Laatste nieuws
21.15Paris Saint-Germain wederom kampioen van Frankrijk na nederlaag AS Monaco
21.11Paris Saint-Germain na nederlaag AS Monaco voor tiende keer in twaalf jaar kampioen van Frankrijk
21.09Perez loopt vooruit op PSV-transfer: ‘35 miljoen is toch wel heel veel geld?’
21.05Paris Saint-Germain is dag na gelijkspel alsnog kampioen door nederlaag AS Monaco
21.05LIVE buitenlands voetbal | Van Bommel weer hard onderuit tegen Union, Atalanta doet goede zaken
21.03VI Live: Real Betis en Sevilla onderweg in prachtige El Gran Derbi
21.02PSG prolongeert Franse titel en zet eerste stap voor verwezenlijking treble-droom
21.00Driemaal is scheepsrecht: PSG zonder te spelen kampioen van Frankrijk
20.54Perez is sceptisch over Feyenoorders en heeft advies voor Slot
20.51VI Live: Monaco achter tegen Lyon, PSG kan titelgeur nu écht ruiken
20.40Zesde landstitel in zeven seizoenen gloort nog altijd voor Manchester City na ontsnapping bij Nottingham Forest
20.34VI Live: Monaco heeft nog één treffer nodig om titelfeest PSG te verstieren
20.31Prolongatie titel definitief uitgesloten voor Royal Antwerp na nieuwe nederlaag
20.30Vangelis Pavlidis toch niet virtueel topscorer eredivisie na mislopen tweede goal AZ: ‘Ik ben spits, wil altijd scoren’
20.28Nu ook op beeld: Dumfries zet rivaal te kakken met spandoek tijdens titelfeest
20.25Van Bommel kan titel niet meer prolongeren ondanks goal Janssen
20.25Van Bommel kan titel ook rekenkundig niet meer prolongeren ondanks goal Janssen
20.25Van Bommel kan titel rekenkundig niet meer prolongeren na weer een verlies
20.25Van Bommel kan Belgische titel ook rekenkundig niet meer prolongeren na weer een verlies
20.20Heerlijke beelden: naam Van Polen galmt door PEC-stadion, verdediger pakt megafoon
20.16Romano weet wie bijna zeker de eerste inkomende transfer van FC Barcelona wordt
20.10Noa Lang pakt telefoon en belt Marcel Brands met speciaal verzoek
20.09Postecoglou baalt van arbitrage: 'Dit is waarom ik goals niet meer vier'
20.08VI Live: Monaco op achterstand bij Lyon, PSG in dit scenario kampioen
19.58Napoli en Roma na bizar slot onbeslist, 'Nederlands' Atalanta wint eenvoudig
19.57Spannende strijd om CL-tickets in Italië krijgt nieuwe wending
19.57Strijd om CL-tickets in Italië krijgt nieuwe wending
19.52AS Roma mag blijven hopen op Champions League-ticket na remise tegen Napoli
19.51VI Live: Abraham maakt na een jaar weer eens zeer belangrijke Roma-goal
19.50Degradant Vitesse na comeback en zege op Fortuna in de plus
19.45Titelstrijd in Engeland gaat tussen Arsenal en ManCity: dit is het restant-programma
19.45Arsenal weerstaat comeback van Spurs in derby en blijft aan kop in Engeland
19.43VI Live: Osimhen passeert Feyenoord-beul Svilar in slotfase vanaf de stip
19.36Janssen weet het net eindelijk weer te vinden voor Antwerp van Van Bommel
19.35Arsenal houdt hoop op titel springlevend met zege in Londense burenruzie
Resultaten x
Binnenland

Joey Veerman, diamant uit RKAV Volendam-opleiding: "Hij sloeg wit uit, haha"

Onder leiding van trainer Berry Smit klopt RKAV Volendam steeds harder op de deur in de amateurwereld, maar voorlopig staat de club nog vooral bekend als kraamkamer van talent. De diamant tussen al die talenten die ooit voor de club voetbalden: Joey Veerman. Smit kent de PSV-middenvelder al van jongs af aan. "Als hij goed in zijn vel zit, is hij zo verschrikkelijk goed."

01-03-2024 12:00 door Sander Berends

Smit is acht jaar werkzaam geweest bij FC Volendam als assistent-trainer van de hoofdmacht en hoofdcoach van Jong. De samenwerking tussen de amateurs en de proftak behelst vooral de uitwisseling van spelers. Van de RKAV Volendam-selectie hebben bijna alle spelers deel uitgemaakt van de opleiding van FC Volendam. Sommigen schopten het tot de B-jeugd, sommigen tot het eerste elftal. Het geeft RKAV Volendam volgens Smit een voordeel ten opzichte van andere amateurclubs, vertelt hij tegenover onze medewerker Tim Beck in de Vruchtbare Grond Special van ELF Voetbal, die via deze link ook handig online is te bestellen.

Erbovenuit steken

Of Veerman het zou redden, daar heeft hij geen moment over getwijfeld. "Ik ken hem al van kinds af aan. In de E- en D-jeugd was iedere vrije trap binnen dertig meter een doelpunt. Hoewel hij deel uitmaakte van een toplichting zag je meteen dat hij erbovenuit stak. Ik liet hem in 2015 debuteren bij Jong FC Volendam. We wisten dat hij een verademing zou zijn om te zien spelen, maar met zulke talenten moet je toch net het goede moment vinden om ze daadwerkelijk voor de leeuwen te gooien."

Voor zijn debuut tegen Jong Vitesse ziet Smit een andere Veerman. Het joviale is er even vanaf. Hij heeft een wit koppie, zoals Smit het omschrijft. "Hij pikte het meteen op, maar hij was héél zenuwachtig voor de wedstrijd. In de Champions League tegen Arsenal zag je dit seizoen een relaxte Joey, maar die wedstrijd tegen Jong Vitesse had hij dat niet. Hij sloeg wit uit, haha. Nee, het is niet zo dat hij van de zenuwen moest kotsen, of zo."

Taken

"Maar hij kreeg voor het eerst te maken met taken bij een corner of taken als de tegenstander balbezit had. Dat kan stress geven en dat deed het ook bij hem. Hij stelde wel vier of vijf keer dezelfde vragen. 'Wat moet ik op dat moment doen?' 'En hoe moet ik reageren als dat gebeurt?' Zulke vragen. Hij was er erg mee bezig."

Heel veel wedstrijden speelt Veerman niet onder Smit bij Jong FC Volendam. In de eerste plaats omdat hij een jaar later wordt doorgeschoven, maar ook omdat trainers in de jeugdopleiding vonden dat hij het niet altijd verdiende om mee te mogen met de ploeg van Smit. "Er waren niet per se twijfels, maar zij vonden dan dat iemand anders in de belangstelling moest staan", herinnert Smit zich.

Afsluitdijk

"Ik kan het nu wel vertellen: we moesten eens naar Jong FC Groningen. Ik wilde Joey graag mee hebben, maar dat mocht niet. Twee dagen later raakte een Volendamse jongen van ons geblesseerd. Ik zei tegen hem: 'Meld het me maandagochtend officieel'. Hij vertelde het aan het eind van die ochtend, terwijl we om half drie zouden vertrekken. Ik heb Joey gebeld dat hij zijn tas moest pakken. Op de Afsluitdijk belde ik de trainers om te vertellen dat ik echt geen andere keuze had dan Joey vragen. Ik genoot ervan om met hem te werken."

Bij FC Volendam maakt Veerman een snelle ontwikkeling door. Door zijn stijl van voetballen is hij uniek in de Keuken Kampioen Divisie. Zijn stijl levert tegelijkertijd kritiek op. Het zit soms tegen het laconieke aan, maar puur qua voetballend vermogen kent hij zijn gelijke niet. "Hij stond gelijk in de kijker en als je daar eenmaal staat, word je beoordeeld en veroordeeld. Als je je kop boven het maaiveld uitsteekt, ben je soms aan de beurt. Ook in Volendam. Als je op De Dijk loopt, krijg je naar je hoofd geslingerd wat iemand van je vindt. In het geval van Joey was dat vaak positief, maar er waren ook mensen die het anders zagen. Die gingen uitleggen hoe het anders moest."

Traag

"Ze vonden hem traag, of niet fit genoeg. We zeggen hier: 'Als je naast je schoenen loopt, worden je sokken nat'. Ondanks alles moet je die mensen vriendelijk te woord blijven staan. We zeiden tegen Joey: 'We zijn het lang niet met alles eens, maar doe er wel wat mee'. Bij FC Volendam werd ook weleens gezegd dat hij enigszins traag was, maar dan zei Kees Kwakman dat dat onzin is. 'Ik probeer alles: haren trekken, knijpen en shirtje trekken, maar ik krijg hem niet te pakken', zei hij. Joey is in denken zoveel sneller dat zijn benen de snelste niet hoeven te zijn."

Er zit niets anders op dan uitvliegen. Bij FC Volendam kan hij het puur en alleen op talent. Hij dient uitgedaagd te worden. Ajax en AZ Alkmaar liggen om de hoek, maar happen niet. Veerman kiest voor sc Heerenveen. "Kijk, hij was een dusdanig groot talent dat we hem vroeg brachten. Dan staat je loopbaan nog in de kinderschoenen en is het besef van het topsportleven nog minder groot. Iedere dinsdag zat er bij onze training iemand op de tribune. Dan zei ik tegen Joey: 'Die zit er puur en alleen voor jou. Die zit hier voor niemand anders.' Joey reageerde dan: 'Ben jij gek? Die is hier heus niet voor mij.' Dat besef was er nog niet."

AZ

"Hij was zo goed dat hij trainingen op tachtig procent kon afwerken. Alleen die man op de tribune was wel Hugo Hovenkamp van AZ. Hugo ging vervolgens koffiedrinken in de sportzaak van Pier Tol, met wie hij jarenlang heeft samengespeeld. Hugo zei dan: 'Ik weet het niet met Joe'. Er waren dingen waarop je hem kon pakken en daarom was zijn vertrek een zegen voor hemzelf."

Smit vertelt verder in het interview over de eigen wil van Voerman, over zijn karakter, zijn voorkomen voor de tv-camera's, zijn voorbereiding op een wedstrijd, de vergelijking met Jan Smit, hoe hij zijn ontevredenheid toont, waarom hij bij PSV op zijn plek zit en waarom hij nog vaak in en bij Volendam komt.

Het artikel over de jeugdperiode van Joey Veerman bij RKAV Volendam, opgetekend door zijn oud-trainer Berry Smit, is te lezen in de nieuwe Vruchtbare Grond Special van ELF Voetbal. Een dikke editie over de amateurclubs van onze Oranje-internationals. Daarin aandacht voor de vruchtbare grond van veertien spe(e)l(st)ers die belangrijk zijn (geweest) voor ons grootste voetbalgeluk: DOS Kampen (Jaap Stam), ASV Arkel (Frenkie de Jong), VV Helpman (Erwin en Ronald Koeman), VVGZ (Quilindschy Hartman), VV Bedum (Arjen Robben), GSBW en VV Riel (Jackie Groenen), WVF (Tijjani Reijnders), SV Heinenoord (Esmee Brugts), HC'03 (Klaas-Jan Huntelaar), VV Spirit (Stefan de Vrij), VV Smitshoek (Denzel Dumfries) en RKSV Margriet (Ruud van Nistelrooij). Ook brachten we alle amateurclubs in kaart en bekeken we waar de meeste Oranje-internationals speelden.

De dikke Vruchtbare Grond Special van ELF Voetbal valt bij de abonnees automatisch op de deurmat. Uiteraard is het eerste nummer van 2024 ook in de winkelschappen te vinden van de bekende supermarkten, vliegvelden als Schiphol en Eindhoven Airport en ligt de editie op de NS-Stations. Het nummer is ook handig online te bestellen. Via deze link voor 15.00 uur besteld, betekent nog diezelfde dag verzonden. Een abonnement nemen, is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch thuisgestuurd. Via deze link zo afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <