Laatste nieuws
20.55PEC vrijwel verzekerd van lijfsbehoud na zege in Overijssels onderonsje
20.51VI Live: Monaco achter tegen Lyon, PSG kan titelgeur nu écht ruiken
20.46Column Willem van Hanegem | Dat Anton Gaaei er niet uit werd gestuurd bij Ajax is aan niemand uit te leggen
20.43Van de Donk dolgelukkig na bereiken Champions League-finale: 'Dit is waar je van droomt'
20.40Zesde landstitel in zeven seizoenen gloort nog altijd voor Manchester City na ontsnapping bij Nottingham Forest
20.34VI Live: Monaco heeft nog één treffer nodig om titelfeest PSG te verstieren
20.31Prolongatie titel definitief uitgesloten voor Royal Antwerp na nieuwe nederlaag
20.30Vangelis Pavlidis toch niet virtueel topscorer eredivisie na mislopen tweede goal AZ: ‘Ik ben spits, wil altijd scoren’
20.28Nu ook op beeld: Dumfries zet rivaal te kakken met spandoek tijdens titelfeest
20.25Van Bommel kan titel ook rekenkundig niet meer prolongeren ondanks goal Janssen
20.25Van Bommel kan titel rekenkundig niet meer prolongeren na weer een verlies
20.25Van Bommel kan Belgische titel ook rekenkundig niet meer prolongeren na weer een verlies
20.20Heerlijke beelden: naam Van Polen galmt door PEC-stadion, verdediger pakt megafoon
20.16Romano weet wie bijna zeker de eerste inkomende transfer van FC Barcelona wordt
20.10Noa Lang pakt telefoon en belt Marcel Brands met speciaal verzoek
20.10LIVE buitenlands voetbal | Kluivert, Ünal en Senesi trefzeker, Atalanta doet goede zaken in strijd om CL-ticket
20.09Postecoglou baalt van arbitrage: 'Dit is waarom ik goals niet meer vier'
20.08VI Live: Monaco op achterstand bij Lyon, PSG in dit scenario kampioen
19.58Napoli en Roma na bizar slot onbeslist, 'Nederlands' Atalanta wint eenvoudig
19.57Spannende strijd om CL-tickets in Italië krijgt nieuwe wending
19.57Strijd om CL-tickets in Italië krijgt nieuwe wending
19.52AS Roma mag blijven hopen op Champions League-ticket na remise tegen Napoli
19.51VI Live: Abraham maakt na een jaar weer eens zeer belangrijke Roma-goal
19.50Degradant Vitesse na comeback en zege op Fortuna in de plus
19.45Titelstrijd in Engeland gaat tussen Arsenal en ManCity: dit is het restant-programma
19.45Arsenal weerstaat comeback van Spurs in derby en blijft aan kop in Engeland
19.43VI Live: Osimhen passeert Feyenoord-beul Svilar in slotfase vanaf de stip
19.36Janssen weet het net eindelijk weer te vinden voor Antwerp van Van Bommel
19.35Arsenal houdt hoop op titel springlevend met zege in Londense burenruzie
19.28Meesteraangever De Bruyne wijst Man City de weg in Nottingham
19.25Tiental Vitesse blijft overeind tegen Fortuna Sittard na rood in slotfase: gedegradeerde club weer in de plus
19.24Manchester City sprankelt niet, maar houdt maximale druk op Arsenal
19.19VI Live: Brest na bizar duel Europa in, Dybala opent bal tegen Napoli
19.15Denzel Dumfries baart opzien met opvallend spandoek bij titelfeest Inter
19.13VI Live: Brest van Bizot plaatst zich na krankzinnig duel voor Europees voetbal
Resultaten x
Binnenland

Oud-Ajax aanvaller Edgar Manucharyan: "Ik vind een bezoek aan de ArenA nog te moeilijk"

Hij was een van de meest begeerde talenten in Europa. In de zomer van 2005 tekende Edgar Manucharyan bij Ajax. De Armeense vleugelaanvaller, nu 36 jaar, draagt de club nog altijd een warm hart toe, maar wist de torenhoge verwachtingen in Amsterdam door fysiek ongemak nooit volledig waar te maken. "Ik kom twee à drie keer jaar naar Nederland, maar een bezoek aan de ArenA sla ik altijd over. Dat vind ik nog te moeilijk."

23-02-2024 10:00 door Sander Berends

Op zeventienjarige leeftijd is Edgar Manucharyan een populair doelwit bij West-Europese topclubs. Ook in Nederland is hij op de radar gekomen. "Met Armenië Onder 17 wonnen we met 2-0 van Oranje (op 22 oktober 2003, red.). Ik maakte ze allebei. Ajax stond bekend als een van de beste clubs ter wereld. In december 2004 werd ik uitgenodigd voor een stage", vertelt de voormalige vleugelaanvaller in ELF Voetbal nummer 2, die afgelopen maand is verschenen en via deze link ook handig online is te bestellen.

Beloften

"Ik zou drie maanden blijven, de competitie in Armenië lag toch stil. Ik trainde twee dagen mee met Jong Ajax toen trainer Ronald Koeman me zag. 'Waarom doe jij met de beloften mee?' Een dag later liep ik tussen de spelers van het eerste elftal op de training. Op het einde deden we een partijspel. Tien tegen tien of elf tegen elf. Mijn team won met 2-0, ik maakte beide doelpunten."

"Tijdens een afwerkoefening moesten we proberen om de doelmannen Maarten Stekelenburg en Bogdan Lobont te verslaan. Van mijn twintig pogingen waren er zestien of zeventien raak. Ajax speelde twee dagen later een oefenwedstrijd in Elche tegen FC Barcelona (op 14 december 2004, red.). Ik vloog mee. Nerveus was ik niet. Op die leeftijd maakte het me niet uit of we tegen FC Barcelona speelden of tegen Heracles Almelo. Ik hield van voetbal en probeerde plezier te maken. Deed altijd mijn best. Pas na drie, vier jaar besefte ik op wat voor niveau we speelden."

Puyol

Hij deelde een kamer met Thomas Vermaelen, herinnert hij zich nu. "Ook dat Lionel Messi, net als ik zeventien jaar, meedeed. De tweede helft mocht ik beginnen. Ik was dicht bij de 1-1, maar doelman Víctor Valdés redde." Het optreden duurde dertien minuten. "Ik werd hard geraakt door Carles Puyol en van het veld gedragen. Puyol kwam na afloop in de kleedkamer informeren hoe het ging. Ik nam het hem niet kwalijk, maar baalde gruwelijk. Achteraf bleek ik een middenvoetsbeentje in mijn rechtervoet te hebben gebroken. Ik stond drie tot vier maanden aan de kant." Hij mocht in Amsterdam revalideren.

Het huwelijk tussen Ajax en Manucharyan wordt die zomer officieel. Voor honderdduizend dollar, omgerekend 92 duizend euro, is Ajax eigenaar van het grootste Armeense talent van dat moment. Eenmaal hersteld hervindt de Armeniër zijn vorm snel. Zo leidt hij Armenië Onder 19 voor het eerst in het bestaan naar het EK door in de kwalificatiegroep onder meer België en Italië te elimineren. Na de Europese titelstrijd, in juli 2005 afgewerkt in Noord-Ierland, sluit Manucharyan aan bij Ajax. "Ik was achttien, sprak de taal niet en ging voor het eerst uit huis."

Gastgezin

"Ik trok in bij een Armeens gezin in Heemstede dat al ruim dertig jaar in Nederland woonde, de familie Aykaz." Die familie runt Arma Leder, een groothandel in leer en halffabricaten van leer. "Ik kreeg een zusje en broertje erbij, haha. Ik woonde er een jaar voordat ik op mezelf ging wonen in Amstelveen. De familie bleef me op allerlei manieren ontzettend helpen. We hebben nog steeds contact. Als ik in Nederland ben, ga ik langs. Dan drinken we een kopje koffie of gaan we lunchen."

Omdat hij nog geen rijbewijs bezit, brengt de familie hem regelmatig naar De Toekomst, het trainingscomplex. "Anders regelde Ajax een taxi. Van de club kreeg ik daarna een kleine auto, een Audi A3 Sportback. We hadden een ontzettend leuke spelersgroep. Met wie ik omging? Met iedereen. Wesley Sneijder, Klaas-Jan Huntelaar, Ryan Babel, Urby Emanuelson, Hedwiges Maduro, Steven Pienaar; met iedereen kon ik het goed vinden."

Arsenal

Manucharyan debuteert tegen AZ. Negen dagen later volgt zijn tweede optreden in de Champions League thuis tegen Arsenal. "Ik speelde tegen Ashley Cole. Angst kende ik niet. Na afloop vroeg ik zijn shirt. Dat vond ik zo mooi met die opvallende gele kleur. Ik heb weinig shirts bewaard uit mijn carrière, maar dit exemplaar kreeg een mooi plekje in mijn slaapkamer."

Arsenal is op 22 juli 2006 opnieuw de tegenstander als Ajax wordt uitgenodigd om de afscheidswedstrijd van Dennis Bergkamp op te luisteren. Het is tevens de opening van het nieuwe Emirates Stadium. Huntelaar komt in de boeken als de eerste doelpuntenmaker in dat stadion. De voorzet komt van Manucharyan. "Urby speelde me op links aan. Ik controleerde de bal en gaf voor. Ik wist dat Klaas-Jan bij voorzetten altijd probeerde naar de eerste paal te komen. Het was een mooie dag. Na afloop kregen we een kleine beker met daarop het logo van Arsenal en de wedstrijd vermeld. Een collectors item. Alleen de spelers van Ajax die toen meespeelden, hebben die."

Blessures

Manucharyan vertelt in het interview ook uitgebreid over de vele blessures die hem troffen, het hoogtepunt uit zijn periode bij Ajax, wie hij zijn beste trainer bij Ajax vond, waarom hij naar HFC Haarlem vertrok maar juist daarna bij AGOVV Apeldoorn zijn beste tijd beleefde. Hij vertelt over het verloop van zijn carrière die daarna naar Rusland en Thailand liep, over Ajax-doelwit Eduard Spertsyan en uiteraard over zijn huidige leven. Waarom hij een sportcafé in Jerevan kocht en verkocht en waarom hij nu zeven dagen in de week op het veld staat. En wat zijn toekomstdroom is.

Het volledige interview met Edgar Manucharyan is te lezen in ELF Voetbal nummer 2. Daarin ook interviews met Sergino Dest, dit seizoen door PSV gehuurd van FC Barcelona, AZ-huurling Tiago Dantas en Ajax- en Oranje-spits Brian Brobbey. We gingen in Sevilla op bezoek bij Nemanja Gudelj, spraken af met oud-Feyenoord en AZ-speler Ruud Heus die weer overeind is gekrabbeld en zochten spits Sam Hendriks in Armenië op die daar dit seizoen kampioen hoopt te worden met FC Pyunik. We speelden De Slimste Mens met... Kaj Sierhuis van Fortuna Sittard, maakten een portret van Julián Álvarez en onderzochten of het terecht is dat de Afrika Cup bekendstaat als een spijkerhard toernooi.

ELF Voetbal nummer 2 is bij de abonnees automatisch op de deurmat gevallen. De editie ligt ook in de winkelschap bij de vertrouwde supermarkten, bij de (kantoor)boekhandels en op diverse reislocaties. Denk aan de NS-stations, aan Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Natuurlijk is de editie ook handig online verkrijgbaar. Via deze link in een handomdraai gedaan. Voor 15.00 uur besteld, betekent nog diezelfde dag verstuurd. Een abonnement nemen, is helemaal handig. Via deze link gemakkelijk gedaan. Elke editie automatisch met de post verstuurd. Zoek je welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <