Laatste nieuws
19.45Voetbaltickets te koop: zie Xavi Simons in actie in het Santiago Bernabéu
19.30LIVE Keuken Kampioen Divisie | Alle beloftenploegen spelen thuis, NAC Breda aast op eerherstel
19.27Perez: 'Er is niemand die ingrijpt en zegt: Brobbey, wat denk je er zelf van?'
19.21Rob Jansen gaat met Koeman, Kuijt, Bergkamp en Larsson club kopen in Engeland
19.16Henk de Jong lyrisch: 'Na PSV en Feyenoord best voetballende ploeg van Nederland'
19.12Medeleven met Van ‘t Schip: ’Ik ken hem goed: je ziet verdriet op z‘n gezicht’
19.10De Boer: 'Iemand uit eigen Ajax-opleiding zo links laten liggen, vind ik niet oké'
19.06'Manchester United besluit koopoptie op Amrabat niet te lichten'
18.47Oud-Feyenoorder Tomasson begint aan klus als bondscoach en neemt Nederlander mee
18.40'NEC na PSV en Feyenoord de best voetballende ploeg van Nederland'
18.35VZ Kort: KNVB maakt de scheidsrechter van PSV - Feyenoord bekend
18.35Santiago Giménez ‘valt wel heel ver terug nu’: wat kan Feyenoord doen om hem weer aan de praat te krijgen?
18.30Deen Jon Dahl Tomasson eerste buitenlandse bondscoach van Zweden
18.30Oud-Feyenoorder Jon Dahl Tomasson nieuwe bondscoach Zweden, ook Nederlander in staf
18.30Maak kennis met de gewilde groeibriljant ‘Messinho' die droomt van Barcelona
18.29Bayern presenteert nieuwe technisch directeur na pikante exit bij RB Leipzig
18.19Kieft: ‘Er is er naast Brian Brobbey nog maar één speler die Ajax geld oplevert’
18.16Bayern München vindt na negen maanden opvolger van Salihamidzic
18.12Ajax werkt aan komst 'directeur transfers': 'Er ligt een lijstje met vijf namen'
18.10KNVB geeft Gözübüyük met PSV-Feyenoord opnieuw topaffiche
18.06Gat tussen PSV en Ajax historisch groot: 'Grote nadeel waar Ajax nu onder lijdt'
18.00Broer van voormalig PSV’er Mario Götze bespuugd na hoofdblessure
17.46Witte rook in Zweden: Tomasson neemt Nederlandse assistent mee
17.41Overmars accepteert schorsing FIFA, tot medio november niet werkzaam in voetbalwereld
17.37Van Hanegem en El Ahmadi eensgezind bij Feyenoord: 'Hij valt veel te ver terug'
17.21Tegenvaller voor NEC in aanloop naar historisch duel, ook nieuws rond Cillessen
17.05VP-voetbalkantine: 'Frank de Boer is een goede trainerskandidaat voor Ajax'
17.04Jansen verbaasd door Ajax-dissonant: 'Dat kan echt niet meer'
17.00De Mos verwacht genadeklap in Eindhoven: 'Dat voel je, dan is het kaasje'
16.42Matthäus mist vakkennis bij Bayern: 'Dit zijn gewoon voetbalfans'
16.31Verweij doet opvallende trainerssuggestie voor Ajax: 'Namen zingen nog niet rond'
16.30Marc Overmars gaat niet in beroep tegen wereldwijde schorsing voor grensoverschrijdend gedrag
16.30Bloederige taferelen in Spaanse voetbalcompetitie: camera slaat grensrechter tegen de vlakte
16.25NEC kiest voor Cillessen tegen Cambuur; steunpilaar moet halve finale missen
16.11PSV wordt vergeleken met Ajax van 2019: 'Dat doet PSV nu niet'
Resultaten x
Binnenland

Ruud van Nistelrooij maakte reuzestappen bij RKSV Margriet: "Zijn broer was technisch een betere voetballer"

Als er een voetbalgod bestaat, dan heeft hij op 1 juli 1976 breed lachend naar Nederland gekeken. Door heel Nederland komen er die dag bijna vijfhonderd kinderen ter wereld, onder wie twee jongetjes die zullen uitgroeien tot topspitsen. In Amsterdam wordt de geboorte van Patrick Stephan Kluivert gevierd, in Noord-Brabant wordt het gezin Van Nistelrooij ook verblijd met een zoontje: Rutgerus Johannes Martinus van Nistelrooij. "Ruud is een heel fijne vent, maar hij was heel driftig; die nukken heeft hij nog."

09-02-2024 14:00 door Sander Berends

"Nee, een blinde had dat ook kunnen zien. Ik heb helemaal niets bijzonders gedaan. Een ander had dat, in mijn ogen, ook gekund. We zijn er gewoon tegenaan gelopen." Het zijn de woorden van Hasje Ruijs, de trainer onder wie Van Nistelrooij in de B1 van RKSV Margriet grote stappen maakte, tegenover onze medewerker Jan Willem Spaans. In een artikel dat is te lezen in de Vruchtbare Grond Special van ELF Voetbal, een extra dikke editie die via deze link is te bestellen. Voor 15.00 uur gedaan, is nog diezelfde dag verstuurd.

Overschrijving moeilijk

"Hij is een geweldige jonge gast en er is heel wat van hem geworden. De overschrijving was inderdaad moeilijk. Ik denk dat ze bij Nooit Gedacht (uit Geffen, waar hij zijn carrière begon, red.) ook gewoon hun goede spelers wilden houden. Hij wilde vooruit, hij wilde iets meer en hij heeft het bij ons geweldig naar zijn zin gehad. Dat is hij ook nooit vergeten."

Ruijs blijft bescheiden over zijn rol in de ontwikkeling van de latere spits van PSV, Manchester United en Real Madrid. "Hij kwam toevallig bij ons terecht. Die jongen was enorm leergierig en je kon natuurlijk zien dat hij talent had. Hij wilde altijd trainen, ondanks zijn jonge leeftijd. Ik heb dat altijd bijzonder gevonden, die enorme belangstelling die hij had. Dat had niet iedereen."

Niet altijd fair

Andere boegbeelden lieten zich in diverse bewoordingen uit over Van Nistelrooij. Zo constateert Arsenal-manager Arsène Wenger droogjes: "Hij lijkt een lieve jongen, maar op het veld is zijn gedrag niet altijd fair." Wengers aanvoerder Patrick Vieira gaat verder: in zijn autobiografie noemt de Fransman Van Nistelrooij a son of a bitch. Onderlinge wedstrijden mondden meer dan eens uit in volwaardige veldslagen, waarbij Van Nistelrooij zich niet onbetuigd laat. Heeft Ruijs toen ook al kennisgemaakt met die twee versies van zijn pupil?

"Ja, hij is een heel fijne vent, maar ook driftig. Die nukken heeft hij nog. Toen ook al. Ik kan me dat nog herinneren uit een kampioenswedstrijd, die we trouwens wel wonnen. Hij kon zichzelf ontzettend opstoken, zichzelf enorm kwaad maken over simpele dingen, niet alleen in het voetbal. Of ik hem daarmee heb willen prikkelen? Ach, dat zeg je dan altijd, maar ik ging met iedereen hetzelfde om. Met Van Nistelrooij, maar ook met spelers die minder goed waren."

Enorme wil

Ruijs heeft honderden, nee, duizenden voetballertjes gezien, maar het is de drive bij Van Nistelrooij die hem nog bijstaat. "Je kon een enorme wil bij hem zien. Voetballen was het belangrijkste voor hem. Ik kan me zijn broer nog herinneren. Die was technisch, in mijn ogen, een betere voetballer. Hij is ook even naar FC Den Bosch gegaan, maar hij kwam gewoon weer terug. De meeste jongens kunnen het niet opbrengen om alles in het teken van een profcarrière te zetten."

"Het is niet voor niets dat ze al vroeg selecteren. Je moet ervoor in de wieg gelegd zijn, het voetballen in de top. Marc van Hintum heeft bijvoorbeeld ook bij ons gevoetbald. Met hem heb ik ook nog altijd contact. Voor mij gold dat ik eerlijk wilde zijn tegen al die jongens. Ruud kon dat waarderen. Niet iedereen kon goed met kritiek omgaan, nee. Ruud had er soms ook moeite mee. Zo kreeg hij ooit problemen met Sir Alex Ferguson. En bij ons gebeurde ook weleens wat."

In het artikel wordt verder ingegaan op zijn periode bij Manchester United en op die bij Real Madrid. Ook de aanloopperiode van de nu 47-jarige Brabander komt aan bod. De lessen die hij leerde van Ruijs en het project de Ruud van Nistelrooy Academy wordt toegelicht. Ook vertelt Ruijs over zijn huidige leven. En meer!

Het artikel over de jeugdperiode van Ruud van Nistelrooij, met daarin een belangrijke rol voor RKSV Margriet, is te lezen in de nieuwe Vruchtbare Grond Special van ELF Voetbal. Een dikke editie over de amateurclubs van onze Oranje-internationals. Daarin aandacht voor de vruchtbare grond van veertien spe(e)l(st)ers die belangrijk zijn (geweest) voor ons grootste voetbalgeluk: DOS Kampen (Jaap Stam), ASV Arkel (Frenkie de Jong), VV Helpman (Erwin en Ronald Koeman), VVGZ (Quilindschy Hartman), VV Bedum (Arjen Robben), GSBW en VV Riel (Jackie Groenen), WVF (Tijjani Reijnders), SV Heinenoord (Esmee Brugts), HC'03 (Klaas-Jan Huntelaar), VV Spirit (Stefan de Vrij), VV Smitshoek (Denzel Dumfries) en RKAV Volendam (Joey Veerman). Ook brachten we alle amateurclubs in kaart en bekeken we waar de meeste Oranje-internationals speelden.

De dikke Vruchtbare Grond Special van ELF Voetbal valt bij de abonnees automatisch op de deurmat. Uiteraard is het eerste nummer van 2024 ook in de winkelschappen te vinden van de bekende supermarkten, vliegvelden als Schiphol en Eindhoven Airport en ligt de editie op de NS-Stations. Het nummer is ook handig online te bestellen. Via deze link voor 15.00 uur besteld, betekent nog diezelfde dag verzonden. Een abonnement nemen, is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch thuisgestuurd. Via deze link zo afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!
Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <