Laatste nieuws
23.50Arsenal maakt statement door aartsrivaal Tottenham Hotspur uit te verslaan: Premier League blijft ongekend spannend
23.50Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
23.43Nieuwe voorzitter André Villas-Boas ziet FC Porto in slotfase zege verspelen tegen koploper Sporting
23.41Bizar: Sporting staat in Porto op uit de dood en slaat twee keer toe in twee minuten
23.35Trainersadvies Feyenoord: 'Waarom niet? Met een ervaren iemand zoals Van Marwijk
23.32Lees terug: El Gran Derbi tussen Betis en Sevilla eindigt voor vierde keer op rij gelijk
23.28Sensationele Gyökeres beperkt in zinderende minuut schade Sporting
23.27'Ik heb ooit gezegd dat Ajax van Excelsior-niveau is, nu was Excelsior beter'
23.22VI Live: Gyokeres scoort twee keer in één minuut voor Sporting tegen Porto
23.15Heeft Sparta goud in handen? ‘Hij kan zo bij Ajax, Feyenoord of PSV mee’
23.11Lans gebroken voor Van Persie bij Feyenoord: 'Waarom naar Heerenveen?'
23.09VI Live: Porto op winkoers tegen Portugese koploper Sporting Portugal
23.05Geen winnaar in derby van Sevilla, Atalanta doet goede zaken in Serie A
23.04V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: ‘We onderschatten hoe goed hij is’
22.45Vermeulen onthult bedrag dat Feyenoord voor Slot ontvangt: 'Op een haar na rond'
22.44Excellerende Kluivert in de spotlights: 'Dit is een optie voor Oranje'
22.41'Mogelijk extra concurrent voor Mazraoui, Motta naar Juventus reëel'
22.35Perez en Vink zien 'cadeautjes' voor 'Lucky Ajax': 'Echt een topweekend'
22.30Oosting geeft uitsluitsel: 'Blijf bij Twente, ben niet gepolst door Feyenoord'
22.25Perez verbaast zich over transferwaarde van PSV'er: 'Zijn belachelijke bedragen'
22.20Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: ‘Die komt geen lantaarnpaal voorbij’
22.20VI Live: Sevilla langszij in El Gran Derbi, Porto zet Sporting Portugal te kakken
22.18Xavi: 'Frenkie van zeer hoog niveau en heel belangrijk voor mij'
22.16VI Live: Betis leidt El Gran Derbi, Porto zet Sporting Portugal te kakken
22.10Perez dubt over PSV'er: ‘Als hij 45 miljoen moet kosten, is zo’n dip wél erg’
22.05Internationale media zien verschil tussen deze en vorige landstitels van PSG
22.05Internationale media staan stil bij 'andere landstitel' van PSG
22.05Vink raadt Slot aan twee spelers mee te nemen: 'Kan Liverpool écht gebruiken'
22.00Van Hanegem ziet Ajax-boosdoener ontsnappen: 'Het is onvoorstelbaar'
22.00Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
21.55Brighton ademt zelfspot en nomineert Burnley-speler voor Doelpunt van de Maand
21.45Wissel Ten Hag zorgt voor boegeroep bij United-fans, Højlund reageert opvallend
21.43'Bedragen die voor Bakayoko genoemd worden zijn belachelijk'
21.40Perez ziet geschikte Slot-opvolger: 'Het is zó bepalend wie Feyenoord nu neemt'
21.40Paris Saint-Germain is dag na gelijkspel alsnog kampioen door nederlaag AS Monaco
Resultaten x
Binnenland

Ruud van Nistelrooij maakte reuzestappen bij RKSV Margriet: "Zijn broer was technisch een betere voetballer"

Als er een voetbalgod bestaat, dan heeft hij op 1 juli 1976 breed lachend naar Nederland gekeken. Door heel Nederland komen er die dag bijna vijfhonderd kinderen ter wereld, onder wie twee jongetjes die zullen uitgroeien tot topspitsen. In Amsterdam wordt de geboorte van Patrick Stephan Kluivert gevierd, in Noord-Brabant wordt het gezin Van Nistelrooij ook verblijd met een zoontje: Rutgerus Johannes Martinus van Nistelrooij. "Ruud is een heel fijne vent, maar hij was heel driftig; die nukken heeft hij nog."

09-02-2024 14:00 door Sander Berends

"Nee, een blinde had dat ook kunnen zien. Ik heb helemaal niets bijzonders gedaan. Een ander had dat, in mijn ogen, ook gekund. We zijn er gewoon tegenaan gelopen." Het zijn de woorden van Hasje Ruijs, de trainer onder wie Van Nistelrooij in de B1 van RKSV Margriet grote stappen maakte, tegenover onze medewerker Jan Willem Spaans. In een artikel dat is te lezen in de Vruchtbare Grond Special van ELF Voetbal, een extra dikke editie die via deze link is te bestellen. Voor 15.00 uur gedaan, is nog diezelfde dag verstuurd.

Overschrijving moeilijk

"Hij is een geweldige jonge gast en er is heel wat van hem geworden. De overschrijving was inderdaad moeilijk. Ik denk dat ze bij Nooit Gedacht (uit Geffen, waar hij zijn carrière begon, red.) ook gewoon hun goede spelers wilden houden. Hij wilde vooruit, hij wilde iets meer en hij heeft het bij ons geweldig naar zijn zin gehad. Dat is hij ook nooit vergeten."

Ruijs blijft bescheiden over zijn rol in de ontwikkeling van de latere spits van PSV, Manchester United en Real Madrid. "Hij kwam toevallig bij ons terecht. Die jongen was enorm leergierig en je kon natuurlijk zien dat hij talent had. Hij wilde altijd trainen, ondanks zijn jonge leeftijd. Ik heb dat altijd bijzonder gevonden, die enorme belangstelling die hij had. Dat had niet iedereen."

Niet altijd fair

Andere boegbeelden lieten zich in diverse bewoordingen uit over Van Nistelrooij. Zo constateert Arsenal-manager Arsène Wenger droogjes: "Hij lijkt een lieve jongen, maar op het veld is zijn gedrag niet altijd fair." Wengers aanvoerder Patrick Vieira gaat verder: in zijn autobiografie noemt de Fransman Van Nistelrooij a son of a bitch. Onderlinge wedstrijden mondden meer dan eens uit in volwaardige veldslagen, waarbij Van Nistelrooij zich niet onbetuigd laat. Heeft Ruijs toen ook al kennisgemaakt met die twee versies van zijn pupil?

"Ja, hij is een heel fijne vent, maar ook driftig. Die nukken heeft hij nog. Toen ook al. Ik kan me dat nog herinneren uit een kampioenswedstrijd, die we trouwens wel wonnen. Hij kon zichzelf ontzettend opstoken, zichzelf enorm kwaad maken over simpele dingen, niet alleen in het voetbal. Of ik hem daarmee heb willen prikkelen? Ach, dat zeg je dan altijd, maar ik ging met iedereen hetzelfde om. Met Van Nistelrooij, maar ook met spelers die minder goed waren."

Enorme wil

Ruijs heeft honderden, nee, duizenden voetballertjes gezien, maar het is de drive bij Van Nistelrooij die hem nog bijstaat. "Je kon een enorme wil bij hem zien. Voetballen was het belangrijkste voor hem. Ik kan me zijn broer nog herinneren. Die was technisch, in mijn ogen, een betere voetballer. Hij is ook even naar FC Den Bosch gegaan, maar hij kwam gewoon weer terug. De meeste jongens kunnen het niet opbrengen om alles in het teken van een profcarrière te zetten."

"Het is niet voor niets dat ze al vroeg selecteren. Je moet ervoor in de wieg gelegd zijn, het voetballen in de top. Marc van Hintum heeft bijvoorbeeld ook bij ons gevoetbald. Met hem heb ik ook nog altijd contact. Voor mij gold dat ik eerlijk wilde zijn tegen al die jongens. Ruud kon dat waarderen. Niet iedereen kon goed met kritiek omgaan, nee. Ruud had er soms ook moeite mee. Zo kreeg hij ooit problemen met Sir Alex Ferguson. En bij ons gebeurde ook weleens wat."

In het artikel wordt verder ingegaan op zijn periode bij Manchester United en op die bij Real Madrid. Ook de aanloopperiode van de nu 47-jarige Brabander komt aan bod. De lessen die hij leerde van Ruijs en het project de Ruud van Nistelrooy Academy wordt toegelicht. Ook vertelt Ruijs over zijn huidige leven. En meer!

Het artikel over de jeugdperiode van Ruud van Nistelrooij, met daarin een belangrijke rol voor RKSV Margriet, is te lezen in de nieuwe Vruchtbare Grond Special van ELF Voetbal. Een dikke editie over de amateurclubs van onze Oranje-internationals. Daarin aandacht voor de vruchtbare grond van veertien spe(e)l(st)ers die belangrijk zijn (geweest) voor ons grootste voetbalgeluk: DOS Kampen (Jaap Stam), ASV Arkel (Frenkie de Jong), VV Helpman (Erwin en Ronald Koeman), VVGZ (Quilindschy Hartman), VV Bedum (Arjen Robben), GSBW en VV Riel (Jackie Groenen), WVF (Tijjani Reijnders), SV Heinenoord (Esmee Brugts), HC'03 (Klaas-Jan Huntelaar), VV Spirit (Stefan de Vrij), VV Smitshoek (Denzel Dumfries) en RKAV Volendam (Joey Veerman). Ook brachten we alle amateurclubs in kaart en bekeken we waar de meeste Oranje-internationals speelden.

De dikke Vruchtbare Grond Special van ELF Voetbal valt bij de abonnees automatisch op de deurmat. Uiteraard is het eerste nummer van 2024 ook in de winkelschappen te vinden van de bekende supermarkten, vliegvelden als Schiphol en Eindhoven Airport en ligt de editie op de NS-Stations. Het nummer is ook handig online te bestellen. Via deze link voor 15.00 uur besteld, betekent nog diezelfde dag verzonden. Een abonnement nemen, is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch thuisgestuurd. Via deze link zo afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <