urby Emanuelson in 2005 door als piepjonge linksback, later zou hij veel als linksbuiten  en op het middenveld spelen. Na zes jaar Ajax 1 vertrok hij naar AC Milan vertrok. Daar werd hij nog landskampioen en in zijn eerste seizoen pendelde hij tussen bank en basis. In de jaren daarna zou hij steeds minder spelen bij Fulham, AS Roma, Atalanta Bergamo, Hellas Verona en Sheffield Wednesday. Hij sloot zijn loopbaan af bij FC Utrecht, waar hij nu assistent-trainer is.

Tomas Galasek

Toen het Willem II van Co Adriaanse de Champions League haalde, was Tomas Galasek de sterspeler van de Tilburgers. Adriaanse nam hem vervolgens mee naar Ajax, waar hij zes jaar lang een nuttige kracht was en uiteindelijk ook aanvoerder zou worden. De Tsjech werd in Amsterdam twee keer landskampioen en won tweemaal de KNVB-Beker. Zijn afscheid was de bekerfinale tegen PSV en het zou met een dubbel gevoel eindigen, doordat hij in diezelfde wedstrijd ook rood pakte. Later won hij met FC Nürnberg ook nog de beker.

Wesley Sneijder

Door met de speler die de mooiste loopbaan had van de basiselftal tegen PSV. Wesley Sneijder brak in het seizoen 2002/03 door en zou vanaf dat moment een belangrijke speler blijven tot zijn vertrek in 2007. Real Madrid zag dat het goud in handen had, maar toch kwam het er nooit helemaal uit. Dat gebeurde later wel bij Internazionale, waar Sneijder in 2010 misschien wel de beste speler te wereld was. Hij leidde Internazionale naar de Champions League-winst en Oranje naar de WK-finale.

Nourdin Boukhari

De supporters van Ajax hadden een haat-liefdeverhouding met Nourdin Boukhari. Hij werd vaak uitgefloten en werd door velen bestempeld als regelrechte miskoop. Maar in het Europese avontuur was hij erg belangrijk met zijn treffer tegen FC Thun en opvallend genoeg kreeg hij regelmatig de voorkeur boven supertalent Ryan Babel. Anno 2023 is Boukhari assistent-trainer van Sparta Rotterdam en een leuk feitje over hem is dat hij de stiefvader van Noa Lang is.

Angelos Charisteas

Ajax ging in het begin van 2005 de transfermarkt op en koos -in de zoektocht naar een spits- voor een bekende naam. Angelos Charisteas was namelijk de grote held van het EK 2004 geworden als spits van het nationale elftal. Hij was immers de man die de nationale ploeg in 2004 de Europese titel bezorgde, door in de finale het winnende doelpunt te maken. Toen Ajax hem wilde halen deed Werder Bremen niet moeilijk. Bij Ajax bleek al snel waarom. Charisteas liet zien makkelijk te kunnen scoren, maar kon totaal niet meevoetballen en werd daardoor een zondebok. Dat werd hij nog meer toen hij in 2006 naar aartsrivaal Feyenoord vertrok. 

Klaas-Jan Huntelaar

Doordat Ajax in het seizoen 2005/06 dramatisch presteerde, moest er in de winterstop iets gebeuren. Klaas-Jan Huntelaar werd daarom als recordaankoop gehaald en bleek zijn geld dubbel en dwars waard. Hij ging verder waar hij bij sc Heerenveen was gebleven en scoorde aan de lopende band. In de halve finale tegen Roda JC maakte hij vlak voor de tijd met een omhaal de belangrijke gelijkmaker. In de finale zette hij Ajax eerst op voorsprong en zorgde hij (opnieuw) in de blessuretijd voor het winnende doelpunt. 

Markus Rosenberg

Ajax trok in 2005 de portemonnee voor de veel scorende Zweedse spits Markus Rosenberg. In Amsterdam deed hij het wat statistieken betreft aardig met 12 treffers in 31 wedstrijden, maar toch werd hij gezien als een enorme miskoop. Hij paste niet in het Ajax spel en daarom werd er in de winter met Huntelaar een nieuwe spits gehaald. Rosenberg vertrok en speelde nog bij Werder Bremen, Racing Santander en West Bromwich Albion alvorens hij in 2014 terugkeerde bij zijn Malmö. 




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <